• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Geld uitlenen aan particulieren: Aandachtspunten en 5 goede redenen

Geld uitlenen aan particulieren: Aandachtspunten en 5 goede redenen

min leestijd

geld uitlenen aan particulieren aandachtspunten en 5 goede redenen

Geld uitlenen aan particulieren was tot voor kort uitsluitend de taak van grote financiële instellingen. De enige manier waarop particuliere investeerders überhaupt betrokken konden raken, was door aandelen van die instellingen te kopen en zo een belang te hebben in de hele onderneming.

Sinds de wereldwijde financiële crisis, en alle herstructureringen die toen plaatsvonden, is er echter een nieuwe vorm van particuliere kredietverlening in opkomst: peer-to-peer (P2P) kredietverlening.

Groeiende niche­markt met veel toekomst­perspectieven

Of het nu gaat om millennials die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun inkomen te verhogen, of om gepensioneerden die hun pensioenfondsen proberen een duwtje in de rug te geven...

Particulier geld uitlenen biedt een manier om geld op korte termijn te laten werken en renderen, met een laag risico (indien het juiste platform geselecteerd wordt).

De particuliere kredietverlening wordt niet langer beschouwd als een tijdelijk fenomeen terwijl de economie zichzelf weer herstelt, maar wordt steeds meer een gevestigd element van het financiële ecosysteem.

Momenteel wordt aangenomen dat de wereldwijde markt van leningen van particulier tot particulier meer dan 1 biljoen euro omzet op jaarbasis genereert.

Waarom? Omdat particuliere kredietnemers genieten van het gemak, terwijl particuliere kredietverstrekkers genieten van het gezonde rendement op hun belegging.

Beleggen in leningen is verre van een tijdelijke zeepbel. Dus wat moet u, als iemand die zijn of haar geld voor hem of haar wilt laten werken, weten over beleggen in particuliere leningen?

Wat is P2P krediet­verlening?

particulier geld uitlenen via p2p kredietplatform

P2P kredietverlening is het proces waarbij kredietnemers hun kredietbehoeften door particulieren laten vervullen.

Minder bureaucratie

Dit concept werd in eerste instantie teweeggebracht door de terughoudendheid van de banken om ongedekte leningen te verstrekken. Vervolgens werd het verder overgenomen door de "on-demand"-generatie die veel vertrouwen heeft in peer-to-peer netwerken en online oplossingen.

Op deze manier kan de bureaucratie en de administratie die bij conventionele bankleningen komt kijken, worden vermeden.

Minder risico

Met het opzij schuiven van een waarborg als garantie, worden P2P kredietnemers op basis van hun krediet­geschiedenis be­oordeeld op hun vermogen om de leningen terug te betalen.

Gerenommeerde beleggings­platforms voor leningen gaan alleen in zee met krediet­nemers die zijn goed­gekeurd door gecertificeerde krediet­instellingen.

Dit betekent dat het risico om het kapitaal van een belegging te verliezen laag is. Het risico op verlies wordt zelfs lager door een potentiële wanbetalingsgarantie die van toepassing kan zijn, afhankelijk van het platform.

De belangrijkste redenen waarom P2P zo snel terrein heeft gewonnen bij particuliere beleggers, zijn deels de lage risicofactor en deels het hoge rendement.

Hoger rendement

Met rentetarieven verre van hoog, minder dan 2% (en in veel gevallen dichter bij 0%), krijgen spaarders bij banken een bijzonder slechte deal voor het parkeren van geld op een traditionele spaarrekening.

Zelfs de beste depositorekeningen leveren geen rendement op dat hoger is dan de jaarlijkse inflatie, wat betekent dat spaarders in feite jaarlijks koopkracht verliezen en armer worden.

P2P beleggingen in leningen vermijden de risico's die gepaard gaan met het handelen in aandelen op de beurs, terwijl ze een Return On Investment (rendement op investering) opleveren dat ver boven de standaard bancaire rentevoeten ligt.

Diverse P2P leningplatformen leveren een stevige ROI op (zie overzicht van aanbieders).

Bron van passieve inkomsten voor particulieren

In wezen maakt het investeren in P2P-kredietverlening het mogelijk om een passief inkomen te creëren. Omdat de meeste P2P-contracten van korte duur zijn - één tot twaalf maanden - kunnen investeerders een snelle toename van hun vermogen zien.

Een voorbeeld: U investeert € 1000 in januari en u zou in december tot wel € 130 extra op uw naam kunnen hebben staan.

Vanwege de aard van de aflossingen van de lening wordt de rente (en uw oorspronkelijke investering) in maandelijkse termijnen betaald. Dit betekent dat u, terwijl uw inkomsten binnenstromen, de middelen heeft om andere particuliere leningen te verstrekken.

Door consequent uw rendement te herbeleggen, kunt u op de lange termijn aanzienlijke winsten opbouwen en dit zonder grote risico's te moeten nemen of hard te moeten werken om een bepaalde markt te volgen.

De auto investeringsformules van diverse platformen bieden bovendien een gemakkelijke manier om vlot te herbeleggen om optimaal te genieten van het exponentiële sneeuwbaleffect van samengestelde interest.

U heeft dus niet eens gespecialiseerde kennis nodig om te beginnen met particulier geld uitlenen, afgezien van het identificeren en selecteren van een gerenommeerd platform en het aanmaken van een gratis account.

Hoe werkt geld uitlenen aan particulieren via een P2P plat­form?

hoe werkt een p2p beleggingstransactie

Vooraf gecontroleerde aanvragen voor persoonlijke leningen staan vermeld op de website van het door u uitgekozen online beleggingsplatform. U kunt onderaan deze pagina een idee krijgen van de mogelijkheden.

Vertrekkend van dit overzicht van aanvragen kunnen beleggers de leningsvoorwaarden bekijken: de duur van de voorgestelde lening, het bedrag dat de klant wilt lenen, de rente die ze zullen ontvangen en de verplichtingen en mogelijke garanties op die lening.

Meestal geeft het platform ook de geanonimiseerde gegevens van de kredietnemer weer, dus zijn/haar leeftijd, geslacht, locatie en inkomen. Hierdoor zijn particuliere beleggers in staat om een geïnformeerde beslissing te nemen alvorens hun geld vast te zetten.

Leningen worden over het algemeen door meerdere partijen verstrekt. Dus als het vereiste totaalbedrag € 3500 is, kan het door 5 of 25 investeerders worden bijgedragen. Het is volledig aan u om te beslissen welk bedrag u bijdraagt.

Zodra u besloten heeft om een (deel van een) lening te verstrekken, stort u uw geld via het leenplatform.

De lener zal dan maandelijks terugkerende aflossingen doen aan het leenplatform. Deze worden verdeeld over de kredietverstrekkers, volgens het percentage dat zij hebben geïnvesteerd.

Het kan een langzaam proces lijken als je maar met één belegging werkt, maar dat doen maar weinig mensen.

De meest efficiënte en risicoloze manier om een zinvol rendement te behalen, is door uw geld te verdelen over een groot aantal leningen. Het is veel beter om € 500 in 10 verschillende particuliere leningen te plaatsen, dan diezelfde € 500 in een enkele lening.

Wie kan er een P2P krediet­gever worden?

In het kort: Iedereen kan geld lenen aan particulieren.

Als u maandelijks een beetje geld over heeft, of u heeft reeds een mooi kapitaal opgebouwd, dan is het veel verstandiger om het aan het werk te zetten dan om het in een potje op de vensterbank van de keuken te bewaren.

Laat staan om het geld te laten slapen op een spaarrekening waarmee u jaarlijks armer wordt...

Of u nu een beginner bent die een paar euro per maand wil investeren, of een doorgewinterde belegger met een aanzienlijk gespaarde hoeveelheid geld op uw naam, P2P kredietverlening kan dat geld stevig laten aangroeien.

De minimale investerings­bedragen zijn klein dus u hoeft geen grote op­offering te doen om aan de slag te kunnen.

Om u een idee te geven inzake de minimum beleggingsbedragen die van toepassing zijn, kan u onderaan een overzicht vinden van enkele betrouwbare P2P kredietplatformen.

Het beste is om een kijkje te nemen, een gratis account aan te maken, een klein bedrag te beleggen, en dan te zien hoe u zich voelt ten opzichte van het proces. Het duurt niet lang om de voordelen ervan in te zien:

Wat zijn de voor­delen van geld uit­lenen aan parti­culieren via P2P plat­formen?

geld lenen aan particulieren via online platform voor meer rendement

We hebben er hierboven al een paar behandeld: de risico's zijn relatief laag, terwijl het rendement relatief hoog is. Voor velen is dat reden genoeg om P2P beleggen een kans te geven. Maar er zijn ook andere voordelen verbonden aan geld uitlenen aan particulieren.

Het is snel en gemakkelijk om te beleggen, er zijn geen complexe markten om te bestuderen en u heeft niet te maken met bureaucratische rompslomp. U heeft niet eens een broker nodig dus er zijn geen vervelende verborgen kosten aan verbonden.

Het is ongelooflijk eenvoudig om te diversifiëren; binnen één enkel platform kunt u zoveel beleggen als u wilt. Als u € 1 000 wilt verspreiden over 100 beleggingen (particuliere leningen), dan bent u daar volledig vrij in.

Terwijl dat een beetje aan de extreme kant zou kunnen zijn qua diversificatie - en u bent een beter mens dan de gemiddelde persoon als u zo georganiseerd bent zodat u zo'n portefeuille kunt bijhouden! - het geeft wel aan waar het om gaat.

Particulier geld uitlenen via een P2P platform is flexibel en moeiteloos te beheren, vooral als u een automatische beleggings­tool gebruikt.

Particulier een lening verstrekken kan ook een regelmatig inkomen opleveren. Het mooie van de manier waarop dit krediet is opgezet, is dat uw rendement stabiel is.

U hoeft dus geen jaren te wachten om de vruchten van uw investering te plukken, wat betekent dat u uw rendement ook aan het werk kunt zetten. Waardoor u rente op rente kunt gaan verdienen.

Tot slot is P2P beleggen transparant. U kunt meteen zien waar u aan begint: er zijn geen verborgen kosten en geen vervelende verrassingen.

Wat zijn de po­tentiële risico's van geld uit­lenen aan parti­culieren?

Het belangrijkste risico van geld lenen aan particulieren is dat kredietnemers in gebreke kunnen blijven. Als een kredietnemer een betaling mist, wordt uw inkomstenstroom onderbroken. En als hij/zij de lening niet terugbetaalt, dan bent u uw geld kwijt.

Dit is dus een van de redenen waarom het verstandig is om uw beleggingskapitaal te spreiden over een groot aantal leningen. Daarnaast kunt u zich ook stevig indekken door te werken met platformen die bepaalde garanties en zekerheden bieden.

Denk aan een wanbetalings­garantie (het platform springt in als de kredietnemer in gebreke blijft) en/of een geldteruggarantie.

In dat laatste geval koopt het platform onmiddellijk uw lening over zodat u heel snel over uw geïnvesteerd kapitaal kunt beschikken en niet op de secundaire markt moet gaan schooien om een overnemer te vinden.

Niemand is immuun tegen een plotselinge financiële terugval waarbij elke cent telt, of het nu gaat om het verlies van een baan of een onverwachte noodsituatie thuis.

Met andere woorden, het is essentieel om de flexibiliteit te hebben om uw geld snel terug te krijgen. Daarom bieden sommige platformen een terugkoop­garantie aan.

Als u dan in een financiële noodsituatie verzeild geraakt, koopt het platform de rest van uw belegging van u, zodat u heel snel over het geld kunt beschikken.

Wat is de toekomst van P2P krediet­verlening?

We hebben geen kristallen bol om de toekomst te voorspellen, maar de algemene consensus is dat de toekomst van P2P netwerken er rooskleurig uitziet.

Sinds de wereldwijde financiële crisis zijn de klassieke kredietmarkten gekrompen.

Zo is het 10 jaar later nog steeds moeilijk om een klein zakelijk krediet te krijgen bij een traditionele bank. Vandaar de populariteit van online kredietverstrekkers die supersnelle zakelijke leningen zonder jaarcijfers aanbieden.

En als u een particuliere kredietnemer bent zonder aanzienlijke borgstelling, willen banken u simpelweg niet van dienst zijn. Vandaar het enorme succes en de aanzienlijke groei van peer-to-peer lening­platformen.

Door flexibiliteit te bieden aan zowel de kredietverstrekker als de ontlener, een sterke ROI, een beheersbare rente en een probleemloze afwikkeling, is het P2P uitlenen van geld een eigentijdse oplossing voor een eeuwenoud vraag- en aanbod­probleem.

In het belang van alle betrokken partijen zou P2P kunnen worden gezien als het perfecte voorbeeld van een symbiotische relatie. En zolang dat zo blijft, is er geen enkele reden waarom particuliere kredietverlening zou falen.

Vijf redenen om te starten met geld uit­lenen aan parti­culieren

Zijn particuliere leningen echt een goede beleggingskeuze? Wij denken van wel. Hieronder volgen vijf redenen waarom:

Beleggen in parti­culiere leningen overtreft uw spaar­rekening

particulier geld uitlenen via peer to peer platform levert meer rendement op dan spaarrekening

We hebben allemaal al eens gehoord dat het niet verstandig is om uw geld onder een matras te bewaren. U hoort uw spaargeld op de bank houden en de rente te laten oplopen. Maar is deze financiële wijsheid nog steeds van toepassing?

De realiteit is dat de rente die u ontvangt wanneer u uw geld op een spaarrekening zet, verwaar­loosbaar is.

Zelfs de best betalende spaarrekeningen, zoals depositorekeningen met vaste rente, geven u slechts een rente die lager is dan het inflatiepercentage. Daarbij moet u er rekening mee houden dat u in een dergelijk geval (spaardepositorekeningen) pas na afloop van de termijn toegang krijgt tot uw geld. Klinkt dat aantrekkelijk?

Maar weet u wat het ergste is? Het feit dat de inflatie hoger is dan de rente van uw spaarrekening. Dat betekent dat u geld verliest door uw centen op de bank te houden! Misschien was het geld onder de matras verbergen toch niet zo'n slecht idee?

Maar uw spaargeld beleggen door het uit te lenen aan particulieren is een nog beter idee. Door de stevige rentes via diverse online kredietplatformen komt een klassieke spaarrekening volledig buitenspel te staan.

Bewaar uw geld dus niet onder een matras, maar laat het ook niet op de bank staan. Geld verdienen met geld uitlenen via een betrouwbaar en degelijk P2P leningplatform is een ideaal alternatief om uw geld te zien aangroeien!

U heeft niet veel kennis of ver­mogen nodig om te beginnen met be­leggen

niet veel spaargeld nodig om te beginnen met geld uitlenen aan particulieren online

Geld verdienen met beleggen of investeren kan vaak intimiderend zijn vanwege de hoeveelheid kennis en vermogen die u nodig heeft om te beginnen.

Als u bijvoorbeeld wilt gaan beleggen in vastgoed, moet u de wetten, de financiering van beleggingsvastgoed en de regio waar het onroerend goed gelegen is, begrijpen. Vervolgens moet u urenlang bij de bank zitten om een (hypotheek)lening te verkrijgen.

En u moet natuurlijk tienduizenden euro's ophoesten voor de aanbetaling als minimaal vereiste eigen inbreng. Dat alles om alleen maar om een voet tussen de deur te krijgen!

Particulier geld uitlenen als beleggings­vorm is veel eenvoudiger en veel toe­gankelijker. U maakt in enkele minuten een gratis account aan en u kunt vlot met een klein bedrag mooi gespreid beleggen (denk bijvoorbeeld aan enkele honderden euro's).

Bovendien kunt u, als u zich niet deskundig genoeg voelt, altijd steunen op een ingebouwde automatische investeringsfunctie die al het werk voor u doet. Wie had kunnen denken dat investeren in leningen zo makkelijk kon zijn?

Geld uitlenen aan parti­culieren via betrouw­bare bedrijven beperkt het risico

Mensen associëren investeren of beleggen vaak met een hoog risico. En dat is niet voor niets. De aandelenmarkt is berucht om zijn volatiliteit. Vastgoed gaat door cycli van oververhitting en depressie. Investeren in start-ups is in principe gokken.

Degenen met een hoge risicotolerantie hebben de neiging om te investeren. Maar moet u een adrenalinejunkie zijn om een succesvolle belegger te kunnen zijn?

Geld uitlenen aan particulieren is niet riskant zolang u uw beleggingen maar diversifieert. Wat betekent dat?

Het betekent dat u in plaats van al uw geld in één lening te steken, het over meerdere leningen spreidt. Door zo'n strategie van diversificatie te hanteren, zal één enkele wanbetaling weinig invloed op u hebben. Gewoon omdat u dan slechts een paar euro verliest in plaats van uw hele investering.

Bovendien kan u dergelijk kapitaals­verlies compleet vermijden door het juiste platform te kiezen. Er bestaan namelijk platforms die hun particuliere investeerders een wanbetalings­garantie aanbieden.

Dit betekent dat als een kredietnemer x aantal dagen te laat is met zijn/haar terugbetaling, het platform zal inspringen om de te late betaling te dekken.

Dat betekent dat u zelfs in geval van wanbetaling uw geld terugkrijgt dankzij zo'n terug­koopgarantie. Er is dus weinig risico als u met een goed P2P-leningplatform investeert.

Beleggen in parti­culiere leningen via het juiste be­drijf biedt grote flexi­biliteit

particulier lening verstrekken via online kredietplatform

Als u echt rijk bent, kunt u grote hoeveelheden geld in illiquide beleggingen steken, om er vervolgens niet meer aan denken. Maar welke doorsnee particulier kan zich dat veroorloven? Bijna niemand.

De realiteit is dat een gemiddelde belegger liquiditeit nodig heeft en dat is niet zo gemakkelijk te vinden. Of u nu uw geld in een beleggingsfonds, kasbons, obligaties, vastgoed of een start-up stopt, het wordt voor u ontoegankelijk voor een bepaalde periode, vaak voor jaren.

Dat geldt eigenlijk ook voor de meeste peer-to-peer beleggings­platforms. Veel van deze platforms hebben zogenaamde secundaire markten waar u kunt proberen uw belegging te verkopen als u uw geld terug wilt krijgen. Maar dat is onzeker en tijdrovend. Niet erg aantrekkelijk als u vliegensvlug geld nodig heeft.

Maar er zijn uitzonderingen, platformen die begrijpen dat liquiditeit essentieel is mocht er iets gebeuren.

U kunt ontslagen worden, u kunt ziek worden, uw auto kan kapot gaan. Iedereen komt wel eens in een financiële noodsituatie terecht. Daarom biedt dergelijke platformen een terug­koopgarantie aan.

Met zo'n terugkoopgarantie bent u zeker dat het platform uw lening pijlsnel overneemt. Dit stelt u in staat om uw geld op ieder moment op te nemen. Zo kunt u geld uitlenen aan particulieren met zeer weinig liquiditeits­risico's!

Online geld uit­lenen aan parti­culieren is perfect om een passieve inkomsten­stroom te creëren

Weet u dat mensen van de generatie van onze grootouders vaak direct na hun studie bij een bedrijf gingen werken en daar tot aan hun pensioen bleven werken? Wel, die tijd ligt achter ons.

De baanstabiliteit is er gewoon niet meer. De realiteit is dat de meesten van ons op elk moment ontslagen kunnen worden met weinig waarschuwing.

Is het dus verstandig om te vertrouwen op uw salaris als enige bron van inkomsten? Het lijkt nu allemaal goed te gaan - u heeft misschien een baan waar u van houdt, vriendelijke collega's, en een geweldige baas...

Maar wat heeft de toekomst in petto? Niemand die het weet. Daarom is het cruciaal om extra inkomstenstromen op te bouwen voor wanneer u tegenslag heeft.

Geld uitlenen aan particulieren kan een goede manier zijn om gradueel een bijkomende inkomstenstroom op te bouwen. Welke dan uw salaris of pensioen kan aanvullen. Start nu met P2P investeren en dwing uw financiële onafhankelijkheid zelf af.

Overzicht be­trouw­bare P2P krediet­platforms - Geld uit­lenen aan parti­culieren

Fast Invest voor top­rendement en 2 garanties

Samenvattende info over het Fast Invest leningplatform:

 • Rendement op uitgeleend geld tot 16%
 • Minimum uit te lenen bedrag bedraagt 1 euro
 • U kan er gratis een account aanmaken
 • Maar liefst 2 garanties beschikbaar:
  • Geldteruggarantie (indien u uw uitgeleend kapitaal direct wilt omzetten in cash om wat voor reden dan ook, koopt het platform de lening gewoon direct over)
  • Terugkoopgarantie (wanneer de kredietnemer in gebreke blijft, krijgt u uw geld door tussenkomst van het platform zelf)
 • Automatische investeringsfunctie

IUVO

Geld uitlenen aan particulieren en er een mooi rendement mee opstrijken, kan ook via IUVO.

Kenmerken van IUVO:

 • Maximaal rendement op uitgeleend geld bedraagt 15%
 • Vanaf minimaal 10 euro kunt u er particulier geld uitlenen
 • Er is 1 garantie beschikbaar:
  • Terugkoopgarantie (platform komt tussen indien de kredietnemer in gebreke blijft)
 • Nadeel: Er is geen geldteruggarantie van toepassing. Wenst u uw lening snel om te zetten in liquide middelen, dan heeft u een probleem. U dient op de secundaire markt een overnemer/koper te vinden van de lening. Dit kan vertragingen opleveren.
 • Gratis account aanmaken is mogelijk
 • Automatische investeringsfunctie is beschikbaar

Mintos

Geld uitlenen op de particuliere markt kan ook via het P2P platform Mintos.

Kenmerken van dit leningplatform:

 • Rendement op uitgeleend geld tot kleine 12%
 • Minimaal uit te lenen bedrag bedraagt 10 euro
 • 1 garantie van toepassing:
  • Terugkoopgarantie (indien de kredietlener in gebreke blijft, krijgt u uw geld uitbetaald door het platform)
 • Nadeel: Er is geen geldteruggarantie van toepassing. U kunt een lopende lening dus niet vlot en pijlsnel cashen. In de praktijk moet u een overnemer (een andere investeerder) vinden op de secundaire markt van Mintos.
 • Gratis account aanmaken is mogelijk
 • Automatische investeringsfunctie is optioneel beschikbaar

Lender & Spender als faci­litator voor geld uit­lenen aan parti­culieren

Ook bij P2P kredietplatform Lender & Spender kan u particulier geld uitlenen.

De kenmerken van dit platform zijn:

 • Rendement van 4%
 • Het minimaal uit te lenen bedrag bedraagt 100 euro
 • Er is 1 zekerheid voor beleggers: De bescherming opgebouwd vermogen. Dit betekent dat het incasseren en uitbetalen van rente en aflossing via een onafhankelijke stichting derdengelden verloopt. Bij een eventueel faillissement van Lender & Spender blijft deze stichting doorgaan met incasseren en uitbetalen waardoor je vermogen beschermd is.
 • Gratis account openen is mogelijk
 • Spreiding over Nederlandse ontleners met hoge kredietwaardigheid

Alternatief: Investeren in vastgoed met interessant rendement

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *