• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Buitenverblijf kopen: Kies je voor nieuwbouw of voor bestaande bouw?

Buitenverblijf kopen: Kies je voor nieuwbouw of voor bestaande bouw?

min leestijd

nieuwbouw of bestaande bouw buitenverblijf kopen

Of het nu gaat om een wagen, sofa, maatpak of buitenverblijf kopen, voor sommige mensen volstaat alleen fonkelnieuw. Andere mensen vallen dan weer op iets met uitstraling en authenticiteit, iets met geschiedenis en ziel.

Op deze pagina bespreken we de voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw!

Voordelen van een nieuwbouw als buitenverblijf kopen

Het is natuurlijk wel aantrekkelijk om eigenaar te worden van iets dat nog nooit gebruikt en ingericht werd door iemand anders. Het roept een heerlijk gevoel van ongereptheid op.

Kies je voor een nieuwbouw dan biedt deze ongereptheid trouwens enkele onmiskenbare voordelen op financieel gebied. Zo kan je een nieuwbouw als buitenverblijf kopen en in vele gevallen genieten van:

  • Bouwgarantie (10 jaar in vele gevallen)
  • Gratis herstellingen gedurende de eerste jaren na aankoop
  • Lagere verzekeringskosten

Andere voordelen van een nieuwbouw als vakantiewoning kopen zijn de volgende:

Hoge kwaliteit van een nieuwbouw – Buitenverblijf kopen

Een bijkomend voordeel van een nieuwbouw is dat jouw tweede verblijf waarschijnlijk zal uitgerust zijn met de laatste technologieën en modieuze afwerkingen.

De bouwkwaliteit van een nieuwbouw ligt ook hoger dan pakweg een eigendom die een decennium geleden werd gebouwd.

De meeste potentiële kopers houden niet van verouderde of gedemodeerde eigendommen. Ze verkiezen nieuwbouweigendommen van de nieuwe generatie!

Beter en praktischer verhuurpotentieel – Tweede verblijf kopen

Een gloednieuwe nieuwbouw biedt ook grote voordelen indien je van plan bent om jouw vakantiewoning professioneel te verhuren als opbrengsteigendom.

Een nieuwbouw kan je gerust beschouwen als een ‘cash cow’ of melkkoe. Alle andere variabelen buiten beschouwing gelaten kan een nieuwbouw voor een grotere en stabielere inkomende cashflow uit verhuur zorgen dan een oudere eigendom.

Nieuw trekt een grote massa potentiële huurders en gasten aan en omvat heel vaak de laatste geïntegreerde technologieën en domotica.

Een nieuwbouw is ook praktischer om te verhuren dan een bestaande eigendom.

Het is het type opbrengsteigendom die je eigenlijk het minste kopzorgen zou moeten bezorgen op het gebied van onderhoud, gebreken en slijtage.

Meer flexibiliteit qua inrichting en design – Buitenverblijf kopen

Een ander voordeel van een buitenverblijf kopen op plan of in opbouw is dat je in vele gevallen meer inspraak hebt inzake de afwerking of zelfs de inrichting en opdeling van jouw nieuwe buitenverblijf.

Kopen in een complex levert je het voordeel op dat je de locatie en inplanting van jouw buitenverblijf in dat complex kan kiezen. Het exacte lapje grond dat je kiest kan later een grote rol spelen bij een eventuele verkoop!

Buitenverblijven die op grond gebouwd zijn op een uithoek van een complex zullen mogelijks vlotter verkopen dan buitenverblijven die gebouwd zijn op een lap grond in het midden van het complex.

Mogelijke valkuilen bij de aankoop van een nieuwbouw als vakantieverblijf

Btw – Nieuw buitenverblijf kopen

Het zou kunnen dat je als koper van een nieuwbouw in het buitenland btw verschuldigd bent. Je bent in bepaalde gevallen wel in staat om deze btw (deels) terug te vorderen indien je de eigendom verhuurt.

Hou hier rekening mee aangezien het toch dikwijls gaat om een behoorlijk percentage op de waarde van het nieuwe vakantieverblijf.

In Frankrijk kan u bv. dankzij het VEFA-schema de betaalde btw terugclaimen.

Investeerders kunnen zo dus een btw-neutrale investering maken (u dient de btw voor te schieten maar achteraf krijgt u deze integraal teruggestort).

Achtergrondcheck

Wees voorzichtig bij de selectie van het juiste vakantieverblijf. Onderzoek of de projectontwikkelaar of bouwheer een goede naam heeft en al dan niet betrouwbaar is.

Ook indien u een buitenlands pand wenst te kopen voor gemengd gebruik of met verhuurgarantie, is het belangrijk om uw due diligence grondig uit te voeren. Grondig uw huiswerk maken is namelijk wat de aankoop van een beleggingspand maakt of kraakt.

Budgettering belangrijk bij buitenverblijf kopen

Inzake budgettering is het heel belangrijk om duidelijk te communiceren met de verkoper van het nieuwbouw buitenverblijf. Je dient een glashelder inzicht te krijgen in de kostenstructuur van het vakantieverblijf.

Welke kosten zitten in de aankoopprijs en welke niet? Zit er een afgewerkte keuken in de prijs? Als koper van een nieuwbouw moet je ook oppassen voor dure pakketten meubilair!

Als koper van een nieuwbouw loop je op dit gebied meer risico dan als koper van een bestaande eigendom. Onderzoek de financiële kant van de zaak tot op het bot. Zo vermijd je onaangename verrassingen!

Voordelen van een bestaande bouw als buitenverblijf kopen

Authenticiteit en karakter

Sommige mensen zijn op zoek naar iets met uitstraling, iets met karakter, iets met ziel… Voor deze mensen kan een nieuwbouw nooit een klassieke woning met een specifieke geschiedenis evenaren.

Tientallen jaren slijtage en gebruik kunnen net zorgen voor die speciale uitstraling van een bepaalde eigendom. Denk bijvoorbeeld aan een oude stenen vloer die gepolijst werd door verschillende generaties van eigenaars.

Net het unieke verhaal en de uitstraling van zo’n eigendom is wat bepaalde kopers en huurders aantrekt. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig historisch huis in Italië met originele terracotta tegels, eiken balken en zelfs fresco’s.

Mogelijkheid om te inspecteren en de sfeer op te snuiven

Een bestaande eigendom aankopen biedt je ook de mogelijkheid om vast te stellen hoe de eigendom functioneert als thuis en in de omgeving. Heb je een goed gevoel in de eigendom? Hoe voelt de buurt aan? En de lokale buren?

Deze vaststellingen kan je niet maken bij eigendommen die je op plan koopt en die er nog niet staan.

Mogelijke valkuilen bij de aankoop van een bestaande bouw als buitenverblijf

Verborgen gebreken bestaand buitenverblijf kopen

Let op voor verborgen gebreken. Ga alleszins op inspectie en bekijk de eigendom in kwestie alvorens je zou aankopen.

Laat eventueel een onafhankelijke expert het huis doorlichten.

Over het algemeen mag je aannemen dat hoe ouder het huis is, hoe groter het risico op verborgen problemen. Zo kan vocht in de muren verdoezeld zijn met een vers likje verf, enzovoort.

Bouwovertredingen

Ga ook altijd na of een bestaande eigendom nog conform is met de moderne bouwregels. Ga ook na of er geen bouwovertredingen begaan zijn in het verleden en wat de eventuele kostprijs is van een regularisatie.

Zo zou je kunnen checken of er voor bepaalde aanpassingen of uitbreidingen wel de juiste bouwvergunning werd verkregen. Schakel hiervoor een lokale advocaat in en vermijd op deze manier een koude douche in de toekomst!

Vastgoedbeleggingen in de kijker

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Nog meer info over buitenlands vastgoed

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *