• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Hotelkamer kopen als investering: Verrijkende inzichten voor beleggers

Hotelkamer kopen als investering: Verrijkende inzichten voor beleggers

min leestijd

hotelkamer kopen inzichten beleggers

Je leest de cijfers en vol ongeloof schud je het hoofd… Vol frustratie beslis je dat het nu echt wel genoeg is geweest. Je bent het moe om geld te verliezen aan dat klassieke spaarboekje. Zou een hotelkamer kopen een oplossing kunnen zijn?

Deze alternatieve beleggingsvorm is reeds langer populair in het buitenland zoals in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Jouw spaargeld brengt op een klassieke spaarrekening geen cent meer op. Inderdaad, wanneer je het inflatiepercentage in mindering brengt van jouw intrestpercentage kan je niet anders dan de realiteit onder ogen zien.

Je moet gewoon concluderen dat je rode cijfers draait op jouw klassieke spaarproducten zoals een spaarrekening.

Op deze pagina kom je meer te weten over dit specifiek type van investering en of een hotelkamer kopen effectief een goed alternatief is. U krijgt ook te zien wat voor hotelinvesteringen beschikbaar zijn voor particuliere beleggers zoals uzelf!

Hier lees je meer over de algemene principes en de voor- en nadelen van zo’n belegging in een hotel.

Wat brengt een hotelkamer kopen in het laatje?

Eerst en vooral dienen we een misverstand uit de wereld te helpen! Investeren in een hotelkamer betekent niet dat je permanent de toerist kan uithangen in jouw hotelkamer wanneer je daar zin in hebt.

In bepaalde gevallen krijg je als investeerder wel korting om in het hotel of in andere hotels van de hotelketen te overnachten.

Een hotelkamer kopen is een alternatieve belegging voor het klassieke spaarboekje waar je met de huidige inflatie verlies aan doet.

Je koopt eigenlijk een aandeel in de winst van het hotel aan. Dit betekent dat het rendement van deze belegging afhangt van hoe goed het hotel draait.

Wanneer je een hotelkamer koopt kan je rekenen op twee rendementscomponenten:

 1. Recurrente verhuurinkomsten, en
 2. Eventuele meerwaarde bij latere verkoop

Component 1: recurrente verhuurinkomsten

Hoe meer overnachtingen er geboekt worden, hoe hoger de bezettingsgraad van het hotel. En hoe drukker de kamers bezet zijn, hoe groter de winstmarges en hoe groter het rendement.

Mensen die een hotelkamer kopen hebben typisch een middellange tot lange beleggingshorizon. Het is namelijk zo dat de meeste nieuwe hotels een groeiperiode doormaken.

Een periode om uit te groeien tot gevestigde waarde en om de juiste partners te vinden, ook online.

Component 2: meerwaarde bij verkoop

Los van de recurrente inkomsten uit de verhuur is het totale rendement van jouw belegging in een hotelkamer slechts achteraf te bepalen, na de verkoop van de hotelkamer.

Bij een latere verkoop is het de bedoeling dat je een meerwaarde realiseert. Met andere woorden, je verkoopt voor een bedrag dat hoger ligt dan het oorspronkelijk aankoopbedrag.

Een hotelkamer kan een aantrekkelijke meerwaarde bieden op de middellange tot lange termijn. Natuurlijk hangt alles af van factoren zoals:

 • Track record uit het verleden (rendement van de voorbijgaande jaren)
 • Staat van het hotel
 • Algemene voorspellingen voor de toerismesector van de regio en het land in kwestie
 • De algemene evolutie van het vastgoed van het land in kwestie
 • De reputatie en expertise van de hoteluitbater, enzovoort.

Toeristisch beleggingsvastgoed in volle eigendom

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

Tien voordelen van een hotelkamer kopen

Sommige hotelketens en projectontwikkelaars bieden de opportuniteit aan beleggers om te investeren in een hotelkamer.

Wereldwijd overwegen investeerders deze alternatieve manier van beleggen. Sommige beweegredenen hiervoor liggen voor de hand, andere dan weer niet.

De tien voordelen van een hotelkamer kopen vind je hieronder.

Voordeel 1 | Relatief hoog rendement

Een investering in een hotelkamer kan betere rendementen opleveren dan andere ‘kopen om te verhuren’ investeringen. Dit is onder andere het gevolg van de doorgedreven schoonmaak die dagelijks plaatsvindt.

In vergelijking met een woning die je verhuurt ben je hier wel zeker dat alle meubilair en inrichting onderhouden blijven. Meer nog, de levensduur van de gebruikte materialen en toestellen wordt uitgerekt door het professionele onderhoud.

Hierdoor kan het hotel voor een lange periode kwaliteit en comfort aanbieden zonder te moeten inbinden op het gebied van bezoekersaantallen.

Op deze manier bouwt een hotel aan een stevige reputatie. Je oogst wat je zaait en dit geldt ook voor hoteluitbaters. Een goede naam opbouwen kost tijd en moeite maar de beloning is enorm (ook voor de investeerders).

Het is zoals een sneeuwbal die niet meer stopt met rollen.

Onderschat mond-tot-mondreclame en beoordelingen van klanten op websites zoals Tripadvisor en Booking niet! Ze versterken of kraken een hotel!

Voordeel 2 | Stabiele en gediversifieerde inkomstenstroom

Een hotel dat de zaakjes op orde heeft is zoals een geoliede machine. Verschillende partnerkanalen, zowel online als offline, zorgen dan voor de bezoekers en de bezettingsgraad.

Bovendien kan een goed gelegen hotel met een stabiele reputatie en eerlijke service rekenen op een gediversifieerde inkomende cashflow. Zo’n hotel kan namelijk verschillende types bezoekers aantrekken. Voorbeelden zijn:

 • Gezinnen met jonge kinderen
 • Studenten of gepensioneerden die in het laagseizoen kunnen langskomen
 • Mensen die op zakenreis zijn tijdens de week
 • Buitenlandse toeristen die enkele dagen of weken willen genieten, en
 • Bezoekers uit het land zelf die enkele dagen willen genieten, al dan niet in het kader van een verjaardag of andere speciale dag.

In de meeste gevallen kan je een hotelkamer kopen en vervolgens aanspraak maken op een percentage van de winst van het hotel.

Afhankelijk van het soort hotel kan je dus ook de vruchten plukken van extra faciliteiten zoals restaurants, spa faciliteiten, bars, betaalparking en professionele accommodaties zoals conferentiezalen, business lounges en vergaderzalen.

Afhankelijk van het project in kwestie kan het gaan om allemaal dezelfde hotelkamers. Er wordt dan vaak gewerkt met een gecentraliseerde omzet- en kostenpool.

De winst die overblijft wordt dan op basis van een verdeelsleutel verdeeld.

Voordeel 3 | Energieloos investeren bij hotelkamer kopen

Onderschat het voordeel niet van een ‘stille’ eigenaar van een hotelkamer te zijn. Je gaat gewoon de hotelkamer kopen als investering en daar stopt het. Je hoeft geen energie en moeite te steken in je investering.

Alles wordt geregeld voor de investeerders in de hotelkamers.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringen, boekingen regelen, betalingen ontvangen, dienstverlening voor de klanten ter plaatse en compliance met regelgeving.

Voordeel 4 | Professioneel management

Je hoeft je geen zorgen te maken over het management en onderhoud. De dagdagelijkse operaties zijn de verantwoordelijkheid van professioneel opgeleide mensen.

Voorbeelden zijn schoonmaken, onderhoud van de faciliteiten en marketing en reclame voeren.

In tegenstelling tot wanneer je zelf een pand zou verhuren krijg je bij een hotelkamer kopen nooit te maken met wanbetalers, schade aan het interieur, klachten, enzovoort.

Leiderschap en personeel sturen ligt ook helemaal bij het managementteam van het hotel en niet bij de investeerders.

Voordeel 5 | Surf mee op een bestaand merk

Vergeet de fetisj van vele investeerders die louter focussen op locatie. Locatie is belangrijk maar er is meer (zie verder voor het advies van Donald Trump hieromtrent).

Je zou kunnen een hotelkamer kopen in een boetiekhotel. Maar wens je jouw kansen op financieel succes te verhogen, dan kan je best kiezen voor een bekende en gevestigde waarde in de wereld van de hoteluitbaters.

Een hotelketen met naam en faam staat garant voor een professionele aanpak en een goede algemene perceptie.

Een professionele partij die het beheer en management voor zijn rekening neemt, dat is wat je nodig hebt om het risico op een financiële kater te beperken!

Opmerking: het hoeft zeker geen gevestigde waarde uit het hoogste vijf sterren segment te zijn!

Zo ligt de bezettingsgraad van drie en vier sterren hotels gemiddeld hoger dan die van vijf sterren hotels. Bovendien bieden deze hotels uit het middensegment een lagere instapkost qua initiële investering.

Voordeel 6 | Relatief lage instapkost

De instapkost van een hotelkamer kopen is laag in vergelijking met klassiek residentieel vastgoed kopen. De barrière is laag en dergelijke investeringen zijn voor heel wat mensen toegankelijk!

Je hoeft geen honderdduizenden euro’s te investeren om jouw graantje van een goed draaiend hotel mee te pikken!

Voordeel 7 | Officiële documenten zoals bij klassiek vastgoed

Een hotelkamer kopen brengt dezelfde juridische formaliteiten met zich mee als wanneer je klassiek vastgoed zou kopen.

De aankoop gaat gepaard met twee officiële documenten:

 1. Een officieel verkoopcontract, en
 2. Een notariële akte

Afhankelijk van de projectontwikkelaar zijn er ook vruchtgebruik- en erfpachtconstructies mogelijk.

Voordeel 8 | Vakantievoordelen verbonden aan hotelkamer kopen

Afhankelijk van het hotelproject waarin je investeert, kan je als investeerder genieten van kortingen! Een hotelkamer kopen kan dus betekenen dat je er wel bij vaart als toerist.

Dit kan gaan om kortingen die van toepassing zijn op een verblijf in dat specifiek hotel. Maar het kan ook gaan om kortingen die van toepassing zijn op verblijven in andere hotels van dezelfde hotelketen.

Voordeel 9 | Geschikte indekking tegen inflatie

In de inleiding van deze pagina werd het reeds aangekaart. De huidige intrestvoeten liggen lager dan het inflatiepercentage.

Dit betekent dat alles duurder wordt aan een percentage dat hoger ligt dan het intrestpercentage van jouw spaargeld.

Met andere woorden, geld parkeren op een klassieke spaarrekening levert je verlies op!

Een hotelkamer kopen is een mooie diversificatie van jouw beleggingsportfolio. Bovendien zijn de verhuurprijzen van hotelkamers verbonden aan het inflatiepeil.

Stijgt de inflatie, dan kan de prijs van de hotelkamer min of meer netjes mee stijgen. De hoteluitbater kan altijd de prijzen opwaarts corrigeren, in lijn met de dan van toepassing zijnde inflatiepercentages.

Voordeel 10 | Belastingen besparen

Alles hangt af van waar je rijksinwoner en dus belastingplichtige bent (België of Nederland).

In bepaalde gevallen kan je een mooi belastingvoordeel bekomen door de hotelkamer aan te kopen via een financiering (een hypothecaire lening bijvoorbeeld) of via een vennootschap.

Alles hangt af van de situatie.

Wanneer is het een goed moment om een hotelkamer te kopen?

Zoals op alle gebieden en vlakken in het leven bestaat hét perfecte moment niet. In het algemeen kan wel gesteld worden dat de hotelindustrie een goede en stabiele groei voorspelt.

Deze voorspellingen hangen onlosmakelijk verbonden aan de open grenzen van de Europese Unie en spotgoedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Wizzair en Ryanair.

Transport is nog nooit zo goedkoop en flexibel geweest en dit zal naar de toekomst alleen nog verbeteren.

Nadelen verbonden aan een hotelkamer kopen

Ten eerste kan het moeilijker zijn voor investeerders om een hypothecaire lening te krijgen voor dergelijke investering. Vele kredietverleners beschouwen hotelkamers iets risicovoller dan traditionele ‘kopen om te verhuren’ opbrengsteigendommen.

Ten tweede zijn de prijzen van hotelkamers bij een latere herverkoop onderhevig aan de omstandigheden. Het wordt verondersteld dat de herverkoopwaarde de algemene vastgoedtrends weerspiegelen.

In een stabiele of bloeiende markt in een stabiele economie is deze vaststelling dus niets om je slaap voor te laten.

Je zit vooral met een probleem als je belegt in risicovolle zones waar aanslagen schering en inslag zijn. Denk hierbij aan het ooit zo majestueuze Sharm-el-Sheikh of het geteisterde Istanboel.

Ten derde kan er een daling van de bezettingsgraad van het hotel optreden. Als je investeert in een hotelkamer ben je dus afhankelijk van de markt. Deze markt omvat de internationale reissector maar ook de economische gezondheid van het land en de regio waarin het hotel gelegen is.

Zo is een hotel in een metropolis zoals Londen aantrekkelijker dan een hotel in Ouagadougou. En zo is een hotel aan de kust vanuit investeringsperspectief interessanter dan een hotel gelegen in een regio in het binnenland waar de werkloosheid hoge toppen scheert.

Gouden tips van Donald Trump | Hotelkamer kopen

Tip 1 | Nuancering van de locatie

In zijn bestseller “Trump: The Art of the Deal” fileert vastgoedmagnaat Donald Trump op doordachte wijze de aloude bewering dat de drie belangrijkste dingen in vastgoed locatie, locatie en locatie zijn.

Het boek dateert reeds van het gouden jaar 1987 maar de raad is zeker nog van toepassing! Wil je een hotelkamer kopen en twijfel je nog tussen verschillende projecten? Hou dan zeker rekening met de raad van deze vastgoedmagnaat…

Trump vindt de stelling omtrent locatie namelijk wat misleidend. Volgens hem is locatie belangrijk maar zelfs een goeie locatie garandeert niets. Volgens Trump is een goede A-locatie wel de fundering van wat een fantastische investering kan worden.

Dat is de reden waarom Trump altijd investeert volgens zijn persoonlijke filosofie: “Verbeter elke locatie”. Concreet bedoelt hij dat je creativiteit, visie en verbeeldingskracht moet gebruiken om de manier te veranderen waarop de locatie wordt gebruikt.

Zo investeert Donald Trump nooit in ordinaire projecten! De projecten moeten speciaal zijn. Als hij bijvoorbeeld een appartementsblok bouwt, dan moet het gebouw het meest luxueuze, grootste en beste zijn in de regio.

Een hotelkamer kopen doe je nadat je de reeds aanwezige concurrentie in de regio hebt onderzocht, alsook hun prijszetting.

Tot slot: opteren voor een gevestigde waarde in de sector van de hoteluitbaters is een slimme zet. Want een ervaren en professionele hoteluitbater die kan teren op een bestaande brand awareness verbetert zeker de locatie van het hotel in kwestie!

Tip 2 | Ken je markt

Donald Trump is onmiskenbaar een van de grootste selfmade vastgoedmagnaten ooit. En raar maar waar, hij houdt niet van consultants, goochelaars met cijfertjes en spreadsheetverslaafden. Donald Trump investeert volgens het principe: “Ken je markt”.

Hij heeft nooit veel statistici en wiskundigen tewerkgesteld. Hij vertrouwt geen sexy, mooi verpakte marktonderzoeken. Donald Trump doet zijn eigen marktonderzoek en trekt vervolgens zelf zijn conclusies.

Met andere woorden, Trump geeft het advies om jouw instinct te volgen nadat je zelf jouw onderzoek hebt gedaan.

Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van Donald Trump en de taxirit. Hij nam een willekeurige taxi en vroeg de chauffeur om met hem door een hele wijk te rijden op zoek naar potentiële projecten.

Ondertussen observeerde Trump de omgeving, de mensen, de bedrijvigheid en de winkels en openbare gebouwen in de buurt.

Hij stelde ook veel vragen aan deze chauffeur, een man die er al jaren dag in dag uit rondrijdt. Deze aanpak heeft hem geen windeieren gelegd. Street smarts ontwikkel je enkel buiten de schoolbanken en is minstens even belangrijk als book smarts.

Een hotelkamer kopen lijkt je interessant maar je bent nog niet overtuigd?

Ga dan ter plaatse kijken, babbel met de lokale inwoners, bekijk de bedrijvigheid, check de groeicurve van de toeristenaantallen (verkrijgbaar via het nationaal bureau van statistiek of via de autoriteit van toerisme voor het land in kwestie), enzovoort.

Bijkomende info over hotelkamers kopen

Op de volgende twee pagina’s kan je nog meer diepgaande en gerelateerde informatie lezen over investeren in vastgoed en meer bepaald hotelkamers:

Andere aanbiedingen zorgeloos beleggen in vastgoed

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *