• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Cultuur in Kaapverdië: Verrijkende invloeden uit Portugal en Afrika

Cultuur in Kaapverdië: Verrijkende invloeden uit Portugal en Afrika

min leestijd

Standbeeld Van Diogo Gomes Portugese Zeevaarder Die In 1460 Een Van De Ontdekkers Van Het Eiland Santiago Was In Centrum Van Praia Op Het Eiland Santiago

Als u uw vakantie doorbrengt op de eilanden van Kaapverdië, zult u versteld staan van de rijke cultuur in Kaapverdië en de vele culturele ontdekkingen die u er kunt doen!

Kaapverdië is historisch gezien natuurlijk beïnvloed door het samenleven van zowel Portugese en Afrikaanse bevolkingsgroepen.

Doordat de Kaapverdische samenleving een smeltkroes van verschillende culturen is, heeft deze archipel bijgevolg echt een unieke cultuur gekregen.

Hieronder tonen wij u de diverse culturele aspecten die niet mogen ontbreken tijdens een verblijf in Kaapverdië.

Cultuur in Kaapverdië: Een smeltkroes van verschillende culturen

Praça Alexandre Albuquerque Park In De Hoofdstad Praia Op De Kaapverdische Eilanden Met Grote Ronde Fontein En Mooie Groene Boompjes

De Kaapverdische cultuur werd gevormd door invloeden van verschillende andere culturen, waarover later meer.

Laten we eerst even teruggaan naar het begin: De ontdekking van deze eilandengroep...

Over de ontdekking van Kaapverdië bestaat in de praktijk nog steeds enige twijfel en onduidelijkheid...

Ontdekking van Kaapverdië blijft een discussiepunt

Standbeeld Van Diogo Gomes Portugese Zeevaarder Die In 1460 Een Van De Ontdekkers Van Het Eiland Santiago Was In Centrum Van Praia Op Het Eiland Santiago

Deze prachtige eilandengroep voor de westkust van Afrika in de Atlantische Oceaan werd namelijk tussen 1456 en 1460 ontdekt.

Maar de ontdekking ervan wordt toegeschreven aan diverse ontdekkingsreizigers van die tijd, die allemaal in opdracht van rijke Europese opdrachtgevers werkten.

Al naargelang de bron zou Kaapverdië ontdekt zijn door:

 • Alvise Cadamosto, een ontdekkingsreiziger en slavenhandelaar uit Venetië, ingehuurd door de Portugese prins Hendrik de Zeevaarder, en vergezeld door de Genuese kapitein Antoniotto Usodimare, of door
 • De Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Gomes en de Genuees António da Noli.
Grote Vlaggenmast Met Nationale Vlag Van Kaapverdië Met Daaronder Het Gietijzeren Standbeeld Van Diogo Gomes Ontdekker Van Santiago Eiland

Hoewel er nog steeds discussie bestaat over wie de archipel ontdekt heeft (in 2020 werd er zelfs wetenschappelijk onderzoek naar verricht), is de rest van de Kaapverdische geschiedenis wel bekend en onbetwist...

Oprichting van Ribeira Grande (omgedoopt tot Cidade Velha)

Drie Kanonnen Die Richting Atlantische Oceaan Wijzen Vanop Het Forte Real De São Filipe Op Santiago Eiland

De Portugezen vestigden zich rond het jaar 1462 in Kaapverdië op het eiland Santiago, waar de huidige hoofdstad van het land ligt: Praia.

Zij stichtten er de eerste Europese stad in de tropen, die de toenmalige hoofdstad van Kaapverdië zou worden: Ribeira Grande.

De stad Ribeira Grande, die aan het eind van de achttiende eeuw omgedoopt werd tot Cidade Velha, was de eerste Europese koloniale buitenpost in de tropen.

Deze oude stad, gelegen in het zuiden van het eiland Santiago, beschikt over enkele indrukwekkende overblijfselen van het oorspronkelijke stratenplan:

 • Overblijfselen van 2 kerken,
 • Een koninklijk fort, en
 • Een plein met een sierlijke marmeren pilaar uit de zestiende eeuw
Hoge Muren Gebouwd Met Vulkanische Steen Van Het Real De São Filipe Fort In De Stad Cidade Velha Op Het Eiland Santiago In Kaapverdië

Weetje: Het oude centrum van Cidade Velha is UNESCO Werelderfgoed.

Draaischijf voor internationale slavenhandel

Door zijn geografische ligging werd de Kaapverdische archipel al snel een draaischijf voor de internationale slavenhandel.

Halverwege de negentiende eeuw werd de slavernij echter afgeschaft en verloor Kaapverdië dus heel wat inkomsten door de afschaffing van de slavenhandel.

Twee Kanonnen Gericht Naar Atlantische Oceaan Op Pleintje Aan Maria Pia Vuurtoren In De Stad Praia Op Santiago Eiland In Kaapverdië

Sindsdien heeft het land met economische problemen te maken gehad. De stopzetting van deze lucratieve activiteit was destijds een grote financiële aderlating.

Bovendien zijn deze financiële moeilijkheden in een stroomversnelling geraakt door frequente droogteperiodes.

Deze hebben in het verleden geleid tot hongersnood met rampzalige gevolgen voor de bevolking inclusief de emigratie van duizenden Kaapverdianen tot gevolg.

Onafhankelijkheid in 1975

In het midden van de twintigste eeuw werd met de oprichting van de Afrikaanse Partij voor de Onafhankelijkheid van Guinee en Kaapverdië de onafhankelijkheid van de archipel opgeëist.

Na talrijke stakingen en demonstraties verwierf Kaapverdië op 5 juli 1975 officieel de onafhankelijkheid van Portugal.

Kaapverdië heeft een multicultureel gastronomisch erfgoed

Hoewel de Kaapverdische archipel regelmatig door droogte wordt getroffen, blijft Kaapverdië een land waar landbouw heel belangrijk is.

Het is een agrarisch land dat volop kan profiteren van de vruchtbare vulkanische bodem en het tropische klimaat.

De lokale boeren kunnen er met andere woorden overheerlijk exotisch fruit en koffie telen en oogsten.

Deze lokale verse producten zijn overigens ook bekend over de hele wereld!

Weetje: Ook de lokale visvangst is natuurlijk van groot belang voor de lokale economie!

Enkele culinaire specialiteiten als onderdeel van de cultuur in Kaapverdië

De Kaapverdische keuken is een mengeling van beschavingen op het bord.

Beschouw de Kaapverdische gastronomie gerust als een mix van de door de Portugese kolonisten geïntroduceerde gerechten en die van de Afrikaanse bevolking.

Als u deze eilandengroep bezoekt, probeer dan zeker en vast het typische nationale gerecht "cachupa" te bestellen:

Dit is een vers stoofpotje op basis van (zwarte) bonen en maïs met toevoeging van vis of vlees, kruiden en groenten.

Dankzij de directe toegang tot de zee is de vis die langs de kusten van de archipel wordt gevangen een typische en overheerlijke lokale maaltijd.

Of het nu gaat om vis die gegrild, gebakken of gestoofd is, puur of gemarineerd, het maakt niet uit.

De vers gevangen baars, kreeft, tonijn en octopus zullen uw smaakpapillen in elk geval tevreden stellen! Tip: Lees meer over het onderwaterleven op onze specifieke pagina over de fauna in Kaapverdië.

En als u een vleugje Afrikaanse geuren en smaken wilt proeven, dient u absoluut de lokale mafé te proberen die door veel restaurants op de eilanden wordt aangeboden.

En tot slot wordt er heel vaak wat tropisch fruit zoals guave, papaja en mango gegeten als tussendoortje of als gezond dessert.

Lokale drankjes om van te genieten

Wijnstokken In Wijngaard Onder De Indrukwekkende Actieve Vulkaan Pico Do Fogo In Cha Das Caldeiras Op Fogo Eiland Kaapverdië

Aangezien het in Kaapverdië niet wordt aanbevolen om water van de kraan te drinken, bent u aangewezen op flessenwater voor een optimale hydratatie van uw lichaam.

Maar altijd maar water drinken, dat is voor de meesten ook maar saai... Gelukkig kunt u ook genieten van enkele typische drankjes van deze mooie archipel!

Een van de Kaapverdische drankspecialiteiten die u kunt ontdekken, is de "grogue".

Deze grogue, welke lokaal ook gekend is als grogu of grogo, is een typische Kaapverdische alcoholische drank.

Het is een soort brandewijn op basis van suikerriet. De productie ervan verloopt compleet ambachtelijk (hetzelfde geldt voor de lokaal gestookte rum, ook op basis van suikerriet):

Weetje: Deze grogue is de basis voor de Kaapverdische "ponche" cocktail die ook limoen en melasse bevat.

Een andere typische Kaapverdische drank met een iets lager alcoholpercentage is "strela", het nationale bier van Kaapverdië.

Tip: Of het nu is om uw maaltijd af te sluiten of om uw dag goed te beginnen, het is zeker en vast een aanrader om de lokale Kaapverdische koffie met zijn speciale smaak te proberen.

Carnaval in Kaapverdië: Een niet te missen feest

Op feestelijk en cultureel gebied is het een echte aanrader om de fantastische carnavals van Kaapverdië bij te wonen!

Waar komt de traditie van carnaval in Kaapverdië vandaan?

Het carnaval in Kaapverdië vloeit voort uit het Portugese carnival festival "Entrudo", een gelegenheid om "Mardi Gras" te vieren.

Deze Portugese traditie werd naar de archipel gebracht door de Portugese kolonisten en is sindsdien geëvolueerd en aangepast aan de verschillende Portugese, Afrikaanse, Italiaanse en Braziliaanse invloeden.

Door de culturele mix die er in Kaapverdië heerst, is dit festival een ware must voor de lokale bevolking van de eilanden alsook voor bezoekers en toeristen.

Met prachtige traditionele muziek en lokale dansen is het carnaval in Kaapverdië in de loop der jaren een echte referentie geworden op het vlak van feesten in Kaapverdië.

Wanneer is het mogelijk om de carnavals van de archipel bij te wonen?

Over het algemeen is de datum van het carnaval in Kaapverdië gekoppeld aan Mardi Gras.

Het carnaval in Kaapverdië, oorspronkelijk een katholiek feest, wordt jaarlijks gevierd op een dinsdag, exact 47 dagen voor Paaszondag.

Afhankelijk van het jaar kan het Mardi Gras carnaval plaatsvinden op verschillende data tussen februari en maart.

Het carnavalsfeest in Kaapverdië duurt ongeveer een week lang!

Waarheen gaan om het carnaval in Kaapverdië te zien?

Mooi Palacio Do Mindelo In Roze En Witte Kleuren Op Een Hoek Van Twee Straten Vroeger Het Paleis Van De Gouverneur Op Het Eiland Sao Vicente In Kaapverdië

Op het eiland São Vicente, en meer bepaald in de havenstad Mindelo die de geboorteplaats is van de beroemde zangeres Cesária Évora, zijn de Kaapverdische carnavalsfestiviteiten op zijn best!

Het carnaval van Mindelo is groot geworden dankzij de muziekgroep van de in 2011 overleden Kaapverdische zangeres Cesária Évora.

Dit energiek en feestelijk carnaval trekt gewoonlijk enorm veel Kaapverdianen én toeristen aan. Dus aarzel niet en ga er zeker en vast de sfeer opsnuiven!

Tip: Ook op de andere eilanden van Kaapverdië zijn de parades de moeite waard! Van São Nicolau via Sal tot het eiland Santo Antão, er is echt wel keuze genoeg om eens een goed carnavalfeestje te beleven!

Weetje: Bezoekers van het eiland Santiago kunnen ook genieten van het carnaval in de bruisende en sfeerrijke Kaapverdische hoofdstad Praia.

De parade als apotheose van het festival: Cultuur in Kaapverdië

De parade van het carnaval is een van de niet te missen activiteiten in Kaapverdië, een levendig en sfeervol moment!

Met andere woorden, als u naar een carnaval in Kaapverdië gaat, moet u zeker en vast de indrukwekkende optocht / parade bijwonen!

Een opeenvolging van traditionele muziek en dansen

Tijdens de carnavalsoptochten ziet u lokale dansers in de straten met prachtige kostuums, kleurrijke praalwagens van buitenproportionele afmetingen, sambataferelen en percussie op de achtergrond, enzovoort.

Elke groep marcheert met zijn eigen kleuren, choreografie en levendige muziek. Het is echt iets bijzonders!

Tijdens deze parades wordt de geschiedenis van de Kaapverdische archipel uitgebeeld en worden opzwepende Afrikaanse ritmes vermengd met aangename Portugese en Braziliaanse klanken.

Koning Momo is de koning van het carnaval

Koning Momo is een historische figuur maar ook de leider van het carnaval in Kaapverdië. In de praktijk heeft elke stad zijn eigen koning Momo voor de feestperiode.

Hij is meestal groot en mollig en wordt vaak voorgesteld door een pop die wordt verbrand ter gelegenheid van Aswoensdag en het einde van het carnaval.

Muziek is het hart van de cultuur in Kaapverdië

We kunnen het niet over de Kaapverdische cultuur hebben zonder de lokale Kaapverdische muziek te noemen!

In deze eilandarchipel is muziek namelijk een essentieel element voor de inwoners.

Zonder muziek is er geen vreugde en geen leven mogelijk in Kaapverdië!

In het dagelijks leven, bij familiefeesten of bij de vele festiviteiten die op nationaal niveau en op elk eiland worden georganiseerd, dansen, zingen en musiceren de Kaapverdianen heel graag.

Wat de muziek zelf betreft, weerspiegelen de Kaapverdische ritmes de diversiteit van de bevolking. Deze omvatten dus verschillende types muziek:

 • Morna: Dit zijn tedere en melancholische muziekstukken (oorspronkelijk afkomstig vanop het eiland Boa Vista trouwens),
 • Coladeira: Dat zijn liedjes met een sneller en opzwepender tempo,
 • Zouk: Lokale muziek met een dansbaar ritme.

Kaapverdische muziek is een unieke mix van Portugese, Afrikaanse, Braziliaanse en West-Indische invloeden.

Cultuur in Kaapverdië: Conclusie

Dronebeeld Van De Dona Maria Pia Vuurtoren Op Het Eiland Santiago Met De Ondergaande Zon Die Voor Oranje Gloed Op Atlantische Oceaan Zorgt

De Kaapverdische cultuur is een mooi voorbeeld van een mix van Portugese en Afrikaanse cultuur.

Deze culturele mix komt niet alleen tot uiting in het eten en de muziek, maar ook in de lokale festiviteiten.

De Kaapverdische carnavals zijn bijvoorbeeld niet te missen Kaapverdische bezienswaardigheden als u zich echt eens wilt onderdompelen in de Kaapverdische cultuur.

Contacteer ons

  Privacybeleid *