• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Investeren in België: Goede redenen & vastgoed als belegging in de kijker

Investeren in België: Goede redenen & vastgoed als belegging in de kijker

min leestijd

investeren in belgië goede redenen voor bedrijven en particulieren via vastgoed voor verhuur

Investeren in België is een aantrekkelijke optie voor bedrijven én particuliere spaarders.

Dankzij de gunstige ligging in West-Europa en de geprivilegieerde status van Brussel heeft België enkele grote troeven.

Hieronder ontdekt u waarom België een geweldige plaats kan zijn om geld te investeren (zowel voor ondernemingen als particulieren die spaargeld willen beleggen).

Investeren in België: Inleiding

België ligt in het hart van West-Europa en heeft een sleutelpositie in de Europese en internationale economie.

België is een van de zes oprichters van de Europese Unie en een vestigingsplaats van vele internationale organisaties.

Dit kleine land is altijd een relatief welvarende economie geweest, die handel drijft met landen uit de hele wereld.

België heeft een vrij korte geschiedenis daar het land pas gesticht werd in het jaar 1830.

Toch heeft dit land een kleurrijke geschiedenis en is het bovendien gezegend met een uitstekende ligging.

En het is dankzij deze centrale inplanting dat de Belgische cultuur beïnvloed werd en wordt door verschillende culturen.

België bestaat uit drie gewesten (het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaams Gewest en het Waals Gewest) en drie gemeenschappen ingedeeld op basis van taal (de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap).

Dit land is dus een smeltkroes van verschillende talen en culturen, met een veelzijdige bevolking, een goed onderwijs- en gezondheidsnetwerk en een vrij hoge koopkracht per capita.

En België mag dan qua oppervlakte en politieke samenhang niet veel voorstellen, dit land heeft wel degelijk enkele unieke troeven te bieden voor zowel bedrijven als particulieren op zoek naar een interessante investering.

Hieronder ontdekt u enkele goede redenen om te investeren in België (zowel ondernemingen als particuliere beleggers kunnen investeren).

Enkele weetjes en cijfers over België

 • Regering: Federale parlementaire democratie en constitutionele monarchie
 • Staatshoofd: Koning Filip van België
 • Hoofdstad van België: Brussel
 • Oppervlakte van België: 30 689 km² (gestegen in vergelijking met vroeger nu ook stranden worden meegerekend op vraag van Eurostat)
 • Aantal inwoners: +/- 11,5 miljoen (+-/ 2,2% van de Europese bevolking)
 • Officiële landstalen: Nederlands, Frans en Duits
 • Bruto Binnenlands Product (BBP): 473 miljard euro (+/- 2,9% van het BBP van de EU)
 • Belangrijkste sectoren en industrieën van België:
  • Biowetenschappen en -technologie
  • Logistiek
  • Agrovoedingsindustrie
  • Chemie & kunststoffen
  • ICT - softwareontwikkeling
  • Milieuvriendelijke technologieën
  • Industriële automatisering & mechatronica
  • Automobielsector
  • Lucht- en ruimtevaart
  • Bouw & techniek
  • Creatieve bedrijfstakken (zoals de filmindustrie en de modewereld)

Waarom investeren in België? Goede redenen:

Relatief betaalbare vastgoedprijzen

België biedt betaalbare vastgoedprijzen wanneer men over de grenzen heen kijkt, ook al kan dat voor Belgen misschien raar in de oren klinken.

In Belgische steden is onroerend goed namelijk minder duur dan in naburige Europese grootsteden.

De hoofdstad Brussel bijvoorbeeld is aanzienlijk goedkoper dan andere internationale centra zoals Londen, Parijs, Luxemburg Stad, München, Frankfurt, Amsterdam, Madrid, enzovoort.

Qua commercieel vastgoed is Brussel bovendien enorm concurrentieel.

In West-Europa zijn er weinig andere grootsteden die even betaalbare kantoor- en winkelruimtes bieden als Brussel.

Dit maakt van België en Brussel interessante plekken voor zowel bedrijven als werknemers die op zoek zijn naar een goedbetaalde job.

Voor particuliere beleggers biedt dit dan weer opportuniteiten om te investeren in goed gelegen residentieel vastgoed voor verhuur.

Zo kan een opbrengstpand te koop in Brussel voor verhuur aan particulieren in samenwerking met de juiste verhuurmakelaar een even zorgeloos én beter rendement opleveren dan het klassieke spaarboekje.

De groene gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe is bijvoorbeeld een aantrekkelijke A-locatie om te investeren in een waardevaste verhuureenheid.

België is een kenniscentrum

België heeft tientallen universiteiten en hogescholen van hoog niveau op eigen bodem en is dus een kweekvijver van knappe koppen.

Dankzij de sterke nationale aandacht voor hoogstaand onderwijs, is het Belgisch onderwijssysteem een van de beste in Europa.

België staat bijvoorbeeld hoog aangeschreven voor richtingen zoals geneeskunde, wiskunde, management, wetenschappen, ingenieurswetenschappen en technologie.

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan continue bijscholing om het niveau verder op te krikken en te onderhouden.

Deze bijscholing wordt opgelegd door de overheid via regulatoren en/of aangeboden door bedrijven aan hun werknemers om permanente zelfontwikkeling te stimuleren.

België beschikt ook uitstekende onderzoeksinstellingen en er wordt intensief samengewerkt tussen universiteiten en bedrijven (Leuven staat hiervoor bekend bijvoorbeeld).

Spin-offs en incubatoren worden in het hele land opgericht om innovatie in het bedrijfsleven te stimuleren, ondersteund door het netwerk van internationaal gerenommeerde universitaire onderzoekscentra.

Als kenniscentrum scoort België zeer goede punten in domeinen zoals biowetenschappen, biotechnologie, landbouwwetenschap, hernieuwbare energie, nanotechnologie, enzovoort.

Toegangspoort tot half miljard consumenten

België heeft een unieke centrale ligging in West-Europa, wat een van de meest welvarende en ontwikkelde regio's in de wereld is.

Dankzij de havens van Antwerpen en Zeebrugge zijn er ontzettend veel opportuniteiten om vanuit België efficiënt te importeren en exporteren.

Bovendien ligt de Europese koopkracht in een vrij kleine straal rond België. Binnen een straal van +/- 900 kilometer rond Brussel (centraal gelegen in België) situeert zich meer dan 80% van alle Europese koopkracht.

Dit betekent dat het voor talrijke internationale ondernemingen interessant is om vanuit België de hele Europese markt te bedienen.

België staat ook bekend als dé perfecte testmarkt voor consumptieartikelen gezien de smeltkroes van culturen in het land zelf en de nabijheid van andere krachtige West-Europese economieën zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Indien een onderneming erin slaagt om een product succesvol te lanceren op de Belgische markt, dan is de kans vrij groot dat hetzelfde product het ook goed zal doen in de gehele Europese markt met +/- een half miljard inwoners.

Toegang tot Europese beleidsmakers door te investeren in België

België is een stichtend lid van de Europese Unie en heeft altijd een doorslaggevende rol gespeeld op internationaal politiek vlak. België is bijvoorbeeld het gastland van de EU instellingen en van de NAVO.

Er zijn ook talrijke hoofdkantoren van multinationals en grote wereldspelers gevestigd. Ook startups en jongere bedrijven met expansieplannen vinden meer en meer de weg naar België en Brussel.

In Brussel, de hoofdstad van België, bevindt er zich een enorme concentratie aan internationale organisaties (ambassades, ereconsulaten, lobbygroepen, internationale sectorverenigingen, enzovoort).

Een dergelijke concentratie van internationale organisaties en bedrijven is behalve in Brussel alleen maar in New York City te vinden.

Het maakt van Brussel ook dé Europese stad bij uitstek om conferenties en evenementen voor een internationaal en Europees doelpubliek te organiseren.

Het unieke internationale karakter van Brussel en bij uitbreiding van België is aantrekkelijk voor internationaal georiënteerde bedrijven.

Op de koop toe is Brussel (en dus België) bijzonder goed bereikbaar via weg-, spoor- en luchtverbindingen.

Open handelseconomie

De Belgische economie is een extreem open en geglobaliseerde economie. Bepaalde steden zoals Brugge, Gent, Antwerpen en Brussel zijn echte toeristische trekpleisters.

Op het vlak van politieke, economische en sociale parameters, is België een van de meest geglobaliseerde landen ter wereld.

De Belgische exportcijfers zijn bijvoorbeeld goed voor meer dan drie kwart van het totale Bruto Binnenlands Product. Qua exportcijfers behoort België dus tot de top van de top in de wereld.

België is een bloeiende markt- en handelsplaats doordat het optimaal gebruik maakt van zijn ligging in het centrum van West-Europa.

De havens van Antwerpen en Zeebrugge spelen natuurlijk ook een belangrijke rol.

België en dan vooral de hoofdstad Brussel biedt onderdak aan talloze politieke instellingen, internationale organisaties, verenigingen en internationale bedrijven.

Voor nieuwe investeringsprojecten om de West-Europese markt te bedienen, vinden investeerders vlot hun weg naar België.

En vaak wordt eerst en vooral Brussel als investeringslocatie overwogen gezien de unieke marktomstandigheden in deze grootstad.

Hoge levensstandaard

België heeft een van de hoogste en beste levensstandaarden in Europa.

De grootste troeven liggen op het gebied van beschikbare woonruimte per gezin, een geavanceerde gezondheidszorg, sociale voorzieningen voor hulpbehoevenden, voldoende groene ruimten, hoogstaand (hoger) onderwijs en de aanwezigheid van vele uitstekende internationale scholen.

België is een land met culturele tradities en enkele typische kenmerken. Zo is België natuurlijk wereldbekend dankzij enkele festivals en culturele evenementen van absolute wereldklasse.

Er is dus geen enkel probleem om culturele activiteiten en bezienswaardigheden te organiseren op Belgisch grondgebied.

Daarnaast biedt Moeder Natuur verschillende interessante opties in heel België:

 • In het zuiden van het land kan men tot rust komen in de heuvels en bosrijke gebieden van de Ardennen
 • In het Brusselse kan men wandelen in het prachtige Zoniënwoud (maar onderschat ook zeker en vast het groene Vlaams-Brabant niet!)
 • En in het noordwesten van België kan men tot rust komen aan de Noordzee

Kortom, de grote verscheidenheid aan landschappen biedt grote mogelijkheden om volop van de natuur te genieten.

België is natuurlijk ook dé specialist op het gebied van pralines, verse frieten, speciaalbieren en allerlei andere lekkernijen. Het is een land met een diepgewortelde traditie van lekker eten.

Een illustratie hiervan is de hoge concentratie van sterrenrestaurants in België, die de hoogste is van heel Europa bekeken per vierkante kilometer.

België staat dus garant voor heerlijke culinaire ervaringen alsook voor typische Belgische gerechten.

De Belgische bieren zijn ook wereldbekend en zorgen voor een speciale biercultuur.

Belgen zijn doorgaans sociaal en gezellig en niet al te luidruchtig. Een bezoek brengen aan een lokaal café om te proeven van een lokaal gebrouwen biertje is een aanrader!

Beroepsbevolking van topkwaliteit

De Belgische beroepsbevolking is bijzonder productief en heeft zelfs een van de hoogste productiviteitsniveaus in de EU.

Dat is bijvoorbeeld de reden waarom wagenfabriek Volvo Car Gent resoluut voor België (en Gent) blijft kiezen.

Belangrijke factoren die bijdragen tot deze hoge productiviteit zijn de kwaliteit van het onderwijsstelsel, focus op optimalisatie en automatisering en het vermogen van de burgers en werknemers om meerdere talen te spreken.

Andere aantrekkelijke troeven van de Belgische beroepsactieve bevolking zijn polyvalentie, flexibiliteit en leergierigheid van de arbeidskrachten in continu wijzigende arbeidsomstandigheden.

Er heerst een overlegcultuur tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid waardoor de constructieve sociale dialoog het Belgisch bedrijfsklimaat positief beïnvloedt.

Ruim één derde van de Belgische beroepsbevolking beschikt over ten minste één diploma hoger onderwijs (hogeschool of universiteit).

Dit betekent dat België qua hooggekwalificeerd personeel ruim boven het gemiddelde zit op Europees en internationaal vlak.

Investeren in België is voor bedrijven aantrekkelijk gezien de aanwezigheid van dergelijk getalenteerd menselijk kapitaal.

De hooggekwalificeerde en meertalige arbeidskrachten maken van België een aantrekkelijke internationale werkplek voor zowel bedrijven als werknemers.

Logistieke draaischijf van Europa

Het goed op elkaar aangesloten transportnetwerk van België biedt eindeloze mogelijkheden voor bedrijven en particulieren.

Er is keuze uit weg-, trein-, zee-, waterweg-, lucht- en multimodaal vervoer en bijgevolg is een uiterst efficiënte transport- en distributieoplossing een zekerheid.

Het logistieke systeem in België wordt ondersteund door een eersteklas telecommunicatie- en internetinfrastructuur.

Daarnaast zijn er reeds talrijke distributiecentra in België gevestigd. Deze genieten van de korte afstand tot Europa's grootste markten (Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk).

Kortom, qua logistiek en distributie is België dé belangrijkste draaischijf van Europa.

Waar investeren in vastgoed in België?

Hieronder krijgt u enkele tips gepresenteerd op het vlak van zorgeloos investeren in vastgoed in België:

Investeren in vastgoed op andere plaatsen

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *