• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Huis huren in Spanje voor 1 jaar: Gids voor een zorgeloos verblijf

Huis huren in Spanje voor 1 jaar: Gids voor een zorgeloos verblijf

min leestijd

Lang Leve Spanje Geschreven Gele Tekst Op Zwarte Achtergrond Met Rode Versiering Illustratie Van Huis huren in Spanje voor 1 jaar

Een huis huren in Spanje voor 1 jaar klinkt als een droom, nietwaar?

Stelt u zich eens voor: een jaar lang genieten van de warme zon, de rijke cultuur en de heerlijke keuken van Spanje, allemaal vanuit het comfort van uw eigen gehuurde huis.

Of u nu op zoek bent naar een bruisende stad of een rustig kustplaatsje, deze gids zal u helpen om uw perfecte Spaanse thuis te vinden.

Lees verder en ontdek hoe u deze droom werkelijkheid kunt maken.

Huis huren in Spanje voor 1 jaar: Inleiding

Lang Leve Spanje Geschreven Gele Tekst Op Zwarte Achtergrond Met Rode Versiering Illustratie Van Huis huren in Spanje voor 1 jaar

Als u ook wilt genieten van de Spaanse levensstijl, dan is dit artikel voor u!

Voordat u besluit om naar Spanje te emigreren en op zoek te gaan naar immo in Spanje te koop, is het wellicht verstandig om eerst een jaar te huren in Spanje om te zien of deze levensstijl echt bij u past.

Er zijn namelijk verschillende voor- en nadelen verbonden aan zowel een huis kopen of huren in Spanje.

In dit artikel geven wij u praktische informatie over het huren van een huis in Spanje voor één jaar, van het kiezen van de perfecte locatie tot het navigeren door de huurwetgeving. 

We bieden ook praktische tips om uw verblijf zo soepel mogelijk te laten verlopen, zoals het verkrijgen van een NIE nummer en het kiezen van een gemeubileerd huis.

Waar zou u willen een huis huren in Spanje voor 1 jaar?

Spanje biedt tal van prachtige en aangename bestemmingen, waaronder:

Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!

Vind Uw Gewenste Spaanse Woning met Ons Gratis Advies op Maat

 • De schitterende steden zoals Madrid, Barcelona, Malaga, Sevilla, Alicante, Zaragoza, Granada, Tarragona, enz.
 • De kustgebieden zoals de Costa Blanca, de Costa del Sol, de Costa Brava, de Costa de la Muerte, enz.
 • De Spaanse eilanden zoals de Balearen, de Canarische Eilanden, Ibiza, Mallorca, enz.
 • De autonome gemeenschappen zoals de Canarische Eilanden, Navarra, Andalusië, Madrid, Valencia, Catalonië, enz.

Deze droomlocaties bieden verschillende soorten Spaanse woningen die passen bij uw behoeften en budget, zoals appartementen, huizen en villa's.

Tot slot enkele tips voor mensen die reeds huren in Spanje en op zoek zijn naar appartementen te koop in Spanje (om te kopen in plaats van te blijven huren):

Hoe kunt u het hele jaar in Spanje verblijven?

Blauwe Vector Illustratie Van Kaart Van Spanje Met Alle Regio's En Onderverdelingen Van De 52 Provincies

Er zijn verschillende manieren om het hele jaar door in Spanje te verblijven, afhankelijk van uw middelen en de gewenste levensstijl.

Het is belangrijk om te bepalen of uw verblijf kort, middellang of lang zal zijn. Dit zal invloed hebben op het type huurcontract dat u zal afsluiten: een kortetermijn- of langetermijncontract.

Hier zijn enkele opties:

 • U kunt een appartement of huis huren voor een langere periode.
 • U kunt verblijven in een hotelcomplex, bv. tijdens de wintermaanden wanneer de prijzen lager zijn.
 • U kunt op meerdere locaties in het land verblijven, bv. door opeenvolgende verblijven te boeken via Airbnb of Booking.

Elke optie heeft zijn voor- en nadelen, maar voordat u aan dit avontuur begint, is het belangrijk om uzelf relevante vragen te stellen en uw doelen nauwkeurig te definiëren.

Waar wilt u in Spanje wonen en wat is uw budget?

Dit zal afhankelijk zijn van uw wensen en voorkeuren maar ook van uw economische situatie.

Zowel de locatie als het budget kan sterk verschillen voor iemand die gaat werken in Spanje versus iemand die met pensioen gaat in Spanje.

Hoewel beide kunnen genieten van relatief lagere levenskost in Spanje, zal het maandelijks beschikbaar budget van een werknemer of zelfstandige in Spanje wellicht niet hetzelfde zijn als dat van iemand die met een Belgisch of Nederlands pensioen in Spanje gaat wonen.

Een huis huren in Spanje voor 1 jaar is nu makkelijker

Voorheen was het relatief uitdagend voor buitenlanders om een woning te huren in Spanje, ongeacht het type en de duur van het verblijf.

Soepelere wetgeving

Dit was grotendeels te wijten aan de strikte Spaanse wetgeving, die verhuurders vaak ontmoedigde om hun eigendommen aan buitenlandse huurders te verhuren.

De belangrijkste reden hiervoor was de angst voor juridische complicaties. Veel verhuurders waren bezorgd over het risico van wanbetaling en de moeilijkheid om buitenlandse huurders uit te zetten. 

Weetje: Sinds de COVID-19-epidemie is een huurverzuimverzekering in Spanje ook veel meer gebruikelijk voor verhuurders, ter bescherming van hun huurinkomsten.

Echter, sinds het begin van de jaren 2010 is de wetgeving in Spanje progressief versoepeld, wat het aantrekkelijker heeft gemaakt voor verhuurders om hun eigendommen aan buitenlanders te verhuren.

Wijzigingen in minimale duurtijd van huurcontracten

Een van de belangrijkste wijzigingen in de Spaanse huurwetgeving was de aanpassing van de "Stedelijke Huurwetgeving" (Ley de Arrendamientos Urbanos) in 2013, die oorspronkelijk de minimale duur van huurcontracten verminderde van vijf naar drie jaar, waardoor huurders meer flexibiliteit kregen.

Echter, in 2019 is er opnieuw een verandering geweest die de minimale duur van huurcontracten verhoogde tot vijf jaar, of zeven jaar als de verhuurder een bedrijf is.

Ondanks deze wijziging, hebben huurders nog steeds de mogelijkheid om hun contract na een jaar op te zeggen, mits ze de verhuurder ten minste 30 dagen van tevoren op de hoogte stellen.

Snellere procedure van uitzetting

Bovendien heeft de nieuwe wetgeving de procedure voor het uitzetten van wanbetalende huurders versneld.

Hierdoor voelen verhuurders zich meer op hun gemak bij het verhuren van hun eigendommen aan buitenlandse huurders. 

Extra beschermingen voor huurders

Daarnaast zijn er ook maatregelen genomen om de bescherming van huurders te verbeteren, bijvoorbeeld door het beperken van huurverhogingen tot de jaarlijkse inflatie en door strengere regels voor uitzettingen.

Minder taalbarrières

Bovendien was de taalbarrière ook een uitdaging. Verhuurders die geen Engels spraken, waren vaak terughoudend om te verhuren aan buitenlandse huurders vanwege communicatieproblemen.

Tenslotte heeft de toegenomen aanwezigheid van vastgoedmakelaars en online platformen die in meerdere talen communiceren, waaronder Engels, het proces voor zowel huurders als verhuurders vereenvoudigd.

Dankzij deze platformen kunnen huurders gemakkelijk eigendommen vinden en huren, terwijl verhuurders toegang krijgen tot een breder publiek.

Het resultaat van deze veranderingen is dat het nu veel makkelijker is voor buitenlanders om een huis te huren in Spanje voor een jaar.

Er zijn nog steeds uitdagingen en het is belangrijk om gedegen onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen, maar de situatie is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vroeger.

Enkele tips voor langetermijnhuur in Spanje

Rechthoekig Rood Omlijnd Wit Bord Met De Tekst Tips En Trucs Op Een Witte Achtergrond

Hier zijn enkele tips voor uw toekomstige huurperiode:

Kies voor een gemeubileerd huis of appartement

Als u een heel jaar in Spanje wilt huren, is het het beste om te kiezen voor gemeubileerde accommodaties.

Hoewel deze duurder zijn om te huren, bieden ze wel direct een functionele en volledig uitgeruste woning.

Het aanbod van gemeubileerde huurwoningen in Spanje is aanzienlijk en richt zich meestal op welvarende huurders.

Vraag om een schriftelijk huurcontract

Ga niet akkoord met mondelinge huurcontracten, maar vraag om een schriftelijk huurcontract te krijgen. 

Neem de tijd om het contract met uw verhuurder door te nemen en leg daarin de duur, de afbakening van de huurruimte en de verantwoordelijkheden van zowel huurder als verhuurder vast.

Hier volgen enkele elementen die in een Spaans huurcontract kunnen voorkomen:

Beschrijving van de woning: Het contract moet het adres, de kadastrale referentie, de omvang, de staat van de woning, en een energiecertificaat bevatten.

Ook moet er een inventarislijst zijn die de huurder kan controleren op de aanwezigheid en conditie van de vermelde items.

Gegevens van beide partijen: Deze gegevens moeten de identificatie- en contactinformatie bevatten van beide partijen.

Voor buitenlanders is het hebben van een NIE (identificatienummer voor buitenlanders) vaak noodzakelijk, hierover verder meer.

Huisdieren: Het contract moet vermelden of huisdieren zijn toegestaan.

Als huisdieren niet toegestaan zijn, kan de huurder uit de woning worden gezet.

Tip: Bekijk zeker ons andere artikel als u van plan bent om met huisdieren naar Spanje te verhuizen.

Duur van het contract: Het contract moet duidelijk de begin- en einddatum aangeven.

Huurcontracten voor lange termijn worden doorgaans afgesloten voor een minimale periode van 5 jaar, met daarna jaarlijkse verlengingen. 

Korte contracten (minder dan een jaar) bieden de huurder minder bescherming.

Waarborg of deposit: De bedrag van de borg en de voorwaarden voor teruggave aan het einde van het contract moeten worden vermeld.

De waarborg is gewoonlijk gelijk aan één maand huur, maar de verhuurder kan extra garanties vragen tot een maximum van twee maanden huur.

Maandelijkse huur: De maandelijkse huur, de betalingsdatum en -methode moeten in het contract worden vermeld.

De huurprijs kan slechts eenmaal per jaar worden verhoogd, op basis van de inflatie.

Onderhoud en herstellingen: Het contract moet aangeven welke herstellingen de huurder moet uitvoeren en welke de verhuurder. 

De huurder is verantwoordelijk voor regulier onderhoud, terwijl de verhuurder verantwoordelijk is voor belangrijke herstellingen om de woning bewoonbaar te houden.

Werkzaamheden: Het contract moet duidelijk aangeven welke werkzaamheden, zoals het verven van muren of het boren van gaten, door de huurder mogen worden uitgevoerd.

De verhuurder kan een clausule in het contract opnemen die hem of haar toegang tot de woning geeft om werkzaamheden uit te voeren die bedoeld zijn om de woning bewoonbaar te houden.

Klein Rood Driehoekje Met Uitroepteken Gplaatst In Tekening Van Hersenen Symbool Van Belangrijke Gegevens

Verstrek de vereiste gegevens

Als u een makelaar inschakelt, moet u rekening houden met beheerskosten van ca. 1 maand huur (de makelaarscommissie) en een borg betalen van één of twee maanden huur.

Daarnaast kan de makelaar vragen om identiteits- en kredietreferenties.

Hier kan u het zichzelf makkelijker maken door reeds in het bezit te zijn van een NIE-nummer. 

Verkrijg een NIE nummer (Identificatienummer voor Buitenlanders) 

Hoewel het niet verplicht is om een huis te huren in Spanje voor 1 jaar, kan u het zich gemakkelijker maken om een huurwoning voor een jaar te vinden door in het bezit te zijn van een NIE nummer.

Als u niet beschikt over een NIE, kan dat voor de verhuurder een afknapper zijn.

Dit betekent namelijk dat u (nog) niet geregistreerd bent bij de Spaanse autoriteiten, wat de verhuurder minder zekerheid biedt.

Dit document stelt niet alleen verhuurders gerust maar vergemakkelijkt ook uw interactie met Spaanse banken en autoriteiten.

U zal het overigens toch nodig hebben als u van plan bent om na verloop van tijd in Spanje te wonen en te investeren.

Luchtfoto Van Een Stad In Lepe Andalusië Met Moderne Appartementsblokken

Zorg voor een verblijfsvergunning

Net als andere EU-burgers moeten Nederlanders en Belgen zich na 3 maanden inschrijven in het Spaanse bevolkingsregister.

Dit kan u doen ter plaatse in Spanje bij de lokale autoriteiten waarna u een certificaat van inschrijving verkrijgt, uw zogenaamde verblijfsvergunning.

Dit certificaat bevestigt uw recht op verblijf in Spanje en is afhankelijk van uw economische situatie. 

U kunt als Nederlandse of Belgische gepensioneerde in Spanje uw pensioen aantonen en hiermee voldoende financiële middelen aantonen. 

U zal dan normaliter ook kunnen aanspraak maken op het gratis gezondheidsstelsel van Spanje.

Als u echter niet van plan bent te werken in Spanje dan zal u  voldoende financiële middelen en een ziektekostenverzekering moeten aantonen.

Werknemers of zelfstandigen in Spanje moeten hun werkstatus aantonen en zullen beschouwd worden als economisch actief:

Voldoende financiële middelen: Als u werkt, dan toont uw werkcontract of salarisstrook aan dat u voldoende financiële middelen hebt.

Als u echter zelfstandige bent, zal u moeten kunnen aantonen dat u een economisch levensvatbare onderneming runt.

 • Ziektekostenverzekering: Wanneer u in Spanje werkt, bent u over het algemeen automatisch verzekerd voor gezondheidszorg via de Spaanse socialezekerheidsregeling, die wordt gefinancierd uit socialezekerheidsbijdragen.

Als u in loondienst werkt, worden deze bijdragen rechtstreeks van uw salaris afgetrokken.

Als zelfstandige moet u deze bijdragen zelf betalen. Dit geeft u en uw gezinsleden recht op gezondheidszorg in Spanje.

Huis huren in Spanje voor 1 jaar: Conclusie

Een huis huren in Spanje voor 1 jaar kan een onvergetelijke ervaring zijn.

Of u nu kiest voor de levendige steden, de rustige kustplaatsen of de schilderachtige plattelandsdorpen, Spanje heeft voor elk wat wils.

Maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn:

 • begrijpen van de huurwetgeving,
 • kiezen van de juiste locatie (tip: bekijk immo te koop aan de Costa Blanca alsook immo te koop aan de Costa Cálida om een actueel overzicht te zien van betaalbaar en kwalitatief hoogstaand vastgoed te koop aan deze twee zonnige costa's),
 • navigeren door de huurmarkt,
 • omgaan met huurcontracten en
 • beheren van uw rechten en verantwoordelijkheden als huurder.

Al deze aspecten zijn cruciaal voor een succesvolle en stressvrije huurervaring. 

Met de juiste planning en voorbereiding kan uw droom van een jaar wonen in Spanje werkelijkheid worden. Succes ermee!

Contacteer ons

  Privacybeleid *

  Bent u volledig overdonderd door het enorme aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt?

  Geniet van Persoonlijke Begeleiding & Toegang tot Exclusieve Deals!