Op deze overzichtspagina komt u alles te weten over een alternatieve spaarformule: investeren in garages.
De rente op een klassieke spaarrekening staat bijzonder laag en de huidige inflatie zorgt er zelfs voor dat u gewoon armer wordt door uw centen op een spaarrekening te laten staan…
De meeste mensen die niet gek zijn van aandelen en de beurs zijn op zoek naar iets stabiel zonder al te veel kopzorgen en opvolging.
Een huis kopen om het te verhuren bijvoorbeeld zien zo’n mensen niet direct zitten omwille van de verantwoordelijkheden, kopzorgen en taken als huisbaas. Er is ook strikte regelgeving mee gemoeid…
Maar wist je dat je als particuliere belegger ook kunt beleggen in garages? En dat dit bepaalde voordelen kan bieden in vergelijking met klassieke opbrengsteigendommen zoals huizen of appartementen?
Lees er hieronder alles over!
Inhoudsopgave
- 1 Introvideo + inleiding
- 2 Redenen om te investeren in garages
- 3 Voordelen van investeren in garages
- 4 Nadelen van investeren in garages
- 5 Twee opties qua investeren in garages
- 6 Klassieke parkeerplaats versus garagebox
- 7 Contractueel aspect van investeren in garages
- 8 Fiscaliteit van investeren in garages
- 9 Hoe het rendement berekenen bij investeren in garages
- 10 Andere aanbiedingen beleggingsvastgoed
- 11 Andere beleggingsalternatieven voor uw spaarcenten
Introvideo + inleiding
Investeren in garages kan een interessant alternatief voor uw spaarrekening zijn omwille van bepaalde redenen.
Er zijn zoals bij elke vastgoedbelegging voordelen maar ook nadelen verbonden aan een investering in garages.
U kan als particuliere belegger bovendien op twee verschillende manieren investeren in garages:
- Zelf aankopen en verhuren (doe-het-zelf), en
- Zorgeloos investeren via een kant-en-klare oplossing met verhuurgarantie
Er dient ook een onderscheid te worden gemaakt tussen twee specifieke types garagevastgoed:
- Een klassieke autostaanplaats in een garage, en
- Een beschermde, gesloten garagebox
Het contractueel aspect van investeren in garages om te verhuren is ook belangrijk. Daarom werd er een speciale juridische sectie opgemaakt boordevol juridische tips en aandachtspunten voor verhuurders.
Daarna wordt de iets saaiere maar toch belangrijke fiscale behandeling van garages in België uiteen gezet:
- Hoe worden uw verhuurinkomsten uit zo’n belegging in garages in België belast?
- En wat kan u doen om een zo groot mogelijk stuk van de taart voor u zelf te houden? Lees het hier.
Vervolgens bekijken we een handig overzicht van tips om slim te investeren in garages.
Afsluiten doen we met het financieel aspect:
- Hoe bereken je op exacte wijze het mogelijke rendement van een autostaanplaats of garagebox die je op het oog hebt?
- En wat zijn gangbare rendementen indien u voor de kant-en-klare optie met verhuurgarantie zou kiezen?
Redenen om te investeren in garages
Flexibele verhuur mogelijk
Wie een hekel heeft aan regeltjes en bureaucratie zal direct een klik voelen met dit soort vastgoedbelegging. Een parkeerplaats of garagebox valt flexibeler te verhuren dan een appartement of woning.
Met andere woorden, het administratief gedoe valt heel goed mee bij investeren in garages (meer info hierover in het contractuele luik). Als investeerder kan je jezelf dus contractueel goed beschermen.
Groeiende populatie + inkrimpende ruimte steden
Dankzij onze stijgende levenskwaliteit en de vooruitgang in de geneeskunde blijft onze gemiddelde leeftijd stijgen.
We leven dus langer en we blijven ons ook met z’n allen voortplanten. Het aantal gezinnen blijft hierdoor ook toenemen. Doordat de bevolking blijft aangroeien blijft ook het aantal voertuigen op de openbare weg stijgen.
Als kers op de taart zijn bedrijfswagens nog steeds DE alternatieve verloning bij uitstek voor de gemiddelde werknemer in België (en Nederland in mindere mate). Dit omwille van fiscale redenen. Hierdoor blijft ook het aantal bedrijfswagens op de openbare wegen stijgen.
Tegelijkertijd zijn een pak goed betaalde jobs in de centrumsteden te vinden. En deze centrumsteden kampen al jaren met een inkrimpende openbare ruimte.
Twee logische gevolgen van deze evolutie zijn de volgende:
- De explosieve toename van het aantal filekilometers
- Parkeerproblemen in de stad zijn tegenwoordig schering en inslag. Het parkeerbeleid van de lokale overheden is hier dikwijls ook een oorzaak van
Als investeerder kan het dus interessant zijn om de wet van vraag en aanbod in het achterhoofd te houden. In de meeste steden en populaire badplaatsen aan de kust is er een grote vraag naar meer parkeerplaatsen.
Een investering in speciaal gebouwde parkings in deze steden en badplaatsen kan dus interessant zijn. Parkings nabij drukke winkelstraten, kantoorgebouwen en stations zijn het meest interessant.
Maar ook de Belgische kust blijft een aantrekkelijk gegeven voor beleggers! Er zijn een pak Belgen die tijdens het weekend of tijdens vakanties met veel plezier een zeebries gaan opsnuiven…
En dus zijn er ook verhuuropportuniteiten voor beleggers (een latere verkoop van een parkeerplaats of garagebox op een goeie plaats kan ook geen probleem zijn hier).
Lage toetredingsbarrière bij investeren in garages
Om te investeren in garages heb je minder geld nodig dan wanneer je in een appartement of een woning wenst te investeren.
Met andere woorden, een belegging in garages is toegankelijker aangezien er relatief weinig eigen vermogen voor nodig is in vergelijking met klassiek vastgoed.
Over hoeveel gaat zo’n investering in garages dan? Dat hangt af van de locatie (welke stad en waar in die stad?) en het type (autostaanplaats versus gesloten garagebox). De prijzen van gesloten garageboxen zijn hoger dan de prijzen van gewone parkeerplaatsen.
Vergeet ook niet dat u registratierechten verschuldigd ben op zo’n investering.
Parkeerbeleid van de lokale overheid
Woont u zelf in de stad of heeft u vrienden of familie die in een drukke stad wonen? Dan zal u ongetwijfeld al horen klagen hebben over die veel te dure bewonerskaart die eigenlijk compleet waardeloos is…
Lokale bewoners worden op sommige plaatsen in België geconfronteerd met dure bewonerskaarten. Deze zouden in theorie dan recht moeten geven op een parkeerplaats dichtbij de eigen woonst.
In de praktijk blijkt het echter andere koek te zijn om als bewoner een parkeerplaats te vinden dichtbij de eigen woning.
In zo’n gevallen en situaties gebeurt het vaak dat de lokale bewoner in kwestie er na een tijdje genoeg van heeft. En dus op zoek gaat naar een oplossing op de private markt door:
- Een parkeerplaats te huren, of
- Een parkeerplaats te kopen
En zo’n scenario’s bieden natuurlijk opportuniteiten voor slimme investeerders.
Voordelen van investeren in garages
- Een belegging in een parkeerplaats of garagebox kan een stabiel en gunstig belast bijkomend maandelijks inkomen vormen voor een rijksinwoner van België.
- Flexibeler juridisch kader (algemeen huurrecht in plaats van woninghuurwet) en beperktere papierwinkel in vergelijking met een huis of appartement verhuren. Dit biedt perspectieven voor slimme verhuurders die 100% ZEKER willen zijn van verhuurinkomsten. Lees meer in de juridische afdeling.
- Deze vastgoedbelegging is toegankelijk voor Jan Modaal met een relatief beperkt budget. Je hebt er minder eigen vermogen voor nodig dan andere opbrengsteigendommen. Ideaal dus om te investeren in vastgoed met weinig geld. Relatief eenvoudig om in te stappen, de barrière is minder klein dan bij appartementen of woningen omdat de investering minder groot is.
- Het risico op schade aangericht door huurders blijft beperkt. Een huurder die respectloos is en uw eigendom niet respecteert heeft met een parkeerplaats of garagebox niet veel om naar de knoppen te helpen… Hij/zij kan hooguit een TL-lamp stukslaan of wat gebruiksschade of motorolie achterlaten op uw betonnen ondergrond of muren. Op dit gebied is een belegging in garages stukken beter dan een woning, appartement of studentenkamer als opbrengsteigendom.
- Aangezien een parkeerplaats of garagebox zo “basic” is, blijven ook de jaarlijkse onderhoudskosten ervan beperkt. Het feit dat zo’n opbrengsteigendom zo weinig toeters en bellen heeft, is op dit gebied een groot voordeel. Veel onderhoud heb je er als verhuurder niet aan…
Nadelen van investeren in garages
Wees niet naïef. Een investering in garages, parkeerplaatsen of garageboxen brengt ook risico’s met zich mee. Enkele nadelen van een belegging in garages op een rijtje:
- De wet van vraag en aanbod speelt ook een belangrijke rol op de verhuurmarkt van parkeerplaatsen en garageboxen. De vraag kan altijd plotseling een duik nemen door gebeurtenissen waar je zelf geen vat op hebt. Het is een feit dat een belegging in parkeergarages volledig steek houdt dichtbij grote winkelstraten, stations, drukke bedrijfsgebouwen, enzovoort. Maar zelfs in zo’n geval kan er altijd een onverwachts probleem opduiken. Wat indien de lokale overheid het verkeersbeleid aanpast? Wat indien het gloednieuwe winkelcentrum vlakbij de garage eigenlijk een flop en niet rendabel blijkt te zijn? Een gouden raad: Tracht altijd objectief de huidige en toekomstige situatie in te schatten.
- Alles hangt af van situatie tot situatie maar doorgaans is er meer verloop van huurders mee gemoeid. Kiest u voor de doe-het-zelf optie dan zal u dus geregeld moeten in actie schieten om een nieuwe huurder te vinden. Kiest u voor een kant-en-klare belegging in garages? Dan heeft u geen last van dergelijke kopzorgen…
- De prijzen van parkeerplaatsen en garageboxen in garages fluctueren. Net zoals andere types beleggingsvastgoed is deze belegging onderhevig aan marktcorrecties. Met andere woorden, indien je later wenst te verkopen zal je vrede moeten nemen met de op dat moment geldende prijzen op de markt. Een meerwaarde realiseren bij een latere verkoop is dus niet gegarandeerd. Neem deze (potentiële) meerwaardecomponent dus ook niet op in uw rendementsberekening. U kan evengoed verlies maken op het moment van verkoop…
- Wat met de toekomst en de technologische vooruitgang? Misschien maakt de zelfrijdende auto parkings wel overbodig omdat je wordt afgezet op een plaats naar keuze… Waarna de wagen in het terugkeren naar de woonplaats nog een passagier meeneemt tegen betaling via een applicatie zoals BlaBlaCar? Wat met het groeiende fileleed? Kunnen er eigenlijk nog meer wagens in het verkeer bijkomen? Hoe gaat de jongere generatie omgaan met verzadigde wegen in de stadskern? De antwoorden op deze vragen zijn onzeker… Maar ze zullen in de toekomst wel hun impact hebben op de aantrekkelijkheid van een garage als belegging.
Twee opties qua investeren in garages
Investeren in garages kan op verschillende manieren…
- Of je kiest ervoor om alles zelf te doen (parkeerplaats of garagebox kopen en zelf verhuren),
- Of je kiest voor een zorgeloze belegging inclusief verhuurservice en mogelijks een verhuurgarantie en zeker rendement.
Hieronder worden beide opties besproken:
Doe-het-zelf belegging
Ga je voor een doe-het-zelf belegging in garages? Weet dan dat de prijs enorm beïnvloed wordt door de exacte ligging ervan.
Behalve de ligging spelen ook andere factoren een rol in de waardering en de prijs:
- Gaat het om een beschutte, overdekte binnenstaanplaats? Of gaat het om een parkeerplaats buiten?
- Bevindt de parkeerplaats of garagebox zich in een beschermd en beveiligd gebouw?
- Gaat het om een parkeerplaats die deel is van een nieuw gebouwd complex?
- Wat betreft garageboxen… Over hoeveel oppervlakte gaat het? Kan er links, rechts, voor en achter nog wat ruimte gemaakt worden om zaken te stallen (rekken, fietsen, voorraad levensmiddelen, vuilnisbakken, oud papier, enz.)? Werd er een elektrische poort in de garagebox geplaatst of dient de garagebox manueel geopend en gesloten te worden?
Alles wat meer comfort biedt heeft een hogere prijs. En voor een gesloten garagebox in een gebouw betaal je verhoudingsgewijs een stuk meer dan voor een staanplaats in hetzelfde gebouw.
Kant-en-klare belegging
Zie je het niet zitten om zelf de opvolging van de verhuur in handen te nemen? Dan heb je ook de optie om een kant-en-klare belegging in garages te doen.
Je verwerft dan de eigendom van een of meerdere autostaanplaatsen of garageboxen in een garageparking die geëxploiteerd wordt door een professionele uitbater.
In dit geval beleg je dus als particuliere belegger in exploitatievastgoed (parkings in garages) en ga je op het einde van de maand met een proportioneel deel van de inkomsten naar huis.
Enkele voordelen:
- Zorgeloos investeren in garages,
- Geen kopzorgen over verhuur
- In bepaalde gevallen zwart op wit een aantrekkelijke verhuurgarantie van meerdere jaren
Klassieke parkeerplaats versus garagebox
Wat is het meest interessant voor een belegger? Een beschermde en gesloten garagebox of een klassieke parkeerplaats?
Het antwoord op deze vraag ligt voor de hand. Alles wat meer comfort biedt voor de eindgebruiker (huurder) is interessanter om in te investeren.
Een garagebox biedt bescherming tegen buitenaf en kan afgesloten worden. Dit biedt dus perspectieven als bergingsruimte. Zoals hierboven vermeld zijn nogal wat huurders tuk op extra berging.
De trend naar kleiner wonen zorgt er namelijk voor dat er minder bergingsruimte voorhanden is in de mensen hun privéruimte.
Sommige garageboxen hebben zelfs een stockageplaats boven de poort. Dit is een soort verdieping waar je ook heel wat spullen op kwijt kan.
Een garagebox is dus naast een parkeerplaats voor een wagen ook een ideale en veilige bergingsplaats voor levensmiddelen, fietsen, dozen, gereedschap, drank, enzovoort.
Contractueel aspect van investeren in garages
Dit juridische luik is vooral van toepassing op particuliere beleggers in België die voor de doe-het-zelf optie van investeren in garages kiezen.
Indien u belegt via een kant-en-klare exploitatieparking behoren deze contractuele beslommeringen namelijk tot het takenpakket van de bouwpromotor en de professionele exploitant van de parking.
Maar dus nu wat waardevolle info voor (aspirant) doe-het-zelvers…
Contractuele vrijheid is de norm in België
Eerst en vooral dien je te beseffen dat je als verhuurder van parkeerplaatsen en/of garageboxen sterk staat. Je kan genieten van veel meer contractuele vrijheid dan bij de verhuur van een woning bijvoorbeeld.
Met andere woorden, je kan jezelf dus redelijk goed indekken tegen wanbetalers bij de verhuur van parkeerplaatsen en/of garageboxen.
De reden hiervoor? Het verhuren van parkeerplaatsen en garageboxen in België valt onder het Gemeen Huurrecht en dus NIET onder de woninghuurwet.
Dit maakt het mogelijk om creatief om te gaan met contracten als verhuurder…
Slim investeren in parkings in België – TIPS
Een slimme verhuurder maakt optimaal gebruik van de contractuele vrijheid die gemoeid is met de verhuur van parkeerplaatsen en garageboxen.
Enkele contractuele tips voor Belgische verhuurders om slim te verhuren:
- Sluit geen mondelinge huurovereenkomst af (dit is toegelaten in België voor dit type beleggingsvastgoed!) maar leg alles vast op papier via een schriftelijk huurcontract. Deze moet dan ook geregistreerd worden.
- Neem volgende bepalingen op in het huurcontract:
- Bestemming: Het is verboden om de parkeerplaats of garagebox te gebruiken als stockageruimte voor hinderlijke en/of gevaarlijke stoffen en substanties.
- Indexering van de huurprijs: De huurprijs van de parkeerplaats of garagebox kan jaarlijks geïndexeerd worden.
- Gebruik: De huurder zal het gehuurde goed niet gebruiken voor beroepsdoeleinden en zal de huurprijs niet inbrengen als beroepskosten.
- Als verhuurder van een garagebox in parkeerplaats in België kan je zelf beslissen over de termijn van het huurcontract:
- Huurcontract van bepaalde duur
- Huurcontract van onbepaalde duur
- Een huurcontract van bepaalde duur afsluiten (bijvoorbeeld van 1 jaar) doe je best door een voorafbetaling te eisen. Met andere woorden, je vraagt een voorafbetaling van de huur voor het volledige jaar. Op deze manier dek je jezelf volledig in tegen achterstallige betalingen of wanbetalers.
- Sluit je een huurovereenkomst van onbepaalde duur af met de huurder, weet dan dat er een opzeggingstermijn van één maand geldt. Met andere woorden, indien je opgezadeld zit met een wanbetaler dan kan je één maand na opzegging al afscheid nemen. Dit is kort in vergelijking met klassiek beleggingsvastgoed, wat positief is vanuit beleggersperspectief.
- Fiscaal dien je als verhuurder op te letten met huurders die de parkeerplaats of garagebox willen huren voor beroepsdoeleinden. In zo’n geval word je in België namelijk fiscaal afgestraft. Neem een clausule op zoals hierboven vermeld om dit te vermijden. Of laat toch huur voor beroepsdoeleinden toe maar dan aan een hogere huurprijs om de ongunstige fiscale behandeling te neutraliseren.
Fiscaliteit van investeren in garages
Belastingen op moment van aankoop
Op het moment dat je een parkeerplaats of garagebox aankoopt ben je registratierechten verschuldigd:
- 10% registratierechten in Vlaanderen
- 12,5% registratierechten in Brussel en Wallonië
Daarnaast dien je ook de aktekosten en het ereloon van de notaris te betalen.
Jaarlijkse belastingen op huurinkomsten in België
Hoe worden huurinkomsten uit de verhuur van een parkeerplaats of garagebox behandeld in de Belgische personenbelasting? Of anders geformuleerd: Met welk stuk van de taart gaat de Belgische overheid lopen?
Eigenlijk bestaan er twee soorten belastingen in België die uw jaarlijks rendement naar beneden halen:
- Onroerende voorheffing
- Personenbelasting
Onroerende voorheffing bij investeren in garages
De onroerende voorheffing dient u jaarlijks te betalen aan de Belgische Staat. Het maakt hierbij helemaal niet uit of u de garagebox of parkeerplaats verhuurt of niet.
Zelfs indien u niet verhuurt dient u de onroerende voorheffing jaarlijks te betalen. Deze onroerende voorheffing wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI) van de parkeerplaats of garagebox.
Personenbelasting – Investeren in garages
Zoals hierboven vermeld bestaan er twee scenario’s qua verhuur:
- Een gunstig belast scenario door te verhuren aan iemand die de parkeerplaats of garagebox zal gebruiken voor private doeleinden, en
- Een ongunstig belast scenario waarbij u verhuurt aan iemand die de parkeerplaats of garagebox zal gebruiken voor beroepsdoeleinden en dus deze huur als beroepskosten inbrengt in zijn/haar boekhouding.
Verhuren aan iemand voor particulier gebruik
Indien je verhuurt aan een particulier kan je genieten van een gunstige fiscale behandeling van jouw huurinkomsten.
In dit geval betaal je namelijk personenbelasting op de volgende belastbare basis:
- Het geïndexeerde KI (kadastraal inkomen) vermenigvuldigd met 40 procent.
De personenbelasting die je betaalt hangt af van de hoogte van jouw andere inkomsten. In de hoogste progressieve schijf betaal je 50% plus gemeentebelasting.
Toch is dit gunstig belast aangezien de belastbare basis gebaseerd is op het KI en niet op de werkelijke huurinkomsten! En deze belastbare basis is veel kleiner dan het bedrag van de werkelijke huurinkomsten.
Verhuren aan iemand voor beroepsmatig gebruik
In dit geval brengt de huurder de kosten van de huur in als beroepskosten. Als verhuurder betaal je hiervoor de fiscale rekening…
In dit scenario word je namelijk belast op de werkelijke huurinkomsten verminderd met de kosten voor onderhoud en herstellingen. Deze kosten worden forfaitair geraamd op 40% van de werkelijke huurinkomsten.
Met andere woorden, je betaalt personenbelasting op een belastbare basis die bestaat uit 60% van de werkelijke huurinkomsten.
Opmerking over het kostenforfait van 40%: Dit kostenforfait wordt ingeperkt tot 2/3 van het niet-geïndexeerde KI vermenigvuldigd met een revalorisatiecoëfficiënt.
De progressieve schijven van de personenbelasting zijn van toepassing op deze belastbare basis (afhankelijk van jouw inkomsten). De hoogste schijf is 50% plus gemeentebelasting.
De betaalde intresten voor een lening specifiek aangegaan voor het kopen van een garagebox mogen ook worden in mindering gebracht in de personenbelasting.
Belastingen op moment van verkoop
Er wordt in België een onderscheid gemaakt tussen twee scenario’s:
Verkoop na 5 jaar – Belastingvrije meerwaarde
Als u de garagebox of parkeerplaats later opnieuw verkoopt met winst dan betaalt u hierop geen belastingen. Je kan dan de meerwaarde belastingvrij op zak steken.
Er moet wel aan een voorwaarde voldaan zijn om van deze belastingvrijstelling te genieten… Je moet minstens 5 jaar lang bezitter geweest zijn.
Verkoop binnen de 5 jaar – Meerwaarde belast
Verkoop je de garagebox of parkeerplaats binnen de vijf jaar na aankoop met winst, dan ben je wel belastingen verschuldigd op de gerealiseerde meerwaarde.
Maak je winst op de verkoop binnen de vijf jaar na aankoop, dan betaal je een vlaktaks van 16,5 procent op de gerealiseerde meerwaarde in België.
BTW-verplichtingen bij investeren in garages
Basisregel = btw-plichtig | Investeren in garages
Dit is enkel van toepassing op mensen die voor een doe-het-zelf belegging in garages kiezen. Indien je voor een kant-en-klare belegging kiest wordt dit namelijk allemaal voor u geregeld zonder dat u zich hierover zorgen hoeft te maken.
Als particuliere doe-het-zelf verhuurder van een garage, parkeerplaats of garagebox word je beschouwd als btw-plichtige in België.
Dit heeft de volgende implicaties:
- Je moet een btw-nummer aanvragen bij het bevoegde btw-kantoor van de regio waar je woont
- Er moet bovenop de huurprijs 21% btw aangerekend worden aan de huurders
- Je dient periodiek btw-aangiften in te dienen
- De aan de huurders aangerekende btw mag je niet zelf op zak steken maar je dient deze tot op de laatste eurocent door te storten naar de rekening van de btw-administratie.
Als btw-plichtige kan je dus ook wel de btw in aftrek brengen die je betaald hebt op dienstverlening en goederen aangekocht in het kader van de verhuur van uw garage / parkeerplaats / garagebox.
Btw-vrijstelling is mogelijk bij investeren in garages
Als particuliere verhuurder komt u in aanmerking voor de btw-vrijstellingsregeling (minder papierwerk) bij het investeren in garages. Er moet dan wel cumulatief voldaan worden aan de volgende twee voorwaarden:
- Je mag niet btw-plichtig zijn door een andere economische activiteit (je bent bijvoorbeeld actief in loondienst en je oefent geen bijberoep uit), en
- Jouw jaarlijkse omzet uit huurinkomsten mag niet hoger zijn dan 25 000 euro.
Indien je voldoet aan bovenstaande voorwaarden kan je in aanmerking komen voor de vrijstellingsregeling voor btw.
In zo’n geval moet je nog steeds een btw-nummer aanvragen. Maar je bent dan wel verlost van de de volgende taken:
- Btw aanrekenen aan de huurders
- Btw doorstorten aan de btw-administratie
- Periodiek indienen van btw-aangiftes
Je kan onder deze vrijstellingsregeling wel geen btw meer in aftrek brengen voor onderhoudskosten gedaan in functie van de verhuur.
Opmerking over gecombineerde verhuur
In bepaalde gevallen van gecombineerde verhuur moet je geen btw aanrekenen en doorstorten als particuliere verhuurder.
Voorwaarden die cumulatief voldaan moeten zijn:
- Je verhuurt de garage / parkeerplaats / garagebox samen met een woning / appartement / kantoor (ongeacht of ze beide zijn opgenomen in de huurovereenkomst)
- De garage / parkeerplaats / garagebox en het andere onroerend goed dienen deel uit te maken van hetzelfde gebouwencomplex
- De garage / parkeerplaats / garagebox en het andere onroerend goed dienen door dezelfde eigenaar aan dezelfde huurder te worden verhuurd
Hoe het rendement berekenen bij investeren in garages
Spaarders die voor een kant-en-klare belegging in garages opteren genieten van de voorwaarden van de specifieke belegging aangeboden door de bouwpromotor en de exploitant.
Deze sectie inzake rendementsberekening van investeren in garages is dus enkel van toepassing op doe-het-zelf beleggers in garages.
Voor het gemak werken we aan de hand van een voorbeeld.
Aankoopbedrag
Je koopt een mooie, ruime garagebox ergens in Vlaanderen. Je betaalt dus bovenop de aankoopprijs van 33 000 euro ook 10% registratierechten, de aktekosten en het ereloon van de notaris:
- Aankoopprijs: 33 000 euro
- Registratierechten (10%): 3 300 euro
- Notariskosten (ereloon en aktekosten): Een kleine 2 300 euro (je kan deze altijd zelf online simuleren)
Totale aankoopkosten: +/- 38 600 euro.
Bruto verhuurinkomsten
Je verhuurt deze garagebox aan iemand die huurt voor privégebruik aan 105 euro per maand. Je ontvangt dus jaarlijks 1 260 euro.
In verhouding tot de totale aankoopkost bedraagt het brutorendement dus 3,26 procent.
Jaarlijkse recurrente kosten
Denk aan een beperkte bijdrage aan de kosten van de mede-eigendom (indien het gaat om een garagebox in een complex) en de onroerende voorheffing.
Reken in dit voorbeeld op 88 euro.
Fiscale druk en afroming rendement
Je verhuurt in dit voorbeeld aan een particulier dus je kan genieten van de gunstige belasting. Je betaalt geen belastingen op de werkelijke huurinkomsten maar op het geïndexeerde KI vermenigvuldigd met 40 procent.
Stel dat het KI in dit voorbeeld 93 bedraagt. Dan zal je belast worden op 93 x 1,7491 (inkomsten 2017, aanslagjaar 2018) x 1,40 = 227,73 euro.
Inclusief gemeentebelasting komt dit neer op een belasting van +/- 125 euro.
Het jaarlijks netto-huurinkomen bedraagt dus 1 260 euro – 88 euro – 125 euro = 1047 euro.
Het nettorendement van deze doe-het-zelf belegging in een garagebox bedraagt dan 2,71 procent.
Opmerking: Het rendement kan hoger uitvallen indien u na minstens 5 jaar de garagebox verkoopt met een meerwaarde. Deze meerwaarde is dan belastingvrij en vormt een extra rendementscomponent.
Echter, dit is onzeker dus je kan er best geen rekening mee houden tijdens het simuleren van rendementen.
Andere aanbiedingen beleggingsvastgoed
Aanbiedingen voor kleinere budgetten
€1.000 min. te beleggen kapitaal
Rente per kwartaal uitbetaald
Serviceflat, Zorgvastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
€100 minimum per maand
8,1% rendementsprognose
Commercieel vastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
€1.000 minimaal bedrag
Tot 7,5% rendement
Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
€1.000 minimum inleg
Beleg in vastgoed met weinig geld
Huis
Te koop enkel voor verhuur
Nederland
Aanbiedingen voor grotere budgetten
€100.000 (min. eigen middelen)
5 à 6% gegarandeerd rendement
Gesubsidieerd vastgoed, Huis
Te koop enkel voor verhuur
Vlaanderen, België
€50.000 minimale investering
Tot 6% Rendement Gegarandeerd
Gesubsidieerd vastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Kortrijk, België
€204.000 Vanaf Prijs Excl. Kosten
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
Flat
Te koop voor verhuur en privé
Costa Blanca en Costa Cálida, Spanje
€65.000 Minimum Eigen Inbreng
Vrij van Onroerende Voorheffing
Maatschappelijk verantwoord vastgoed, Serviceflat, Zorgvastgoed
Te koop enkel voor verhuur
Aarschot, België
€250.000 (Vanaf prijs excl. kosten)
Aanzienlijk meerwaardepotentieel
Flat
Te koop voor verhuur en privé
Diegem, Brusselse rand, België
€50.000 (min. eigen inbreng)
5% rendement | Gratis gebruik
Flat, Hotelkamer, Huis
Te koop voor verhuur en privé
Domaine de la Fôt, 23300 Noth, Frankrijk
Andere beleggingsalternatieven voor uw spaarcenten
- Wat te doen met 10000 euro spaargeld? 15 opties om het spaarboekje te vervangen
- Wat doen met 50000 euro spaargeld? Inspiratie en opties die een antwoord bieden op de vraag: Waar spaargeld investeren?
- Wat te doen met 100000 euro spaargeld? Doel: Recurrente inkomsten op passieve wijze verdienen