• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Kaapverdische gerechten en dranken die u zeker moet proeven

Kaapverdische gerechten en dranken die u zeker moet proeven

min leestijd

Cachupa Schotel Nationale Specialiteit Stoofpotje Met Vlees Chorizo En Allerlei Groenten Zoals Maïs Bonen Tomaten Peterselie

De Kaapverdische eilandengroep biedt enkele fantastische Kaapverdische gerechten en dranken en staat bol van de culinaire specialiteiten die u kunt proeven en die een perfecte weerspiegeling zijn van de culturele mix.

Als u houdt van gastronomische ontdekkingen doen en lokaal gestookte dranken degusteren, zal u Kaapverdië nooit meer vergeten!

Hieronder krijgt u een interessant overzicht van de lokale culinaire specialiteiten, zowel op het vlak van gerechten als op het vlak van lokale dranken...

Kaapverdische gerechten en dranken: Inleiding

Bord Met Verse Vis Witte Rijst Rauwe Wortelen Sla Tomaat En Frieten Typisch Lunchgerecht Op Het Eiland São Vicente Symbool Voor Kaapverdische Gerechten En Dranken

Kaapverdië is een land dat een landbouwsector heeft ontwikkeld die aangepast is aan het tropische klimaat.

Als gevolg van de verschillende bevolkingsgroepen die doorheen de Kaapverdische geschiedenis op de archipel hebben geleefd, vinden we er een gastronomie die door deze internationale invloeden is geïnspireerd.

Hieronder geven wij u een overzicht van de Kaapverdische gastronomie en de belangrijkste zaken die u er zeker en vast zou moeten proeven!

Culinaire specialiteiten met internationale invloeden in Cabo Verde

Cachupa Nationaal Gerecht Van Kaapverdië Stoofpotje Met Kikkererwten Bonen Maïs Gebakken Eieren En Chorizo Symbool Voor Kaapverdische Gerechten En Dranken

Het is belangrijk om te weten dat de Kaapverdische gastronomie beïnvloed werd door alle bevolkingsgroepen die in dit land hebben geleefd alsook door de bevolking die er nog steeds leeft.

Over het algemeen bestaan de lokale Kaapverdische gerechten uit een basis van bonen, maïs en gegrilde vis.

Weetje: Het nationale gerecht Cachupa (zie foto hierboven) is een stoofpotje met deze ingrediënten als basis, eventueel wordt de vis wel vervangen door vlees (zie hieronder voor meer info).

De typische gerechten zijn echter vaak geïnspireerd op Portugese recepten en producten die rond de vijftiende eeuw door de kolonisten werden ingevoerd.

Aan Afrikaanse zijde zijn het vooral de Senegalezen die hun stempel gedrukt hebben en hun kennis van koken hebben doorgegeven, en dan met name inzake de Kaapverdische mafé en cuscuz (zie hieronder voor meer details).

Marktkraampjes bieden een scala aan Kaapverdische specialiteiten

Diverse Verse Lokaal Geteelde Groenten En Fruit In Houten Kratten Op Een Dorpsmarkt In Kaapverdië Ingrediënten Voor Kaapverdische Gerechten En Dranken

Op welk eiland u ook vertoeft in Kaapverdië, er zijn op quasi elk bewoond eiland permanente of periodieke markten te vinden met lokale, verse levensmiddelen te koop.

De verschillende te ontdekken en te bezoeken markten in Kaapverdië zijn onder andere de volgende:

 • De markt van Santa Maria op het eiland Sal,
 • De markt van Mindelo op het eiland São Vicente,
 • De Mercado Municipal markt in Sal Rei op Boa Vista eiland,
 • De Sucupira markt op het eiland Santiago.

De volgende verse producten vindt u meestal op de markten in diverse marktkraampjes:

Moten Vers Gevangen Vis Op De Markt In Mindelo Op Het Eiland São Vicente In De Kaapverdische Eilanden
 • Verse schaal- en schelpdieren waaronder kreeft,
 • Verse vis zoals tonijn, marlijn of zeebrasem,
 • Groenten zoals tomaten, komkommers, wortelen, peulvruchten, bonen, aardappelen, zoete aardappelen, sla, maïs, enzovoort,
 • Lokaal gemaakte geitenkaas, enzovoort.
 • Tropische vruchten zoals bananen (zie foto hieronder), kokosnoot, papaja, mango, enzovoort.

Overzicht van enkele typische Kaapverdische gerechten

De Kaapverdische keuken biedt over het algemeen stevige gerechten met royale porties, bestaande uit rijst, verse peulvruchten, aardappelen en granen.

Deze maaltijden worden vaak verlicht en specialer gemaakt door er verse zeevruchten en zoete, sappige tropische vruchten aan toe te voegen.

Er wordt ook heel vaak met verse vis, kip en vlees gewerkt in de Kaapverdische keuken.

Hieronder volgen enkele typische Kaapverdische culinaire specialiteiten:

Churrasco

Links Ijzeren Schotel Met Geroosterde Kip Aardappelen Zoete Aardappelen Sla En Rechts Ijzeren Schotel Met Witte Rijst Symbool Voor Kaapverdische Gerechten En Dranken

Churrasco staat vaak op het menu van Kaapverdische restaurants en is een gerecht bestaande uit gegrild vlees (of gegrilde kip zoals op de foto), vergezeld van groenten, rijst of frietjes.

Churrasco is de Portugese benaming voor gegrild vlees in het algemeen. Het is bijzonder prominent aanwezig in de keuken van Kaapverdië.

Interessant weetje: Een vleesrestaurant waar dergelijk gegrild vlees geserveerd wordt, staat gekend als churrascaria (of churrasquería). Medewerkers lopen met spiezen vlees door het restaurant en snijden het vlees op het bord van de klant.

In Kaapverdië (net zoals in Portugal) is frango de churrasco met piri piri erg geliefd bij de lokale bevolking. Het is een soort zoute geroosterde kip gekookt op de churrasqueira, gekruid met hete rode chilisaus, knoflook en paprika.

Cachupa: Nationale gerecht van Kaapverdië

Cachupa Schotel Nationale Specialiteit Stoofpotje Met Vlees Chorizo En Allerlei Groenten Zoals Maïs Bonen Tomaten Peterselie Symbool Voor Kaapverdische Gerechten En Dranken

Cachupa is het nationale gerecht van Kaapverdië. Het is een soort stoofpot die enkele uren moet stoven (perfect om alle smaken te laten vrijkomen) en maïs, zwarte bonen, zoete aardappelen en ook vlees, vis of kip bevat.

De volgende video is een voorbeeld van twee Kaapverdische vrouwen die samen hun eigen Cachupa gerecht koken in de openlucht, geserveerd met heerlijk bereide verse vis:

Iedereen in Kaapverdië voegt graag specifieke groenten, vis en/of vlees toe aan deze basisingrediënten van Cachupa. Met andere woorden, quasi elke familie in Kaapverdië heeft haar eigen recept voor Cachupa...

Interessant weetje: Cachupa is een gerecht dat 's middags of 's avonds kan worden gegeten. Maar de Kaapverdianen schrikken er ook niet voor terug om de restjes ervan gewoon als ontbijt te serveren.

Cuscuz

Cuscuz is een goed vullende Kaapverdische ontbijtmaaltijd die hoofdzakelijk gemaakt is van maïsmeel.

Het smaakt licht zoet en wordt op klassieke wijze gestoomd in een kleipot (lokaal een "binde" genoemd).

In de praktijk is dit dus een gerecht van gekookte gestampte maïs dat vervolgens als een blok uit de kleipot wordt gehaald en in plakken wordt gesneden.

Bekijk de volgende video om de bereidingswijze van Kaapverdische cuscuz te begrijpen en eventueel ook zelf onder de knie te krijgen:

Ter info: De plakjes cuscuz worden vaak geserveerd met suikerrietmelasse en soms wordt het ook gecombineerd met verse lokale geitenkaas (zie verder hieronder).

Dit vers cuscuz gerecht wordt meestal geserveerd met een kopje lokale thee of heerlijk verse koffie gemaakt van Kaapverdische koffiebonen (zie hieronder voor meer info). Probeer dit gerecht zeker eens uit, u zal er geen spijt van krijgen!

Mafé van kip

Kip mafé wordt ook wel pindasaus genoemd in Kaapverdië. Het is een bekende saus in Senegal (dichtste Afrikaans land op het Afrikaans continent voor Kaapverdië) en de meeste andere Afrikaanse landen.

Door het koloniaal verleden van Kaapverdië is dit soort Afrikaanse mafé, samen met cuscus (zie hierboven), goed ingeburgerd geraakt in de Kaapverdische keuken.

Het recept voor mafé van kip verschilt van land tot land (sommigen verkiezen om kip te vervangen door vlees of vis), maar het eindresultaat en de smaak ervan is altijd uitstekend.

Bekijk de bovenstaande video om zelf mafé van kip op zijn Afrikaans te leren maken!

Verse vis en zeevruchten

Links Vers Gevangen Tonijn En Rechts Paar Kleinere Vissen Te Koop Aangeboden Op Houten Steiger In Kaapverdië

Octopus, tonijn, tandbaars, kreeft, murene en haai zijn allemaal onderdeel van de fauna in Kaapverdië en staan allemaal centraal in de Kaapverdische keuken.

Deze visproducten worden gegrild, gestoofd, in soep of in de vorm van beignets, "pastels" genoemd, geserveerd.

Op diverse eilanden in de Kaapverdische archipel is er op de stranden en op de houten steigers dagelijks verse vis te koop aan spotprijzen:

Drie Zwarte Tonnen Vol Vers Gevangen Vis Aan De Kust In Tarrafal Op Het Eiland Santiago In Kaapverdië

Het zijn vooral de Kaapverdianen die deze dagverse producten kopen om mee te koken voor hun gezin. Toeristen verblijven doorgaans in all-inclusive hotels en zijn minder geneigd om tijdens hun verlof zelf deze vis te bereiden.

Ter info: Een deel van deze toeristen zijn terugkerende bezoekers, echte fans van de prachtige Kaapverdische eilanden en hun bezienswaardigheden met andere woorden.

Geitenkaaspudding

Dit gebakken kaasgerecht, lokaal gekend als Pudim de queijo, is een typisch Kaapverdisch dessert.

Het is een zachte pudding op basis van geitenkaas die lokaal op de eilanden van de archipel gemaakt wordt.

De pudding wordt gemaakt van geitenkaas met toegevoegde suiker en eieren en wordt eventueel ook nog bestrooid met kristalsuiker.

In de bovenstaande video ziet u hoe dit heerlijke dessert van A tot Z bereid wordt.

Tropische vruchten: Lekker en gezond

De Kaapverdische eilanden hebben een enorme verscheidenheid aan vruchten en tropisch fruit te bieden, waarvan u sommige waarschijnlijk niet eens zult herkennen.

Enkele meer bekende soorten tropisch fruit in Kaapverdië zijn kokosnoot, mango, papaja, kweepeer en bananen.

Ze worden meestal rauw gegeten en geserveerd of in de vorm van een vlaai of in gebakken beignets.

Typische Kaapverdische dranken

Er zijn verschillende lokale dranken die echt typisch zijn voor de Kaapverdische archipel:

Kaapverdische koffie: Een niet te missen specialiteit

Miniatuurvlag Van Republiek Kaapverdië In Een Zak Met Koffiebonen Met Daarachter Een Koffietas Met Ik Hou Van Koffie Op Geschreven In Het Engels

Op het eiland Fogo, in de regio Mosteiros, worden koffieplantages op grote hoogte onderhouden en waar dus ook lekker verse koffiebonen geoogst worden.

De koffiebomen groeien er op vulkanische grond (door de actieve Pico do Fogo vulkaan) die rijk is aan voedingsstoffen.

De onderstaande video geeft een goed beeld van hoe deze koffieplantages op Fogo eruit zien en hoe het oogsten van de koffiebessen van de koffieplanten verloopt.

In deze bessen zitten zaden die geroosterd worden en dat zijn de geroosterde koffiebonen die wij kennen:

Tip: U kan deze koffieplantages en -bomen ook aanschouwen en bewonderen langs de talrijke wandelpaden op het eiland Santo Antão.

Weetje: De koffieproductie in Kaapverdië is kleinschalig en dus beperkt. Bovendien dekt deze lokale koffieproductie niet alle lokale consumptie (er dient dus bijkomende koffie te worden geïmporteerd).

Maar dat belet natuurlijk niet dat Kaapverdische koffie lokaal enorm gewaardeerd wordt.

Strela: Het enige nationale bier van Kaapverdië

Over het algemeen kan men in lokale bars en restaurants een geïmporteerd biertje uit Portugal drinken ofwel kiezen voor het enige bier dat in Kaapverdië wordt gebrouwen: Strela.

Dit laatste is een blond bier (een pilsbier) dat gemaakt wordt door een Kaapverdisch bedrijf dat gevestigd is in Praia op het eiland Santiago.

Het is een sympathiek lokaal biertje dat enorm kan smaken als het ijskoud geserveerd wordt!

Typische soorten alcohol op basis van suikerriet

Grogue als een van de onmisbare lokale dranken

20 Tal Vaten Rum Rijpen In Openlucht Onder Bananenbomen Op Artisanale Wijze Op Eiland Santo Antão In Kaapverdië

In Kaapverdië is de suikerrietteelt sterk ontwikkeld. Dankzij de vruchtbare vulkanische bodem in Kaapverdië en het goede klimaat groeit suikerriet er zeer goed.

Weetje: Het suikerriet is vooral aanwezig op het eiland Santo Antão, waar de plantages in prachtige terrassen zijn aangelegd.

Na de oogst van het suikerriet produceren de Kaapverdianen er verschillende lokale alcoholische dranken mee zoals grogue (een soort rum) en pontche (een soort likeur (gearomatiseerde rum), zie verderop hieronder voor meer info).

Kaapverdische grogue is de nationale drank van deze archipel. Het is een rum gedistilleerd uit suikerriet met een alcoholpercentage van 40% (of hoger) en de geur ervan doet denken aan warme banaan.

Lokale grogue wordt vaak geserveerd bij Kaapverdische maaltijden of als aperitief drankje op feestjes met een streepje Kaapverdische muziek onder vrienden.

Goed om te weten: Kraantjeswater is niet drinkbaar in Kaapverdië. Voeg daarom geen ijs toe aan uw alcoholische dranken om ze af te koelen (minimaliseer uw risico op diarree en buikkrampen!).

Pontche: Likeur uit Kaapverdië

Twee Rode Cocktails Met Rietje In Met Zonnebril Op Houten Tafel In Strandbar Met Strand En Palmbomen Op Achtergrond In Kaapverdië

Pontche is een zachte likeur uit Kaapverdië. In zijn basisvorm is het een combinatie van grogue (zie hierboven voor meer info) en melasse of honing. Soms wordt er ook limoensap aan toegevoegd.

Weetje: De klassieke standaardversie van pontche wordt vaak gewijzigd om verschillende likeursmaken te creëren, waaronder kokosnoot-, chocolade- of fruitsmaakversies, die vooral bedoeld zijn voor toeristen.

Pontche is zacht en zoet, in tegenstelling tot grogue die een krachtige en zuivere suikerrietdrank is.

Ter info: Pontche wordt meestal puur of met ijs geserveerd en het alcoholgehalte ervan is veel lager (ongeveer 20 graden) dan dat van grogue.

Manecom: Klassieke rode wijn van het eiland Fogo

Op het vulkanisch eiland Fogo wordt de wijnbouw al eeuwenlang gestimuleerd en bevorderd door de vruchtbaarheid van de vulkanische bodem.

In Chã das Caldeiras op het eiland Fogo groeien de druiven met veel zonneschijn en een vleugje zeewind van de Atlantische Oceaan.

Er heerst tevens een mild klimaat en er zijn maar beperkte temperatuurschommelingen meetbaar (perfect voor druiventeelt).

Na de oogst worden van deze druiven rode, witte en rosé wijnen gemaakt, waarvan de rode wijn genaamd Manecom veruit de bekendste is.

Zonder toevoegingen en additieven zijn deze rode wijnen vol van smaak met aroma's van zwarte bessen en bramen, terwijl de witte wijnen fris en citrusachtig smaken. De roséwijnen bevatten aangename aroma's van rood fruit.

Goed om te weten: De geproduceerde hoeveelheden wijn op het eiland Fogo zijn klein en er worden slechts weinig flessen geëxporteerd.

Kaapverdische gerechten en dranken: Conclusie

Groot Rond Bruin Brood Waaruit Een Stuk Gesneden Is Met Kleine Vlag Van Kaapverdië Naast Symbool Voor Kaapverdische Gerechten En Dranken

Als gevolg van de verschillende volkeren die op de archipel hebben gewoond (en nog steeds wonen), wordt de Kaapverdische gastronomie gekenmerkt door invloeden uit verschillende culturen en hun specifieke gastronomie.

Er zijn niet alleen Portugese maar ook Afrikaanse invloeden merkbaar in de Kaapverdische cultuur én de Kaapverdische gerechten en dranken. 

Kaapverdië biedt een grote verscheidenheid aan culinaire hoogstandjes voor ieders smaakpapillen. En ook de lokale alcoholische dranken zijn echt wel eens de moeite waard om te degusteren.

Ze worden kleinschalig geproduceerd en ze zijn moeilijk verkrijgbaar in Europa dus profiteer van de opportuniteit als u in Kaapverdië bent!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *