• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Heeft u besloten om in uw buitenlands vastgoed te gaan wonen? Regel dan deze 7 zaken

Heeft u besloten om in uw buitenlands vastgoed te gaan wonen? Regel dan deze 7 zaken

min leestijd

licht hellend straatje met charmante rijhuizen in context van intrek nemen in buitenlands vastgoed

Wanneer u eigenaar bent van vastgoed in het buitenland, is de kans reëel dat u er ooit daadwerkelijk zelf gebruik wilt van gaan maken.

Heeft u eindelijk besloten om in uw woning of appartement in het buitenland te gaan wonen? Dan is het in elk geval belangrijk om alles goed geregeld te hebben…

In dit artikel helpen we u een handje mee door de belangrijkste zaken toe te lichten:

De verhuizing zelf

In de eerste plaats is het van groot belang dat u de verhuizing goed en professioneel regelt. Bepaal bijvoorbeeld welke spullen u vanuit uw huidig woonland wilt meenemen naar het buitenland.

U dient tevens een plan te hebben over hoe u al deze spullen zowel veilig als snel naar uw nieuwe bestemming krijgt.

Bij een internationale verhuizing is het slim om gebruik te maken van een professioneel verhuisbedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Door beroep te doen op zo’n verhuisfirma, kunt u heel wat stress en gedoe wegnemen en vermijden.

Zo kan u zich optimaal focussen op andere zaken die u nog dient te regelen.

Een bankrekening openen

Ten tweede is het slim om een bankrekening te openen in het land waar u gaat wonen. Waarom dit een goed idee is? Vaak is het zo dat betalingen met een buitenlandse rekening meer dan 24 uur duren.

Dit kan problemen opleveren bij bepaalde instanties zoals nuts- elektriciteitsbedrijven. Dit is bijvoorbeeld het geval indien u gaat emigreren naar Spanje waar u trouwens ook een NIE-nummer nodig heeft bovenop een lokale bankrekening bij een Spaanse bank!

U kan bureaucratie en vertragingen voorkomen door een lokale bankrekening te openen met andere woorden.

Dit geldt met name als u naar een land verhuist buiten de Europese Economische Ruimte (want vaak is het zo dat bankkaarten en bankrekeningen van bij ons op andere plaatsen in de wereld minder vlot geaccepteerd worden).

Inschrijven bij de lokale gemeente

Ten derde is het aan te raden om u bij de lokale gemeente in te schrijven en u uit te schrijven uit Nederland of België. Hierdoor komt u sneller en vlotter in aanmerking voor allerlei belangrijke diensten.

Denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorg, onderwijs en bepaalde tegemoetkomingen en uitkeringen. Tip: Doe beroep op een professional die u hiermee kan helpen.

Dit geldt al helemaal wanneer uw nieuwe land bekendstaat om vervelende procedures en bureaucratische rompslomp.

Weetje: Als officieel ingeschreven inwoner komt u trouwens ook minder snel in de problemen wanneer u door lokale instanties gecontroleerd wordt (bijvoorbeeld tijdens een politiecontrole).

Uw verhuisspullen correct uitpakken

Pak uw verhuisspullen en meubilair op de juiste wijze uit. Dit kan op het eerste gezicht een overweldigende taak lijken maar met een beetje geduld en een goed plan komt u al heel ver.

Begin met de belangrijkste dingen die u dagelijks nodig hebt. Denk dan aan keukenapparatuur, huisraad en beddengoed.

Daarna kan u stap voor stap doorgaan met de minder belangrijke spullen. Tip: Pak doos per doos en kamer voor kamer uit zodat u niet wordt overweldigd.

Nutsvoorzieningen regelen

Regel als vijfde alle nutsvoorzieningen. Denk aan elektriciteit, gas, water en televisie en internet. Waarom dit belangrijk is? Hierdoor voorkomt u dat u zonder belangrijke voorzieningen komt te zitten.

Het aansluitingsproces verschilt van land tot land maar met een beetje hulp van buren of nieuwe vrienden moet dit geen probleem zijn.

Vaak is het ook mogelijk om telefonisch of online een afspraak te maken of u aan te melden (wat een hoop tijd en gedoe kan vermijden).

Tip: Zorg ervoor dat u al uw documenten bij de hand hebt zoals uw eigendomsakte en identificatiedocumenten om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Verzekeringen afsluiten

Sluit tevens de juiste verzekeringen af. Begin met een basiszorgverzekering en kijk vervolgens naar aanvullende dekkingen die geschikt zijn voor uw levensstijl en behoeften. Waar u aan moet denken?

Een inboedelverzekering om uw spullen te beschermen moet zeker op uw agenda staan. En een aansprakelijkheidsverzekering voor die onverwachte ongelukjes kan ook veel financieel leed voorkomen.

Een bonus tip? Vergeet niet om diverse polissen en prijzen met elkaar te vergelijken om de beste deal te vinden. Spreek ook met locals en/of experts voor tips en aanbevelingen.

Zo bent u goed voorbereid en hoeft u zich minder zorgen te maken in geval van nood.

Belastingen in orde brengen

Respecteer tenslotte uw fiscale verplichtingen.

Dit begint door bij de belastingdienst in Nederland of België aan te geven dat u ergens anders uw belastingen gaat betalen daar u voltijds verhuist. Dit geeft u ook aan in uw nieuwe woonland.

Zorg ervoor dat u precies weet welke belastingen u moet betalen in uw nieuwe land en op welke datum u deze moet voldoen (en welke deadlines er gelden qua aangiftes).

Hierdoor voorkomt u dat u de dupe wordt van een grote boete inclusief verwijlinteresten of nog erger (zoals bezoekjes van deurwaarders). Vaak kunt u online handige fiscale gidsen vinden die u stap voor stap door het proces leiden.

Een belangrijke tip is om een lokale belastingadviseur in te schakelen (zeker in het eerste jaar is dit simpelweg verstandig). Waarom dit slim is om te doen? U weet hierdoor beter hoe het proces van fiscale aangiftes en afrekeningen in elkaar zit en kent ook de regels beter.

Als kers op de taart zal een lokale belastingadviseur ook bepaalde fiscale besparingen spotten in uw dossier waardoor u uiteindelijk minder geld kwijt bent aan de fiscus (op legale wijze).

Tip voor Spaanse fans

Tip: Indien u fan van Spanje bent, dan kan u via een aankoop van immobiliën in Spanje onder begeleiding van een Nederlandstalige betrouwbare makelaar direct ook fiscale en juridische begeleiding krijgen op maat van uw situatie en in uw moedertaal!

Contacteer ons

    Privacybeleid *