• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Duits vastgoed kan voor meer rendement en minder risico zorgen! Ontdek hoe!

Duits vastgoed kan voor meer rendement en minder risico zorgen! Ontdek hoe!

min leestijd

duits vastgoed kan meer rendement minder risico opleveren ontdek hier hoe

Waarom investeren in Duitsland?

De Duitse vastgoedmarkt is al een aantal jaren in volle bloei, dus besloten we de situatie te onderzoeken en te kijken of het een goed idee is om in Duits onroerend goed te beleggen.

Het blijkt dat diverse Duitse steden in de afgelopen jaren statistisch gezien de meest favoriete locaties zijn geworden voor vastgoedinvesteringen in Europa.

Investeren in Duits vastgoed blijkt geschikt voor alle soorten beleggers (zowel institutionele als particuliere beleggers in vastgoed) die op zoek zijn naar goed presterende en veilige activa.

Berlijn, Hamburg, Frankfurt en München vertegenwoordigen vier van de top vijf Europese markten voor investeringen in vastgoed en vastgoedontwikkeling. De vijfde stad in Europa is Dublin.

Recente gegevens van Real Capital Analytics bevestigen dat Duitsland het Verenigd Koninkrijk heeft ingehaald op het vlak van investeringsvolumes na het Brexit referendum.

Hoewel Londen Europa's belangrijkste markt en magneet voor mondiaal kapitaal blijft, is de stad wel gezakt op de ranglijsten voor gunstige investerings- en ontwikkelingsperspectieven.

duits vastgoed ideaal voor hogere rendementen en laag risicoSinds de Brexit-stemming is er meer interesse in Duitsland als investeringsbestemming.

Ondertussen zijn de vastgoedbeleggingsfondsen in Duitsland en Scandinavië dusdanig gestegen sinds de Brexit-stemming dat investeerders bereid zijn om in te stappen aan een premium.

Met andere woorden, men betaalt een prijs die hoger ligt dan wat de waarde van de onderliggende activa rechtvaardigt. Dit is een teken dat beleggers het gevoel hebben dat hun geld daar veiliger is.

Met meer dan 84 miljoen mensen is Duitsland het dichtstbevolkte land van Europa.

Het heeft de sterkste economie van Europa (vierde grootste ter wereld) en er zijn ongeveer 45,5 miljoen mensen in dienst. Wat een werkgelegenheidsgraad van 75,6% betekent in Duitsland. Lees er alles over op de pagina over werkgelegenheid in Duitsland op de officiële Statistisches Bundesamt website!

Daarbij komt dat Duitsland een van de meest productieve economieën ter wereld is en een bloeiende exportmarkt heeft.

Het is daarom vrij begrijpelijk en logisch dat de Duitse vastgoedmarkt grote hoeveelheden internationaal kapitaal aantrekt.

De Duitse vastgoedsituatie

duits onroerend goed verrassende feiten onroerend goed marktTerwijl we onderzoek deden naar de Duitse vastgoedmarkt, kwamen enkele verrassende feiten en cijfers aan het licht.

Overzicht van de meest interessante vaststellingen

Bezichtigingen van appartementen veranderen vaak in massale evenementen, waarbij tientallen potentiële huurders komen opdagen om zich kandidaat te stellen.

Velen van deze kandidaat-huurders brengen goed gefundeerde dossiers met zich mee, inclusief gedetailleerde informatie over hun inkomsten, hun job, hun kredietwaardigheid en hun gezinssituatie.

Als huurder kan het waanzinnig moeilijk zijn om een appartement te vinden en er wordt nog steeds van u verwacht dat u een aanbetaling doet van 2 tot 3 maanden huur.

Desalniettemin worden de bemiddelingskosten van de vastgoedmakelaar betaald door de verhuurder, iets wat bijvoorbeeld niet het geval is in verscheidene andere landen.

Daarnaast is het ook opmerkelijk dat een deel van de verhuurappartementen geen ingerichte keuken hebben. Huurders dienen deze in bepaalde gevallen zelf te installeren.

duitsland biedt unieke voordelen qua vastgoedmarkt geschikt voor kleinere en grotere spaarkapitalenIn Hamburg stegen de appartementsprijzen met 70 procent tussen 2010 en 2015 en ze zullen naar verwachting met nog eens 50 procent stijgen tegen 2030.

Een driekamerflat kan ongeveer 400 000 euro kosten in woonwijken dichtbij het stadscentrum. 

Tip: In het district Stellingen, op 15 minuten van het stadscentrum van Hamburg, is het mogelijk om zorgeloos en volledig passief in onroerend goed in Duitsland als belegging te investeren. Concreet kan u er in nieuwbouwappartementen investeren met een 10-jarige verhuurgarantie en een all-in beheer- en verhuurservice. 

Klik op de onderlijnde woorden onroerend goed in Duitsland als belegging om alle details, foto's, grondplannen en video's te bekijken over dit project in Hamburg!

Toch vertonen niet alle regio’s dezelfde snelle stijging van vastgoedprijzen. Zelfs in steden als Berlijn, Hamburg en München worden hoge huurprijzen in het nieuwbouwsegment niet noodzakelijk geëvenaard door hoge huurprijzen in de bestaande huurwoningsector.

Prijsstijgingen werden gedreven door bevolkingsgroei, de aanhoudende trend naar verstedelijking en sterke economische fundamenten, gecombineerd met historisch lage rentetarieven.

Tegelijkertijd daalde de leegstand in de residentiële Duitse huurwoningsector naar bijna nul.

Laag risico voor kredietverstrekkers via lage loan to value ratio's

Tenslotte zijn de Loan to Value ratio's in Duitsland meestal niet meer dan 75 procent, wat de financiële soliditeit van de Duitse markt onderstreept.

De Loan to Value (LTV) ratio is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het beleggingspand. Anders gezegd, het is een procentuele uitdrukking van de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de waarde van de opbrengsteigendom.

Daar deze meestal niet meer dan 75% bedraagt in Duitsland, betekent dit dat er gemiddeld genomen dus voor 75% van de waarde van het pand geleend wordt, en de andere 25% wordt zelf gefinancierd.

Dit zorgt voor minder risico voor lokale kredietverstrekkers en voor een stabielere markt.

duitse immo op stedelijk niveau welke steden bieden beste opportuniteiten voor particuliere beleggersLaten we eens kijken naar enkele van de grote Duitse steden en hoe het daarmee gaat.

Een belangrijke regel van investeren in vastgoed is dat je naar steden moet kijken in plaats van naar landen in het algemeen, omdat de dynamiek van stad tot stad binnen hetzelfde land totaal kan verschillen.

Zes Duitse steden onder de loep

 • München: De prijzen zijn sterk gestegen en naderen het kaliber van Londen. De lokale bevolking vindt het erg moeilijk om de huurprijzen bij te houden en het is nog moeilijk op het gebied van Duits vastgoed kopen in deze stad (dit valt nog duurder uit). De huurprijzen zijn minder snel gestegen dan de prijzen van het vastgoed zelf.
 • Frankfurt: Dit is een andere stad die in volle bloei is. Profiteert van het Brexit-nieuws en de belofte om de komende jaren het financiële centrum van Europa te worden. Veelbelovende hub met stabiele vooruitzichten.
 • Berlijn: Stad in volle bloei op dit moment. Heeft een snel groeiende bevolking. Meer mensen komen in deze hippe stad wonen en werken als gevolg van ontwikkeling in sectoren zoals technologie, software en e-commerce.
 • Hamburg: Gentrificatie is in verschillende gebieden van deze stad aan de gang en dit maakt de weg vrij voor verdere groei op de vastgoedmarkt.
 • Düsseldorf: De markt voor luxe vastgoed raakt verzadigd in deze hoofdstad van het bloeiende Noordrijn-Westfalen. Maar er is nog steeds veel vraag naar eenvoudige woningen en appartementen voor gezinnen en families die wensen te huren.
 • Keulen: De vraag is groter dan het aanbod in deze stad, dus het vooruitzicht is goed voor investeringen in de komende jaren.

Hoe investeren in Duits vastgoed?

duits onroerend goed biedt opportuniteiten voor particuliere beleggers met kleine en grote budgettenDuits vastgoed als een investering biedt opportuniteiten voor particuliere beleggers met kleine en grote budgetten.

Hieronder krijgt u een overzicht van de mogelijkheden, vanuit een invalshoek van beschikbaar spaarkapitaal om te beleggen.

Kleinere budgetten kunnen heel gemakkelijk en pijlsnel investeren in Duits vastgoed, grotere budgetten komen beter aan hun trekken met een iets complexere investering die wat meer voorbereidingstijd vergt:

Op de gemakkelijke manier - Duits vastgoed perfect voor kleinere budgetten

investeren in duits vastgoed op de gemakkelijke manierHet investeringsvolume dat wordt opgehaald door crowdfundingplatforms voor vastgoedontwikkelingen en herontwikkeling is tot nu toe elk jaar verdubbeld en er zijn nog geen tekenen van verzadiging.

Als particuliere investeerder kan u nu ook terecht bij een interessant crowdfundingplatform in de niche van residentieel Duits vastgoed!

iFunded is marktleider als crowdfundingplatform voor beleggingsvastgoed in Duitsland. Het platform is intuïtief ingericht en alle inhoud is beschikbaar in twee talen: Duits en Engels.

Het platform verwelkomt investeerders uit heel Europa (dus ook Belgen en Nederlanders) en een account aanmaken is gratis en zeer eenvoudig.

De minimale investering bedraagt 500 euro en het maximumbedrag bedraagt 10 000 euro als zijnde een particuliere belegger. U kan een kijkje nemen op de website om de huidige aanbiedingen te bekijken.

iFunded biedt twee soorten beleggingsvormen aan in de vorm van obligaties of leningen.

De rendementen kunnen oplopen tot 7% per jaar, wat uitstekend is als u rekening houdt met het lage risicoprofiel van de Duitse markt.

Weetjes:

 • Aan het einde van de beleggingstermijn ontvangt u de hoofdsom op uw bankrekening (de interestbetalingen gebeuren periodiek gedurende het jaar - per aanbieding worden er specifieke regelingen getroffen).
 • U krijgt ook een professionele verklaring over de belegging en de transactie die kan dienen om uw jaarlijkse belastingaangifte te vervolledigen.
 • iFunded is een crowdfundingplatform waarop u kunt vertrouwen als u op zoek bent naar een veilige investering in Duits vastgoed

Op de moeilijkere manier - Duits vastgoed voor middelgrote & grote budgetten

Heeft u een groter budget ter beschikking en zoekt u niet naar leningen, obligaties of aandelen, dan kan u ook op de klassieke wijze Duits vastgoed verwerven.

Concreet kan u de volle eigendom verwerven van een appartement of appartementsblok. Opgelet: Vermijd erfpacht of opstalrecht (lees er alles over op Hoe Duits schrootvastgoed vermijden?).

Bekijk de beschikbare investeringsmogelijkheden in Duitsland, allemaal te koop in volle eigendom (dus deels financierbaar met een lening):

Als kers op de taart krijgt u er als belegger in vele gevallen een contractuele verhuurgarantie bovenop, wat betekent dat leegstand, schade en wanbetaling geen effect hebben op uw maandelijkse en jaarlijkse huurinkomsten!

Conclusie - Duits vast­goed als spaar­alternatief

Als particulier heeft u talloze opties om in spaargeld in Duits vastgoed te injecteren.

Mensen met grotere kapitalen hebben diverse opties om hun vermogen te beleggen in Duitse opbrengsteigendommen met verhuurgarantie en complete dienstverlening (inclusief rent­meesterschap).

Extra info over Duitsland

Contacteer ons

  Privacybeleid *