• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • De kracht van passief inkomen om van te leven & hoe u kunt stoppen met werken

De kracht van passief inkomen om van te leven & hoe u kunt stoppen met werken

min leestijd

de kracht van passief inkomen om van te leven en hoe u kunt stoppen met werken

Realiseert u zich wel hoe groot de kracht van passief inkomen om van te leven werkelijk is? Beseft u dat u dankzij dit type inkomen uw job vaarwel kunt zeggen?

U weet vast wel wat passief inkomen in grote lijnen is…

Maar hebt u al bedacht hoe passief inkomen uw hele leven zou kunnen veranderen op manieren die u waarschijnlijk nooit voor mogelijk had gehouden?

En wat zou u met uw kostbare tijd doen als u geen voltijdse baan had? Ontdek het hieronder!

De kracht van passief inkomen om van te leven: Inleiding

passief inkomen krachtig genoeg om te stoppen met werken inleiding

We gaan van start met de definitie van passief inkomen om misverstanden te vermijden.

Passief inkomen wordt gedefinieerd als inkomen dat regelmatig wordt ontvangen en waarvoor weinig inspanning nodig is om het in stand te houden.

Maar wat betekent dit nu eigenlijk in de praktijk? Wel, dit betekent dat u niet hoeft te werken (of moeite hoeft te doen) voor dit soort passieve inkomsten.

Vanzelfsprekend weten we dat u dit waarschijnlijk zelf wel zou kunnen ontcijferen… Maar we willen hier toch wat dieper op ingaan.

Dit omdat we betwijfelen of de gemiddelde lezer reeds echt de tijd heeft genomen om na te denken over de realiteit van hoe krachtig dit concept eigenlijk is.

Hoe kunt u passief inkomen verdienen?

hoe kan ik een passief inkomen verdienen twee manieren overzicht

Er zijn twee belangrijke manieren waarop u passief inkomen kunt verdienen:

 1. Beleggen in zaken die periodiek passieve inkomsten genereren (zoals huurwoningen)
 2. Een bedrijf beginnen of overnemen dat al operationeel en winstgevend is

Kanttekening: U kunt niet zomaar in iets beleggen of een bedrijf beginnen en er direct passief inkomen uithalen.

U moet goed weten hoe u het gaat aanpakken om er zeker van te zijn dat u werkelijk passief inkomen verkrijgt en u niet actief moet werken voor het inkomen.

Beleggen voor een passief inkomen: Optie 1

beleggen voor een passief inkomen optie 1 om passief inkomen te verdienen

Als u een investering doet, moet u er zeker van zijn dat de inkomsten daaruit werkelijk passief zullen zijn. Dit in tegenstelling tot actieve inkomsten.

Maar wat is nu precies het verschil? De vraag die u zich moet stellen is: Moet u werken om het inkomen te ontvangen, ja of neen?

Een voorbeeld van actief inkomensbeleggen en passief inkomensbeleggen in vastgoed is onroerend goed flippen (aankopen en verkopen) versus aankopen en verhuren van eigendommen via een verhuurmakelaar.

Bij onroerend goed flippen moet u actief werk verrichten om de inkomsten te genereren.

Met vastgoed voor verhuur (investeringseigendommen, zoals die onderaan deze pagina) hoeft u in theorie geen werk te doen om de huurinkomsten daaruit te ontvangen. Tenminste, indien u kiest voor een passieve opzet met behulp van een rentmeester en/of verhuurmakelaar.

Opgelet: Er bestaan mogelijkheden om actief inkomensbeleggen toch passief te maken.

Hoe actieve inkomsten passief maken?

hoe actieve inkomsten passief maken tips en advies voorbeeld vastgoed

Het kan zijn dat het flippen van eigendommen uiterst lucratief is.

Dus waarom zou u dat soort winstmarges en inkomsten aan u voorbij laten gaan als u interesse en vaardigheden hebt in vastgoed flippen?

Misschien droomt u er wel van om de zaken wat passiever te herorganiseren.

In dit geval zijn er 2 manieren om het flippen van vastgoed, dat een actief inkomen is, passief te maken:

 • Investeer het actieve inkomen dat u met vastgoed flippen verdient rechtstreeks in passieve inkomensinvesteringen. Op termijn creëert u een sneeuwbal van passieve inkomsten die groter en groter wordt (en uw actief inkomen overbodig kan maken).
 • Besteed zoveel mogelijk van uw activiteiten in het kader van het vastgoed flippen uit. In principe dient u manieren te vinden om al het werk dat nodig is om het inkomen te verdienen door andere mensen dan uzelf te laten uitvoeren.

Zodra u een van of een combinatie van beide doet met uw actieve inkomsten, krijgt u de kunst van passief inkomen genereren onder de knie.

De tweede mogelijkheid om van actief inkomen een passief inkomen te maken, het uitbesteden van taken, staat in verband met een tweede mogelijkheid om passief inkomen te verkrijgen:

Een bedrijf beginnen voor passief inkomen: Optie 2

een bedrijf beginnen voor passief inkomen optie 2 om passieve inkomsten op te bouwen

Een bedrijf opstarten en passieve inkomsten verdienen, dat rijmt niet in het begin.

TIP: Een digitaal bedrijf is over het algemeen het meest interessant! Klik op de link hierboven om diverse mogelijkheden te ontdekken.

Dat zal in het begin dus niet gebeuren, welk bedrijf u ook begint. Maar uiteindelijk moet u zover komen dat het grootste deel van uw activiteiten uitbesteed wordt.

Het inkomen dat u uit het bedrijf ontvangt, is dan geld waar u niet specifiek voor hebt moeten werken.

Uw doel moet zijn om het inkomen zo passief mogelijk te laten zijn. Maar soms zal u toch actief betrokken zijn voor belangrijke beslissingen bijvoorbeeld.

U dient naar een situatie te evolueren waarin u genoeg hebt uitbesteed.

Zodat als u een aantal weken, maanden of zelf een jaar verdwijnt, de zaken even winstgevend blijven als toen u er voltijds actief betrokken was.

Hoe passief inkomen uw leven kan veranderen: De kracht van financiële vrijheid

hoe passief inkomen uw leven kan veranderen kracht van financiële vrijheid

En als u eenmaal passief inkomen verdient… Wat dan? Hier komt het leuke gedeelte, het gedeelte dat gaat over de kracht van passief inkomen om van te leven zonder zorgen.

Niet afhankelijk zijn van een voltijdse baan betekent dat u genoeg passief inkomen hebt.

Dit hetzij door in onroerend goed te investeren en het passief te verhuren (of passief vastgoed te flippen), hetzij door een bedrijf te runnen op passieve wijze en alles uit te besteden.

Zo kunt u al uw rekeningen betalen en uw levensstijl onderhouden door niet veel te doen!

Hieronder presenteren we een lijst van dingen die u kunt doen zodra u niet meer afhankelijk bent van een voltijdse baan. Klaar? Hier gaan we dan.

Hobby’s en activiteiten krijgen een opkikker

Met een voldoende hoog passief inkomen heeft u tijd om alle hobby’s en activiteiten te doen die u altijd al hebt willen doen.

Maar waarvoor u tijdens uw professionele carrière met een voltijdse job geen tijd of energie had.

Dat kan zelfs zo eenvoudig zijn als naar de fitness of een sportcomplex gaan.

Nu hoeft u namelijk niet meer tijdens de echt drukke uren te gaan, wanneer niet elk type fitnessmachine vrij is!

U kunt in de voormiddag of ’s middags gaan en de avondpiek vermijden als u dat wilt.

Of u kunt de ene dag om 12 uur gaan, de andere dag om 15 uur, weer een andere dag ’s morgens… Het maakt niet uit! U bent zo vrij als een vogel en u kiest en bepaalt zelf.

Vrije keuze qua kledij

Met een passief inkomen en zonder job kunt u zelf bepalen wat voor kledij u draagt.

U bepaalt zelf de regels qua kledij en uiterlijk nu. U kunt zelfs voor tatoeages en piercings kiezen indien dat uw ding is want u hebt geen baas meer die u komt vertellen wat wel en niet mag!

Dankzij een passief inkomen dient u dus geen kledij meer te kopen die in lijn ligt met de verwachtingen van een werkgever.

Onbeperkt reizen en de wereld zien wordt mogelijk

U hoeft geen verlof meer aan te vragen bij uw overste, u dient geen uurroosters meer na te leven en u ervaart geen tijdsbeperkingen meer qua tijd dat u weg kunt zijn.

En u hoeft bovendien aan niemand te melden waar u heen gaat en voor hoelang. U hoeft geen verantwoording meer af te leggen! Is dat geen absolute rijkdom!?

In feite kunt u zo vaak als u wilt van gedachten veranderen over hoe lang u weg zult zijn, zelfs als u er al bent!

Passief inkomen biedt enorme mogelijkheden om de wereld te zien, bijvoorbeeld op momenten dat er geen verlofperiodes zijn en het dus goedkoper is om te reizen.

Vrijwilligerswerk zonder stress

vrijwilligerswerk zonder stress uitvoeren en genieten is mogelijk

Hebt u ooit willen helpen voor een goed doel maar had u geen of te weinig tijd?

Dan kan u dankzij uw passief inkomen toch nog een goede daad doen!

Hebt u bijvoorbeeld ooit als vrijwilliger dingen willen doen op plaatselijk niveau, zoals een sportteam voor kinderen coachen of naschoolse lessen geven?

Of wilt u meehelpen in het plaatselijke asiel en gaan wandelen met de honden? Nu kunt u al deze dingen doen, zonder tijdsgebrek.

Lunchafspraakjes kunnen want u hebt meer tijd

U hebt een vriendin of vriend die met u wil lunchen op een weekdag? Perfect, u kunt ja zeggen en dit vlotter in uw agenda inplannen!

Daar u vrij bent en van een passief inkomen leeft, kunt u eenvoudig uw agenda regelen. U hoeft nergens anders verplicht te zijn.

Woon waar u maar wilt

Met voldoende passieve inkomsten bent u financieel vrij. U bent niet meer afhankelijk van een voltijdse job.

Bijgevolg kan u wonen waar u maar wilt. Het kan absoluut overal zijn (ook op het platteland buiten de stad) want u hoeft niet meer in de buurt van uw werk te wonen.

Dit is misschien wel een van de grootste voordelen op het vlak van de kracht van passief inkomen om van te leven!

Wilt u een eigen woning kopen? Dan bent u namelijk niet langer gebonden aan een regio, wat betekent dat u meer waar voor uw geld kunt krijgen!

De wereldreizigers onder de lezers begrijpen namelijk meteen dat 100 euro in België of Nederland niet hetzelfde is als 100 euro in een opkomend groeiland.

Door handig gebruik te maken van geoarbitrage kunt u met een passief inkomen als een koning te rijk leven in het buitenland bijvoorbeeld (als dat u aanspreekt).

Opleidingen en bijleren

Leer alles wat u maar wilt! Met voldoende passief inkomen kunt u beslissen om wat bij te leren en te studeren.

Ga terug naar school voor een of ander onderwerp waarvoor u nooit eerder naar school bent gegaan.

Of volg een opleiding voor iets totaal afwijkends en leer een nieuwe vaardigheid!

Leer een nieuwe taal, leer dansen, leer geschiedenis, psychologie, leer tuinieren of metselen,… Kortom, u heeft tijd (en geld) om bij te leren wat u maar wenst.

Files en piekmomenten in het verkeer vermijden

Zonder voltijdse job en met een passief inkomen bent u vrij om zelf uw agenda te bepalen.

Moet u zich verplaatsen? Dan kunt u dit doen buiten de piekmomenten!

Geen zorgen meer over het verkeer dus! U kunt rijden wanneer u maar wilt!

Uitslapen kan en mag

U kunt uitslapen zoveel u wilt, wat misschien niet iedereen zal aanspreken…

Maar voor de nachtuilen onder de lezers is dit werkelijk fantastisch.

Andere mogelijkheden dankzij een passief inkomen

De bovenstaande voorbeelden zijn nog maar een begin van de lijst van wat voor vrijheden u kunt hebben wanneer u een passief inkomen opbouwt.

Er zijn er nog zo veel. Het bovenstaande lijstje bevat gewoon enkele voorbeelden van voordelen van passief inkomen in de praktijk.

U hebt misschien heel andere vrijheden die ook mogelijk worden dankzij passief inkomen, wat ook perfect OK is!

Passief inkomen opbouwen kost tijd: Nuancering

dit soort inkomen opbouwen kost tijd nuancering en focus op diversificatie

Opgelet: Het duurt een tijdje vooraleer u voldoende passief inkomen hebt opgebouwd (indien u van nul moet beginnen).

Inderdaad, er zal hard voor gewerkt moeten worden en het zal wat tijd kosten maar het is niet onrealistisch.

Gediversifieerd passief inkomen opbouwen is verstandig

Bovendien kunt u uw passief inkomen in stukjes gaan opbouwen, op een gediversifieerde wijze:

 • U zou bijvoorbeeld kunnen beginnen door in huurwoningen te investeren, zie voorbeelden verderop  (wat passief is indien u een verhuurmakelaar inschakelt).
 • Of u zou een bedrijf kunnen beginnen wat uw voornaamste inkomstenbron zou kunnen worden.

Uw huurwoningen kunnen geweldige huurinkomsten opleveren maar misschien zijn ze onvoldoende om uw hele leven te financieren.

Overweeg misschien ook een digitaal bedrijf. Een bedrijf kan effectief 100% online zijn zodat u alleen maar een pc en een internetverbinding nodig hebt om te werken.

Die mogelijkheid alleen al geeft u alle bovengenoemde mogelijkheden om te profiteren van een leven met passieve inkomsten.

Conclusie: Een stukje passief inkomen hier, een stukje passief inkomen daar… Aangevuld met wat gezonde energie, levenslust en mobiliteit. En u bent vogelvrij!

U zou zelfs kunnen beginnen met een (nieuwe) opleiding hoger onderwijs, gewoon voor de lol of uit interesse.

De kracht van passief inkomen om van te leven: Conclusie

passief inkomen is waanzinnig krachtig en kan uw leven enorm verbeteren conclusie

U hoeft uw voltijdse baan van 9 tot 5 niet op te zeggen om een bedrijf te beginnen.

En u kunt de weg van “een bedrijf opstarten” kiezen maar dat hoeft u niet te doen om op termijn extra passieve inkomsten te verdienen.

U kunt ook gewoon passieve inkomsten genereren door vastgoedbeleggingen te kopen voor verhuur (via een verhuurmakelaar en/of rentmeester).

Zolang u goede investeringseigendommen koopt die maandelijks een positieve netto cashflow opleveren, hoeft u er niet zo veel te kopen of zo veel geld te investeren als u denkt…

Dit artikel biedt een overzicht van hoe krachtig passief inkomen werkelijk kan zijn.

Hopelijk hebben we kunnen illustreren dat het echt wel de moeite waard is om het concept passief inkomen te bekijken.

We zijn ervan overtuigd dat de meeste mensen onvoldoende beseffen hoe waanzinnig krachtig passief inkomen werkelijk is…

Aanbod huurwoningen om in te investeren voor een passief inkomen

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *