• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Brussel als investeringslocatie: Voordelen en opportuniteiten voor beleggers

Brussel als investeringslocatie: Voordelen en opportuniteiten voor beleggers

min leestijd

brussel als investeringslocatie rijhuizen in brussel centrum residentieel vastgoed

Brussel als investeringslocatie komt met enkele unieke voordelen die geen enkele andere Belgische stad kan bieden.

De aanwezigheid van politieke instellingen, het internationaal bedrijfsleven en tienduizenden goed betaalde expats en diplomaten zorgt ervoor dat deze stad aantrekkelijk is om in te investeren.

Ontdek hieronder enkele voordelen van Brussel als investeringsplaats en doe inspiratie op als belegger.

Waarom Brussel geschikt is om geld te investeren

Brussel wordt beschouwd als hoofdstad van Europa en biedt een uitstekend klimaat voor het bedrijfsleven:

 • Centrale locatie en toegang tot de open en vrije markteconomie van de EU
 • Er is een grote vijver vol talent aanwezig bestaande uit meertalig opgeleide vakmensen uit quasi alle sectoren
 • De overheid zorgt voor diverse zakelijke stimulansen en diensten
 • Er is een uitstekende infrastructuur aanwezig (metronetwerk, busnetwerk, internationale luchthaven, goed wegennetwerk, enzovoort).

Brussel is een kosmopolitische stad, een smeltkroes van culturen, en ligt vrij centraal op het kruispunt van diverse Europese culturen.

Brussel huisvest duizenden koopkrachtige diplomaten, lobbyisten, journalisten en werknemers van internationale instellingen en verenigingen.

Het is dus geen wonder dat meer en meer particulieren actief op zoek zijn naar een goed renderende opbrengsteigendom in Brussel te koop om te verhuren aan deze interessante doelgroep.

Los van het zakelijke en culturele is de hoofdstad van België ook een interessante en aangename plaats voor gezinnen.

Bepaalde buurten, wijken en gemeentes in Brussel bieden een goede balans voor jonge gezinnen. Het is met andere woorden een gezinsvriendelijke omgeving waar er een verwelkomende en gastvrije sfeer heerst.

Gezinnen uit binnen- en buitenland kunnen er zich vlot integreren en een aangename thuis uitbouwen is mogelijk. Brussel is dus ideaal om van de aangename aspecten van het leven te genieten.

Daarnaast is de Belgische hoofdstad een stad die wemelt van de zakelijke opportuniteiten. Ook qua jobs en salarispakketten is Brussel de top van de top in België.

Bijgevolg wonen er in Brussel dus een groot aantal inwoners uit de hele wereld. Brussel is multicultureel, met tientienduizenden expats.

Het is dus een echte internationale wereldstad waar de plaatselijke Belgische cultuur en het internationaal gegeven elkaar verrijken en versterken.

Brussel als investeringslocatie: Voordelen

Hieronder kan u ontdekken waarom Brussel geschikt is om te investeren, zowel voor bedrijven als particulieren met te investeren spaargeld.

Gunstig bedrijfsklimaat

Voor ondernemingen uit binnen- en buitenland worden investeringen in Brussel gefaciliteerd.

Zo heeft de Belgische regering fiscale stimuleringsmaatregelen en initiatieven ingevoerd om het land en de hoofdstad aantrekkelijker te maken voor Belgische én buitenlandse investeerders.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt lokale ondersteuning en doet er ook alles aan om werkgevers naar de hoofdstad te lokken.

Op overheidsniveau doet men er met andere woorden alles aan om een aantrekkelijk investeringsklimaat te creëren.

De lokale Brusselse instanties willen buitenlandse investeerders naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lokken omdat zij de motor van de lokale arbeidseconomie vormen.

Binnen- en buitenlandse bedrijven zijn er met andere welkom voor vrijblijvend advies om een vestiging op te richten in deze strategisch gelegen Belgische hoofdstad.

Ultra-strategische locatie

Een van de grootste troeven van Brussel is ongetwijfeld de strategische ligging ervan in Europa.

Brussel is geografisch gezien uitstekend gelegen in het centrum van West-Europa.

Dankzij deze centrale ligging liggen diverse andere grote Europese steden slechts op een boogscheut afstand van Brussel.

Binnen een straal van +/- 475 kilometer rond Brussel wonen honderden miljoenen consumenten met een enorme koopkracht.

Het is met andere woorden een unieke locatie om de Europese markt te bedienen, zowel in de B2B als de B2C sectoren.

Qua bereikbaarheid behoort Brussel ook tot de top van de top. Deze hoofdstad van België is vlot bereikbaar met de wagen, de trein en het vliegtuig.

Bovendien is Brussel zelf ook uitstekend ingericht met een uitgebreid ondergronds metronetwerk en talloze bus- en tramlijnen.

Meertalige internationale stad

Brussel telt meer dan 1 miljoen inwoners en is zeer multicultureel en divers. Dit is gelijkaardig aan de hele provincie Vlaams-Brabant qua inwoners!

Hierdoor beschikt deze Belgische hoofdstad over een internationale schare talenten. Bedrijven kunnen in Brussel dus toptalent uit alle sectoren vinden.

Bovendien kan Brussel terugvallen op een kwalitatief hoogstaand Belgisch onderwijsnetwerk.

In Brussel wordt Engels op grote schaal gesproken, als voertaal in het bedrijfsleven en vaak als tweede of derde taal in de privésfeer (zoals in de horeca).

Leuk weetje: Brussel is multicultureel en dit valt ook af te leiden uit de lokale bevolkingssamenstelling. Meer dan 33% van de inwoners in Brussel is van buitenlandse origine.

Deze unieke internationale mix van inwoners is bijzonder aantrekkelijk voor het internationaal bedrijfsleven.

Een dergelijke concentratie van hooggekwalificeerde polyglotten is namelijk aantrekkelijk voor bedrijven en instellingen die constant op zoek zijn naar meertalig en hoogopgeleid personeel.

Uitstekende infrastructuur: Brussel als investeringslocatie

Brussel is goed bereikbaar via het uitgebreide Belgische wegennet alsook via het spoornetwerk en talloze internationale luchtverbindingen.

De uiterst centrale locatie van deze grootstad in West-Europa zorgt ervoor dat men Brussel vlot kan bereiken vanuit diverse andere Europese grootsteden.

Een pluspunt van Brussel is dat deze stad betaalbaarder is dan talloze andere Europese grootsteden.

De huur- en vastgoedprijzen in Brussel zijn bijvoorbeeld een stuk betaalbaarder dan in naburige internationale grootsteden zoals Londen, Parijs, München, Frankfurt, enzovoort.

Bovendien is Brussel de ideale plaats voor het organiseren conferenties, congresbijeenkomsten en vakbeurzen met een internationaal doelpubliek.

Internationale instellingen

Brussel heeft enorm wat internationale uitstraling en slagkracht.

Deze hoofdstad van België biedt namelijk onderdak aan vele internationale instellingen en aan talloze internationale verenigingen, internationale journalisten, lobbyisten en diplomaten.

Voor grote bedrijven is Brussel als stad bijzonder interessant om rechtstreeks contact te onderhouden met diverse internationale instellingen.

Enkele voorbeelden van internationale instellingen die in Brussel gevestigd zijn, zijn de volgende:

 • Europese Commissie
 • Europees Parlement
 • Diverse andere Europese instellingen
 • NAVO
 • VN-organen
 • Internationale en Europese handelsverenigingen
 • Internationale Ngo's
 • Ambassades en ereconsulaten
 • Adviesbureaus
 • Industrieorganen
 • Denktanks

In Brussel zijn met andere woorden een enorm aantal diplomaten en lobbyisten actief.

Het is dé grootstad in Europa om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen op Europees en internationaal besluitvormingsniveau.

Bovendien kunnen grote bedrijven er via de juiste contacten en relaties het beleid mee sturen en beïnvloeden.

Uitstekende beroepsbevolking

De Brusselse beroepsbevolking bestaat uit een enorm gediversifieerde groep mensen en talenten die verschillende talen spreken en diverse vaardigheden hebben.

De multiculturele samenleving in Brussel zorgt ervoor dat deze grootstad over enorm wat meertalig talent beschikt.

Vooral voor internationaal georiënteerde bedrijven is de Brusselse smeltkroes dus een uitzonderlijk interessante plaats om talent te rekruteren.

Bedrijven krijgen in Brussel toegang tot een grote vijver van meertalige en hoogopgeleide arbeidskrachten.

Besluitvormingscentrum van EU

Brussel is naast de hoofdstad van België ook hét besluitvormingscentrum van België én van de Europese Unie.

Brussel is met andere woorden het politieke centrum van Europa voor regeringsbetrekkingen en beleidsvorming.

Het is ook de plaats waar grote internationale bedrijven kunnen wegen op het EU-beleid.

Brussel is de perfecte locatie om het EU-beleid op te volgen en te beïnvloeden via de juiste kanalen.

In Brussel centrum zijn er meer dan 10 EU-instellingen gevestigd, waaronder als meest bekende de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement.

Kortom, de hoofdstad van België is een uitstekende en centraal gelegen locatie om de vinger aan de pols te houden qua besluitvorming.

Bovendien is het ook de ultieme hotspot voor bedrijven om hun producten of diensten te promoten bij de diverse EU-instellingen.

Internationaal zakencentrum: Brussel als investeringslocatie

Brussel biedt zoals eerder gesteld nog vrij concurrentiële huur- en vastgoedprijzen, ook in de niche van het commercieel vastgoed (kantoorruimtes, winkelcentra, enzovoort).

Dit is vanzelfsprekend interessant voor bedrijven in vergelijking met peperdure vastgoedlocaties zoals Londen of Parijs.

Bovendien is de gemiddelde kost van het levensonderhoud in Brussel ook acceptabel. Drank en gerechten zijn er mede dankzij de grote concurrentie relatief scherp geprijsd bijvoorbeeld.

Interessant weetje: Brussel is de thuisbasis van een kleine tweeduizend buitenlandse bedrijven die er een Europees kantoor draaiende houden.

Naast een robuuste transport- en vastgoedinfrastructuur, beschikt de hoofdstad van België dus ook over een voortreffelijk kader om zaken te doen.

Vastgoed kopen om te verhuren in Brussel: Waarom interessant?

In Brussel zelf wonen meer dan 1 miljoen mensen en in een straal van 60 km rond Brussel zijn in totaal meer dan 5 miljoen mensen woonachtig.

Op Belgisch niveau vertegenwoordigen al deze mensen samen een aanzienlijk aandeel van de totale Belgische koopkracht.

Hieronder leest u enkele interessante kenmerken en troeven van de Belgische hoofdstad die investeren in België echt de moeite waard maken:

Hoge concentratie van koopkracht in België

De economie in en rond Brussel is stabiel en de koopkracht van werknemers in Brussel is ronduit hoog in vergelijking met andere Belgische steden (gezien de hogere lonen in Brussel).

Het is algemeen geweten dat Brusselse inwoners graag het geld laten rollen, ook tijdens minder goede economische tijden.

Zowel tijdens de meest recente financiële crisis als tijdens de Coronacrisis is gebleken dat de Brusselse consument blijft spenderen.

Dit is vanzelfsprekend positief nieuws voor de lokale Brusselse economie daar ze op deze manier economische schokken kan verteren.

Toeristisch en evenementencentrum

Brussel is een hele bekende internationale toeristische trekpleister en is tevens een hele populaire locatie om evenementen te organiseren.

De hoofdstad van België is dé locatie bij uitstek voor organisatoren van conferenties, bedrijfsincentives, tentoonstellingen, kleinschalige en grootschalige formele en informele vergaderingen, enzovoort.

Qua toerisme zit Brussel op hoog niveau met onder normale omstandigheden een groot half miljoen overnachtingen op maandbasis.

Groeiende bevolking

Los van toeristen en zakenreizigers die kortstondig op bezoek komen, is Brussel een snelgroeiende Europese stad.

Vanaf 2011 tot en met 2020 steeg het aantal inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van +/- 1 119 000 inwoners naar +/- 1 218 000 inwoners..

Dit is een bevolkingsgroei van +/- 8,85% gedurende de laatste 10 jaar.

In combinatie met de vergunningsproblematiek in het Brusselse betekent dit dus een stabiele én stijgende vraag naar kwalitatief hoogstaande wooneenheden.

Brussel als investeringslocatie voor premium vastgoed voor verhuur is dus interessant.

Deze bevolkingsevolutie in Brussel verklaart ook waarom de gemiddelde vastgoedprijzen in Brussel hoger zijn dan in andere Belgische steden en ook sneller dan gemiddeld stijgen in vergelijking met andere steden.

Brussel is een huurdersmarkt

Brussel biedt een uitstekende levenskwaliteit en expats kunnen er nog huren aan relatief betaalbare huurprijzen in vergelijking met andere Europese grootsteden.

Gezien de samenstelling van de bevolking (tienduizenden expats) is er een continue grote vraag naar goed onderhouden wooneenheden te huur.

Qua ontspanning, gezinsleven, cultuur en vrijetijdsbeleving heeft Brussel veel te bieden.

Deze stad biedt een hoogstaande levensstandaard aan aanvaardbare, billijke prijzen.

Anders gesteld, Brussel is een magneet voor werknemers op zoek naar een goedbetaalde job en tegelijkertijd is Brussel betaalbaarder dan andere Europese grootsteden zoals Londen en Parijs.

Expats kunnen vaak in Brussel wonen op kosten van de werkgever (hun woonst is deel van het salarispakket) en bijgevolg huurt een groot deel van de expatpopulatie.

Dit is een interessant gegeven voor beleggers die Brussel als investeringslocatie overwegen.

Veel groene ruimte in Brussel als investeringslocatie

Als kers op de taart is Brussel ook gezegend met een groene long.

Denk bijvoorbeeld aan het prachtige Zoniënwoud en aan een kleine 9 000 hectare aan groene leefomgeving.

In Brussel is een park nooit veraf. Bovendien wordt er meer en meer aandacht besteed aan zwakke weggebruikers zoals fietsers via bijkomende fietspaden.

Het Zoniënwoud is dé blikvanger qua pure natuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het is een magnifieke plek om tot rust te komen in de natuur. Wandelen, joggen, fietsen, paardrijden, enzovoort, het kan er allemaal.

Brussel als investeringslocatie is dus meer dan grijze beton!

Conclusie: Beleggen in onroerend goed om te verhuren in Brussel

Een appartement kopen om te verhuren in Brussel kan interessant zijn voor een particulier die op zoek is naar meer rendement zonder veel risico.

De Brusselse vastgoedprijzen zijn momenteel stabiel en het ziet ernaar uit dat ze verder zullen doorstijgen.

De stijgende vastgoedprijzen in het Brusselse kunnen aan diverse zaken worden toegeschreven.

Onroerend goed in Brussel biedt in elk geval een waardevast beleggingsalternatief met een hoger rendement op kapitaal dan een klassieke spaarrekening bij de bank.

Bovendien is Brussels vastgoed als belegging stukken veiliger en waardevaster dan de Brusselse beurs.

Andere weetjes over beleggingspanden in Brussel

Waardevaste opbrengsteigendommen in Brussel als investeringslocatie

Sommige mensen beschouwen het aankopen van onroerend goed in Brussel voor verhuur als hun uitweg naar financiële stabiliteit én onafhankelijkheid.

Redenen voor dergelijke denkpatronen zijn de volgende:

 • Gebrekkig rendement van klassieke spaarproducten zoals spaarboekjes in verhouding tot de inflatie
 • Constante en gestage groei van de Belgische vastgoedprijzen in de afgelopen jaren

Bepaalde beleggers beschouwen Brussel zelfs als een uitstekende locatie om zuiver op kapitaalgroei te focussen en minder op huurrendement.

Dergelijke investeerders zijn dus bereid om kapitaal in Brussels onroerend goed te investeren zonder dat dit vastgoed maandelijks een aantrekkelijk verhuurrendement oplevert.

Dergelijke investeerders speculeren vooral op een meerwaarde bij een latere verkoop van het onroerend goed.

Premium afwerking en comfort centraal

De Brusselse vastgoedmarkt is een huurdersmarkt met specifieke wensen en eisen.

Zo verlangen de doorgaans koopkrachtige en welvarende huurders (vaak expats) naar een zeker niveau qua afwerking en comfort.

Een hoogwaardige premium afwerking en inbouwmeubilair zijn absoluut een meerwaarde om vlot te verhuren aan koopkrachtige huurders.

Nieuwbouw is schaars door vergunningsproblemen in Brussel

De aankoop van een nieuwbouwappartement in Brussel als investering is aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar zekerheid.

Brussel als investeringslocatie en de Brusselse vastgoedmarkt specifiek is stabiel en de lokale huurdersvraag is dat ook.

In Brussel heerst tevens een vergunningsproblematiek die ervoor zorgt dat premium nieuwbouw vastgoed er schaars is.

De meeste projectontwikkelingen die dan uiteindelijk toch groen licht krijgen, lanceren dus op basis van off-plan aankoopmogelijkheden.

In Brussel is het niet ongewoon om off-plan te kopen nog voor het vastgoedproject effectief gebouwd is.

Zo is het absoluut niet abnormaal om tot +/- 2 jaar voor de oplevering van de wooneenheden reeds aan te kopen.

Het is de enige manier om de beste wooneenheden te pakken te krijgen en deze werkwijze is gezien de schaarste dus goed ingeburgerd in de praktijk.

Rentmeesters en verhuurmakelaars ter plaatse

Als particuliere vastgoedbelegger in Brussel wenst u een hoogwaardige opbrengsteigendom te kopen op een goede, waardevaste locatie.

Bovendien wilt u de huurinkomsten maximaliseren en tevens wilt u leegstand of wanbetaling absoluut vermijden.

Het meest interessante is dan om wooneenheden te kopen en vervolgens beroep te doen op een professionele verhuurmakelaar/rentmeester.

Zo kan u passief investeren en al het werk uitbesteden aan een professional die uw opbrengsteigendom maximaal zal laten renderen.

Bekijk hieronder enkele interessante opties om op passieve wijze in Brussels investeringsvastgoed voor verhuur te beleggen.

Projecten om passief te beleggen in vastgoed in Brussel

Heeft u interesse in nieuwbouw vastgoedprojecten in Brussel als belegging om te verhuren?

Bekijk dan de onderstaande aanbiedingen welke beschikbaar zijn inclusief een complete ontzorgingsformule zodat het een passieve belegging wordt.

Aanbod nieuwbouw vastgoed: Brussel als investeringslocatie

Aanbod investeringsvastgoed op andere locaties

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€250.000 (Vanaf prijs excl. kosten)

Aanzienlijk meerwaardepotentieel

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Diegem, Brusselse rand, België

€90.000 (min. eigen inbreng)

Triple A vastgoed (waardevast)

€95.000 (min. eigen inbreng)

Vlakbij Europese Wijk (topligging)

Flat

Te koop voor verhuur en privé

De Pascalestraat, 1000 Brussel, België

Aanbod investeringsvastgoed op andere locaties

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *