• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Investeren in serviceflats: 5 aandachtspunten voor particuliere beleggers!

Investeren in serviceflats: 5 aandachtspunten voor particuliere beleggers!

min leestijd

investeren in serviceflats ouderenzorg wereldwijdleven

Wegens de inflatie en lage rente verlies je centen in plaats van dat je er verdient met jouw spaarrekening. Misschien overweeg je dus alternatieve vormen van beleggen zoals investeren in serviceflats?

Je hebt een aardig appeltje voor de dorst opzijgezet maar jammer genoeg zwelt dit appeltje niet aan. Integendeel, je ziet jouw sappig appeltje gewoon verschrompelen tot een hoopje miserie. Jouw klassieke spaarproducten, sjah… Wat moet daar eigenlijk nog meer over verteld worden?

Dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar enkele interessante serviceflatprojecten waarin je kan investeren (Tip: Bekijk de unieke moderne serviceflats te koop in Aarschot met 3,75% netto rendement!).

Waarschijnlijk zit je dan met enkele twijfels en vraag je je af of een bepaalde opportuniteit wel de juiste is voor jou.

Daarom hebben wij een handige lijst gemaakt met 5 belangrijke aandachtspunten.

Vijf aandachtspunten voor het investeren in serviceflats

Lijkt investeren in vastgoed je wel wat? En spreekt de sector van dienstverlening voor senioren je wel aan? Hieronder is het de bedoeling om jouw onzekerheid uit de weg te ruimen.

Concreet betekent dit dat de serviceflat die je wilt aankopen als investering goed moet scoren op alle vijf de aandachtspunten!

De vraag | Aandachtspunt 1

Of je nu investeert in huizen of flats om te verhuren of in studentenkamers, het maakt niet echt uit. Het kopen en verhuren van vastgoed blijkt al jaren aan een stuk een van de beste manieren van investeren te zijn.

Het veranderende gezicht van de Belgische en Nederlandse bevolking leidt er bovendien toe dat mensen hun investeringsgedrag in vastgoed wijzigen.

Dit komt omdat de gemiddelde levensverwachting in België en Nederland blijft stijgen en omdat mensen langer leven.

De vraag naar kwalitatieve serviceflats is dus verzekerd door deze bevolkingsevoluties in Nederland en België.

Dit is dus ook een fantastische opportuniteit voor de handige investeerder die wel van wanten weet. Investeren in serviceflats kan rendabel en veilig zijn.

De vergrijzingsproblematiek is ernstig op het gebied van pensioenen en zorg, maar tegelijkertijd biedt diezelfde vergrijzing dus ook grote opportuniteiten.

Opportuniteiten voor iedereen die investeert in bedrijven die de wensen en behoeften van senioren vervullen.

Investeren in serviceflats is eigenlijk investeren in een groeiende en winstgevende markt.

Een tip om te weten te komen hoe het zit met de vraag in de regio waarin je zou investeren is de volgende… Neem contact op met bestaande residenties met serviceflats in diezelfde regio.

Vraag naar de beschikbaarheid van een serviceflat voor jouw allerliefste vader en/of moeder.

Krijg je keer op keer het droevige nieuws te horen dat er een lange wachtlijst is? Dan weet je dat je op het goede spoor zit want de bezettingsgraad is dan gelijk aan 100%!

De opbrengsten | Aandachtspunt 2

Als je op het punt staat om te investeren in serviceflats dien je jouw huiswerk te maken.

Stel je bent van plan om een serviceflat te kopen in Antwerpen of Amsterdam. Dan spreekt het voor zich dat je enkele projecten van residenties met serviceflats met elkaar gaat vergelijken.

Je dient niet alleen te kijken naar een eventueel verschil in de aankoopprijs van zo’n serviceflat. Ook doorslaggevend is het verschil in dienstverlening tussen de verschillende verblijven met serviceflats.

Ook de graad van afwerking, de gebruikte materialen en de faciliteiten die al dan niet aanwezig zijn spelen een grote rol bij het investeren in serviceflats.

Door jouw huiswerk te maken en alles te onderzoeken en te vergelijken krijg je een goed idee van wat klopt en wat niet.

Vaak zal men toekomstige inkomsten en rendementen projecteren om potentiële investeerders te overtuigen. Deze zijn altijd gebaseerd op assumpties zoals de verwachte bezettingsgraad.

Heb je een goed gevoel bij de accommodatie en zie je jezelf er wel vertoeven op jouw oude dag, dan zit je goed. Durf jouw buikgevoel te volgen.

Ga je daarentegen op prospectie in een gebouw met serviceflats waar je de rillingen op het lijf krijgt wanneer je er rondwandelt, denk dan toch twee keer na.

Het is de bedoeling dat zo’n residentie gezellig, beschermend en comfortabel is. Ook hier gebruik je best jouw gezond verstand.

Worden er hogere opbrengsten en rendementen voorspeld terwijl de faciliteiten en de algemene sfeer er tegenvallen in vergelijking met andere projecten?

Dan weet je als investeerder wel wat je moet doen. Zegt jouw buikgevoel en gezond boerenverstand ‘neen’, hou het dan ook bij een no-go.

De locatie | Aandachtspunt 3

Locatie, locatie, locatie. Het is een vaak gebruikte slagzin in de vastgoedwereld. Locatie is ongetwijfeld belangrijk wanneer je overweegt om te investeren in serviceflats.

De gebouwen met de serviceflats moeten goed bereikbaar zijn met de auto, met het openbaar vervoer en met de fiets.

Een goed ingeplant project van serviceflats ligt ook dichtbij winkels en een dorps- of stadskern. Bij voorkeur is er ook natuur in de omgeving voor mooie wandel- en of fietstochtjes.

Nabijheid bij een dorps- of stadskern zorgt er ook voor dat de lokale bewoners sneller de stap zullen zetten naar deze residentie met serviceflats.

Leven in een serviceflat nabij de vertrouwde omgeving, niet te ver weg van het dorp of de stad waar ze altijd gewoond hebben, dat is vaak een aantrekkelijke oplossing voor senioren!

Natuurlijk is een goede locatie alleen ook niet alles! Een van de allergrootste vastgoedmagnaten ooit, Donald Trump, wees er al op in zijn bestseller ‘The Art of the Deal’.

Locatie moet je in perspectief plaatsen volgens hem. Je kan een locatie als het ware ook opwaarderen en opkrikken door iets speciaals te doen, door anders te zijn.

En op het gebied van investeren in serviceflats moet je dus zeker ook stilstaan bij de projectontwikkelaar en de uitbater van de serviceflats:

De projectontwikkelaar en de uitbater | Aandachtspunt 4

Een project met serviceflats kan op een gemiddelde tot goede locatie gelegen zijn, zonder dat er sprake is van een toplocatie.

Als de projectontwikkelaar echter een speler is met tientallen jaren ervaring en de uitbatende vennootschap heeft ook tientallen jaren ervaring, dan dien je zo’n project zeker te overwegen.

Het is zelfs verstandiger om in zo’n project te investeren dan in een project op een toplocatie maar dan gebouwd door een nieuwe speler in de sector en met een uitbater die ook nog groen achter de oren is.

Is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitbating en de dienstverlening een gespecialiseerde gevestigde waarde of is het een nieuwe speler zonder ervaring? In het laatste geval stap je beter niet mee in het verhaal.

Kies voor een project waarbij de uitbatende vennootschap een gevestigde waarde is met veel ervaring en een goeie reputatie.

Het gaat hier tenslotte om dienstverlening en zorg voor senioren, om het onderhoud van de gebouwen en de service flats en om lokale promotie en marketing om de bezettingsgraad naar de 100% te krijgen.

Belooft de bouwfirma een verhuurgarantie, check dan de kleine lettertjes. Lees meer over zo’n verhuurgarantie door de bouwpromotor en bekijk ook de video hierover.

Besteed ook aandacht aan het gebouw, de kamers, de gebruikte materialen. Wie is de bouwheer, welke onderaannemers waren er actief?

Het klinkt alsof je Sherlock Holmes moet spelen wanneer je gaat investeren in serviceflats. En eigenlijk is het wel een beetje zo…

Werd er gewerkt met vakmannen die weten hoe ze een waterkering moeten plaatsen bijvoorbeeld? Het klinkt banaal maar er lopen nogal wat charlatans rond…

Als investeerder dien je gebouwen die gebouwd zijn door zulke charlatans te mijden als de pest!

De bescherming voor jou als belegger | Aandachtspunt 5

Als je wilt investeren in serviceflats, heb je dikwijls keuze uit verschillende soorten projecten en juridische constructies.

Wanneer je een serviceflat op plan zou aankopen, wees dan zeker dat alle bouwplannen zijn goedgekeurd.

Informeer of er geen klein maar hardnekkig buurtcomité een klacht heeft ingediend tegen de bouw van het project! Het zou niet de eerste keer zijn…

Informeer ook of de overheid het project effectief erkent als serviceflats (ook gekend als assistentieflats of seniorenflats). Er bestaan zowel erkende als niet-erkende serviceflatprojecten.

Deze laatste zijn niet noodzakelijk een slechtere investering, je dient gewoon rekening te houden met het feit dat de dienstverlening er niet hoeft te stroken met de voorwaarden die opgelegd worden voor erkende serviceflatprojecten.

Verschillende eigendomsconstructies bij investeren in serviceflats

Qua eigendomsconstructies heb je ook verschillende opties om te investeren in serviceflats:

Ofwel koop je effectief een serviceflat in volle eigendom. Je wordt dan voor de volle 100% eigenaar. Dit geeft je dan recht op de huurinkomsten. Later kan je dan eventueel ook nog een meerwaarde realiseren indien je de serviceflat zou verkopen met winst.

In de meeste gevallen heb je ook de mogelijkheid om er zelf te gaan inwonen wanneer je de tijd rijp acht.

Ofwel koop je een financieel recht zonder eigendom. Je kan het vergelijken met een obligatielening waar je op intekent. Je leent een bepaald bedrag uit aan de ontwikkelaar en deze betaalt je in ruil daarvoor jaarlijks een coupon, een soort huurvergoeding. Op de eindvervaldag krijg je jouw initieel uitgeleend bedrag terug.

Je kan zelf ook in de serviceflat gaan wonen maar dan ontvang je de jaarlijkse coupon niet meer. Je moet ook rekening houden met bijkomende kosten van diensten.

Deze piste is wat risicovoller in vergelijking met de aankoop van een serviceflat in volle eigendom.

De reden ligt voor de hand: je hebt geld uitgeleend aan een vennootschap die je in ruil daarvoor een financieel recht heeft gegeven.

Stel dat deze vennootschap wegens bepaalde redenen failliet gaat… Dan is de kans quasi nihil dat je op de eindvervaldag van de obligatie jouw initiële geïnvesteerde bedrag nog zal terugzien.

Meer kennis & inzichten over investeren in serviceflats

Je kan ook nog meer informatie vinden over investeren in serviceflats op twee andere pagina’s:

Beschikbaar aanbod van opbrengsteigendommen

Neem gerust eens een kijkje bij het overzicht van beleggingsmogelijkheden in serviceflats. Misschien staat er wel een beleggingsopportuniteit tussen die jou kan bekoren.

Daarnaast kan je ook diversifiëren qua zekerheid en garanties. Beleggen met huurgarantie in vastgoed is mogelijk.

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Contacteer ons

    Privacybeleid *