• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Beleggen in huurwoningen op latere leeftijd: 6 tips voor bijkomende inkomsten

Beleggen in huurwoningen op latere leeftijd: 6 tips voor bijkomende inkomsten

min leestijd

beleggen in huurwoningen op latere leeftijd tips voor bijkomende inkomsten

Denk je dat je de boot gemist hebt voor het beleggen in huurwoningen? Dat het op de een of andere manier ’te laat’ is omdat je de veertig, vijftig, zestig of zelfs zeventig hebt bereikt? Denk dan nog maar eens goed na! Lees zeker verder, in wat volgt kan je ongetwijfeld wat meer perspectief krijgen.

Hieronder volgen een 6-tal tips voor volwassenen om te investeren in hun eerste huurwoning op middelbare of zelfs op nog latere leeftijd.

Beleggen in huur­woningen: Beter laat dan nooit

De beste tijd om een boom te planten was 20 jaar geleden. De tweede beste tijd is nu. – Chinees spreekwoord

Investeren in vastgoed is niet het exclusieve domein van steenrijke investeerders of jonge koppels.

Sterker nog, beleggers van middelbare leeftijd en ook senioren hebben een aantal voordelen qua investeerders­profiel. Denk aan levenservaring, meer financiële slagkracht, een groter netwerk, langdurigere relaties met banken, enzovoort.

Oké, je hebt misschien kinderen die veeleisend kunnen zijn. Of je hebt een echtgenoot en/of een veeleisende baan. En dan? Denk je dat je de eerste ouder bent die fulltime werkt om een huurwoning te kunnen kopen voor extra vermogensopbouw?

Je hebt op latere leeftijd hoogstwaarschijnlijk meer spaar­geld ter beschikking dan een 28-jarige die zijn/haar eerste woning probeert te kopen.

Daarnaast heb je waarschijnlijk al wat ervaring opgedaan met het kopen van vastgoed, in het kader van een eigen woonst om in te wonen.

Je hebt in zo’n geval ook het hypotheekfinancieringsproces al eens eerder doorlopen en je kent ondertussen wel al enkele valkuilen waarop je moet letten.

Zes tips voor het inves­teren in huur­woningen op latere leef­tijd

Maak gebruik van (en bouw!) jouw net­werk

maak gebruik van netwerk en contacten om investeringspuzzel te doen kloppen

Denk je dat de 25-jarige ‘starter’ een goed netwerk zoals dat van jou heeft? Vergeet het!

Een voordeel van wat ouder zijn, is dat je vrij veel mensen leren kennen hebt in de loop der jaren. En dat kan van pas komen in het kader van investeren in vastgoed voor verhuur.

Profiteer van je superieure netwerk en zet ook in op het uitbouwen van een nog sterker netwerk. Wie ken je in de vastgoedsector? In de hypotheeksector voor de financiering van de vastgoed­belegging? Wie zijn je contacten in de bouw­sector en de aannemers­wereld?

En ben je eerder op zoek naar een handenvrije investering waarbij je belegt in een kant-en-klare opbrengsteigendom, inclusief contractueel gewaar­borgde verhuur­inkomsten zonder zorgen?

Kijk dan naar het overzicht van dergelijke beleggingsopties in vastgoed in binnen- en buitenland.

De loodgieter in je vrijdagse pokergroep kan je doorverwijzen naar betrouwbare en betaalbare aannemers en klusjesmannen.

De vastgoedmakelaar in je squashclub dekt mogelijk niet het gebied waarin je wilt beleggen, maar hij/zij kan je eventueel wel doorverwijzen naar iemand die dat wel doet.

Stop niet bij vrienden van vrienden maar bouw actief je netwerk verder uit. Netwerken is een goede investering in uw toekomst als investeerder in vastgoed.

Word lid van lokale Facebook-groepen en online of offline beleggersclubs voor vastgoed­investeerders. Neem deel aan lokale bijeen­komsten, beurzen en seminaries met als hoofdthema beleggen in vastgoed.

Meld je eveneens aan bij lokale groothandels, lokale bouw­promotoren en bepaalde niche­spelers in de regio die jouw voorkeur krijgt.

Begin met het samenstellen van jouw droomteam. Beleggen in verhuur­woningen is tenslotte een teamsport en je hebt, met wat geluk en voorspoed, ook nog tientallen jaren voor je om bijkomende contacten te leggen en je selectie van partners uit te breiden!

Maak gebruik van je bestaand ka­pitaal

meer kapitaal ter beschikking op latere leeftijd om te investeren in huurwoningen

De illustratie hierboven, van baby tot senior, geeft de financiële verhoudingen tussen ver­schillende leeftijds­groepen en hun investerings­capaciteit heel goed weer. Hou ouder je bent, hoe kapitaal­krachtiger je nor­maliter bent.

Dit is logisch daar je reeds vele jaren actief gewerkt hebt en misschien zelfs al een of meerdere erfenissen heeft ontvangen op zo’n leeftijd.

Na een aantal decennia in dienst (of als zelfstandige ondernemer) te hebben gewerkt, zou je veel meer geld moeten hebben gespaard dan een 23-jarige die net afgestudeerd is en de eindjes aan elkaar moet knopen met een startersinkomen (tip voor de jongere lezers: Lees onze 10 tips en strategieën om slim te beleggen als twintiger).

Met andere woorden, die extra kapitaalkracht waarover je op latere leeftijd beschikt, is een concurrentievoordeel dat je hebt ten opzichte van jongere beleggers die in dezelfde markt op zoek zijn naar investerings­vastgoed.

Misschien kun je het je wel veroorloven om een hogere aanbetaling voor een woning of appartement te doen om op die manier harder en scherper te kunnen onderhandelen.

Je kun ook de keuze maken om het beleggingspand (deels) te financieren met een lening, ook al kun je het je veroorloven om het aankoopbedrag volledig te betalen. Dit omwille van (1) fiscale voordelen en (2) rendements­maximalisatie via het financiële hefboom­effect.

Meer geld tot je beschikking hebben is een enorm voordeel ten opzichte van de jongelui.

Gebruik je financiële slagkracht in je voordeel om standvastig te kunnen onderhandelen, om de best mogelijke lening te krijgen en sneller deals te sluiten dan je concurrenten dat kunnen.

Ga creatief om met vast­goed dat u reeds bezit

herinrichting en optimalisatie van vastgoed en bestaande ruimtes om inkomsten op te krikken

Creatief geld verdienen met uw bestaande woning of appartement… Het kan! Denk aan de trend van kleiner gaan wonen, zoals in een duplex bijvoorbeeld.

Vergeet het maar, Marc! Ik wil niet in een rommelige duplex wonen! – Reactie van de echtgenote

De reactie hierboven hoeft niet het einde van het verhaal te betekenen voor Marc en zijn wens om extra geld te verdienen met de verhuur van vastgoed. Om te beginnen bestaan er naast duplex units ook tal van nette meergezinswoningen.

Schrijf deze niet meteen af omdat je in het verleden misschien een mindere ervaring hebt gehad met zo’n kleinere meergezinswoning.

Je kan trouwens ook gewoon een deel van uw bestaande woning (zoals een beneden- of bovenverdieping) gaan inrichten als aparte woonst om te verhuren.

Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te verhuizen en dat je maandelijks huurgeld opstrijkt wegens een creatieve opdeling van je bestaand pand.

Denk dus niet alleen aan simpele kamerverhuur op korte termijn via een online platform zoals Airbnb bijvoorbeeld. Je kan eveneens opteren voor standvastige en lange termijn verhuur van een deel van je bestaande woning.

De huurinkomsten zal de bank trouwens (deels) mee in rekening nemen indien je een applicatie indient voor het lenen voor een opbrengsteigendom!

Met andere woorden, een deel van je bestaande woning verhuren, biedt je meer mogelijkheden qua losweken van een (hypothecaire) lening voor de aankoop van een opbrengsteigendom.

Maar zelfs als je echtgenote/echtgenoot vastberaden blijft om in een eengezinswoning te wonen, alleen zonder pottenkijkers, zijn er nog steeds vele andere manieren om toch creatief om te gaan met eigendommen die u reeds bezit!

Kun je eventueel een appartement boven de garage toevoegen? Of kan je een studio inrichten in de kelderruimte? Iets met een aparte ingang natuurlijk, zodat je je niet hoeft te mengen met de huurder(s).

Als je een grotere garage hebt, kun je deze dan niet eventueel als opslagruimte verhuren?

En als je kinderen allemaal het nest verlaten hebben, terwijl je zelf nog niet klaar bent om te verhuizen naar iets kleiner, kun je nog steeds iemand anders verwelkomen.

Via een internationaal uit­wisselings­project van studenten bijvoorbeeld kun je eventueel een uitwisselings­student bij jou thuis verwel­komen.

Hou het doel van beleggen in huur­woningen in het vizier: Inkomen voor pen­sionering

doel van beleggen in huurwoningen op gevorderde leeftijd is meer inkomen voor pensioenjaren

Mensen investeren om vele redenen en op vele manieren in vastgoed.

Wat betreft het vraagstuk Actief of passief investeren in vastgoed, ligt onze raad voor de hand. Overweeg als rijpere volwassene om ‘passief inkomen’ bovenaan je prioriteitenlijst te plaatsen.

Passief inkomen via vast­goed: Top­prioriteit

Passief inkomen verdienen met vastgoed is een ideale beleggingsformule om zorgeloos extra inkomsten te verdienen met onroerend goed zonder de verantwoordelijkheden als huisbaas te moeten dragen.

Het mooie van verhuur­beleggingen is ook dat je jouw rendementen ongelooflijk nauwkeurig kunt voorspellen, zelfs voordat je een enkele euro neertelt als aanbetaling.

Je kunt de gemiddelde huurprijs op de regionale markt onderzoeken via websites van lokale makelaars alsook via grotere online vastgoed­platformen via een zoekopdracht op postcode of naam van de gemeente of stad.

Je kunt ook de gemiddelde leegstand in de buurt onderzoeken, de kosten voor lokaal vastgoedbeheer kun je te weten komen door diverse makelaars en rentmeesters te contacteren uit de regio, enzovoort.

De jaarlijkse onroerend­goed­belasting kun je te weten komen via de huidige eigenaar en de verzekerings­premies kun je altijd laten simuleren door jouw vertrouwde verzekerings­makelaar.

Je kunt ook reparatiekosten en grotere renovatiekosten nauw­keurig voorspellen met behulp van een grondige inspectie, eventueel door een expert in te schakelen en deze te betalen voor zijn/haar geleverde prestaties.

Vervolgens kan je diverse offertes aanvragen (voor een nieuw dak, nieuwe ramen, een nieuwe keuken en/of badkamer, moderne kunststof profielen, ingebouwde kasten, enz.) als onderdeel van jouw budgettering om een duidelijk beeld van de te verwachten kosten te krijgen.

Positieve maan­delijkse cash­flow moet voor­rang krijgen op potentiële meer­waarde

Uit het voorgaande blijkt duidelijk dat je dus precies kunt te weten komen wat voor soort cashflow je van een bepaalde verhuurwoning kunt verwachten voordat je beslist om te investeren.

Dit betekent dat je de mogelijke vastgoedbeleggingen kunt gaan filteren op basis van het soort cashflow dat ze gaan opleveren. Je kan ervoor opteren om alleen te beleggen in verhuurvastgoed met een sterke positieve maandelijkse cashflow.

Een opwaardering (waarde­stijging) van het onroerend goed kan wel of niet plaatsvinden in de toekomst. Rekenen op een mogelijke meerwaarde in de toekomst is niet verstandig daar er tal van externe factoren spelen waarop je geen grip hebt.

Maar de maandelijks cashflow daarentegen is niet gebaseerd op toekomstige hoop en gebeden!

Deze cashflow is gegarandeerd en kan positief (huurinkomsten > maandelijkse kosten + financieringskosten en aflossingen) of negatief (huurinkomsten < maandelijkse kosten + financieringskosten en aflossingen) uitvallen.

Huurwoningen als fi­nanciële plannings­techniek voor pensioen­jaren

Huurwoningen kunnen bijgevolg ongelooflijk efficiënte inkomsten­producenten zijn voor je pensioen­jaren.

Door te beleggen in huurwoningen, krijg je meer financiële ademruimte om je oude dag comfortabel door te brengen. Het laat je ook toe om niet langer jouw spaarkapitaal compleet op te leven.

Door voldoende positieve maandelijkse cashflow via vastgoed te regelen, gaat het hele begrip van ‘veilig opleven en opnemen van kapitaal’ uit het raam.

Je hoeft tijdens jouw pensioenjaren dan geen activa te verkopen om voldoende geld te hebben om van te leven. Je kunt namelijk gewoon leven van jouw inkomsten uit verhuur.

In feite produceren huurwoningen in de loop der jaren zelfs meer inkomsten, niet minder. De huurprijzen gaan omhoog via een indexatie­mechanisme (hierdoor is beleggen in huurwoningen een inflatiebestendige investering en inkomstenbron).

En indien je een degelijk financieel plan hebt uitgedokterd, al dan niet in samenspraak met een ervaren financiële planner, dan zal je bij aanvang van jouw pensioensparen nog een stevige boost ondervinden van de maandelijkse huurinkomsten.

Je kan namelijk gaan plannen en organiseren om ervoor te zorgen dat de financiering van de opbrengsteigendom afloopt op het moment dat je met pensioen gaat.

In dat scenario zal jouw maandelijkse positieve netto­cashflow nog een pak hoger uitvallen omdat de interest­betalingen en/of kapitaal­aflossingen wegvallen.

Op dat moment bereik je qua inkomstenpotentieel de piek van de huurwoning in kwestie, net op het moment dat je van je welverdiend pensioen gaat genieten. Prachtig, is het niet?

Herinvesteer jouw extra in­komen in huur­woningen

extra inkomen uit huurwoningen herinvesteren voor nog meer maandelijkse inkomsten

Als rijpere, meer ervaren volwassene ben je al een tijdje vertrouwd en bekend met budgetteren:

  • Aan de ene kant kan dit betekenen dat je vastgeroest zit in een bepaalde manier van budgetteren
  • Aan de andere kant kan het zijn dat je al het een en ander weet van budgetteren en plannen

Wanneer jongere mensen een promotie krijgen, is het eerste wat ze vaak doen een manier vinden om hun hogere inkomen uit te geven.

Dat kan een beter appartement zijn, een duurdere auto of gewoon meer geld uitgeven aan reizen, bars, uitstapjes en restaurants.

Dit fenomeen wordt levens­stijlinflatie genoemd en het is verraderlijk. Als oudere volwassene heb je inmiddels uit de eerste hand gezien hoe contraproductief levensstijlinflatie is.

Als rijper individu begrijp je dit gewoon beter (omdat je hoogstwaarschijnlijk al eens hebt meegemaakt wat de gevolgen zijn indien je jezelf vergaloppeert op het vlak van uitgaven)…

Kredietkaartschuld? Misschien heb je daar meer ervaring mee dan je zou willen. Snellere auto’s? Niet zo sexy als toen je 22 was.

Dus als je een huurobject koopt en die extra € 200, € 300, € 400 of € 500 per maand begint te verdienen, wat gaat je ermee doen?

Ga het geld opnieuw beleggen in huurwoningen! Leg het opzij en verzamel voldoende eigen inbreng om een bijkomend beleggings­pand te kopen.

Actief of passief beleggen in huur­woningen? Maak een door­dachte keuze

Actief beleggen in huur­woningen – Zelf huisbaas spelen

Ben je een doe-het-zelf type? Dan is zelf aankopen, renoveren, opfrissen en verhuren het ideale pad. Je zal dan ook zelf huisbaas worden en je neemt er de soms vervelende stress en kopzorgen met plezier bij.

Deze manier van investeren in onroerend goed is niet geschikt voor iedereen. Huisbaas worden kan een nachtmerrie zijn indien je met een vervelende huurder opgezadeld zit. Bovendien dien je jezelf af te vragen hoeveel je vrije tijd waard is…

Zeker indien je ook passief kunt beleggen in huurwoningen, zonder er zelf veel tijd en moeite te moeten insteken:

Passief beleggen in huur­woningen – Zorgeloos en niets zelf doen

Voordelen van een passieve vastgoed­belegging

Hecht je veel waarde aan vrije tijd en je partner en gezin? Ben je bovendien reeds drukbezet met je job en hobby’s? En zijn extra verantwoordelijkheden als huisbaas het laatste wat je wilt?

Dan is een passieve vastgoedinvestering dé oplossing (laat je verder inspireren op de pagina passief beleggen in vastgoed).

Je kan namelijk de volle eigendom verwerven van een huurwoning, eventueel met contractueel gewaarborgde huurinkomsten, en de verhuur en het beheer ervan uitbesteden aan de promotor.

Kortom: Als eigenaar heb je zelf niets te maken met de uitbating, de verhuur, het onderhoud, enzovoort. Passieve pensioen­inkomsten verzekeren met vast­goed in het kader van pensioen­planning is dus wel degelijk mogelijk.

Lees er nog meer diepgaande info over op actief of passief investeren in vastgoed en passieve vastgoedbelegger versus actieve vastgoedverhuurder: Wat bent u?

En beleg je in zo’n kant-en-klare huurwoning met verhuurgarantie, dan kan je ook nog eens rekenen op gewaarborgde huurinkomsten.

Bijgevolg kan je dus ook rekenen op een zeker jaarlijks rendement (berekend over de aankoopwaarde en/of de eigen inbreng indien je deels financiert met een lening).

Beleggen in vastgoed met verhuurgarantie is een niche op zich, met tal van aanbieders en talloze varianten op het thema (de ene vrij waardeloos, de andere echt waardevol).

Je kan er mits degelijk onderzoek vastgoedbeleggingen mee identificeren die qua waarborgen en garanties vrij dicht aanleunen bij het klassieke spaarboekje, maar dan wel met betere rendementen alsook een mogelijke meerwaarde als extra bonusrendement.

Hieronder vind je enkele waardevolle kant-en-klare huurwoningen waarin je kunt beleggen als particulier. Je verwerft de volle eigendom en kunt in vele gevallen rekenen op contractueel gewaarborgde huurinkomsten (en dus een zeker rendement):

Aanbiedingen kant-en-klare huur­woningen met verhuur­garantie & zorgeloze uitbating & beheer

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Conclusie: Huur­woningen als belegging op latere leef­tijd

Uiteindelijk ben je op een missie indien beleggen in huurwoningen op latere leeftijd jouw doel is. Jouw missie is om met meer rijkdom met pensioen te gaan, omdat rijkdom meer opties en levenscomfort met zich meebrengt.

Of je dat nu accepteert of niet. Geld maakt niet gelukkig maar het maakt de zaken wel een pak gemakkelijker.

Terwijl je bijkomende stromen van huurinkomsten opbouwt, kun je zorgeloos met pensioen gaan of nog blijven werken om nog meer rijkdom en vermogen op te bouwen.

En mocht je dat willen, dan kun je de wereld rondreizen zodra je met pensioen bent (of je kunt besluiten om te pensioneren in Spanje om er te genieten van een topklimaat en een ontspannen mentaliteit). Je financiert dan je internationale levensstijl met de passieve huurinkomsten uit jouw opbrengstvastgoed.

Het is dus nooit te laat om huurwoningen te kopen als bron voor extra inkomsten nu en in de toekomst, dat is duidelijk.

Als je strategisch investeert, kunt je jouw pensioensparen versnellen en een stabiele en permanente basis van passief inkomen opbouwen.

Heb je interesse in nog meer informatie over vastgoed als vehikel voor pensioensparen? Dan verwijzen we je graag naar de volgende infopagina’s:

Extra info over vast­goed als spaar­alternatief

Contacteer ons

    Privacybeleid *