Limousin streek in Centraal Frankrijk – Gids voor dit prachtige gebied

regio limousin nouvelle-aquitaine immo te koop

regio limousin nouvelle-aquitaine immo te koop

De Limousin, een streek die bekend staat als het traditionele hart van het ‘echte’ Frankrijk, was een van de kleinste regio’s van het land, opgedeeld in drie departementen – La Creuse, Haute Vienne en Correze.

Sinds 1 januari 2016 zijn Limousin, Aquitaine en Poitou-Charentes samengevoegd tot de grootste administratieve regio van Frankrijk: Nouvelle-Aquitaine.

De oorspronkelijke Limousin regio heeft een van de laagste populaties in Frankrijk en blijft een van de meest ongerepte gebieden in heel Europa.

Deze regio wordt dus steeds populairder bij mensen die op zoek zijn naar een unieke vakantie of zelfs naar onroerend goed zoals een recreatiewoning in Frankrijk.

De hoofdstad van het land, Parijs, ligt ten noorden van de Limousin op 350 km afstand.

De regio geniet fantastische weg- en spoorverbindingen naar zowel de hoofdstad als zuidelijke steden zoals Toulouse, maar ook verbindingen naar verschillende Europese landen via de luchthavens in de regio.

Deze gids biedt inzicht in deze prachtige regio en geeft je een voorproefje van de wonderen van de Limousin, uiteenlopend van de natuuractiviteiten waar u en het hele gezin van kunnen genieten tot het proeven van de ongelooflijke en wereldberoemde Franse keuken.

We hopen dat u met genoegen meer te weten komt over dit prachtige gebied!

Activiteiten om van te genieten in Limousin regio

Paarden

Pompadour, wat ten zuiden ligt van Limoges, is wereldberoemd als de geboorteplaats van het Anglo-Arabische paardenras.

Drie racebanen, internationaal gerespecteerde paardenevenementen, fokkerijen en tal van andere paardensportactiviteiten maken de Limousin een ideale vakantiebestemming voor paardenliefhebbers. Veel goed onderhouden ruiterpaden doorkruisen de regio.

Fietsen

Als gevolg van de lage bevolkingsdichtheid en de overwegend agrarische economie zijn er vele hectaren bos en velden om doorheen te fietsen.

De regio heeft een aantal tamelijk bekende fietsers voortgebracht, waarvan Raymond Poulidor de meest bekende is. Andere bekende fietsers zijn Mark Durant en Daniel Ceulemans.

De regio heeft ook perfecte off-road mogelijkheden - wegen waar je eerder een koe ontmoet dan een auto, maar ook bewegwijzerde paden en afdalingen door zowel bossen als open landschap die kilometers doorgaan.

Ideaal voor een mountainbike tochtje in de pure natuur.

In de lucht

Het gunstige klimaat maakt een aantal adembenemende activiteiten mogelijk, zoals ballonvaren, zweefvliegen, paragliden, vliegen met lichtgewichtsvliegtuigen en zelfs modelvliegtuigen.

De populariteit hiervan neemt toe en u ervaart hiermee de Limousin met een flinke portie adrenaline!

Watersporten

De talrijke waterwegen die de Limousin doorkruisen zijn ook erg populair bij kanovaarders, kajakkers, zwemmers en zelfs zeilers!

Wandelen

Bewonder de prachtige regionale landschappen vanaf de honderden wandelroutes die door het gebied lopen.

De historische pelgrimsroute naar ‘Santiago de Compostela’ loopt ook door de regio en doorkruist steden als La Souterraine.

Wandelen in de regio is een ideale gelegenheid om in het hart van het landschap te geraken en u één te voelen met de omgeving.

Het gebied is ongelooflijk divers, van weelderige bossen tot afgelegen platteland bezaaid met schilderachtige dorpjes, historische monumenten en landelijke parken.

De wereldwijde ‘GeoCaching’ rage heeft zich inmiddels ook verspreid in de regio - met behulp van een smartphone of wandel-GPS kunt u daaraan deelnemen.

Vissen

Vissen is erg populair in Frankrijk en gezien het feit dat dit gebied bekend staat als het ‘Land van Duizend Meren’, is het niet verwonderlijk dat de Limousin enkele van de beste vismogelijkheden van het land biedt met veel goed gevulde meren en rivieren, welke toegankelijk zijn voor recreatief vissen.

De regio is beroemd om zijn gewichtige vangsten, waaronder snoek en meerval.

Steden en dorpen in Limousin streek

Limoges

Limoges, de hoofdstad van de voormalige Limousin regio, is zeker een bezoek waard.

Deze middelgrote stad heeft een aantal architectonische hoogstandjes, met als meest opvallende het treinstation, het stadhuis en de prachtige gotische kathedraal van Saint-Etienne.

Wandel er door de schilderachtige geplaveide straten van het centrum of ga naar de stijlvolle Galerie Lafayette en het Centre St. Martial, waar u uitstekend kunt shoppen.

Andere bezienswaardigheden zijn diverse porseleinmusea en het verzetsmuseum.

La Souterraine

Het kleine en oude stadje La Souterraine, in het noorden van de Limousin, werd gesticht door de monniken van de Sint-Martial abdij van Limoges.

Geniet van een wandeling langs curieuze lokale winkels voordat je de gotische kerk, de Gallo-Romeinse crypte en de Sint-Janspoort bezoekt.

La Souterraine is sterk verbonden aan de pelgrimsroute naar de ‘Santiago de Compostela’ en heeft een goede selectie van restaurants en cafés te bieden waar u kunt genieten van een lokaal bereide maaltijd of snack.

Brive-la-Gaillarde

Genesteld in de Dordogne-vallei staat Brive-la-Gaillarde bekend als een robuuste stad met veel vestingwerken, wat het historisch belang van de stad benadrukt.

U kunt er talloze oude monumenten en karaktervolle buurten bezoeken, met herenhuizen uit de 14e eeuw.

Het centrum van de stad is een bijzonder cultureel hoogtepunt, met de Echevins Renaissance-toren, de St Libéral-kapel en de 12de-eeuwse St. Martin kapittelkerk.

Deze bouwwerken zijn allemaal de moeite waard om eens te bezoeken. Kortom, er is veel te doen in de stad!

Tulle

Tulle ligt in het zuiden van de Limousin streek en is omgeven door weelderig groen en kristalhelder water, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen of om talloze buitenactiviteiten te ondernemen.

Zoals veel plaatsen in de Limousin heeft de geschiedenis hier de stad gevormd.

Het is een stad vol cultuur, met veel gerenommeerde festivals, tentoonstellingen over kunst en ambacht en een groot aantal lokale verenigingen.

Als u dit combineert met de honderden kleine straatjes, een prachtige rivier, leuke winkeltjes en authentieke gebouwen, dan heb je een van de leukste steden in de hele regio.

Saint Benoit du Sault

Saint Benoit du Sault, wat benoemd is tot een van de mooiste dorpen van heel Frankrijk, heeft zijn oorsprong te danken aan de benedictijnse monniken die in de tiende eeuw in het gebied woonden.

Deze monniken hebben deze locatie, gelegen op een verhoogde rots, gekozen vanwege het verdedigende voordeel.

Dwaal door mooie smalle straatjes met middeleeuwse huizen, daterend uit de 15e tot 16e eeuw, voordat je de versterkte stadspoort, de klokkentoren, de priorij en het fort bezoekt.

Le Dorat

Oorspronkelijk waren er vier grote toegangspoorten maar tegenwoordig is er nog maar één ingang naar dit kleine stadje.

Binnen wat er over is van de 15e-eeuwse verdedigingsmuren, dwaalt u door mooie straten met middeleeuwse huizen terwijl de Saint-Pierre kapittelkerk hoog boven u uittorent.

Deze Romeinse kerk heeft een achthoekige klokkentoren, een kortere vierkante toren en een crypte uit de 11e eeuw.

Oradour-sur-Glane - Oorlogsgebied in Limousin streek

Het dorp Oradour-sur-Glane werd volledig verwoest door de SS op 10 juni 1944. Het grootste deel van de bewoners van het dorp, namelijk 642 onschuldige mannen, vrouwen en kinderen, werden gedood op die dag.

Oradour-sur-Glane is precies bewaard gebleven zoals het was als een gedenkteken voor de slachtoffers.

Vervallen auto's, vernielde machines en gestripte gebouwen staan er vandaag de dag nog precies bij zoals ze waren achtergelaten.

Een rondleiding door dit noemenswaardige historische dorp wordt aanbevolen en het bezoekerscentrum beschikt over een fantastische bibliotheek.

Bellac

De 13e-eeuwse brug over de rustige Vincou rivier biedt een prachtig uitzicht over Bellac, een klein stadje waar een paar keer per week traditionele markten te vinden zijn.

Bewonder de oude huizen, de overblijfselen van de oorspronkelijke stadsmuren en het indrukwekkende 17e-eeuwse stadhuis.

Religieuze monumenten hier zijn de 13e-eeuwse kerk de Notre-Dame de Bellac en twee kleinere kapellen. Er is hier ook een oude leerfabriek die is omgebouwd tot een interessant museum.

Bellac heeft een prachtig wandelpad langs de Vincou rivier welke te bereiken is door af te dalen van de gemaakte paden in de rotswand.

Historische beziens­waardigheden

Tour de Bridiers

De Bridiers Toren ligt op een heuvel aan de rand van La Souterraine en wordt omringd door steile hellingen en moerasland.

Het bouwwerk werd gebouwd in de 13e eeuw na de ineenstorting van zijn voorganger in 1202.

Op bijna 25 meter hoogte, op de top van de toren, is er een speciaal gebouwde glazen vloer, waardoor bezoekers door de holle binnenkant van het gebouw naar beneden kunnen kijken.

De Bridiers Toren wordt een ware bijenkorf van activiteit tijdens de zomermaanden, omdat het ieder jaar als decor dient voor een spectaculaire historische weergave van het leven in het gebied tijdens de middeleeuwen.

Crozant - Fantastische vallei en kloof in Limousin

De ruïnes van Château de Crozant, die bovenop een door grachten omgeven rots liggen, vormden in de middeleeuwen één van de machtigste forten van Frankrijk.

Deze plek heeft zijn naam geleend aan de school voor impressionistische schilders ‘Crozant’ en inspireerde vele negentiende-eeuwse kunstenaars, waaronder Monet (die hier meer dan 20 werken schilderde) en Guillaumin.

Honderden schilders komen hierheen om in de voetsporen te treden van de meesters en hun doeken op te zetten langs de Creuse.

Geniet van prachtige wandelingen door de vallei van Crozant en van het spectaculaire uitzicht over de kloof.

Meren

Etang de la Grande Cazine

Etang de la Grande Cazine ligt op korte afstand van het luxe Wyndham Halcyon Retreat Golf & Spa Resort in de buurt van de stad La Souterraine.

Het is een uitgestrekt meer dat is omgeven door open landschap en weelderige groene bossen.

Het staat bekend in Frankrijk als een van de beste vismeren van het land en bezoekers kunnen hier vissen, wandelen, zwemmen of gewoon ontspannen aan de rand van het water en genieten van het prachtige uitzicht.

Een voetpad leidt u vanaf het meer terug naar het arboretum bij Halcyon Retreat en verder naar La Souterraine.

Lac de Saint Pardoux - Meer in Limousin streek

Dit uitgestrekte meer van meer dan 300 hectare heeft drie stranden en zo'n 80 kilometer bewegwijzerde paden voor wandelaars om te verkennen.

Geniet van de rust van het natuurgebied, dat barst van de dieren in het wild, waaronder een ongelooflijke selectie wilde vogels, talloze vissoorten en een overvloed aan wilde bloemen en planten.

Het meer is ook fantastisch om in te zwemmen en is uiterst geschikt voor watersporten.

Lac d’Eguzon

Lac d’Eguzon ligt in een charmant en vredig landschap in het noorden van de Limousin en is de perfecte plek om te genieten van een picknick op een warme zomerdag.

Er zijn veel plekken voor recreatie en sportieve activiteiten rond dit grote en rustige meer, waaronder zwemmen, zeilen, waterskiën, kanoën, klimmen, paardrijden en nog veel meer.

In 1926, toen dit meer werd gevormd, kwamen verschillende molens, een deel van het dorp Chambon en de brug tussen Chambon en Fougères onder water te staan.

Toen het meer werd drooggelegd, voor het laatst in 1988, waren er nog spookachtige overblijfselen van de huizen te zien en de brug is nog steeds perfect bewaard gebleven.

Regionale natuur­parken in Limousin Frankrijk

Millevaches en Limousin

Millevaches en Limousin is een majestueus gebied met heidevelden en prachtig bewaarde bossen.

Het gebied heeft adembenemende landschapskenmerken wisselend van hoogvlakten tot de hoger gelegen Corrèze-vallei, en van natuurlijke beekjes tot hoge heuvels.

Als u van natuur houdt, is dit park perfect. Het is ook de thuisbasis van enkele zeldzame soorten dieren in het wild, waaronder otters, vlinders, blauwe kiekendieven en zelfs parelmosselen, die vergezeld worden door trekvogels op bepaalde tijden van het jaar.

Historische elementen liggen verspreid door het park, van Romeinse ruïnes tot bermkruisen en musea.

Het meer van Vassivière is misschien wel het meest indrukwekkende kenmerk van het park.

Het heeft meer dan 45 km aan oevers om te verkennen. Het meer is omringd door 8 stranden, wat het een paradijs maakt voor wandelen, watersporten en zelfs paardrijden.

In het meer ligt ook een uniek eiland waar u de op een na grootste verzameling sculpturen van Frankrijk kunt bewonderen en waar een oud landgoed en kasteel te bezoeken zijn.

Périgord-Limousin

Ten westen van Limoges vormt het natuurpark Périgord-Limousin een stuk beschermd gebied, wat de grens tussen Aquitaine en Limousin overlapt. Dit beschermde gebied heeft een relatief bescheiden afmeting maar een rijk erfgoed.

Het staat bekend om de verscheidenheid aan activiteiten en festivals, van het maken van handschoenen tot zelfs een circus.

In tegenstelling tot de beekjes van Millevaches, heeft Périgord-Limousin wildwaterrivieren langs kastanje bossen, valleien en een kalkstenen hoogvlakte.

Flora en fauna is er in overvloed, waaronder meer dan 16 soorten vleermuizen en ruim 100 vogelsoorten.

Er is voor ieder wat wils, van musea tot de kastelenroute van Richard Leeuwenhart. Er is zelfs een "vélo rail" - een trapkarretje op een oude spoorlijn!

Avontuur in Franse Limousin regio

De Limousin streek is de ultieme bestemming voor tal van avontuurlijke ervaringen!

Labyrinthe Géant de Monts de Gueret

Het grootste aangeplante doolhof ter wereld, het zogehete ‘’Labyrinthe Géant de Monts de Gueret,’’ strekt zich uit over een enorm gebied van 2 hectare en is erg leuk voor bezoekers van alle leeftijden.

Als het eenmaal is gelukt om de weg door het doolhof te vinden, wachten er leuke attracties voor kinderen bij de uitgang, waaronder de kinderboerderij van Labyrinthe, gigantische buitenglijbanen en een spannende kabelbaan.

Aventure Parc Aubazine

Dit avonturenpark is perfect voor alle leeftijden, met outdoor trails van variërende moeilijkheid voor zowel kinderen als volwassenen.

Mensen die op zoek zijn naar een adrenaline rush willen misschien zelfs bungeejumpen in dit populaire avonturenpark.

D’Arbre en Arbre

Klauter van boom naar boom bij D’Arbre en Arbre met behulp van hangende loopbruggen, klimtouwen en andere boomtop-uitrusting!

90 verschillende activiteiten zijn hier beschikbaar met vijf circuits voor zowel kinderen als volwassenen en twee circuits speciaal gemaakt voor kinderen.

Het is het perfecte uitstapje voor een actieve ochtend of middag!

Kunst en Keuken in Limousin Frankrijk

De Limousin wordt wereldwijd erkend om zijn uitstekende restaurants en producten van topkwaliteit.

Theater en cultuur

Het Limoges-gebied bruist van de cultuur en evenementen, en heeft een aantal lokale theaters en culturele centra die het hele jaar door optredens en live evenementen organiseren.

Authentieke smaken van de Limousin

De Limousin wordt wereldwijd erkend om zijn verfijnde gerechten en producten van topkwaliteit, van vlees tot champignons.

Als gevolg hiervan zijn restaurants in de Limousin, zoals het fantastische Château-restaurant in het Wyndham Halcyon Retreat Resort, beroemd om hun verrukkelijke gerechten.

Sommige producten krijgen zelfs labels ter garantie van hun lokale authenticiteit - "Indication Géographique Protégée", "Label Rouge Blason Prestige" en "Appellation d’Origine Protégée".

Deze producten, bijvoorbeeld lokaal geproduceerd appelsap, zijn verkrijgbaar op de regionale markten en in restaurants.

De regio staat bekend om een dikke soep genaamd bréjaude, wat gemaakt is van kool en andere groenten.

Traditionele gerechten omvatten een verscheidenheid aan stoofschotels zoals potée, ofwel koolstoofpot, of cassoulet, wat bestaat uit bonen met varkensvlees in een saus, geserveerd met kastanjes of roggepannenkoeken.

Voor velen is het 'Limousin rundvlees' een van de echte hoogtepunten van de regionale keuken.

Typische desserts zijn machtige zelfgemaakte cakes: clafoutis met kersen, flaugnarde met appels, galette Corrézienne en de amandelcake van de Creuse.

Musea & Ambachten in de Limousin streek

Fondation d’entreprise Bernardaud

Kunstenaars en ontwerpers reizen van over de hele wereld af naar Limoges, dat bekend staat om zijn deskundige porseleinproductie, om er te komen werken.

Volg een rondleiding door de Bernardaud-porseleinfabriek en woon een live demonstratie bij van productie- en decoratietechnieken voordat u interessante voorwerpen in de fabrieksoutlet koopt.

Cite des Metiers et des Arts

Dit bruisende centrum staat vol met kunst en handwerk, allemaal geproduceerd door lokale ambachtslieden.

Met een reeks exposities die hier regelmatig worden gehouden, leren bezoekers over de traditionele technieken en hoe kunstenaars en ambachtslieden hier hun werk produceren.

Musee Adrien Dubouche

Dit porseleinmuseum van Limoges stelt porselein, aardewerk en keramiek tentoon, evenals aardewerk en glas met tinglazuur.

Musee des Distilleries Limougeaudes

Deze traditionele distilleerderij is opgericht in 1789 en functioneert nog steeds volledig.

Het getuigt van de voorouderlijke knowhow van de 48 distilleerderijen die in 1900 in Limoges bestonden. Gratis proeven kan!

Andere informatie over Frankrijk

Andere interessante informatie over Frankrijk:

Contacteer ons

    Privacybeleid *