• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Huis aan golfbaan kopen: Voor- en nadelen + Aanbiedingen Te Koop

Huis aan golfbaan kopen: Voor- en nadelen + Aanbiedingen Te Koop

min leestijd

huis aan golfbaan kopen voordelen nadelen aanbiedingen te koop overzicht

Er duiken jaarlijks honderden en zelfs duizenden vragen op omtrent het kopen van een huis/appartement/studio. Sommige van deze vragen komen vaak terug terwijl andere vragen heel specifiek en uniek zijn! Een van die eerder specifieke vragen die sommige investeerders in vastgoed graag beantwoord zien, is: “Huis aan golfbaan kopen: doen of niet doen?”

Zou ik een huis kopen dat op of aan de golfbaan gelegen is? Alvorens over te gaan tot zo’n vastgoedinvestering aan een golfbaan, dient u zowel de voor- als nadelen in rekening te nemen.

Op deze pagina leest u meer over de voor- en nadelen van vastgoed kopen op een golfbaan.

Na het lezen van deze pagina zullen de aandachtige lezers hopelijk een geïnformeerde beslissing kunnen nemen omtrent het al dan niet investeren in vastgoed aan de golfbaan.

Denk hierbij aan een huis, studio of een appartement aan de golfbaan.

Ter inspiratie krijgt u ook enkele interessante aanbiedingen te koop gepresenteerd.

Wat zijn de VOORDELEN van een vakantiehuis aan een golfbaan kopen?

voordelen van een vakantiehuis aan een golfbaan kopen overzicht

Denkt u eraan om als tweede verblijf een huis of appartement te kopen dat op of aan een golfbaan ligt? Dan lonken er een aantal mooie voordelen naar u.

Hieronder kan u de grootste voordelen vinden indien u geld belegt in vastgoed dat gelegen is op of aan de golfbaan!

Lagere kansen op storende, irritante buren

Een van de grootste bekommernissen die vastgoedinvesteerders hebben, is hoe de nabije buren uit de directe omgeving zullen zijn…

In de praktijk haken veel potentiële kopers af wanneer blijkt dat het vastgoed in kwestie ‘omsingeld’ wordt door ‘slechte’ buren…

Als eigenaar van een eigendom op of aan een golfbaan vermijdt u gelukkig meestal dergelijke situaties van ongewenste buren.

De speciale locatie alleen al verkleint de kans op slechte buren. Gewoon omdat er minder zijn in vergelijking met een traditionele stedelijke omgeving bijvoorbeeld.

Dit kan dus een reden zijn om een huis te kopen op een golfbaan.

En ook al worden de kansen qua slechte buren beperkt in een omgeving zoals een golfbaan…

Toch doet u er goed aan om uw huiswerk te maken alvorens u over zou gaan tot de aankoop en een eventuele slimme financiering ervan.

Onderzoek in welke regio en streek de golfbaan ligt, wat de criminaliteitscijfers er zijn, wat het type cliënteel is van de golfbaan (niet dat u hier veel problemen moet verwachten daar golfbanen slechts een select publiek (willen) ontvangen), wat de samenstelling is van de gebouwen en woningen in de nabije omgeving, enzovoort.

Overweegt u om een opbrengsteigendom te kopen in een luxeresort met golf en spa met gegarandeerd rendement via een verhuurgarantie?

Kom dan te weten wie de uitbatende hotelgroep is (en wat het dienstenpakket en de verhuurdienst precies inhouden voor investeerders/eigenaars) en wat hun doorsnee publiek is.

Opnieuw, vaak hoeft u zich geen zorgen te maken op dit vlak daar slechts een select clubje hotelgroepen dergelijke premium golfresorts uitbaat…

Fantastische locatie voor fervente golfers

vakantiehuis aan golfbaan als opbrengsteigendom voor gemengd gebruik privé en zorgeloze verhuur met gegarandeerd rendement

Het meest voor de hand liggende voordeel van het kopen van een woning, appartement of studio op een golfbaan is dat het simpelweg een fantastische locatie is voor liefhebbers van de golfsport.

Indien u als investeerder van golf houdt, kan het doorbrengen van uw vakanties op de golfbaan ideaal zijn!

Vanzelfsprekend is de nabijheid van een golfbaan een absoluut voordeel voor een golffanaat…

Maar er zijn nog bijkomende voordelen die een grote rol kunnen spelen!

Zo kunnen eigenaars van vastgoed zoals een appartement op of aan de golfbaan in bepaalde gevallen genieten van lidmaatschapskortingen in de golfclub.

In bepaalde instanties kan dit vrij verregaande gevolgen hebben.

Indien een potentiële koper van plan is om een lidmaatschap aan te kopen bij de golfclub in kwestie, dan kan het verkrijgen van een stevige korting op dit jaarlijks lidmaatschap een voldoende groot voordeel bieden om de aankoop van vastgoed op of aan de golfbaan te rechtvaardigen!

Goed onderhouden en prachtige omgeving – Huis aan golfbaan kopen

goed onderhouden omgeving natuurpracht en rust vastgoed aan golfbaan kopen

In uw directe omgeving zal u niet moeten uitkijken op een eigendom van buren die slecht of helemaal niet onderhouden wordt.

U kent het wel… Het soort eigendom met gras dat tot op kniehoogte staat, onkruid dat welig tiert, struiken die al jaren niet meer gesnoeid zijn, borders die overwoekerd worden door onkruid, klimop die bomen, muren en dakgoten overwoekert, enzovoort…

Op golfbanen worden uw onmiddellijke omgeving en de tuinen en panden van buren perfect onderhouden, een ware streling voor het oog!

En dit in tegenstelling tot de meerderheid van de vastgoedinvesteerders die dikwijls geconfronteerd worden met slecht onderhouden tuinen en woningen van buren.

Een bijkomend voordeel van het kopen van een woning op een golfbaan is dat u in zo’n golfomgeving kunt rekenen op perfect onderhouden tuinen, paden, perkjes, enzovoort.

De meeste golfclubs en golfbanen rechtvaardigen een deel van hun prijszetting door de perfect onderhouden banen, tuinen, paden, parkings, enzovoort.

Dit betekent dat de uitbaters van golfbanen er alle belang bij hebben om alles heel goed te onderhouden.

Los van de grote kans dat de uitbater van de golfbaan er alles aan doet om de omgeving tip top in orde te houden, zijn vele golfbanen ook simpelweg prachtig.

Of het nu gaat om een golfbaan met vijver, meren, fonteinen, holes omgeven door een prachtige rij bomen…

Een ding staat vast: De omgeving van een golfbaan is vaak adembenemend mooi!

Een eigendom op de golfbaan wordt als prestigieus beschouwd

vakantiehuis bij golfbaan te koop als zorgeloze opbrengsteigendom diverse types beschikbaar als belegging

Geloof het of niet maar er zijn bepaalde vastgoedinvesteerders die begaan zijn met het oordeel van andere mensen na het aankopen van vastgoed.

Zo zijn er bepaalde mensen die geloven dat het kopen van vastgoed aan het water een uiterlijk teken is van rijkdom.

In bepaalde kringen vertelt men namelijk dat vastgoed aan het water alleen toegankelijk is voor de rijken.

Indien een investeerder in vastgoed zich zorgen maakt over hoe hij/zij zal bekeken worden na de aankoop van het vastgoed, en wat de algemene perceptie is van de vastgoedtransactie, kan investeren in onroerend goed op of aan de golfbaan een perfecte match zijn.

Een voordeel van het bezitten van een eigendom op de golfbaan is namelijk dat vele mensen dit beschouwen als prestigieus. En als een teken van succes, welvaart en rijkdom.

Bent u als potentiële vastgoedbelegger echter helemaal niet begaan met hoe andere mensen over u denken?

Dan is dit laatste voordeel van het bezitten van een eigendom op een golfbaan niet van toepassing op u.

Wat zijn de NADELEN? Huis aan golfbaan kopen

nadelen van vastgoed kopen aan de golf analyse

Vastgoed kopen aan de golfbaan is niet voor iedereen.

Hierboven maakten we reeds duidelijk dat zo’n aankoop wel degelijk bepaalde voordelen met zich meebrengt. Maar dit verdient natuurlijk enige nuancering…

Er zijn namelijk ook nadelen mee gemoeid! Hieronder kan u enkele van de grootste nadelen ontdekken van het kopen van vastgoed aan de golfbaan.

Razende, furieuze golfers

Golf: a gentleman’s sport en vrij elitair, is het niet? Niet zo kort door de bocht!

Er zijn nogal wat golfers die het niet zo nauw nemen met de etiquette voorschriften wanneer ze golfen.

Een golfer die compleet irrationeel wordt en als een razende begint te vloeken… Het komt helaas wel eens voor wanneer iets niet loopt zoals gepland.

Alle frustraties komen vrij voor de golfer in kwestie. En dat is een slechte zaak en nadeel voor iemand die vastgoed aan de golfbaan bezit.

Sommige golfers worden compleet gek, gooien hun golfclub ver weg, slaan een konijnenpijp in het gazon uit frustratie, roepen en tieren als een bezetene of vertonen chagrijnig gedrag zoals men alleen van een kleuter zou verwachten…

Dergelijk wangedrag kan dus een ongewenst neveneffect zijn bij het investeren in vastgoed aan de golfbaan. Besef dit goed.

Heeft u nog jonge kinderen? Dan dient u zich voor te bereiden op dergelijke uitspattingen op de golfbaan!

Mislukte slagen & rondvliegende golfballen

huis aan golfbaan kopen gemeubelde studio's appartementen en boomhutten opbrengsteigendommen

Een van de grootste angsten van vastgoedeigenaars op de golfbaan zijn mislukte slagen van golfers. Stel het u maar eventjes voor:

U zit ’s ochtends in de keuken te genieten van een heerlijke kop verse koffie. En voor u het goed en wel beseft, hoort u een luide knal.

Uw prachtige raam is volledig aan diggelen door een verdwaalde golfbal. Klinkt niet echt tof, is het niet?

De kans dat uw eigendom geraakt wordt door verdwaalde golfballen, hangt af van de exacte inplanting van het vastgoed. Dit ten opzichte van de golfbaan en de holes.

U dient dus de locatie van het vastgoed ten opzichte van de inrichting van de golfbaan goed te bestuderen.

Werd het vastgoed gebouwd achter de afslagplaats (de tee), dan is de kans klein dat het vastgoed kan geraakt worden door verdwaalde golfballen.

Ligt het vastgoed echter langs de fairway, het grootste gemaaide gedeelte van de baan?

In zo’n geval zijn de kansen groter dat uw eigendom vroeg of laat geraakt wordt door een rondvliegende verdwaalde golfbal.

Gebrek aan privacy (gevolg van huis aan golfbaan kopen)

Indien u privacy heel belangrijk vindt, kan het zijn dat vastgoed kopen op de golfbaan niet ideaal is voor u.

Een van de grootste nadelen van het investeren in vastgoed op de golfbaan? Dat er in de meeste gevallen weinig privacy is.

Tijdens het hoogseizoen van de golfsport kan u een consistente en continue stroom van golfers verwachten gedurende de hele dag.

Er zijn natuurlijk steeds uitzonderingen zoals golfbanen die deel uitmaken van een luxeresort.

Vaak zijn de vastgoedpanden in zo’n resort een eindje van de golfbaan verwijderd.

Of wanneer er uiterst veel aandacht werd besteed aan privacy tijdens de inrichting van de golfbaan. Alles hangt af van golfbaan tot golfbaan qua privacy.

Onderhoudswerkzaamheden en gemotoriseerde golfkarretjes

onderhoudswerkzaamheden en gemotoriseerde golfkarretjes op golfbaan kunnen voor geluidsoverlast zorgen

Een van de voordelen van het investeren in vastgoed op de golfbaan is de perfect onderhouden omgeving.

Netjes onderhouden tuinen, perkjes, wandelpaden, enz. betekenen ook dat er machinaal en manueel onderhoud moet uitgevoerd worden en dit op geregelde tijdstippen.

Een appartement of huis aan golfbaan kopen? Een nadeel dat hieruit voortvloeit is het vrij storende geluid dat bepaalde toestellen en machines produceren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan grasmaaiers, bladblazers, gemotoriseerde snoei- en haagscharen, grondfrezen, een luidruchtige bosmaaier om onkruid mee aan te pakken, enzovoort.

Afhankelijk van de golfbaan en het huisreglement kan u als vastgoedeigenaar op de golfbaan in een worst case scenario al om 5u ’s ochtends gewekt worden door grasmaaimachines bijvoorbeeld.

Hetzelfde geldt trouwens voor ’s avonds. Ook dan kan u op bepaalde golfbanen nog vervelend geluid horen van grasmaaiers of grote watersproeiers.

Een ander nadeel van vastgoed bezitten aan de golfbaan, is de aanwezigheid van gemotoriseerde golfkarretjes.

Dit kan leiden tot geluidsoverlast (afhankelijk van het type aandrijving) maar doet ook het risico op ongevallen stijgen.

Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat iemand de controle over het golfkarretje verliest en pardoes in een vastgoedeigenaar zijn tuin en/of woning belandt…

Met schade aan planten, perkjes, gazon, meubilair en het gebouw tot gevolg.

Zelfs indien de golfbaan verbodsborden plaatst om bestuurders aan te manen om niet in privé tuinen te rijden, het maakt niet uit.

Een ongeval kan snel gebeuren of een balorige bestuurder kan zo’n verbodsbord ook moedwillig negeren.

Herverkopen kan moeilijk zijn (maar niet altijd!)

De meeste kopers van vastgoed denken onvoldoende na over de toekomst en het moment waarop ze de eigendom opnieuw gaan verkopen.

Locatie speelt een hele belangrijke rol in vastgoedwaardering.

Het feit dat het vastgoed in kwestie op een golfbaan is gebouwd, betekent dat het aantal potentiële kopers beperkter zal zijn.

Vastgoed kopen op een golfbaan is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

Opgelet: Dit verdient enige nuancering. Zo kan het zijn dat uw vastgoedbelegging op de golfbaan zeer gemakkelijk te herverkopen valt ook. En dat het dus een hele liquide belegging blijkt.

Alles hangt af van de locatie, de uitbaters, of het vastgoed deel uitmaakt van een normaal vakantiepark of een luxeresort, enzovoort.

In bepaalde gevallen kan u namelijk genieten van een waterdichte buyback door de uitbater zelf, bijvoorbeeld om de 5 jaar.

En dit aan een vooraf vastgelegde terugkoopprijs (bijvoorbeeld 125% of 150% van de originele aankoopprijs).

Vereniging van eigenaars met verdoken kosten

Het vastgoed op nogal wat golfbanen is onderdeel van een vereniging van eigenaars.

En vastgoed kopen dat onder het bewind staat van een vereniging van eigenaars is niet voor iedereen de ideale uitkomst.

Dit komt doordat u als eigenaar dan de regels moet respecteren die opgelegd worden door die vereniging.

Daarbovenop zal u mogelijks ook geconfronteerd worden met recurrente kosten (maandelijks, per kwartaal, jaarlijks). Deze zijn dikwijls niet erg transparant.

Vergelijk het gerust met een vervelende syndicus die onvoldoende inzage geeft.

Nogal wat golfverenigingen rekenen ook kosten aan ten voordele van zo’n vereniging van eigenaars. Dit om de kosten van tuinrichting en onderhoud mee te helpen dekken.

Staat u dus op het punt om te investeren in vastgoed aan een golfbaan?

Zoek dan uit of het vastgoed deel uitmaakt van een vereniging van huiseigenaars. En wat de specifieke regels zijn in zo’n geval.

Opmerking: Niet elke golfbaan en zijn vastgoedeigenaars heeft dit probleem. Er zijn ook golfbanen die volledig omgekeerd te werk gaan.

U weet in zo’n geval op voorhand wat de jaarlijkse kosten zullen zijn. En in bepaalde gevallen draagt de uitbater deze volledig.

Vaak krijgt u een gegarandeerd rendement uitgekeerd dat voortvloeit uit de verhuur van uw eigendom. De verhuur geschiedt op momenten dat u er zelf niet bent.

De uitbater draagt alle kosten indien Indien u bepaalde regels respecteert qua eigen gebruik.

Hierdoor is uw brutorendement ook uw nettorendement (dit is belangrijk daar er vaak een groot verschil is tussen virtueel en werkelijk rendement van vastgoed).

Eindconclusie en bedenkingen – Huis aan golfbaan kopen

eindconclusie en bedenkingen investeren in onroerend goed in golfresort

Vastgoed kopen op of aan de golfbaan is volledig anders dan vastgoed aankopen in de stadsrand, op het platteland of in de stad.

U dient namelijk met veel extra parameters en zaken rekening te houden alvorens u de aankoopakte ondertekent.

De hierboven aangehaalde voor- en nadelen van het aankopen van vastgoed op de golfbaan zijn enkele van de belangrijkste zaken die u als potentiële koper in rekening dient te nemen.

Indien het voor louter privé-gebruik is, zal uw uiteindelijke keuze en beslissing vrij zwart-wit zijn.

Ofwel is op de golfbaan leven een droom van u en een perfecte match, ofwel is het helemaal niet voor u!

Indien het voor gemengd gebruik (privé en verhuur) of pure verhuur is, is de keuze en beslissing afhankelijk van de specifieke vastgoedaanbieding.

Denk aan het type eigendom, de juridische details (volle eigendom?), eventuele verhuurgarantie en gegarandeerd rendement, hoe de opbrengsteigendommen beheren, een eventuele zorgeloze verhuurservice en onderhoud, enz.

Aanbiedingen vastgoed te koop aan de golfbaan

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

Bijkomende info over onroerend goed aan golfbanen

Wenst u nog meer te lezen over de golfsport en investeren in vastgoed?

Dan is de pagina appartement op de golfbaan kopen als vakantiehuis en/of opbrengsteigendom ook de moeite waard!

Overige vastgoedbeleggingen in de kijker

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *