• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • In vastgoed beleggen als medisch vrij beroep: Gids met inzichten en weetjes

In vastgoed beleggen als medisch vrij beroep: Gids met inzichten en weetjes

min leestijd

beleggen als medisch vrij beroep in vastgoed voor verhuur

In onroerend goed beleggen als medisch vrij beroep… Mits de juiste aanpak en strategie kan het van een leien dakje gaan.

Als medisch vrij beroep heeft u alleszins een nobel beroep uitgekozen.

En terwijl deze job ontzettend veel voldoening kan geven, is het nadeel ervan dat u hoogst­waarschijnlijk niet bepaald veel vrije tijd heeft om te genieten.

Na een lange dag van patiënten ontmoeten en behandelen, en na het doorbrengen van wat tijd met uw gezin/partner, kan het moeilijk zijn om nog tijd te vinden voor iets anders.

Laat staan dat u nog tijd heeft om 1) goede investeringen te vinden en 2) deze beleggingen goed te beheren.

Daarom gaan nogal wat medische vrij beroepen hun heil zoeken in de aandelenbeurzen en gelijkaardige investeringen uit gemak. Maar het dient gezegd te worden, er bestaan ook alternatieve activa die u even gemakkelijk kunt bezitten.

Eigendommen voor verhuur aan één huurder (alleenstaande, koppel of gezin) zijn bijvoorbeeld een ondergewaardeerde activa­klasse die sterke rendementen kan opleveren.

Ontdek er hieronder alles over, inclusief een overzicht van interessante aanbiedingen van beleggingsvastgoed. veel leesplezier!

Inhoudsopgave

Voor wie is deze informatie in­teressant?

Medische vrije beroepen die op zoek zijn naar manieren om hun opgebouwd vermogen verder te doen groeien.

De informatie hieronder is vooral interessant voor de volgende medische vrije beroepen die zich afvragen hoe te investeren in vastgoed:

Beleggen als me­disch vrij be­roep? Voor­delen van vast­­goed voor ver­­huur

Een opbrengsteigendom kopen voor verhuur aan 1 huurder (alleenstaande, koppel of gezin) kan solide rendementen op uw geïnvesteerde eigen middelen opleveren.

Een pand kopen om te verhuren is de ideale manier om een extra appeltje voor de dorst op te bouwen.

Met andere woorden, u kan er zelf een pensioen mee garanderen en u hoeft niet op de overheid te rekenen…

Daarbovenop kunt u er ook in het heden van genieten.

U kan namelijk onmiddellijk extra passieve inkomsten met het vastgoed verdienen terwijl u patiënten behandelt in uw dokterskabinet of in de operatie­zaal.

Tal van voor­­delen ten op­­zichte van andere finan­­ciële ac­­tiva

passief beleggingsvastgoed goede manier om vermogen te doen groeien als medisch vrij beroep

Kortom, vastgoed kopen voor verhuur levert u een combinatie van voordelen op die onhaalbaar zijn met andere financiële activa:

 • Gebruik maken van een hefboomwerking (in het Engels bekend als leverage) om uw rendementen te maximaliseren is mogelijk
 • Maandelijks recurrente inkomsten verdienen zonder uw initieel kapitaal te doen slinken is mogelijk dankzij investeren in vastgoed
 • U kan er passieve pensioeninkomsten mee opbouwen, als vorm van extra aanvullend pensioensparen, zonder afhankelijk te zijn van de overheid
 • Het is de ultieme tool om vermogen mee op te bouwen op de lange termijn. Rentenieren met vastgoed als geneesheer kan hierdoor realiteit worden. Concreet kan u vermogen opbouwen via de volgende componenten:
  • Indien u focust op positieve cashflow per maand, dan kan u met de huurinkomsten de lening afbetalen en alle kosten dekken (en maandelijks nog geld overhouden). In dat geval bouwt u maandelijks meer vermogen op, daar u maandelijks een deel van de lening aflost en het openstaand kapitaal dus maandelijks daalt. Uw eigen vermogen stijgt dus maandelijks, en wat straf is, het zijn uw huurders die dit betalen voor u!
  • Het is ook mogelijk dat u uw beleggingspand later kunt verkopen met een mooie meerwaarde. Dit is geen zekerheid, enkel een mogelijkheid. Slaagt u hierin, dan boekt u natuurlijk nogmaals een vermogensstijging!
 • Onroerend goed en de leningen hiervoor afgesloten kunnen bepaalde fiscale voordelen opleveren in de personenbelasting. Dergelijke fiscale voordelen zijn een extra boost voor uw jaarlijks rendement op de geïnvesteerde eigen middelen (in de vorm van een belastingvermindering (minder te betalen belastingen)).
 • U kunt de volle eigenaar worden van een fysiek actief, een tastbare eigendom

Lees er nog meer diepgaande informatie over op Waarom dokters vastgoed een aan­trekkelijk beleggings­instrument vinden.

Beleggen als me­disch vrij be­roep: Uit­­dagingen van vast­­goed

Historisch is het zo gegroeid dat het merendeel van geneesheren nog geen optimaal gebruik maakt van residentieel vastgoed voor verhuur.

De reden? Dit soort investering brengt een aantal heel specifieke uitdagingen met zich mee. Zoals de geschikte deal vinden, het beheer ervan, enzovoort.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele aandachtspunten, perfect als leidraad. Als geneesheer in vastgoed beleggen kan hierdoor overzichtelijker verlopen.

Geld beleggen in vastgoed kan in drie stappen verlopen:

 1. Goed nadenken over uw persoonlijke doelstellingen qua strategie en rendement
 2. Financieren van uw vastgoedbelegging
 3. Uw investeringen zien groeien, handenvrij en passief

Uw beleggings­doel­­stellingen identi­­ficeren en be­palen

Actief of passief be­­leggen als medisch vrij be­roep?

goede belegging voor tandartsen is passief investeringsvastgoed met verhuurgarantie

Geneesheren en specialisten zijn hardwerkende vrije beroepen. De allereerste bedenking die u als medisch professional dient te maken, is wat voor u het belangrijkste is… Netto tijd of netto inkomen?

Als arts investeren in vastgoed kan namelijk heel vlot of heel stroef verlopen, afhankelijk van uw strategische keuzes!

Met andere woorden, wilt u als controlfreak functioneren en uw vastgoed zelf beheren als huisbaas? Met alle gevolgen van dien op het vlak van stress, problemen, kopzorgen en onvoorziene omstandigheden?

Of wenst u eerder de passieve investeringsroute op te gaan en zou u graag passief beleggen in vastgoed? Waardoor u volop kunt genieten van uw schaarse en waardevolle vrije tijd…

Lees nog meer over dit dilemma op de volgende pagina’s:

Geschikte opbrengst­­eigendom vinden als passieve be­­legger

Als geneesheer kan het een slimme zet zijn om voor passief investeringsvastgoed te opteren. Het is dé manier om van de voordelen van vastgoed als investering te genieten, zonder de nadelen ervan te ervaren.

Concreet kan u kiezen uit diverse types vastgoed, alsook uit diverse opbrengst- en verhuurformules.

Hieronder vindt u enkele aantrekkelijke opties van passief beleggingsvastgoed, opgedeeld in twee categorieën:

 • Vastgoed voor privé gebruik + voor verhuur:
  • Gratis weken eigen gebruik op jaarbasis (of aan sterk verminderd tarief)
  • Jaarlijkse zorgeloze verhuurinkomsten (contractuele verhuurgarantie verschilt van aanbieding tot aanbieding zie verderop)
 • Vastgoed puur voor verhuur:
  • Pure opbrengsteigendom met zorgeloze verhuurinkomsten inclusief rentmeesterschap, aangevuld met
  • Een verhuurgarantie die verschilt van aanbieder tot aanbieder, zie hieronder
Opbrengst­eigendom voor privé gebruik + voor ver­huur: Voordelen
beleggen als medisch vrij beroep met aandacht voor en bescherming van vrije tijd

Opbrengst­eigendommen voor gemengd gebruik (zie aanbiedingen onderaan) maken van beide walletjes eten mogelijk:

 • Ten eerste kunnen eigenaars gratis (of tegen verlaagd tarief) gebruik maken van hun eigendom (voordeel in natura, ideaal om optimaal te genieten van vrije tijd met uw dierbaren)
 • Ten tweede kunnen eigenaars rekenen op een zorgeloze verhuurformule en dito verhuurinkomsten (verhuurgarantie of rendementsgarantie, afhankelijk van de ontwikkelaar achter het project)

Beleggen in vastgoed voor gemengd gebruik kan heel interessant zijn voor drukbezette professionals zoals geneesheren of specialisten.

Het voordeel ligt voor de hand: Compleet passief investeren, met mooi rendement en met waardevol voordeel in natura (qualitytime met familie en/of vrienden doorbrengen, vaak gratis als eigenaar, is onbetaalbaar).

Aanbod opbrengst­­eigendommen puur voor ver­huur – Be­leggen als medisch vrij beroep

hoe in vastgoed beleggen als medisch vrij beroep passief met zekerheden

Beleggen als medisch vrij beroep kan ook in zuivere opbrengsteigendommen, puur voor verhuur.

Het kan op passieve wijze, door te opteren voor een handenvrije, kant-en-klare opbrengst­eigendom inclu­sief verhuur­­service en rent­­meesterschap.

Bekijk de aanbiedingen onderaan, waaronder interessante passieve vastgoedbeleggingen mét verhuur­­garantie.

Geschikte opbrengst­eigendom vinden als actieve inves­teerder

Bepaal uw strategie (fo­cus op cash­­flow of op vermogen)

kies juiste strategie en bouw extra passief inkomen op als medische vrije beroeper

Afhankelijk van uw investeringsdoel­stellingen kunt u heel diverse regio’s, markten, niches en landen selecteren als bestemming voor uw vastgoed­belegging.

Enkele voorbeelden ter ver­duidelijking:

 • Indien u zoveel mogelijk extra inkomsten nastreeft in de komende jaren, dan zal u niet echt veel geven om een mogelijke waardestijging. U dient in dit geval te investeren in een markt of niche die de hoogst mogelijke positieve kasstromen oplevert.
 • Indien u uw vermogen wenst te maximaliseren op de lange termijn, dan zal u daarentegen willen focussen op meer balans. In zo’n scenario wenst u te investeren in een markt, regio of niche die in stijgende lijn zit en waarmee u later een mooie meerwaarde kunt realiseren. Tegelijkertijd dient de vastgoedbelegging u toe te laten om al uw kosten (inclusief leningaflossingen) te dekken met uw huurinkomsten.
Zoek een goede locatie en regio – Actief be­leggen als medisch vrij beroep

Nadat u een strategie heeft bepaald, dient u vervolgens een goede regio te selecteren. En vervolgens dient u er goede buurten te vinden.

Over het algemeen wenst u niet te beleggen in de duurdere wijken omdat de huurinkomsten er een onvoldoende hoog rendement op uw geïnvesteerde middelen genereren.

Daarnaast wenst u ook liever niet te beleggen in de armste buurten omdat het risico op leegstand er hoger ligt (dit om geregelde onderbrekingen van uw cashflow te vermijden).

juiste locatie uitpikken is cruciaal voor actieve vastgoedinvestering als vrije beroeper

Om een goede buurt te vinden om in onroerend goed te investeren, dient u de volgende factoren in beschouwing te nemen:

 • Verhouding tussen gemiddelde inkomens en gemiddelde huurkosten
 • Nabijheid van bedrijven (jobs)
 • Aanwezigheid van scholen en de kwaliteit van het onderwijs
 • Beschikbare transportmogelijkheden en verbindingen (wagen, fiets, bus, tram, metro, vliegtuig, ferry, enzovoort)
Een beleggingspand in goede staat vinden

Als particuliere belegger een grondige due diligence uitvoeren, dat is een actie waarmee u een groot deel van het risico kunt afdekken.

U dient aandacht te besteden aan de volgende vragen:

 • Is het onroerend goed in kwestie verhuurbaar?
 • Wat is de staat van het pand? Is het gebouw of de unit structureel in orde?
 • Hoeveel kosten dient u te budgetteren voor opfrissings- en renovatiewerken?
 • Passen de faciliteiten van de eigendom (slaapkamers, badkamers, tuin, enzovoort) bij de demografie van de wijk/streek?
 • Zijn er historische gegevens bekend van gemiddelde leegstandscijfers in de regio?
 • Wat is de gemiddelde huurprijs van een gelijkaardige unit in dezelfde regio?
 • Kunnen de verwachte verhuurinkomsten alle kosten (exclusief of inclusief lening) dekken?
 • Hoeveel bedragen de totale aankoopkosten (inclusief alle verdoken kosten en administratiekosten)?

Van zodra u een antwoord kunt formuleren op alle bovenstaande vragen, kunt u vervolgens ook de allerbelangrijkste vraag be­antwoorden:

Zal de eigendom het jaarlijks rendement kunnen opleveren dat u verlangt en nastreeft?

Maak een gedetailleerd fi­­nancieel plan

Het is belangrijk om goed in te schatten wat uw rendement op korte en lange termijn kan zijn.

Dit betekent dat u een goede berekening dient te maken van zowel de kosten- als inkomstenzijde. Op basis hiervan kan u dan een accurate inschatting maken van het jaarlijks rendement op uw geïnvesteerde eigen middelen.

Vanzelfsprekend kan dit nogal overweldigend zijn, gegeven uw beperkte vrije tijd als hardwerkend medisch vrij beroep.

Dat is waarom het interessant kan zijn om in zee te gaan met een ontwikkelaar die al dit zware werk voor u verricht.

Zo’n speler doet het marktonderzoek zelf, onderzoekt welke regio’s stabiel zijn en mogelijks een meerwaarde kunnen opleveren, enzovoort.

Bekijk de volgende aanbiedingen om een concreet idee te krijgen van wat er zoal beschikbaar is van passieve opbrengsteigendommen.

Uw investering in vastgoed finan­­cieren – Be­leggen als me­disch vrij beroep

dierenartsen kunnen ook baat hebben bij vastgoed als belegging

Van zodra u de juiste opportuniteit voor uw situatie en verlangens heeft gevonden, zal u de investering effectief moeten gaan financieren.

Verschillende finan­­cierings­­technieken beschik­baar

Er bestaan diverse manieren om vastgoed te financieren:

Uiteindelijk komt het neer op bepalen welke strategie het beste aansluit bij uw financiële doelen.

Beleggen als medisch vrij beroep en deels fi­­nancieren met kre­diet: Voor- en na­delen

Zo levert een beleggingspand dat (deels) gefinancierd wordt met een lening, een veel hoger jaarlijks rendement op in vergelijking met hetzelfde beleggingspand dat volledig met eigen middelen gefinancierd wordt.

Indien u dus uw vermogen maximaal wenst te doen aangroeien op de lange termijn, dan dient u in elk geval gebruikt te maken van het financiële hefboomeffect.

Een bijkomend voordeel van partieel financieren met vreemd vermogen is dat uw initieel investeringsbedrag (eigen inbreng) significant lager uitvalt dan wanneer u voor de volle 100% zelf zou financieren.

In bepaalde gevallen levert het lenen voor een opbrengst­eigendom ook fiscale voor­delen op (afhankelijk van de situatie).

Enkele nadelen van gedeeltelijk financieren met een krediet zijn de volgende:

 • U creëert openstaande schulden (die tijdens een crisisperiode misschien moeilijk kunnen worden terugbetaald)
 • De maandelijkse netto kasstroom is aan de lage kant in vergelijking met volledig zelf financieren (logisch want uit de huurinkomsten dient u ook de lening af te lossen)

Beleggen als medisch vrij beroep en 100% zelf financieren met eigen middelen: Voor- en nadelen

Toch biedt volledig zelf financieren (100% met eigen middelen) ook voordelen.

De periodieke inkomende kasstromen (de netto verhuur­inkomsten) liggen significant hoger dan bij een gefinancierde opbrengst­eigendom, wat logisch is omdat er geen lening moet worden afgelost met de huur­inkomsten.

Indien u zo hoog mogelijke extra inkomsten wenst de komende jaren, dan is 100% zelf financieren de beste oplossing.

Een ander voordeel is dat u geen schulden creëert. U bent voor de volle 100% eigenaar en zelfs tijdens crisisperiodes kan men uw pand niet in beslag nemen (versus een situatie waarbij u een lening heeft afgesloten en het onroerend goed als onderpand dient).

Twee grote nadelen van opbrengstvastgoed volledig zelf financieren met eigen middelen zijn de volgende:

 • Lager jaarlijks rendement op uw geïnvesteerde eigen middelen dan een situatie waarin u zou werken met een financiële hefboom (lening)
 • Volledig zelf financieren betekent ook dat u zelf een veel hoger bedrag moet investeren, wat betekent dat u minder budget ter beschikking heeft om in andere zaken te diversifiëren

Zie uw investering groeien, handen­­vrij en op passieve wijze

Tijd is schaars en bijzonder waardevol.

Tijd is geld waard, vrije tijd is goud waard.

Het is begrijpelijk dat u als hardwerkende medische pro­fessional niet de tijd en noch de energie kunt vinden om op actieve wijze geld te verdienen met het verhuren van vastgoed.

Zelf huisbaas worden is voor een meerderheid van de medische vrije beroepers praktisch moeilijk haalbaar of uitgesloten.

De passieve vastgoedbeleggingen hierboven vermeld (voor gemengd gebruik of puur voor verhuur) zijn daarom ideaal. U hoeft zich geen zorgen te maken over het dagdagelijks beheer van uw opbrengsteigendom.

Een huis kopen voor verhuur of vastgoed kopen om te verhuren is ideaal voor medische vrije beroepen zoals u om eenvoudig uw vermogen te spreiden en diversifiëren.

Investeren in vastgoed voor ver­huur is een fantastische ma­nier om extra passieve in­komsten te ver­dienen.

U kan er ook zelf uw pensioen­inkomsten mee op­bouwen, zonder ervoor af­hankelijk te zijn van de overheid.

Daarnaast kan u er een aanzienlijk vermogen mee opbouwen (de huurders kunnen de lening afbetalen!), wat u op termijn zelfs toelaat om te rentenieren met vastgoed.

Vergeet tenslotte ook de fiscale voordelen niet van investeren in vastgoed.

In vastgoed beleggen kan via deze aanbiedingen

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Contacteer ons

  Privacybeleid *