• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Kosten levensonderhoud Spanje: Wat u echt kunt verwachten

Kosten levensonderhoud Spanje: Wat u echt kunt verwachten

min leestijd

Dame Met Boodschappenkar In Supermarkt Die Ontvangstbewijs Controleert En Prijzen Vergelijkt

Als u ooit droomde van 'la vida loca' in het zonnige Spanje, dan zal dit artikel over de kosten van het levensonderhoud in Spanje u meteen in een aanstekelijk flamenco-ritme brengen... 

En nee, we gaan het hier niet hebben over stierenvechten, zwoele Spaanse feestjes, Paella Valenciana of verkwikkende siësta’s.

We presenteren u wel de spannende waarheid over de kosten van levensonderhoud in Spanje.

Spoiler alert: Uw spaarvarken zou wel eens kunnen beginnen dansen!

Vandaag de dag wordt Spanje steeds aantrekkelijker voor Nederlanders en Belgen die er willen wonen of er hun pensioen in de zon willen doorbrengen.

Een van de voornaamste argumenten hiervoor zijn de schijnbaar lagere levenskosten in dit land.

Inleiding: Kosten levensonderhoud Spanje

Dame Met Boodschappenkar In Supermarkt Die Ontvangstbewijs Controleert En Prijzen Vergelijkt

Spanje is het land waar zonneschijn op het dagmenu staat en het leven een sappige sinaasappel lijkt die wacht om geperst te worden. 

Maar hoe zit het met de kosten van het leven in Spanje? Met andere woorden, het zit het met het slijk der aarde in Spanje? Hoeveel budget en fondsen heeft u nodig om er zonder zorgen te kunnen leven?

Is leven in Spanje werkelijk zo goedkoop als men beweert?

Of zou het kunnen dat uw portemonnee aan het einde van de dag even leeg is als in België of Nederland? 

Zijn de kosten van levensonderhoud in Spanje echt lager? Of gaat het hier om een hardnekkige mythe en zijn de levenskosten in Spanje in realiteit wat hoger dan beweerd wordt? 

Laten we dit onderwerp over financiën en de kosten van levensonderhoud in Spanje onder de loep nemen! Hieronder belichten we de prijsverschillen tussen Spanje enerzijds en België en Nederland anderzijds.

We staan ook kort even stil bij specifieke uitgaven in Spanje zoals gezondheidszorg, onroerend goed, voeding en energie. Veel leesplezier en hopelijk krijgt u een goed beeld van wat de levenskosten in Spanje nu echt zijn!

Zijn de levenskosten in Spanje werkelijk voordeliger voor Belgen en Nederlanders?

Opgewonden Man En Vrouw Voor De Computer Reageren Uitbundig Na Het Vinden Van Een Accommodatie Voor De Zomer Met Het Oog Om Een Huis Te Zoeken In Spanje

Spanje staat bekend om zijn lagere levenskosten maar is dit land werkelijk zo voordelig?

Levenskosten, ook gekend als kosten van levensonderhoud, zijn een belangrijk criterium voor de meerderheid van alle expats! 

Of ze nu gepensioneerd zijn, binnenkort met pensioen gaan, werken met jonge kinderen, of op zoek zijn naar hun toekomstige hoofd- of tweede verblijf... Het maakt niet uit!

De kosten van levensonderhoud hebben een grote impact op het budget van jong en oud, beroepsactief of niet.

Dankzij de 'lage kosten' reputatie verwelkomt Spanje elk jaar duizenden buitenlandse investeerders die op zoek zijn naar een aangename en comfortabele leefomgeving aan een acceptabele kostprijs!

Maar hoe is het in de praktijk gesteld met het werkelijke niveau van de levenskosten? Laten we van start gaan met het minder goede nieuws, de zaken die in Spanje duurder uitvallen dan in de Lage Landen...

Duurdere producten en diensten in Spanje in vergelijking met België en Nederland

Man Vermindert De Thermostaat Van De Witte Verwarmingsradiator Aan De Muur Om Energie Te Besparen

Hoewel veel gangbare producten en diensten in Spanje goedkoper lijken en zijn, zijn er in de praktijk ook wel een aantal Spaanse producten en diensten die duurder zijn dan in België en Nederland. 

Bijvoorbeeld:

 • Telefoon- en internetabonnementen zijn in Spanje over het algemeen wat duurder dan in Nederland (maar gelijkaardig aan de Belgische prijzen), afhankelijk van het gekozen pakket.
 • Brandstofprijzen: Afhankelijk van wereldwijde olieprijzen en lokale belastingen, kunnen de brandstofprijzen in Spanje in bepaalde periodes van het jaar hoger uitvallen dan in België en Nederland.
 • De elektriciteitskosten liggen in Spanje doorgaans wat hoger dan in België en Nederland. Historisch gezien heeft Spanje over het algemeen duurdere elektriciteitsprijzen gehad in vergelijking met vele andere Europese landen.
 • Woningprijzen: In bepaalde grote steden van Spanje, zoals Madrid en Barcelona, kunnen de woningprijzen aanzienlijk hoger zijn dan in sommige delen en kleinere steden van België en Nederland:

Opgelet: De bovenstaande vergelijkingen variëren continu (want ze zijn gebaseerd op fluctuerende cijfers) en het is altijd het beste om de actuele gegevens te raadplegen voor de meest nauwkeurige informatie.

Goedkopere producten en diensten in Spanje in vergelijking met België en Nederland

Man In Blauw Hemd In De Supermarkt Heeft Een Boodsschappenlijste In De Hand En Is Blij Met Kosten Levensonderhoud Spanje

Over het algemeen zijn de levenskosten in Spanje ongeveer 25 à 30% lager dan de kosten van het levensonderhoud in België en Nederland.

Enkele voorbeelden van producten en diensten die duidelijk goedkoper zijn in Spanje dan in België en Nederland:

 • Voedselprijzen zijn ongeveer 20 tot 40% goedkoper. Voor verse voeding kan het verschil nog hoger oplopen! Denk aan overheerlijke verse vis, vers fruit en verse groenten! Hiervoor kan het in Spanje al snel 50 à 60% goedkoper zijn (tip: de lokale markten zijn plaatsen waar u echte deals kunt doen! Bekijk ook eens ons overzicht van de beste Andalusische markten!)
 • Restaurants zijn in Spanje een pak goedkoper. Reken op prijzen die +/- 35% lager liggen. Maar er is meer! Hier kan u nog een lekkere aperitief drinken die los uit de pols wordt ingeschonken (vergeet die belachelijke 3 of 5 cl maatbekertjes in België aan 12 euro per stuk!). Hier is de klant nog echt koning, hier staat ongeremd winstbejag niet centraal!
 • Hygiëne- en schoonmaakproducten zijn 15% tot 50% goedkoper in Spanje! Voor dagdagelijkse hygiëne en periodiek onderhoud van uw lichaam (zoals een bezoekje aan de kapper) is Spanje de droom! U betaalt er een pak minder, zeker indien u weet welke lokale zaak u met een topservice van dienst kan zijn aan Spaanse prijzen! Tip: Durf klant worden bij een lokale zaak waar de locals ook klant zijn, u zal verbaasd zijn over het niveau van de dienstverlening (en eenmaal terug in Nederland of België zal u hunkeren naar die Spaanse toptarieven!)
 • Vervoers- en transportkosten zoals het openbaar vervoer, ferrydiensten en taxidiensten zijn ongeveer 15 à 20% lager in Spanje in vergelijking met België en Nederland. Een enkele rit met het openbaar vervoer in steden zoals Madrid of Barcelona kan ongeveer 1,5 tot 2 euro kosten. De basiskosten voor een taxirit beginnen meestal rond de 2 à 3 euro, met een gemiddelde kost van ongeveer 1 euro per kilometer.
 • Sport en recreatie zijn toegankelijker in Spanje, met een kostprijsverschil van minstens 25% dat kan oplopen tot 70 à 80% kostprijsverschil voor zwemmen of een partijtje padel. Tip: Vooral in de kustregio's zijn er heel wat moderne faciliteiten te vinden die buitenlandse toeristen en investeerders lokken met enorm scherpe tarieven!

Voor een gepensioneerd koppel dat in Spanje wil leven met een pensioen uit Nederland of België kan dit dus het verschil betekenen tussen maandelijks geld kunnen sparen of geld van de spaarrekening moeten halen om rond te komen!

Daarnaast kan onroerend goed kopen in Spanje ook heel aantrekkelijk zijn (zie hieronder).

Andere uitgaven: Voorbeelden

Een Rekenmachine Is Handig Is Om De Goedkopere Kosten Van Levensonderhoud In Spanje Te Berekenen
 • De prijs voor een kopje koffie in Spanje kan gemiddeld genomen variëren van 1 tot 2 euro, afhankelijk van de plaats en het soort koffie.
 • Voor een biertje in een normale bar of café kan u verwachten dat de prijs tussen 1,5 en 2,5 euro ligt (behalve in de grootsteden waar het duur kan zijn).
 • In veel delen van Spanje is het mogelijk om een 'Menú del día' te vinden, wat een lunchmenu aan een vaste prijs is. En een dergelijk lunchmenu kost meestal tussen de 10 en 15 euro inclusief een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en soms een drankje. Van een topdeal gesproken!
 • Voor een diner in een gemiddeld restaurant kan u verwachten dat de prijs tussen de 15 en 30 euro per persoon ligt, afhankelijk van het soort gerecht en het restaurant.
 • De prijs van een gewoon vers brood in Spanje kan variëren van ongeveer 0,50 tot 2 euro, afhankelijk van het type en de bakkerij of winkel / supermarkt.
 • Voor de fans van zuivelproducten: Een liter melk kost meestal rond de 0,80 tot 1 euro in Spanje.
 • Een bioscoopkaartje in Spanje kost u tussen de 7 en 11 euro, afhankelijk van de bioscoop en het soort film. En als u daar een drankje en wat popcorn bij wilt, mag u daar ongeveer 5 à 7 euro bij optellen.
 • De maandelijkse kosten voor een fitness abonnement variëren naargelang de fitnessketen. Voor ongelimiteerde toegang tot een volledige fitnessruimte betaalt u ongeveer 25 tot 50 euro per maand in Spanje, afhankelijk van de faciliteiten en de locatie.
 • De metro is het populairste vervoermiddel in Spanje in de grootsteden. Een kaart voor 10 ritten kost +/- 7 euro.
 • Op de talloze markten in Spanje kunnen mannen handgemaakte lederen herenschoenen kopen voor +/- 35 euro per paar!

Rijk gevuld cultureel leven zonder hoog prijskaartje

Een van de grote voordelen van in Spanje wonen en leven is dat u toegang hebt tot een rijk cultureel leven. Of u nu houdt van musea, sport, spel, muziek, dans, of theater, er is altijd wel iets te doen.

Veel steden bieden gratis of zeer goedkope culturele evenementen aan en de kosten voor bioscoop- en theaterkaartjes zijn over het algemeen lager dan in België en Nederland.

Gezondheidszorg in Spanje

De Spaanse gezondheidszorg is bekend om haar hoge kwaliteit.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) behoort de gezondheidszorg in Spanje tot de beste van Europa.

De kosten zijn over het algemeen ook lager dan in België en Nederland. Voor een standaard bezoek aan een huisarts of specialist hoeft u vaak niet meer te betalen dan 25 à 35 euro.

Verblijfskosten in Spanje

Man Met Rekenmachine En Stylo In De Hand Berekent Zijn Elektriciteits En Gas Verbruik

Huurprijzen in Spanje

Wat kost huren in Spanje? En zijn er grote verschillen merkbaar tussen de steden en de kustregio's?

De huurprijzen in grootsteden zoals Madrid of Barcelona liggen tussen de 800 en 1400 euro per maand als u alleen wilt wonen.

Voor een gedeeld verblijf (een kamer in een groter appartement met gedeelde leefruimte) moet u rekening houden met bedragen tussen de 250 en 400 euro per maand.

Let op: de accommodatieprijzen variëren sterk en worden ook deels seizoensgebonden beïnvloed.

Zo kunt u bijvoorbeeld een appartement te huur vinden voor minder dan 550 euro per maand en een kamer voor 200 à 350 euro.

Vergeet niet dat u de kosten voor gas, water, elektriciteit en internet bij de huurprijs dient op te tellen om een realistisch beeld te krijgen van de totale kostprijs.

Afhankelijk van het seizoen en het aantal mensen in uw huishouden kunnen deze kosten variëren, maar houd rekening met een conservatief bedrag van ongeveer 100 euro extra bovenop uw huurbudget.

Kopen in Spanje

Onroerend goed in Spanje kopen kan een slimme investering zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeuren terwijl huren voor anderen interessanter kan zijn.

Tip: Bekijk ons ander artikel voor een overzicht van voor- en nadelen van een huis kopen of huren in Spanje.

Interessante prijzen in vergelijking met België en Nederland 

U kan verschillende types woningen kopen in Spanje en alles hangt af van wat u zoekt en wat uw budget is.

Hoewel de prijzen van onroerend goed in Spanje de afgelopen jaren zijn gestegen (waar niet?), zijn ze nog steeds aanzienlijk lager dan in veel andere Europese landen, inclusief België en Nederland.

Daarbovenop bieden bepaalde Spaanse banken vrij gunstige hypotheekformules aan, wat een extra stimulans is om Spaans vastgoed te kopen.

Of u nu een woning of appartement zoekt om in te wonen of als investering, het kopen van onroerend goed in Spanje kan een slimme zet zijn om uw vermogen te beschermen en te doen aangroeien.

Aanbiedingen van onroerend goed in Andalusië

€75.000 (Vanaf prijs)

Scherpe prijs/m²

Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Fuengirola, Málaga, Spanje

€111.525 (Vanaf prijs)

Tot 5% rendement + privégebruik

Flat, Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Av. Sierra Morena, 2, 29692 Manilva, Málaga, Spanje

€172.000 Vanaf prijs

Uitmuntende faciliteiten

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Manilva, Costa del Sol, Spanje

€194.000 (Vanaf prijs)

Ook voor kleinere budgetten

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Estepona, Málaga, Spanje

€203.000 (Vanaf prijs)

Mediterraanse stijl | Scherpe prijs

€278.000 (Vanaf prijs)

Toplocatie Costa del Sol

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Cancelada, Málaga, Spanje

Pagina  [tcb_pagination_current_page] van [tcb_pagination_total_pages]

Aanbod van vastgoed in Murcia

€212.000 (Vanaf) Excl. Kosten

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Costa Blanca en Costa Cálida, Spanje

€182.500 incl. kosten

Nieuwbouw aan zee + zwembad

€200.000 incl. kosten

Luxe penthouses aan scherpe prijs

€211.000 incl. kosten

Super verhouding prijs/kwaliteit

€410.000 incl. kosten

Op wandelafstand van Mar Menor

Huis, Villa

Te koop voor verhuur en privé

Santiago de la Ribera, Murcia, Spanje

€455.000 incl. kosten

Privé zwembad + tuin

Huis, Villa

Te koop voor verhuur en privé

Santiago de la Ribera, Murcia, Spanje

Let op uw consumentengewoonten en gedrag

3D Label Made In Spain Verduidelijkt Ook Dat Lokale Procucten Zoals Het Eten In De Regio En In Spanje Eigengemaakte Producten Veel Goedkoper Zijn Kosten Levensonderhoud Spanje

Alles bij elkaar genomen zijn de levenskosten in Spanje aanzienlijk lager dan in België en Nederland.

Maar uw consumptiepatroon kan een grote invloed hebben op de uiteindelijke besparingen die u elke maand kunt realiseren!

Expats die bijvoorbeeld voor lokaal voedsel en lokaal geteelde producten kiezen die in Spanje geproduceerd zijn, zullen veel meer profiteren van lagere prijzen en de aanzienlijke prijsverschillen.

Weetje: Bepaalde regio's in Spanje zijn goedkoper dan andere. Madrid heeft bijvoorbeeld een prijsverschil met België en Nederland van ongeveer 10 à 15%, terwijl Alicante een prijsverschil biedt van minstens 20% in vergelijking met Nederland en België.

Interessant om te weten: De uitzonderingen zijn Ibiza en Mallorca, waar de levenskosten hoger zijn dan in België en Nederland, met een verschil van ongeveer minstens 5% of meer.

Betaalbare en gezonde voeding in Spanje

Het mediterrane dieet van Spanje staat bekend als een van de gezondste ter wereld.

Met de bijzonder betaalbare prijzen voor verse groenten, fruit, vis en zeevruchten, kunt u er heel gezond eten zonder veel geld uit te geven!

Uit eten gaan in Spanje is ook prijsvriendelijk. In veel restaurants kan u bijvoorbeeld voor minder dan 15 euro genieten van een driegangenlunch.

De prijs voor uit eten gaan in Spanje is eveneens aantrekkelijk, met voor de lunch in vele restaurants bijvoorbeeld driegangenmenu's voor minder dan 15 euro!

Spanje: Land van zon en lage energiekosten

Een van de grootste voordelen van leven in Spanje is het zonnige weer.

Dit kan helpen om uw energierekening te verlagen, vooral als u kiest voor zonnepanelen en zonne-energie.

Spanje heeft een van de hoogste aantallen zonuren in Europa, wat van het land de perfecte locatie maakt voor het converteren van zonne-energie in elektriciteit.

Hoewel de initiële investering in zonnepanelen relatief hoog kan zijn (alhoewel de prijzen al veel democratischer geworden zijn in vergelijking met tien jaar geleden), kunt u in Spanje op de lange termijn een pak geld besparen door minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

Kosten levensonderhoud Spanje: Conclusie

Het leven in Spanje kan zeker voordelig zijn met lagere kosten voor algemeen levensonderhoud, gezondheidszorg en voeding.

U heeft er ook de opportuniteit om te besparen op energiekosten door gebruik te maken van gratis zonneschijn en het zonnige klimaat.

Bovendien biedt Spanje een rijk cultureel leven dat toegankelijk is voor alle budgetten. Het is dus absoluut geen wonder dat Spanje zo populair is bij expats en gepensioneerden uit België en Nederland!

De levenskosten in Spanje zijn over het algemeen een stuk lager dan in België en Nederland. Toch is het belangrijk om in te zien dat sommige diensten duurder zijn dan in onze landen (zoals de meeste telefoonpakketten, brandstof en de prijs van elektriciteit, zie hierboven voor een woordje toelichting).

Het is ook heel belangrijk om te onthouden dat de prijzen per Spaanse regio verschillen. Hoe meer de regio wordt begeerd door de plaatselijke bevolking en/of door buitenlandse toeristen, hoe hoger de prijzen er zijn...

Nu we de kosten van het levensonderhoud in Spanje hebben toegelicht, is het wat ons betreft vrij duidelijk:

Spanje is als een royale tapasbar voor uw budget, waar u heerlijk kunt genieten van lokale specialiteiten zonder een gat in uw portemonnee te branden.

Dus waar wacht u nog op? Haal uw sombrero en zonnebril maar uit de kast, de Spaanse zon schijnt niet alleen op uw gezicht maar ook op uw bankrekening!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *