Kaapverdië is bekend om zijn paradijselijke stranden en het fantastische klimaat maar de geschiedenis van Kaapverdië is niet bij iedereen bekend...
In de loop der jaren is het een modieuze en toeristische bestemming geworden, met een goede dekking op het vlak van directe internationale vluchten. En de beschikbare activiteiten in Kaapverdië zijn ook echt de moeite!
Maar welk verleden heeft deze mooie archipel?
Hieronder gaan we dieper in op het verleden van deze prachtige eilandengroep die uit 10 bewoonde (waaronder Boa Vista) en 4 onbewoonde eilanden bestaat.
Inhoudsopgave
Geschiedenis van Kaapverdië: Inleiding

Kaapverdië is een archipel in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Afrika die destijds gekoloniseerd werd door de Portugezen.
Het was in een ver verleden ook een bekende plaats voor de handel van Afrikaanse slaven en tevens een tussenstop voor trans-Atlantische handelsroutes.
Dit land wordt dus gekenmerkt door al deze internationale culturele invloeden en is nu ook onafhankelijk en uniek door deze diverse invloeden uit het verleden.
Hieronder krijgt u een beknopt overzicht van de geschiedenis van Kaapverdië:
Geschiedenis van Kaapverdië: Invloed van verschillende bevolkingsgroepen
De geschiedenis van deze archipel in de Atlantische Oceaan kan ruwweg in 3 delen worden opgedeeld:
Kolonisatie van Kaapverdië door de Portugezen: Deel I

In het midden van de vijftiende eeuw werd Kaapverdië ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers (er is nog steeds discussie over wie nu eigenlijk het eerst deze eilandengroep heeft ontdekt).
In het jaar 1462 vestigden deze ontdekkingsreizigers de eerste Europese stad in de tropen op het eiland Santiago: Ribeira Grande.
Deze werd in een later stadium trouwens hernoemd tot Cidade Velha. De overblijfselen hiervan (zoals het fort op de foto hierboven en de ruïnes op de foto hieronder) staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Portugese kolonisten vestigden zich destijds in dit nieuwe gebied en legden er in feite hun gewoonten en gebruiken op. Hun keuken en gastronomie, de Portugese taal, hun muziek, hun religie, enzovoort.
Ze zochten tevens activiteiten om winst te maken met deze archipel en er geld aan te verdienen...
Slavenperiode: Deel II

Door de geografische ligging van deze eilandengroep, op de route van de (slaven)schepen tussen Afrika en Amerika alsook op de vaarroutes van en naar Europa, werd Kaapverdië een passageplaats voor de internationale slavenhandel.
Op de Kaapverdische eilanden leefden er dus ook continu Afrikaanse slaven die hun eigen taal, gerechten (lees er meer over op de pagina Kaapverdische gerechten en dranken), muziek en geloof meebrachten.
Uit deze periode heeft Kaapverdië de Batuque muziek overgehouden, een combinatie van zang, muziek en dans uitgevonden door deze slaven.
Aan het eind van de negentiende eeuw, toen de slavernij werd afgeschaft, werd de vermenging van de Portugese en Afrikaanse cultuur nog sterker in Kaapverdië.
Onafhankelijkheid van Kaapverdië: Deel III

De twintigste eeuw werd gekenmerkt door de onafhankelijkheid van Kaapverdië.
Amílcar Cabral, een man die zich inzette voor de strijd tegen het kolonialisme en voor de onafhankelijkheid van de Afrikaanse volkeren, richtte de Afrikaanse Partij voor de Onafhankelijkheid van Guinee en Kaapverdië op.
Op 20 januari 1973 werd hij helaas vermoord door de Portugese geheime politie (en hij was lang niet de enige die als tegenstander van de Portugese Salazar dictatuur vermoord werd).
Op de bovenstaande foto ziet u een concentratiekamp in de gemeente Tarrafal (gebouwd in 1936) op het eiland Santiago. Hier werden alle tegenstanders van de Portugese kolonisten opgesloten tot de dood.
Bijgevolg heeft hij (Amílcar Cabral) het jammer genoeg niet meer meegemaakt dat Kaapverdië op 5 juli 1975 onafhankelijk van Portugal werd.
Na het uitroepen van de onafhankelijkheid werd Aristides Pereira de eerste president van het land, dat hij leidde met een eenpartijstelsel.
Dit systeem werd in twijfel getrokken vanwege het gebrek aan democratie en maakte uiteindelijk plaats voor een meerpartijenstelsel.
Kaapverdië vandaag

De politieke situatie in Kaapverdië is vandaag de dag over het algemeen stabiel. En ook de economie doet het vrij goed, voor een deel te danken aan de groeiende toerismesector op het eiland Sal.
De laatste verkiezingen, die in 2021 werden gehouden, worden vanuit internationaal oogpunt als vrij en eerlijk beschouwd.
Er is relatief veel transparantie en weinig corruptie naar regionale maatstaven (in vergelijking met continentaal Afrika met andere woorden).
De perceptie blijft echter bestaan dat sommige overheidsorganisaties in Kaapverdië corrupt zijn (maar in welk land is er helemaal geen corruptie?!).
Sinds de onafhankelijkheid van Kaapverdië zijn er verschillende herdenkingsmomenten ingevoerd in het leven van de Kaapverdianen:
Historische data uit de geschiedenis van Kaapverdië herdacht

Bepaalde belangrijke momenten uit de geschiedenis van Kaapverdië worden gevierd tijdens festivals en feestdagen, zoals op de volgende dagen:
- 13 januari: Dag van de democratie.
- 20 januari: Feest van de Helden van de natie, speciaal ter nagedachtenis aan Amílcar Cabral (zie hierboven voor meer info over hem).
- 5 juli: Dag van de onafhankelijkheid, verworven door Kaapverdië in 1975 (een groot moment).
Impact van historische gebeurtenissen op de Kaapverdische cultuur
De huidige bevolkingssamenstelling van Kaapverdië wordt gekenmerkt door een smeltkroes van cultuur, DNA en geschiedkundige invloeden en gebeurtenissen:
- Hoofdstad van Kaapverdië: Deze lag oorspronkelijk in Ribeira Grande op het eiland Santiago maar werd vervolgens in 1770 verplaatst naar Praia (ook op het eiland Santiago) na diverse plunderingen door piraten en kapers.
- Gesproken talen: De officiële taal is Portugees in Kaapverdië maar de meerderheid van de bevolking spreekt Kaapverdisch Creools (een mix van Portugees en Afrikaans).
- Religies en geloofsovertuigingen: De met voorsprong belangrijkste godsdienst in Kaapverdië is het katholicisme. Protestantse en evangelische kerken zijn er ook aanwezig maar zijn in de minderheid.
- Weetje: Naast religie gebruiken sommige Kaapverdianen ook spiritisme en andere wetenschappen om zichzelf te genezen of om kwade geesten te verdrijven.



Geschiedenis van Kaapverdië: Conclusie
Wie de geschiedenis van Kaapverdië kent, kan de culturele mix van dit land beter begrijpen.
De unieke smeltkroes van culturen vertaalt zich op alle vlakken, inclusief de Kaapverdische gerechten en dranken en de Kaapverdische muziek.
Er zijn in totaal drie belangrijke periodes te onderscheiden in de geschiedenis van Kaapverdië: (1) De kolonisatie en ontdekking door de Portugezen, (2) De periode als doorgangs- en handelsplaats voor Afrikaanse slaven, en ten slotte (3) De onafhankelijkheid in het jaar 1975.