• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Huisbaas worden? Vermijd 7 soorten huurders die kopzorgen kunnen veroorzaken

Huisbaas worden? Vermijd 7 soorten huurders die kopzorgen kunnen veroorzaken

min leestijd

huisbaas worden vermijd 7 soorten huurders die stress en kopzorgen veroorzaken

Is huisbaas worden een droom van u om extra inkomsten te verdienen met vastgoed? Dan bent u hier op de juiste pagina beland om even stil te staan bij vaak voorkomende problemen in de praktijk. Want vergeet niet: Huisbaas worden en blijven is niet voor iedereen weggelegd…

Huurders zijn de levensader van elke huisbaas. Maar verhuurders met enige ervaring aanvaarden niet eender welke kandidaat-huurder.

Huisbazen willen goede mensen die netjes op tijd betalen, langdurig huren en respectvol omgaan met het pand in kwestie. Als verhuurder wilt u huurders die geen problemen veroorzaken, niet voor u (en ook niet voor andere huurders in hetzelfde gebouw).

Ontdek hieronder welke types huurders u maar beter links laat liggen tijdens een selectie­procedure.

We sluiten af met een alternatief voor actief verhuren als huisbaas, namelijk passief investeren in sleutel-op-de-deur beleggings­vastgoed met gewaarborgde huurinkomsten en complete ontzorging qua verhuur.

Als vastgoed­eigenaar huisbaas worden? Beperk de stress!

beperk de stress die bij verhuren komt kijken wees voorzichtig met huurders

Extra rendement behalen op uw spaargeld door te investeren in vastgoed. Er zijn duizenden mensen die momenteel deze stap overwegen.

Volgens de klassieke benadering zal u in dit geval eerst een opbrengsteigendom kopen, en vervolgens zal u huisbaas worden en actief bezig zijn met verhuren en alle problemen en kopzorgen die ermee gepaard gaan.

Als doe-het-zelf verhuurder zal u in elk geval genoeg problemen hebben waarover u zich geregeld druk kunt maken.

Het laatste wat u als toekomstige huisbaas wilt, is op de koop toe ook nog een lastige huurder selecteren die u pakken stress bezorgt.

Zo’n huurder die talloze onredelijke verzoeken zal doen, om het minste of geringste naar de telefoon zal grijpen (dag en nacht) of gewoon permanent lastig en ontevreden is.

Het zorgvuldig screenen van huurders is essentieel om goede huurders te vinden. Daarbij is het belangrijk om zich bewust te zijn van bepaalde kenmerken die op een potentieel probleem kunnen wijzen.

Vastgoedeigenaars die zelf de verhuur organiseren en dus functioneren als huisbaas, moeten op verschillende eigenschappen van kandidaat-huurders letten.

Bepaalde zaken die men constateert zijn nader onderzoek waard of zijn eerder zelfs een rood knipperlicht…

Nuancering: Dit wil niet zeggen dat de volgende kenmerken van kandidaat-huurders altijd een probleem vormen! Het wil alleen zeggen dat u waarschijnlijk een beetje voorzichtiger moet zijn wanneer u dergelijke kandidaat-huurders tegenkomt.

Zeven types huurders die stress ver­oorzaken – Zelf huis­baas worden? Opgelet!

7 types huurders die van het verhuren een echte lijdensweg vol kopzorgen en stress maken

Let op van de volgende 7 types huurders daar ze van verhuren een echte lijdensweg vol kopzorgen en stress maken…

De verhalen­verteller

De verhalenverteller, ook gekend als praatjesmaker, moet altijd dingen uitleggen voordat hij uw vragen concreet beantwoordt. Zelfs de eenvoudigste vragen die alleen een ja of nee antwoord behoeven, worden vergezeld door een lang en ingewikkeld verhaal.

Als u bijvoorbeeld zou vragen: “Bent u ooit al eens uit een appartement of woning gezet?”, dan krijgt u in de plaats van een ja of nee antwoord, een antwoord zoals: “Kijk, er was een tijd dat mijn huisgenoot…”

Wees voorzichtig met de verhalenverteller. Luister naar de verhalen als u dat wilt, maar begrijp dat dergelijke praatjesmakers vaak denken dat ze met een vlotte babbel zich een weg kunnen banen naar uw appartement of woning. Pas op en trap er niet in.

Dergelijke profielen zijn geboren manipulators en zijn het gewoon om mensen rond hun vinger te winden met hun vlotte babbel…

Het moeders­kind

U kent het type wel… Het kind dat nog moeite heeft met het strikken van de eigen schoenveters.

Ondanks dat ze 30, 35 of 40 jaar oud zijn, hebben moederskindjes nooit echt een zelfstandige beslissing genomen in hun hele leven (en beleggen als twintiger was ook nooit een onderwerp of prioriteit voor dit type personen). Waarschijnlijk hebben ze dat ook nooit hoeven doen want mama (of papa) heeft steeds alle beslissingen voor hen genomen.

Dit type komt samen met papa en mama opdagen voor bezichtigingen, voor het ondertekenen van het huurcontract en voor andere afspraken. Ze praten nooit echt direct met u als eigenaar, sterker nog, moeder of vader houdt zich bezig met al het praten, onderhandelen, enzovoort.

Betekent dit dat het altijd een slecht teken is wanneer papa en/of mama meekomen? Zeker niet. Maar meestal wordt het al snel duidelijk of het gaat om een kind dat zijn vleugels probeert te spreiden of om iemand wiens hele leven wordt voorgekauwd.

Pas op voor dit type kandidaat-huurder. Heeft deze persoon ooit een eigen baan gehad en heeft deze persoon überhaupt al eerder zelfstandig gewoond?

Dergelijke moederskindjes hebben vaak geen idee hoe ze op zichzelf moeten leven of hoe ze hun leven kunnen beheren. Samen met de ouders kan het moederskind onderweg een hoop problemen veroorzaken voor een huisbaas.

De verwende niets­nut

Dit type heeft ook mama en/of papa op sleeptouw. Wanneer het kind zich onverschillig en ongeïnteresseerd opstelt, vertellen de ouders u maar al te graag hoe geweldig hun kind is en dat hij/zij een geweldige huurder zal zijn.

De ouders bieden aan om de borg te betalen of mee te ondertekenen. Ze stellen alles in het werk om u te overtuigen om uw woning aan hun geweldige kind te verhuren.

Let op! Mogelijk proberen de ouders een probleem op u af te schuiven. Hoogstwaarschijnlijk proberen ze het kind uit hun eigen huis te krijgen. Hier is niets mis mee, maar als het overduidelijk is dan kan er wel eens iets aan de hand zijn…

U dient zichzelf af te vragen waarom de ouders dit willen. Wat is er mis met hun zoon- of dochterlief? Misschien is het niets.

Of misschien is het kind een luie en door en door verwende nietsnut. In dat laatste geval kan dit grote gevolgen hebben voor u als huisbaas.

Kan u namelijk wel rekenen op zo’n profiel qua consistentie in betalingen en qua respect voor uw eigendom? Kan u zorgeloos verhuren aan iemand met zo’n gebrek aan levenservaring?

De perfectionist

huurder die perfectionistisch ingesteld is belt u als huisbaas elk uur van de dag of nacht

We hebben allemaal ooit een perfectionist in ons leven gehad. Een medestudent, een collega, een controlefreak van een baas, een (ex-)partner, een broer of zus, enzovoort. Ze kunnen u gek maken, niet? Niets is ooit goed genoeg.

Wilt u er een in uw woning of appartement laten wonen? Zal er ooit iets goed zijn voor haar/hem? Of zal hij/zij u constant lastigvallen met telefoontjes over de kleinste dingen? Kijk uit voor de perfectionist want deze kent geen scrupules.

Dit is het type huurder die perfect in staat is om u ’s nachts te bestoken met berichtjes en telefoontjes omdat er iets niet helemaal perfect is…

Het is vrij moeilijk om hierop te screenen maar door in dialoog te gaan met iemand kunt u al snel ontdekken hoe die persoon in elkaar zit en wat de verwachtingen van zo’n partij zijn…

De klager

Wanneer de klager verschijnt, duurt het niet lang vooraleer deze ontbolstert in een echte spraakwaterval vol verwijzingen naar zijn/haar negatieve ingesteldheid.

Enkele voorbeelden van opmerkingen, tijdens een bezichtiging bijvoorbeeld, die al snel tonen wat voor vlees u in de kuip heeft, zijn de volgende:

 • “Mijn vorige huisbaas heeft nooit iets gerepareerd”
 • “Ik vertrek uit mijn huidig huurappartement omdat het pand nooit onderhoud krijgt en omdat de andere huurders rommelig zijn”
 • “Er wonen hier toch geen duiven in de buurt die mij ’s ochtends kunnen wakker maken met hun ritmisch gekoer?”
 • “Wordt dat ooit nog gerepareerd?”
 • “Wat is die scherpe geur die hier hangt?”
 • “Deze kamer is wel erg klein”
 • “Wow, die kamer is donker”
 • “Amai, die trap is gevaarlijk!”
 • “Wie woont hiernaast? Ik houd niet van teveel lawaai!”

De klachten gaan maar door. En ze zullen waarschijnlijk blijven komen als u het appartement of de woning uiteindelijk verhuurt aan dit soort personen. Een beetje klagen is normaal, maar pas op voor mensen die teveel klagen.

Want met zulke gevallen geraakt u verzeild in een negatieve spiraal vol negatieve energie en geklaag. Wat helemaal niet goed is voor uw gemoedstoestand en uw humeur.

De handje contantje huurder

huurder die alles cash contant betaalt opletten geblazen

De huurder die alles contant betaalt, handje contantje, ziet er doorgaans verzorgd uit en zegt mooie dingen.

Dergelijke profielen zwaaien met veel contant geld en zeggen dat ze vandaag nog de waarborg kunnen betalen, samengaand met de huur van de eerstvolgende maand(en).

Ze zouden u zelfs kunnen voorstellen om vooraf direct een jaar aan huur te betalen. Klinkt goed, toch? In zo’n gevallen dient u zich af te vragen waarom men dit zou doen…

Natuurlijk kunnen er legitieme redenen zijn, maar dat is doorgaans niet het geval. Een jaar vooruit betalen is niet zoals het normaal gesproken gaat.

Zouden ze iets proberen te verbergen? Misschien, misschien niet. Nogmaals, u moet oppassen indien iemand u probeert te verleiden met veel cash en een directe betaling voor meerdere maanden in de toekomst.

Het warhoofd

Ooit iemand meegemaakt die vijf keer verdwaald geraakte op weg naar de bezichtiging? Iemand die nooit op tijd het juiste adres vindt?

Dan heeft u misschien wel te maken met een warhoofd. U moet oppassen dat u deze persoon niet als huurder in uw leven laat. Chaos en wanorde bepaalt het leven van zo’n profiel. U bent er als verhuurder alleen maar de dupe van, ook al is de persoon in kwestie wel sympathiek en vriendelijk…

Is een warhoofd wel zelf in staat om eraan te denken de huur op tijd te betalen? Of moet u ze hier constant voor aanmanen en/of bellen?

Kunnen ze de verant­woordelijkheid voor uw pand op zich nemen en kunnen ze het nodige respect opbrengen voor uw eigendom?

Nogmaals, het antwoord is misschien of misschien niet. U hoeft maar een stukje dieper te graven om er zeker van te zijn dat ze niet meer dan alleen een beetje warrig zijn.

Met andere woorden, het belangrijkste is dat u nagaat of de persoon in kwestie voldoende verantwoordelijkheidszin heeft om stipt de betalingen te verrichten en afspraken na te komen.

Nuancering van huis­baas worden en het ri­sico op slechte huurders

Vergeet niet dat we niet zeggen dat kandidaat-huurders die deze kenmerken vertonen automatisch moeten worden gediskwalificeerd. Wat we wel zeggen is dat u alert moet zijn voor deze kenmerken. En als u ze constateert, pas dan op.

Luister naar de verhalen van de kandidaat-huurders, check de achtergrond van de handje contantje huurder en praat met de vorige of huidige verhuurder (waar de kandidaat-huurder nog woonachtig is) indien de kandidaat-huurder geen probleem heeft met deze op te geven als referentie.

Vergeet niet dat grofheid en snelheid hier het verschil kunnen maken. Vergeet ook dat u niet mag discrimineren. Blijf iedereen als gelijke behandelen en respecteer de wet.

Tot slot nog een tip: Schrijf uw selectiecriteria neer en sla deze eventueel ook digitaal op om ze later eventueel nog bij te sturen waar nodig.

Overweeg een passieve vastgoed­investering als alter­natief voor zelf huis­baas worden

huisbaas worden is stresserend dus passief investeren in opbrengsteigendom kan oplossing zijn

Word niet gefrustreerd en gestresseerd… Het leven is veel te kort om naast uw job en gezinsleven nog tal van extra kopzorgen op zich te nemen.

Met andere woorden, bent u reeds drukbezet door uw job en familiaal leven? Als medisch vrij beroep bijvoorbeeld? Dan is het quasi zeker dat functioneren als huisbaas voor extra stress en kopzorgen zal zorgen…

Het kan dan verstandig zijn om niet teveel hooi op de vork te nemen. Besteed dus in elk geval genoeg aandacht aan de keuze tussen passieve vastgoedbelegger of actieve vastgoedverhuurder worden

De gulden middenweg kan zijn om passief te beleggen in vastgoed, via een ontzorgingsformule waarbij u kunt rekenen op gewaarborgde verhuurinkomsten zonder dat u zelf moest functioneren als huisbaas.

Sleutel-op-de-deur beleggings­vastgoed voor ver­huur als alter­natief voor zelf huisbaas worden

Passief inkomsten verdienen met fysiek onroerend goed is mogelijk in zowel het binnen- als buitenland. Indien u goed zoekt, dan kan u de volle eigendom verwerven van een opbrengsteigendom, in combi­natie met contractueel gewaarborgde verhuurinkomsten.

De sterkte van dergelijke kant-en-klare opbrengsteigendommen is dat ze de eigenaar ervan toelaten om passief te investeren in fysiek vastgoed.

Dit betekent dat u als belegger van de voordelen van vastgoed kunt genieten, zonder dat u ook de nadelen ervan als huisbaas ervaart.

In de praktijk wordt u compleet ontzorgd en zorgt de promotor voor een complete begeleiding van A tot Z, inclusief verhuur, onderhoud, rentmeesterschap, opvolging van wanbetalers, leegstand, enzovoort.

En indien u voor bepaalde types verhuurgarantie opteert, spelen leegstand en wanbetaling geen enkele rol voor u. U bent namelijk 100% zeker van uw huurinkomsten en uw rendement!

Beleggingsaanbod in binnen- en buitenland – Passieve investerings­opties

Beleggen in vastgoed met verhuurgarantie kan in volle eigendom via de volgende aanbiedingen kant-en-klaar beleggingsvastgoed:

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Bijkomstige info over on­roerend goed als be­legging

Contacteer ons

  Privacybeleid *