• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Ik wil in Spanje wonen: Ontdek hoe u uw droom kunt realiseren

Ik wil in Spanje wonen: Ontdek hoe u uw droom kunt realiseren

min leestijd

Illustratie Van Dame Die Denkt "Ik wil in Spanje wonen" en De Stap Zet Om Naar Spanje Te Reizen Om Het Land Te Leren Kennen En Te Ontdekken Met Het Oog Op Expatriatie

"Ik wil in Spanje wonen!" Als deze gedachte ook door uw hoofd speelt en u ervan droomt om in Spanje te gaan wonen, maar niet weet waar te beginnen, dan kan dit artikel u helpen een duidelijker beeld te krijgen.

Wie wil er niet elke dag wakker worden met de geur van verse churros, de warme zon op uw gezicht en de klanken van flamenco in de lucht?

Maar voordat u uw klompen inruilt voor espadrilles, zijn er een paar dingen die u moet weten...

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten als Nederlander of Belg die op het punt staat de sprong naar het Spaanse leven te wagen.

Bent u klaar om uw drukke leven in te ruilen voor elke dag een siësta, de regenjas voor een zonnebril en de stamppot voor overheerlijke paella?

Zoek dan uw zonnehoedje en avontuurlijke geest want het is eindelijk tijd om 'Hola!' te zeggen tegen uw nieuwe avontuur!

Ik wil in Spanje wonen: Inleiding

Illustratie Van Dame Die Denkt "Ik wil in Spanje wonen" en De Stap Zet Om Naar Spanje Te Reizen Om Het Land Te Leren Kennen En Te Ontdekken Met Het Oog Op Expatriatie

Droomt u ervan om in Spanje te wonen, maar weet u niet waar te beginnen? Dan is dit artikel uw persoonlijke gids naar het zonovergoten paradijs!

Maar wees gewaarschuwd, wonen in Spanje gaat niet alleen om sangria drinken en siësta's doen...

Van het kiezen van de juiste regio in Spanje tot het aanvragen van uw NIE nummer, we behandelen de essentiële stappen om uw droom werkelijkheid te maken. 

"Ik wil in Spanje wonen," maar is Spanje écht het juiste land voor u?

Het is geen geheim dat steeds meer mensen in Spanje willen wonen.

Echter, velen hebben een beeld van Spanje gebaseerd op vakantie-ervaringen, wat vaak een vertekend beeld geeft.

Het leven in Spanje is anders dan het leven dat u er ervaart wanneer u er op vakantie gaat!

Wist u bijvoorbeeld dat de winter aan de Middellandse Zeekust van Spanje aanzienlijk verschilt van de zomer?

Veel winkels zijn dan gesloten en er is minder bedrijvigheid (het kan leeg, saai en koud aanvoelen met andere woorden).

Weetje: Als u overweegt om naar het binnenland van Spanje te verhuizen, zult u echter merken dat deze verschillen tussen hoog- en laagseizoen minder uitgesproken zijn.

Hoe goed kent u Spanje echt?

Verkennen En Ontdekken Van Minder Bekende Steden En Regio's En Kennis Opdoen Door Erover Te Lezen

Als u denkt "ik wil in Spanje wonen", is het belangrijk dat u verder kijkt dan wat u al weet of wat vrienden aanraden.

Spanje is een land met een rijke diversiteit aan steden en regio’s dus de kans bestaat dat u nog interessantere plekken kan ontdekken die beter bij uw wensen passen.

Economisch gezien kan het ook voordeliger zijn om de bekende "hotspots" te vermijden en te kiezen voor minder bekende plaatsen.

Het is een goed idee om voor een korte tijd een woning te huren in Spanje om de omgeving te verkennen, vooral buiten het toeristische seizoen.

Op die manier kunt u niet alleen genieten van een laag financieel risico (u huurt in plaats van dat u direct gaat kopen in Spanje). 

U kunt ook echt ervaren hoe realistisch leven in Spanje is voor u en op basis van uw gevoel en ervaringen kunt u dan goed gefundeerde en weloverwogen keuzes maken. 

Het belang van eerst huren voordat u in Spanje gaat wonen

Eerst Een Apartement Of Huis Huren Is Sterk Aangeraden Om Zo De Gelegenheid Te Krijgen Alles Te Ondekken In Een Bepaalde Regio In Spanje

Voordat u uw koffers pakt en voorgoed voor Spanje als verhuisbestemming kiest, is het belangrijk om een plaats te kiezen die u bevalt en die u via eerdere ervaringen, getuigenissen, enzovoort heeft kunnen beoordelen.

Daarnaast is het interessant om een tijdje een woning te huren. Met vakantie gaan in Spanje en er wonen is namelijk totaal verschillend.

Het is goed om open te staan voor de meningen van anderen! Maar uw toekomst baseren louter en alleen op de mening van anderen en vreemden is absoluut geen goed idee en zelfs riskant.

U bent de enige die kan beoordelen en vooral weet wat goed voor u is. Ga zelf kijken en neem zelf de beslissing.

Wat uw plannen ook zijn, of u nu in Spanje wilt kopen of huren, het is sterk aan te raden om een tijdje te huren in Spanje.

Maar hoe lang? Dat is afhankelijk van uw persoonlijkheid. Sommige mensen kunnen binnen een week een beslissing nemen terwijl anderen iets meer tijd nodig hebben.

Over het algemeen is een huurperiode van 3 maanden voldoende om een mening te vormen en uw weg te vinden.

Gedurende deze tijd krijgt u de gelegenheid om de stad, de regio, de mogelijkheden en de werking ervan te ontdekken en vooral om erachter te komen of dit de plek is waar u zich wilt vestigen.

Overigens is kopen niet noodzakelijk de beste keuze voor uw persoonlijke situatie. Er zijn namelijk zowel voor- en nadelen verbonden aan een huis kopen of huren in Spanje.

Hoe kiest u de juiste regio in Spanje?

Met Een Vergrootglas De Kaart Van Spanje Verkennen En Kiezen Voor De Zuiderse Zon Of De Charme Van Het Noorden Van Spanje

Er zijn verschillende manieren om de regio of stad te bepalen waar u zich wilt vestigen:

 • Ten eerste is er het economische aspect. Hoewel onroerend goed meestal goedkoper is dan in België en Nederland, moet u rekening houden met de kosten van levensonderhoud in de stad of regio die u kiest.
 • Ten tweede moet u weten dat het kopen van een appartement aan de Costa Cálida anders is dan het kopen van een villa aan de Costa Blanca of de Costa del Sol.
 • Als u wilt huren in Spanje en een klein pensioen heeft, kunt u het beste kiezen voor de regio Almeria, de regio Murcia en costa's zoals de Costa Blanca en Costa Cálida waar u nog zeer aantrekkelijke huurprijzen zult vinden.

Het is daarom belangrijk om informatie in te winnen over de prijzen van het vastgoed te koop in Spanje en uiteindelijk te kiezen voor de meest interessante optie.

Tip: Stem even af met een ervaren Nederlandstalige makelaar in Spanje om te weten te komen hoe die persoon het voor u ziet. De kans is groot dat u na het communiceren van uw wensen en budget aangenaam verrast kan worden! Laat u bijvoorbeeld vrijblijvend inspireren met behulp van een ImmoScan in Spanje op maat van uw wensen en budget.

Hoe kiest u de stad waar u wilt wonen in Spanje?

Dankzij de huidige technologie en vooral het internet heeft u toegang tot een schat aan informatie. Vanaf uw computer kunt u talloze Spaanse regio's en steden ontdekken en er interessante meningen en inzichten over vinden.

Tip: In de praktijk is het raadzaam om vooral te kijken naar uw eigen wensen en verlangens wanneer u een streek in Spanje wilt kiezen.

Pak een vel papier en schrijf op wat u graag in uw huis wilt hebben en hoe u zich uw toekomstige woning voorstelt.

Schrijf ook op wat u verwacht van uw leven in Spanje, wat u leuk vindt of graag zou willen doen. Beslis of u het hele jaar door zon wilt of juist de charme van Noord-Spanje wilt ervaren (hier is het doorgaans veel gematigder qua klimaat).

Bezoek vervolgens forums die gerelateerd zijn aan Spanje. Leg contacten en vraag advies in Facebook-groepen.

Het belang van het aanvragen van uw NIE

Als u denkt "ik wil in Spanje wonen" en er voor een langere periode legaal wilt verblijven, is er één document dat u zeker nodig heeft: het "Número de Identificación de Extranjero", oftewel het NIE

Het is onmisbaar voor het kopen van een woning in Spanje. Met dit NIE nummer kunt u ook een Spaanse bankrekening openen, een internetabonnement afsluiten, water- en elektriciteit regelen, enzovoort.

U kunt een aanvraag indienen bij de Spaanse ambassade of consulaat in uw land, of direct in Spanje bij een 'extranjeria' kantoor dat u bij politiebureaus vindt. Of u kunt dit voor u laten in orde brengen door een lokale jurist of advocaat!

Het verkrijgen van dit document is relatief eenvoudig en u kunt het zelf aanvragen.

Uw plan in kaart brengen: Wat wilt u bereiken met "ik wil in Spanje wonen"?

Zakenman Met Een Pen In De Hand Op Een Stapel Documenten Die Voor De Spaanse Autoriteiten Moeten In Orde Gebracht Worden

Allereerst is het cruciaal om te bepalen wat uw doel is:

 • Wilt u voor een korte periode in Spanje verblijven?, of
 • Wilt u zich permanent in Spanje vestigen als rijksinwoner en belastingbetaler?

Wenst u een woning te kopen of te huren in Spanje? Het is essentieel om uw intenties duidelijk vooraf te bepalen en uw plannen goed te organiseren.

Weetje: Als u langer dan 3 maanden in Spanje verblijft en van plan bent om voor een langere tijd of permanent in Spanje te wonen, moet u het Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión (ook wel de groene NIE genoemd) aanvragen.

Dit document, dat wordt afgegeven in de vorm van een groene kaart of een groen A4'tje, bevat uw naam, voornaam, nationaliteit, adres en EIN.

Goed om te weten over Spanje als u er wilt gaan wonen U kunt dit document in Spanje alleen aanvragen bij een "extranjeria" kantoor in het dichtstbijzijnde politiebureau.

Bij een verblijf van minder dan 6 maanden wordt u niet beschouwd als een ingezetene van Spanje.

Verblijft u langer dan 6 maanden per jaar in Spanje, bijvoorbeeld wanneer u een huis huurt in Spanje voor 1 jaar, dan wordt u door Spanje beschouwd als rijksinwoner/ingezetene, wat grote gevolgen heeft voor onder andere uw belastingstatus en uw fiscale factuur.

Indien u permanent naar Spanje verhuist, is het verstandig om abonnementen en contracten in uw thuisland op te zeggen en een Spaanse bankrekening te openen voor bijvoorbeeld uw pensioenuitkering als u in Spanje gaat wonen met een Nederlands of Belgisch pensioen.

Is het noodzakelijk om een ziektekostenverzekering af te sluiten als u in Spanje woont?

Ziekteverzekeringsformulier Met Vragenlijst Invullen Om Kosten Te Dekken Bij Ernstige Ziekte In Spanje Anders Is Europese Kaart Voldoende

In Spanje kunt u met uw Europese ziekteverzekeringskaart profiteren van medische behandeling onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten als de lokale bevolking.

In Spanje is het openbare zorgstelsel gratis dus kan u er ook gratis terecht. Let wel op dat medicatie op voorschrift en bepaalde gespecialiseerde diensten mogelijks niet onder het gratis openbaar zorgstelsel vallen, waardoor u voor deze dus niet gedekt zou zijn.

Als u dus ernstige gezondheidsproblemen heeft en van plan bent om in Spanje te wonen en investeren, is het raadzaam om een private ziektekostenverzekering af te sluiten om de kosten van uw ziekte te dekken.

Maar als u geen ernstige gezondheidsproblemen heeft en een Europese kaart heeft, heeft u dan nog steeds een ziektekostenverzekering nodig?

Het is belangrijk om te weten dat een extra verzekering u toegang geeft tot privé gezondheidszorg waardoor u sneller geholpen kunt worden. U betaalt slechts een klein bedrag voor een professional die u medisch bijstaat en verzorgt.

Er zijn verschillende verzekeringen op de markt met verschillende pakketten en dekkingen, en sommige daarvan dekken ook tandheelkundige zorg gedeeltelijk of quasi volledig.

Te vermijden fouten als u in Spanje wilt wonen

Jonge Vrouw Die Nadenkt En Zich Afvraagt Of Ze De Juiste Keuze Maakt Waar Ze Zich Gaat Vestigen Beter Eigen Onderzoek Doen En Eventueel Een Professional Onder De Arm Nemen

Wanneer u overweegt om in Spanje te wonen, is het belangrijk om niet in enkele van de volgende valkuilen te trappen:

 • Enkel hotspots overwegen: Een veelvoorkomende fout is zich enkel te richten op de populaire plaatsen zonder te overwegen welke stad of dorp beter bij uw wensen en budget past. 
 • Geen testperiode inplannen: Het is ook niet verstandig om zich in Spanje te vestigen zonder eerst de plek te bezoeken.
 • De taal negeren: Het is gemakkelijk om aan te nemen dat iedereen Engels spreekt maar dat is niet altijd het geval in de praktijk. Het niet leren van de basis van het Spaans kan leiden tot miscommunicatie en gemiste kansen om banden te smeden met de lokale bevolking. Probeer een paar zinnen te leren voordat u vertrekt en neem deel aan een taalcursus zodra u daar bent.
 • De siësta-periode vergeten: Spanje staat bekend om zijn siësta's. Tussen ongeveer 14:00 en 17:00 uur kunnen veel winkels en bedrijven gesloten zijn. Het niet aanpassen van uw schema aan de lokale gewoontes in Spanje kan leiden tot frustratie als u probeert zaken te doen tijdens de siësta-tijd.
 • Onderschatten van kosten van levensonderhoud in Spanje: Het leven in Spanje is misschien goedkoper dan in sommige andere Europese landen, maar vergeet niet dat dit varieert per regio. Barcelona en Madrid kunnen bijvoorbeeld behoorlijk duur zijn. Het is belangrijk om uw budget zorgvuldig te plannen en ervoor te zorgen dat u rekening houdt met alle mogelijke kosten.
 • Te snelle beslissingen nemen: Of het nu gaat om het kopen van een huis, het kiezen van een school voor uw kinderen, of het investeren in een bedrijf, neem de tijd. Haastige beslissingen kunnen leiden tot spijt op de lange termijn. Doe grondig onderzoek en overweeg alle opties voordat u zich ergens aan verbindt.

Als u overweegt een woning te kopen, bekijk dan zeker eens deze valkuilen bij de aankoop van een huis in Spanje.

Ik wil in Spanje wonen: Conclusie

Als u dit artikel hebt gelezen en nog steeds denkt: 'Ik wil in Spanje wonen!', dan bent u klaar om de sprong te wagen.

Maar vergeet niet dat het leven in Spanje geen eindeloze vakantie is. Het is een avontuur vol nieuwe ervaringen, cultuur en, ja, ook wat papierwerk.

Maar met de zon op uw gezicht en de zee aan uw voeten, zult u snel genoeg merken dat het allemaal de moeite waard is.

Tot slot nog dit: Indien u definitief besluit om naar Spanje te verhuizen , zijn er diverse professionals die u kunnen helpen bij het emigratieproces naar Spanje.

Tip: besteed ook even aandacht aan de regels om met huisdieren naar Spanje te verhuizen indien u een dierenvriend bent!

Denk bijvoorbeeld aan een goede Nederlandstalige vastgoedmakelaar in Spanje en een betrouwbare Spaanse advocaat die u kunnen begeleiden van A tot Z bij de aankoop van een woning of appartement in Spanje.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *