• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • De Costa del Sol in 11 sleutelwoorden samengevat

De Costa del Sol in 11 sleutelwoorden samengevat

min leestijd

de costa del sol in 11 sleutelwoorden samengevat landschapsfoto van malaga aan zee

De Costa del Sol, gelegen in het zuiden van Spanje, is één van de beroemdste kusten van het land, evenals de Costa Brava, de Costa Blanca en de Costa Dorada.

De perfecte reden dus om een uniek lijstje over de Costa del Sol in 11 sleutelwoorden te maken.

Dankzij het uitzonderlijk zachte klimaat dat er heerst, is dit één van de geliefkoosde overwinteringsbestemmingen van Belgen en Nederlanders.

Hieronder illustreren we aan de hand van 11 sleutelwoorden waarom de Costa del Sol een unieke locatie is voor vastgoedinvesteerders en toeristen.

De Costa del Sol in 11 sleutelwoorden toegelicht: Inleiding

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt de Costa del Sol het hele jaar door veel zon (met gemiddeld zelfs meer dan 300 dagen zon op jaarbasis!).

Of u nu liever ontspant op de stranden van de mooiste badplaatsen aan de Costa del Sol of verkiest om te gaan wandelen in de bergen, de Costa del Sol biedt een ruime keuze aan activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud!

In wat volgt hieronder stellen wij u in 11 kernwoorden deze aantrekkelijke Spaanse kust voor (die echt wel een bezoekje waard is).

Kansspelen en spelletjes zijn er waanzinnig populair

kansspelen en spelletjes zijn waanzinnig populair aan costa del sol

Bij de Andalusiërs spelen kansspelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven (net zoals bij andere Spanjaarden trouwens).

Het speelgedrag varieert van een eenvoudig kaartspel thuis, tot dominospelletjes op terrassen of in bars tot de vele andere soorten gokspelen die in heel Spanje georganiseerd worden.

Spanje is een van de toplanden in de wereld op het vlak van loterijen en gokken. Met andere woorden, in Spanje wordt er veel gegokt.

Van de speelautomaten in elk café tot de luxe casino’s…

Gokken is een zeer lucratieve zaak voor de Spaanse Staat en het wordt soms voor specifieke en positieve doeleinden georganiseerd.

Neem het voorbeeld van ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles, vrij vertaald de Spaanse Nationale Organisatie van Blinden)!

De inkomsten van hun loterij (dat zijn spelticketjes die in Spanje op straat door de blinden worden verkocht) gaan naar de financiering van specifieke hulpprogramma’s.

Weetje: Het nummer één spel is ongetwijfeld de kerstloterij waarvan de spelticketjes doorgaans reeds 2 maanden vóór de trekking op 22 december uitverkocht zijn.

Het Andalusisch accent

Over het algemeen hebben Andalusiërs een zeer sterk accent in vergelijking met Spanjaarden uit andere Spaanse streken.

Wanneer u met een plaatselijke persoon in het Spaans spreekt, is de kans groot dat u een vorm van nonchalance op het vlak uitspraak en articulatie zult horen.

Met andere woorden, Andalusiërs hebben soms de neiging om de lettergrepen van elk woord niet volledig uit te spreken.

Andalusiërs laten bijvoorbeeld graag de laatste “s” van een Spaans woord vallen.

Daardoor kan het voor een buitenlander, of zelfs voor een Spanjaard die niet uit de streek komt, moeilijk zijn om ze goed te begrijpen.

Weetje: De problematiek van het Andalusisch accent is gekend.

Er zijn zelfs diverse politici en publieke figuren die verplicht worden om speciale uitspraak- en dictiecursussen te volgen om zich beter verstaanbaar te maken voor anderen.

Betekenis van de Andalusische vlag en embleem

vlag van andalusië betekenis van strepen en wit groene kleuren

Vlag van Andalusië

De Andalusische vlag bestaat uit drie horizontale strepen, met twee groene strepen boven- en onderaan en een witte streep in het midden.

In 1918 verschenen deze kleuren voor het eerst onder invloed van de nationalistische beweging.

Deze had namelijk de groene en witte kleuren aangenomen, die de symbolen zijn van de overwinning van de Almohaden op de Castilianen (christenen) in 1195 tijdens de Slag bij Alarcos (voor het groen) en van de minaret van Sevilla (voor het wit).

Lees nog veel meer informatie over het verleden op onze specifieke pagina over de geschiedenis van Andalusië.

Weetje: Het rijk van de Almohaden wordt hiermee in de verf gezet omdat het een periode was waarin Andalusië zijn glorietijden kende met een sterke politieke macht.

De vlag werd in 1918 officieel goedgekeurd door de Assemblee van Andalusië.

Bijkomend weetje: Meer in het algemeen komen deze kleuren overeen met hoop (voor groen) en vrede (voor wit).

Embleem van Andalusië

Tussen de 2 sierlijke zuilen staat de figuur van de mythische Griekse held Hercules, zoon van Zeus en de sterfelijke Alcmena.

Hercules grijpt en temt twee leeuwen die elk de kracht van het dierlijke instinct vertegenwoordigen.

Abanico als onmisbaar accessoire: De Costa del Sol in 11 sleutelwoorden

De abanico (wat waaier betekent) is niet alleen een typisch souvenir dat uit Andalusië wordt meegebracht, maar ook een onmisbaar accessoire voor vrouwen van alle leeftijden.

Het is een handbediende waaier die voor verkoeling zorgt.

En u kunt de kunst van het hanteren ervan waarnemen in het openbaar vervoer en overal op straat in deze streek.

Een abanico is verkrijgbaar in alle vormen en kleuren en tegen uiteenlopende prijzen, van ongeveer 3 euro tot enorme bedragen voor een fijn kanten model dat in gespecialiseerde winkels verkocht wordt.

De traditie van het stierenvechten

stierenvechten is lokale oude traditie aan costa del sol spanje

Het beeld van de stier is een symbool dat sterk verbonden is met Spanje en Andalusië.

Het was in Ronda, in de provincie Málaga, dat de regels van alle moderne stierengevechten werden vastgelegd.

Wanneer u rondwandelt in de streek van de Costa del Sol, kunt u deze zwarte beesten, die afgebeeld staan op enorme metalen borden aan de rand van de hoofdwegen, niet missen.

Het zijn de reclamestieren van het bedrijf Osborne om hun alcoholische dranken mee te promoten.

Tip: Als u Spanje bezoekt en niet van stierengevechten houdt, vermijd dan om er luidop kritiek op te geven (ook al beginnen er lokaal stemmen op te gaan tegen deze traditie).

Want het is en blijft het tweede nationale spektakel in Spanje na voetbal en bijgevolg is het een heel gevoelig onderwerp…

Inderdaad, stierenvechters zijn in Spanje sterren zoals acteurs, zangers en topsporters. Hun foto’s en posters zijn te vinden in vele cafés bijvoorbeeld!

Het spektakel van het stierengevecht is gegarandeerd in de arena maar ook op de tribune! Er zijn altijd wel een paar liefhebbers aanwezig (met hun toegewezen plaatsen) die “Olé!” roepen.

Dergelijke fans van het eerste uur hebben ook de neiging om bepaalde stierenvechters te beledigen indien ze niet brutaal genoeg zijn naar hun smaak…

Praktisch weetje: De prijs van de kaartjes om een stierengevecht bij te wonen, kan variëren (de prijs hangt af van het uitzicht, het tijdstip en de zonneschijn).

De druiven heten “uvas”

“Uvas “betekent “druiven” in het Spaans en deze spelen een heel bijzondere rol op de avond van 31 december.

Bij de klokslag van middernacht, wanneer we klinken op het nieuwe jaar, moet men namelijk een druif inslikken om ervoor te zorgen dat het nieuwe jaar zich onder de beste omstandigheden ontvouwt.

Deze traditie wordt door jong en oud nauwgezet gevolgd en gerespecteerd en is echt een speciaal moment om in de open lucht in een grote menigte mee te maken.

De “marcha”

gitaarspeler met kleurrijke sombrero op hoofd feesten en fuiven kan de klok rond aan de costa del sol

“Ir de marcha” betekent “gaan feesten”. En een feestje bouwen, dat kunnen de Spanjaarden goed!

Aan de Costa del Sol is er in elk geval geen enkel gebrek aan bars, pubs, disco’s en etablissementen voor een after-party.

Tijdens het hoogseizoen (zomer) en in de weekends kan er praktisch dag en nacht gefeest worden, 24 uur per dag!

Zigeuners

Het is interessant om op te merken dat er in Spanje ongeveer 500 000 zigeuners leven waarvan er minstens de helft in Andalusië wonen.

Over het algemeen leven de meeste zigeuners in afgelegen gebieden aan de rand van de steden en volgen zij hun klassieke traditionele gebruiken.

In Andalusië wonen sommigen van hen dus in grotten (zonder voorzieningen, water of elektriciteit) en in de buitenwijken van Granada of Almería.

In de buurt van belangrijke toeristische plaatsen is het niet ongewoon om Zigeunervrouwen uit deze gemeenschap tegen het lijf te lopen die aan bezoekers/toeristen een takje rozemarijn proberen te verkopen.

Volgens sommige statistieken is ongeveer 75% van de zigeuner-volwassenen in Spanje analfabeet (en het percentage werklozen is hetzelfde) en gaan slechts 2 van de 10 Zigeunerkinderen naar school.

Momenteel worden er sociale programma’s uitgevoerd om de schoolgang van deze kinderen te bevorderen.

Helaas ervaren de Spaanse autoriteiten mentaliteits- en motivatieproblemen bij de Zigeuners om dit in de praktijk succesvol te maken.

Religieuze processies

Tijdens het begin van de maand april is het voor de Spanjaarden bijna een werkloze week dankzij de “Heilige” week.

In deze periode mag u namelijk de religieuze processies absoluut niet missen, waarbij gigantische, met bloemen versierde praalwagens door de hoofdstraten paraderen en gevolgd worden door de boetelingen.

Duizenden gelovigen komen vaak reeds 2 à 3 uur voor het begin van de plechtigheden aan om zeker te zijn van een plaatsje op de eerste rij.

Over het algemeen vinden veel van de feesten ’s nachts plaats en het meest intense religieuze spektakel is te zien in het zuiden van Spanje.

Castagnetten

kleurrijk versierde castagnetten om flamenco te dansen lokale traditie

Als u castagnetten en een waaier neemt en ook nog eens flamboyante kleren aantrekt, bent u bijna een flamencodanser.

Castagnetten, die in de hand gehouden worden en waarmee geklapt wordt om een bepaald geluid te maken, werden in de 17e eeuw ingevoerd om de “fandango” te begeleiden, een dans die toen door de Kerk verboden was.

Het is dankzij de flamencodans dat de castagnetten zo populair zijn geworden.

Bekijk het onderstaande interview met een artisanale fabrikant van castagnetten voor meer info:Weetje: Tegenwoordig worden ze wel minder gebruikt voor voorstellingen.

Olijfbomen

In Andalusië is de door olijfbomen bedekte oppervlakte ongeveer 65%, wat goed is voor maar liefst 85% van de jaarlijkse Spaanse productie van olijven.

De olijfboom en zijn bijproducten liggen aan de oorsprong van het beroemde “mediterrane dieet” en vormen de basis van de Andalusische keuken en gastronomie.

Inderdaad, de meeste Spaanse gerechten bevatten olijfolie, bij voorkeur extra vergine (onbehandeld en puur natuur).

De Costa del Sol in 11 sleutelwoorden: Conclusie

costa del sol andalusië voor iedereen geschikt als plekje onder de zon met mild klimaat fantastische landschappen

De Costa del Sol heeft niet alleen het hele jaar door een mild klimaat te bieden.

Het is ook een streek met vele tradities die u kunt ontdekken en kunt leren appreciëren.

Of u nu naar het strand gaat, een stierengevechtenshow bijwoont, door een olijfgaard slentert of naar een nachtelijk feest gaat, er zijn tal van plaatsen om te bezoeken en er is voor elk wat wils!

Andalusië is bovendien dé Spaanse topbestemming op het vlak van sport en vrije tijd!

Bent u reeds overtuigd en fan van deze streek? Of heeft dit artikel De Costa del Sol in 11 sleutelwoorden u overtuigd? Dan is het misschien tijd voor de volgende stap…

Bekijk de pagina onroerend goed in Spanje te koop voor een selectie van kwalitatief hoogstaande nieuwbouw appartementen en villa’s.

Of scroll in het overzicht hieronder en klik op een aanbieding die u aanspreekt voor meer informatie:

Overzicht Immo Spanje te koop

€191.300
2 slpk.
2 badk.
€245.000
3 slpk.
2 badk.
Appartement
Vera, Almería, Spanje

Vastgoedinvesteringsopties in Spanje

€89.400 Minimale Eigen Inbreng
8 à 9% Netto: Ongeëvenaard
€107.350 Startkapitaal
€1.060 Netto Inkomsten / Maand
€83.000 Eigen Inbreng
Tot 9% Rendement
€78.200 Startkapitaal
€760 Netto Inkomsten / Maand
€249.000 Vanaf Prijs
All-in, geen verrassingen
Flat
Los Altos, Torrevieja, Alicante, Spanje

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *