De fauna van Kaapverdië is divers en enorm gevarieerd dankzij de unieke combinatie van landschappen en aangename, stabiele temperaturen.
Kaapverdië ligt in de Atlantische Oceaan voor de kust van Senegal.
Het is een archipel (ook gekend als eilandengroep) die vaak terecht beschreven wordt als een paradijs en uit verschillende vulkanische eilanden bestaat (14 om precies te zijn).
Deze prachtige eilanden hebben in de loop van de Kaapverdische geschiedenis bijgedragen aan een unieke diversiteit qua fauna in deze eilandengroep!
Lees verder en ontdek welke wilde diersoorten er zoal op de Kaapverdische eilanden leven...
Inhoudsopgave
Fauna van Kaapverdië: Inleiding

Kaapverdië staat bekend omwille van zijn bijzonder rijke en gevarieerde fauna.
Dankzij de 14 vulkanische eilanden alsook dankzij de helderheid van het azuurblauwe water van de Atlantische Oceaan en de warme temperaturen is er een zeer diverse fauna ontstaan.
In wat volgt laten wij u kennismaken met de verschillende diersoorten die u in dit land kunt vinden...
Speciale gebieden om wilde dieren te beschermen
In Kaapverdië zijn er twee soorten gebieden in het leven geroepen om de natuur en fauna (en flora) te beschermen:
- Natuurgebieden
- Beschermde gebieden
Natuurgebieden in Kaapverdië

De archipel is gezegend met verschillende natuurreservaten op quasi elk van zijn eilanden om een gezond milieu voor het zeeleven te garanderen.
Er zijn een aantal specifieke natuurgebieden die (internationaal) bekend staan omwille van hun uitstekende bescherming van bepaalde diersoorten:
Natuurreservaat Praia do Morro
Het ligt aan de westkant van het eiland Maio en herbergt het grootste aantal zeeschildpadden tijdens de broedperiode tussen juni en oktober.
Natuurreservaat Tartaruga Boa Vista
Het Tartaruga Boa Vista project werd opgericht op het eiland Boa Vista om de populatie van de karetschildpadden en andere zeeschildpadden op duurzame wijze te beschermen.
De natuurgebieden van de eilandjes Curral Velho, Baluarte en dos Pássaros
Deze reservaten liggen op kleine eilandjes en zijn bijzonder populair bij bepaalde vogelsoorten zoals de prachtige fregatvogel en de Kaapverdische pijlstormvogel.
Zeereservaat Baía de Murdeira
Dit natuurreservaat, gelegen op het eiland Sal, is gericht op het behoud van het ecosysteem van de zeebodem.
Met andere woorden, in dit reservaat van 182 hectare grond en een kleine 6 000 hectare zee zijn koralen, schaaldieren, bultruggen, bepaalde vogelsoorten, vissen en zeeschildpadden thuis!
Beschermde gebieden in Kaapverdië

Er zijn twee beschermde gebieden in Kaapverdië die heel bijzonder zijn vanwege hun geografische isolatie en het ontbreken van menselijk leven:
- Het beschermd eiland Santa Luzia
- Het Branco eiland en het Raso eiland (beiden beschermd)
In deze beschermde gebieden zonder menselijke invloeden leven er een pak land- en waterdieren die er zich in alle rust kunnen voortplanten.
Impressionante bultruggen, speelse dolfijnen en unieke zeeschildpadden profiteren allemaal van deze bijzonder rustige plekken om zich in alle rust voort te planten.
Interessant weetje: In deze beschermde gebieden van Kaapverdië leven op de zeebodem naar schatting meer dan 65 verschillende vissoorten, waaronder ook diverse grote exemplaren zoals :
- Tijgerhaaien,
- De stierhaai,
- Verschillende soorten zeeslakken,
- De zeehaas, enzovoort.
Wat de terrestrische fauna betreft, zijnde de aan land gebonden dieren die er leven, zijn er enkele speciale reptielen aanwezig waaronder verschillende soorten gekko's die er over het onbewoonde terrein zwerven.
De fauna van Kaapverdië vertoont een Europees en mediterraan karakter

De fauna van de Kaapverdische eilanden heeft hoofdzakelijk Europese (en vooral mediterrane) kenmerken en is voor natuurliefhebbers de onbetwiste nummer 1 van de bezienswaardigheden op Kaapverdië.
Anders gesteld, maar weinig diersoorten in Kaapverdië hebben een puur Afrikaans karakter (er valt bijvoorbeeld geen giraf, gazelle of leeuw te bespeuren).

Weetje: Zoals op de meeste oceanische eilanden zijn er geen inheemse zoogdieren aanwezig.
Er leven wel vleermuizen waarvan verschillende soorten van oorsprong Europees zijn en zich qua leefgebied uitstrekken tot de Azoren en de Canarische Eilanden.

En in het kader van de toeristische sector en de prachtige witte zandstranden zijn er ook kamelen ingevoerd in het land. Toeristen kunnen een rustig kamelenritje maken (met respect voor de dieren) op het eiland Boa Vista bijvoorbeeld.
Vogelsoorten in Kaapverdië

In Kaapverdië komen een kleine 300 soorten vogels voor, die bijna allemaal van Palearctische oorsprong zijn zoals:
- De koninklijke wouw (Milvus regalis),
- Zwartkoppen (Sylvia atricapilla), en
- De zwarte kraai (Corvus corone)
Er leven ook bijzondere Palearctische vogelsoorten in Kaapverdië zoals:
- Kortvleugelige oeverzangers der Kaapverdische eilanden (Calamoherpe Brevipennis),
- De rosse woestijnleeuwerik (Ammomames cinctura), en
- De Kaapverdische Pijlstormvogel (Puffinus Edwardsii).
Tot slot zijn er in Kaapverdië ook een drietal soorten vogels die wel nauwer verwant zijn aan de Afrikaanse fauna:
- De Grijskopijsvogel van Kaapverdië (Halcyon leucocephala acteon),
- Zwarte havik (Accipiter melanoleucus), en
- De goudvink (Pyrrhula nigriceps).
Goed om te weten: In Kaapverdië leven er een 5-tal vogelsoorten (waaronder de hierboven vermelde goudvink) die destijds door de mens geïntroduceerd werden aan de westkust van Afrika.
Andere diersoorten op het land

Een andere diersoort die in Kaapverdië kan worden ontdekt, is een grote zeldzame hagedis van ongeveer 50 centimeter lang die kan worden aangetroffen op het verlaten eilandje Branco.
Wat kevers en terrestrische weekdieren in Kaapverdië betreft, hebben deze allemaal Europese kenmerken en lijken ze heel sterk op die van de Canarische Eilanden en het eiland Madeira.
De mariene fauna van Kaapverdië

Met prachtige tropische vissen en allerlei vissoorten uit de Atlantische Oceaan, biedt de zeefauna van Kaapverdië een unieke omgeving voor duikliefhebbers alsook voor mensen die van snorkelen houden.
In de wateren van deze magnifieke archipel zijn octopussen, baarzen en roggen te vinden en te zien, naast andere zeedieren zoals indrukwekkende scholen tonijn, trompetvissen, chirurgijnvissen en murenen. Vanzelfsprekend maakt de lokale bevolking gebruik van dit geschenk van Moeder Natuur om er fantastische Kaapverdische gerechten mee te koken!
Op sommige avontuurlijke tochten op zee is het zeker en vast ook mogelijk om diverse haaisoorten tegen te komen, zoals de citroenhaai of de tijgerhaai (die gevaarlijk is voor mensen).
Wat zeezoogdieren betreft, kunt u, als u kiest voor een boottocht, zowel dolfijnen als walvissen observeren.
Kaapverdië staat namelijk bekend als doorgangsgebied voor bultruggen, maar tevens ook als broedplaats!
Deze indrukwekkende en gigantische zeezoogdieren, die ongeveer 15 meter lang zijn en ongeveer 20 ton wegen, komen tussen de maanden februari en mei in de buurt van de Kaapverdische archipel om hun kalf in alle rust te baren.
Zeeschildpadden zijn een symbool van Kaapverdië

Kaapverdië is de nummer 3 van de wereldranglijst op het vlak van het aantal Caretta caretta schildpadden (ook gekend als onechte karetschildpadden en als dikkopschildpadden) dat er jaarlijks komt nestelen op broedplaatsen op de stranden.
Deze schildpadsoort is inderdaad het meest aanwezig op de Kaapverdische archipel, maar het is niet de enige!
Het is namelijk ook mogelijk om karetschildpadden en lederschildpadden te zien in Kaapverdië!
Hoewel de eilanden Boa Vista en Sal tot de eilanden met het grootste aantal nesten van zeeschildpadden behoren, zijn ook de zandkusten van de andere eilanden van de eilandengroep een thuis voor deze reptielen tijdens de legperiode (tussen de maanden juni en oktober).
Tijdens het broedseizoen vindt de show (wanneer ze aan land komen om de eieren te leggen en begraven) meestal in het donker plaats.
Wie geluk heeft en op dat moment ter plaatse is, ziet de zeeschildpadden uit het water van de Atlantische Oceaan komen, in het zand waggelen en hun nesten graven:
Ze leggen dan ongeveer 100 eieren in het nest voordat ze het nest terug toegooien met zand en terugkeren naar zee.
Om van deze levensscènes te kunnen genieten, met respect voor dit essentiële moment voor het voortbestaan van deze soorten, zijn er diverse verenigingen en NGO's ter plaatse aanwezig die strijden tegen alle schadelijke menselijke invloeden en ingrepen, zoals :
- Vervuiling van de stranden (afval belemmert de beweging van de schildpadden op het zand)
- Geluiden en lichten die de zeeschildpadden kunnen storen
- Jachtgebruiken door lokale bewoners die de zeeschildpadden kunnen opschrikken
- Quads of andere gemotoriseerde voertuigen op de stranden, die met hun wielen de eieren kunnen beschadigen of opgraven.
Het doel van deze organisaties is ook om begraven nesten met eieren te bewaken en om pasgeboren babyschildpadjes te helpen om hun eerste stappen in de Atlantische Oceaan te zetten.
Fauna van Kaapverdië: Conclusie

Met een tropisch klimaat dat gunstig is voor bepaalde diersoorten, is Kaapverdië een ideale plaats geworden voor het observeren van diverse wilde diersoorten.
Een grote verscheidenheid aan vogels vliegt over het bergachtige terrein en de zandkusten van Kaapverdië. Vogelliefhebbers komen hier zonder enige twijfel aan hun trekken met andere woorden.
Wat de terrestrische fauna betreft, komen hier vooral geiten en reptielen voor.

De mariene fauna omvat talrijke vissen, walvissen, schildpadden en tandbaarzen die in de wateren van de Atlantische Oceaan leven. Echt de moeite waard om eens te gaan snorkelen of duiken met andere woorden!