• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Investeren in Spanje: De aantrekkelijkste sectoren & Praktische tips

Investeren in Spanje: De aantrekkelijkste sectoren & Praktische tips

min leestijd

Spaans Spaarvarken Waarin Iemand Geld Steekt Welke Sectoren In Spanje Zijn Interessant Om Te Investeren In Spanje

Investeren in Spanje is een begrip dat zowel opwinding als vragen oproept. 

Waarom wordt het door velen gezien als een unieke kans en hoe kan het u een voorsprong geven in vergelijking met investeren in Nederland of België?

Dit artikel neemt u mee op een investeringsreis die verder gaat dan de zonnige kusten en levendige steden van dit prachtige land.

We bespreken de economische details van Spanje, waar er meer dan genoeg kansen zijn voor degenen die de sprong durven te wagen.

Bent u klaar om de rijkdom aan mogelijkheden te ontdekken die investeren in Spanje te bieden heeft? Laten we dan beginnen!

Waarom investeren in Spanje?

Spaans Spaarvarken Waarin Iemand Geld Steekt Welke Sectoren In Spanje Zijn Interessant Om Te Investeren In Spanje

Als het idee om te investeren in Spanje al lang in uw hoofd en gedachten speelt, dan bent u hier op de juiste plek...

Of u nu geïnteresseerd bent in ICT, biowetenschappen, hernieuwbare energie, de automobielindustrie, of zelfs immobiliën te koop in Spanje, dit artikel dient als uw uitgebreide gids voor investeren in Spanje.

Hier wordt uitgelegd waarom Spanje, ondanks de economische hoogte- en dieptepunten, nog steeds barst van de mogelijkheden voor buitenlandse investeerders en welke sectoren momenteel het meest aantrekkelijk zijn.

Bovendien heeft Spanje als voordeel dat het een ideaal klimaat heeft voor bepaalde sectoren en daarbij hebben we het niet alleen over het aantal uren zonneschijn in Spanje voor de toeristische sector.

Dankzij de strategische ligging kan het ook activiteiten uitbreiden naar andere Europese landen, Noord-Afrika en Latijns-Amerika.

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

Vind de Beste Hypotheek met Onze Vergelijker van 20+ Spaanse Banken

Met een binnenlandse markt van ongeveer 46 miljoen consumenten, die jaarlijks groeit tot bijna 70 miljoen dankzij het toerisme, biedt Spanje volop kansen voor investeerders.

Ga met ons mee op een informatieve reis en ontdek de veelbelovende wereld van investeren in Spanje.

Investeren in Spanje: Interessante sectoren om in te investeren voor buitenlanders

Verschillende Industriële Sectoren In Spanje Waarin Buitenlanders Kunnen Investeren

Informatie- en communicatietechnologieën (ICT)

Spanje heeft een groeiende technologische sector, gedreven door innovatie en onderzoek.

Met bijna 450.000 werknemers en een omzet van meer dan 100 miljard euro speelt Spanje een leidende rol in technologie.

Investeerders kunnen zich richten op start-ups, technologische hubs, en bedrijven die zich bezighouden met alles van softwareontwikkeling tot 5G, cyberbeveiliging, Big Data en artificiële intelligentie (AI).

Tip: De Spaanse strategie om het ondernemersklimaat in Spanje te bevorderen zal u als potentiële buitenlandse investeerder zeker ook interesseren.

Biowetenschappen

De farmaceutische en biotechnologische industrie in Spanje is internationaal gezien concurrerend en dynamisch.

Met geavanceerde technologie, hooggekwalificeerd personeel, solide wetenschappelijke basis, infrastructuur, overheidssteun en geïntegreerde gezondheidszorg biedt deze sector veel ontwikkelingspotentieel voor buitenlandse investeerders.

Deze sector is sterk opgebouwd rond onderzoek en ontwikkeling.

Investeerders kunnen kiezen voor farmaceutische bedrijven, biotechnologische start-ups, of bedrijven die zich richten op geavanceerde gezondheidszorgtechnologieën.

Investeren in Spanje in hernieuwbare energie

Zonnepanelen En Windmolens In De Verte In De Zon Spanje Marktleider Qua Ontwikkeling Hernieuwbare Energie

Spanje streeft ernaar om tegen 2050 een koolstofvrije economie te hebben en volledig te vertrouwen op alternatieve energiebronnen. 

Deze ambitie maakt Spanje tot een leider in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, met enorme kansen voor investeringen en economische groei.

Automobielindustrie

De automobielindustrie is een gevestigde sector in Spanje en vertegenwoordigt ongeveer 10% van het BBP en 18% van de totale export van het land.

Met efficiënte en geautomatiseerde fabrieken, grote merken (zoals General Motors, Volkswagen en Renault) en bijna 2 miljoen banen is de automobielindustrie een belangrijke sector voor investeringen in Spanje.

Naast traditionele autofabrikanten zijn er in Spanje ook bedrijven die zich richten op elektrische voertuigen, autodeelplatformen en automobieltechnologieën.

Investeren in deze opkomende subsectoren kan aanzienlijke groeikansen bieden.

Agrovoeding

De agrovoedingsindustrie is de belangrijkste industrie in Spanje, met een omzet van 130 miljard euro en meer dan 500.000 werknemers.

Spanje staat op de vierde plaats in Europa en de tiende plaats wereldwijd in de voedingsindustrie, dankzij het brede scala aan kwaliteitsproducten en de internationale reputatie.

Hier zijn enkele voorbeelden van succesvolle sectoren binnen de agrovoedingsindustrie in Spanje:

Wijnproductie: Spanje staat bekend om zijn excellente wijnproductie, met internationaal erkende regio's zoals Rioja en Ribera del Duero.

Spaanse wijnen hebben zowel binnen als buiten Europa een sterke reputatie opgebouwd.

Wist u trouwens dat Spanje beschikt over de meeste wijngaarden ter wereld?

Olijfolie: Spanje is de grootste producent van olijfolie ter wereld, met een productie die ver boven die van andere landen zoals Italië en Griekenland ligt. 

De hoge kwaliteit en smaak van Spaanse olijfolie maken het een gewild product op de wereldmarkt.

Vleesproductie: De Spaanse vleesindustrie, en in het bijzonder de productie van ham, is zeer gerespecteerd.

Iberische ham (in sommige streken bekend als pata negra) is afkomstig van het Iberische varken en is wereldwijd bekend en gewaardeerd voor zijn unieke smaak.

Tip: De berggastronomie in de streek Andalusië is ook bekend voor zijn bereid wild.

Visserij: Spanje heeft een van de grootste visserijsectoren in Europa, waarbij Galicië een belangrijke regio is voor de productie van zeevruchten.

Ook vissershavens zoals Isla Cristina dragen bij tot de hoge reputatie van Spanje wat betreft visserij.

Fruit- en groenteteelt: Met zijn zonnige klimaat is Spanje een ideale plek voor de teelt van verschillende soorten fruit en groenten.

Spaanse citrusvruchten, aardbeien, en tomaten worden in grote hoeveelheden geëxporteerd naar andere Europese landen.

Deze sectoren illustreren de diversiteit en kracht van de Spaanse agrovoedingsindustrie, die een belangrijke rol speelt in de economie van het land.

Transport en logistiek

Spanje heeft een krachtig netwerk van maritieme, land-, spoor- en luchtinfrastructuur, waardoor het een wereldreferentie is op het gebied van transport en logistiek.

Deze sector draagt bijna 8% bij aan het Spaanse BBP en biedt uitstekende mogelijkheden voor buitenlandse investeerders.

Ruimtevaart

Maquettevorm Passagiersvliegtuig In Fabriek Met Drie Ingenieurs Rond Lucht En Ruimtevaartsector In Spanje Is Groot En Bloeiend

Spanje staat op de vijfde plaats in Europa wat betreft verkoopvolume en aantal werknemers in de ruimtevaartsector.

Met sterke groei, aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en deelname aan belangrijke Europese programma's biedt de ruimtevaartsector een gestage ontwikkeling en investeringsmogelijkheden.

Hier zijn enkele voorbeelden van Spanje's prestaties en bijdragen aan de ruimtevaartindustrie:

Satellietcommunicatie: Spaanse bedrijven zoals Hispasat en Indra spelen een grote rol in de wereld van de satellietcommunicatie. 

Hispasat is de tiende grootste satellietoperator ter wereld en biedt communicatiediensten op drie continenten.

Ruimtevaarttechnologie: Het bedrijf GMV is een wereldleider in grondsegmenten voor satellietnavigatiesystemen en speelt een sleutelrol in het Europese Galileo-project.

Ruimteonderzoek: Het Centro de Astrobiología (CAB), een onderzoekscentrum dat deel uitmaakt van het Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial, is een partner van NASA's Astrobiology Institute en voert geavanceerd onderzoek uit naar astrobiologie en planetair onderzoek.

Ruimtevaartinfrastructuur: Spanje herbergt de grootste ruimtevaartantenne van Europa, gelegen in Robledo de Chavela, die deel uitmaakt van NASA's Deep Space Network.

Deelname aan internationale samenwerkingsverbanden: Spanje is een volwaardig lid van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), waar het de vijfde grootste bijdrage levert.

Deze voorbeelden tonen aan dat Spanje een actieve speler is in de ruimtevaartindustrie en betrokken is bij enkele van de meest geavanceerde ruimtevaartprojecten in de wereld.

Daarom biedt de Spaanse ruimtevaartindustrie veelbelovende mogelijkheden voor groei en investeringen.

Toerisme en recreatie

Spanje is een wereldwijde toeristische bestemming met meer dan 80 miljoen bezoekers per jaar.

Het land geniet van het rijke culturele en natuurlijke aanbod, uitstekende infrastructuur, hoogwaardig transport en hoge hoteldichtheid.

Toerisme in Spanje is een belangrijke economische sector en biedt veel kansen voor investeerders.

Hier zijn enkele verdere details en troeven:

Culturele rijkdom: Spanje staat bekend om zijn culturele diversiteit en rijkdom, met rond de 50 UNESCO Werelderfgoedlocaties.

Voorbeelden van wonderbaarlijke architectuur in Spanje zijn het Alhambra in Granada, de kathedraal van Sevilla en de werken van Antoni Gaudí in Barcelona. 

Daarnaast zijn er talloze festivals en evenementen gedurende het hele jaar, zoals de Semana Santa (Heilige Week) en het wereldberoemde La Tomatina tomatenfestival.

Natuurlijke schoonheid: Spanje heeft een diverse geografie die bergen, stranden, bossen en woestijnen omvat.

Het land heeft 15 nationale parken en meer dan 50 natuurreservaten, waaronder de Sierra Nevada en de Teide op de Canarische Eilanden, die elk jaar miljoenen bezoekers trekken.

Uitstekende infrastructuur: Spanje heeft een van de beste toeristische infrastructuren ter wereld, met moderne luchthavens, snelwegen en een uitgebreid hogesnelheidstreinnetwerk (AVE), wat reizen door het land gemakkelijk en comfortabel maakt.

Toeristische accommodaties: Met meer dan een miljoen toeristische bedden biedt Spanje een breed scala aan accommodatiemogelijkheden, van luxe vijfsterrenhotels tot budgetvriendelijke hostels en vakantieappartementen.

Indien u van plan bent om een hotel, camping of Bed & Breakfast op te starten of over te nemen, dan raden we u zeker en vast aan om meer te lezen over commerciële hypotheken in Spanje.

Vergeet dan ook de kortetermijnverhuur door particulieren niet via platformen zoals Airbnb en Booking.

Hier kunt ook u een graantje van meepikken via een investering in vastgoed in Spanje voor verhuur aan toeristen (en eventueel kan u er zelf ook gebruik van maken indien gewenst).

Bekijk de volgende investeringsopties voor een impressie van de mogelijkheden:

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Gastronomie: De Spaanse gastronomie wordt wereldwijd gewaardeerd, met zes restaurants in Spanje die in 2022 in de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld staan.

Regionale specialiteiten zoals de Andalusische keuken, paella, tapas, en de beroemde Iberische ham trekken foodies van over de hele wereld.

Wijnbouw: Spanje is een van de grootste wijnproducenten ter wereld en bekend om zijn kwaliteitswijnen.

Wijnregio's zoals Rioja, Ribera del Duero, en Penedès trekken wijnliefhebbers aan met wijnproeverijen en wijntours.

Gezien deze factoren, biedt de toeristische sector in Spanje een groot potentieel voor investeerders die geïnteresseerd zijn in onder meer:

 • horeca,
 • recreatieve diensten,
 • culturele evenementen, en
 • transportinfrastructuur.

Investeren in Spanje in onroerend goed

Het investeren in onroerend goed in Spanje kan een rendabele onderneming zijn, vooral gezien het toerisme en de groeiende vraag naar woningen en commerciële ruimtes.

Voor een impressie van een bijzonder ruim en groot actueel aanbod, nodigen we u uit om de volgende overzichtspagina's te bekijken:

Weetje: Er zijn verschillende manieren om te investeren, van het kopen van een tweede huis in Spanje tot de aankoop van een appartement voor verhuur aan toeristen.

Spaans vastgoed kopen voor verhuur aan toeristen

De volgende beleggingsaanbiedingen zijn ook zeer interessant indien u gedeeltelijk financiert met een Spaanse hypotheek.

Tip: Laat indicatief uw hypotheekopties in Spanje berekenen door een Nederlandstalige hypotheekmakelaar ter plaatse die meer dan 20 Spaanse banken met elkaar vergelijkt voor uw dossier.

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Tweede woning kopen als belegging in levenskwaliteit

€191.300
2 slpk.
2 badk.
€245.000
3 slpk.
2 badk.
Appartement
Vera, Almería, Spanje

Nog enkele belangrijke inzichten

U kan ook verschillende soorten woningen kopen in Spanje waarvan u hieronder een overzicht vindt:

Als u overweegt om te investeren in onroerend goed, moet u rekening houden met de regio's in Spanje die het meest interessant zijn voor dit type investeringen.

Bijvoorbeeld, populaire toeristische bestemmingen zoals de Costa del Sol, de Balearen, de Costa Cálida, de Costa Blanca en de Canarische Eilanden bieden interessante mogelijkheden voor vakantieverhuur. 

Steden zoals Barcelona en Madrid, met hun grote aantal inwoners, bieden ook goede investeringskansen in de vorm van appartementen en zelfs studentenwoningen.

Tip: Lees meer over de beste Spaanse steden om in vastgoed te investeren.

Vergeet niet de impact van seizoensinvloeden op uw investering te overwegen.

In toeristische gebieden kunnen de inkomsten bijvoorbeeld sterk variëren afhankelijk van het seizoen.

Daarbij is het essentieel om:

Chemische industrie

De chemische industrie is een aantrekkelijke sector voor internationale investeerders gezien het aantal bedrijven, de welvaart en de werkgelegenheid die het genereert.

Geavanceerde productie: De chemische industrie in Spanje is een geavanceerde sector met meer dan 3.000 bedrijven die actief zijn in chemische productie en verwerking.

Deze bedrijven hebben een sterke productiecapaciteit en een uitstekend trackrecord op het gebied van efficiëntie en kwaliteitsbeheer.

Onderzoek en ontwikkeling: De sector heeft een sterke focus op innovatie met een aanzienlijk deel van de investeringen die naar onderzoek en ontwikkeling gaan. 

Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe producten en processen, evenals verbeteringen in energie-efficiëntie en milieuprestaties.

Exportgericht: De chemische industrie in Spanje is sterk exportgericht met ongeveer 60% van de productie die naar internationale markten wordt geëxporteerd. 

Dit biedt investeerders aantrekkelijke kansen voor internationale expansie.

Werkgelegenheid in Spanje en groei: De sector biedt werk aan meer dan 200.000 mensen en genereert een toegevoegde waarde van meer dan 30 miljard euro per jaar.

De vooruitzichten voor groei zijn ook positief met verwachtingen van gestage groei in de komende jaren.

Audiovisuele industrie

Audiovisuele Sector In Spanje Is Vooruitstrevend En Bloeiend Veel Vooruitgang

Rijke filmtraditie: Spanje heeft een rijke filmtraditie en heeft wereldwijd erkenning gekregen voor zijn films en filmmakers.

Spaanse films en televisieseries hebben meer dan 500 internationale prijzen gewonnen, waaronder meerdere Oscars.

Locatiediversiteit: Met zijn diverse landschappen en architectuur biedt Spanje een breed scala aan filmlocaties.

Spanje heeft iets te bieden voor elk type productie, van historische steden en moderne architectuur tot prachtige natuurlijke landschappen.

Technische expertise: Spanje beschikt over hoogopgeleide professionals en geavanceerde productietechnologie.

Dit omvat moderne filmstudio's, postproductiefaciliteiten, en een breed scala aan productie- en verhuurdiensten.

Fiscale incentives: Spanje biedt aantrekkelijke fiscale incentives voor audiovisuele producties, waaronder belastingkredieten en subsidies.

Deze incentives maken het voor buitenlandse filmmakers en producenten financieel aantrekkelijk om in Spanje te filmen.

Tips bij het investeren in Spanje

NIE-nummer: Dit is een fiscaal identificatienummer dat essentieel is voor vrijwel alle financiële transacties in Spanje.

U kunt een Spaanse NIE-nummer aanvragen bij het Spaanse consulaat in uw thuisland of bij de politie in Spanje.

Spaanse bankrekening: Een Spaanse bankrekening is niet essentieel om transacties te kunnen doen, maar het kan wel een en ander vergemakkelijken, vooral als u onroerend goed in Spanje wil kopen

Verschillende Spaanse banken bieden diensten aan specifiek voor buitenlandse klanten.

Gestoría: Dit is een professionele dienst in Spanje die helpt met administratieve taken.

Het is raadzaam een Spaanse gestor in te huren om u te helpen navigeren door de complexe bureaucratie, vooral als u nieuw bent in Spanje.

Doe uw eigen onderzoek: Voer een grondige due diligence uit voordat u investeert in onroerend goed of een bedrijf.

Dit kan het inhuren van een advocaat omvatten, het controleren van het bouwbedrijf, het bezichtigen van het onroerend goed in Spanje en ervoor zorgen dat alle juridische documenten in orde zijn.

Bijkomende aandachtspunten bij investeren in Spanje

Fiscale voordelen bij investeren in Spanje

Spanje biedt aantrekkelijke fiscale voordelen voor buitenlandse investeerders, waaronder verschillende belastingvrijstellingen en verminderingen.

Zo biedt het land een aantal incentives voor bedrijven die zich in specifieke economische sectoren bevinden of die in bepaalde geografische gebieden investeren.

Bovendien heeft Spanje dubbele belastingverdragen met vele landen (waaronder Nederland en België) om dubbele belastingheffing te voorkomen en om de belastingdruk te verminderen.

Investeren in Spaanse bedrijven

Als u overweegt om te investeren in een Spaans bedrijf, is het cruciaal om de lokale bedrijfscultuur en marktdynamiek te begrijpen.

Spaanse bedrijven opereren soms op verschillende manieren dan hun tegenhangers in België of Nederland.

Het is dus is essentieel om deze nuances te begrijpen om succesvolle investeringsbeslissingen te kunnen maken.

Leven in Spanje

Als u overweegt om te emigreren naar Spanje is het ook de moeite waard om te kijken naar aspecten die uw kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden, zoals:

Cultuur en taal

Investeer tijd in het leren over de Spaanse cultuur en het leren van de Spaanse taal.

Dit zal niet alleen uw investeringsbeslissingen ten goede komen, maar ook uw vermogen om succesvol zaken te doen in Spanje en zich te integreren in de Spaanse samenleving.

Neem experts onder de arm

Overweeg ten slotte het gebruik van professionele diensten om u te helpen met uw investering.

Dit kunnen financieel adviseurs, juridische experts (zoals een Spaanse advocaat) en vastgoedmakelaars in Spanje zijn. 

Deze professionals kunnen u begeleiden door het proces, eventuele valkuilen identificeren bij huis kopen in Spanje en de kans verhogen dat uw investeringen in Spanje een succes worden.

Investeren in Spanje: Conclusie

Er zijn tal van sectoren waarin het voor buitenlandse investeerders interessant is om in Spanje te investeren.

Of u nu geïnteresseerd bent in ICT, biowetenschappen, hernieuwbare energie, de automobielindustrie, agrovoeding, transport, ruimtevaart, toerisme, vastgoed kopen in Spanje, chemie of de audiovisuele industrie, er zijn volop mogelijkheden om uw geld te investeren. 

Neem de tijd om deze sectoren zorgvuldig te verkennen en maak weloverwogen beslissingen die aansluiten bij uw investeringsdoelen en interesses.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!