• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Beleggen in Duits vastgoed is kiezen voor harde groei én betrouwbaarheid!

Beleggen in Duits vastgoed is kiezen voor harde groei én betrouwbaarheid!

min leestijd

beleggen in duits vastgoed als opbrengsteigendom investeren in groeieconomie

Wat niet zo vaak geassocieerd wordt met Duitsland is beleggingsvastgoed. De voordelen van beleggen in Duits vastgoed zijn vooral een goed bewaard geheim in de Nederlands-Duitse en Belgisch-Duitse grensstreek.

Wie denkt aan Duitsland, die denkt aan oerdegelijke wagens, bratwurst, het hippe Berlijn, autosnelwegen waar op +/- 75% van het traject geen snelheidslimieten gelden, Oktoberfest, mini-jobs, Angela Merkel, die Mannschaft, en ga zo maar door…

Na het lezen van onderstaande informatie zal je in de toekomst ook nog iets anders associëren met Duitsland: Zorgeloze opbrengsteigendommen met gigantisch meerwaardepotentieel.

[VIDEO] Samenvatting – Beleggen in Duits vastgoed: 10 RedenenBeleggen in Duits vastgoed = Gezond boerenverstand

De inwoners van de Duitse grensstreek in zowel België als Nederland komen vaker in contact met Duitsland.

Bijgevolg worden ze ook iets vaker geconfronteerd met Duits vastgoed als beleggingsalternatief voor de waardeloze spaarboekjes.

Nuchter en kritisch nadenken. Meer hoef je niet te doen om het potentieel van Duits vastgoed naar waarde in te schatten!

De Duitse economie is de sterkste economie in de hele Europese Unie. De Duitsers zijn, los van hun kordate en gedisciplineerde mentaliteit, een economisch fenomeen. Is het genetisch? Of eerder cultureel?

Wat ook de achterliggende redenen zijn, de Duitsers zijn machines. Hun economisch weefsel is oersterk en dynamischer dan dat van andere landen in Europa.

Deze natie zit niet stil, integendeel. Een ware economische krachtbron op het Europees continent!

Het mooiste bewijs hiervan is de economische heropleving van het land nadat het na WOII compleet in zak en as zat. From zero to hero in nog geen 75 jaar tijd.

Van compleet platzak naar dé stuwende kracht van de wankele Europese Unie…

Beleggen in Duits vastgoed –  10 goede redenen:

Structurele stabiliteit

Duitsland biedt economische en politieke stabiliteit, zelfs nu in tijden van de vluchtelingencrisis. Je hebt er ook een onafhankelijke en transparante rechterlijke macht.

Het Duits klimaat is een gematigd klimaat waardoor het land meestal gespaard blijft van grote natuurrampen.

Het betaalmiddel in Duitsland is net zoals in België en Nederland de euro.

Duitsland is dus een ideale plaats voor investeerders die op zoek zijn naar controle. Controlefreaks komen hier het best aan hun trekken.

Waarom? Omdat de onzekerheden en externe risico’s en factoren hier tot een minimum beperkt blijven.

Een simpel voorbeeld is de fiscale politiek bijvoorbeeld, een zwaar onderschatte drijver (of afstootmiddel) van investeringen.

In Duitsland heerst fiscale stabiliteit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België waar men om de haverklap de ene na de andere taks invoert (en nadien opnieuw afvoert).

Wens je fiscale stabiliteit en dus ook meer zekerheid over uw netto-rendement? Dan is Duitsland the place to be!

Goed geschoolde medewerkers in de Duitse vastgoedmarkt

Duitsers zijn over het algemeen goed geschoold in vergelijking met andere Europeanen. Voor de vastgoedmarkt is dit niet anders.

Deze bulkt van de professionals en velen hebben een speciale opleiding genoten in een van de speciale real estate business schools.

Voor een Belg of Nederland die overweegt om te beleggen in Duits vastgoed is dit mooi meegenomen. Professionele begeleiding ontvangen met oog voor detail en ethiek is fijn.

Bijkomend voordeel is dat Duitsers zowel Duits als Engels spreken. Van een taalbarrière is dus niet echt sprake aangezien de meeste Belgen en Nederlanders wel Engels en/of Duits kunnen spreken.

Aantrekkelijke rendementen bij beleggen in Duits vastgoed

De staatsbons met een looptijd van 10 jaar uitgegeven door de Duitse overheid leveren een betrekkelijk lager rendement op dan opbrengsteigendommen in de Duitse vastgoedmarkt.

Duits vastgoed biedt jaarlijks +/- 3 procent meer rendement dan een Duitse staatsbon.

In 2016 bedroeg het gemiddelde rendement in de Duitse vastgoedmarkt (commercieel en residentieel vastgoed gecombineerd) 4,05%. En dus is beleggen in Duits vastgoed financieel interessant!

Een bijkomende reden waarom Duits vastgoed een goed nettorendement oplevert, is de fiscale behandeling ervan!

Dankzij dubbelbelastingverdragen tussen Duitsland en België en Nederland wordt dubbele belasting vermeden.

Meer nog: De fiscale behandeling van dergelijke inkomsten is bijzonder interessant. Kom er alles over te weten op onze specifieke pagina over vastgoedfiscaliteit verbonden aan investeren in Duits vastgoed.

Sterkste economie in Europa

Duitsland is een mastodont, een niet te stoppen economisch wonder, een echte machine. De Duitse economie groeide 1,9 procent in 2016.

Dat is het hoogste groeipercentage van de Duitse economie in vijf jaar tijd. Een recordgroei als het ware terwijl de Belgische economie bijvoorbeeld stagneert.

In absolute cijfers bedroeg het Bruto Binnenlands Product van Duitsland 3 132,67 miljard EUR in 2016.

Deze duizelingwekkende cijfers bezorgen Duitsland een bewonderenswaardig plaatsje in de top 7 van grootste economieën ter wereld.

De Duitse economie groeit als kool. En iedereen weet dat een groeiende economie ook de hele vastgoedmarkt mee naar omhoog trekt.

En dus is beleggen in Duits vastgoed eigenlijk gewoon een kwestie van gezond boerenverstand en naar je instinct luisteren.

Lage volatiliteit die stabiliteit biedt

De Duitse economie is sterk en gediversifieerd. Bovendien biedt de vastgoedmarkt in Duitsland prijsstabiliteit voor investeerders.

Een goede illustratie van deze beperkte volatiliteit op de Duitse vastgoedmarkt is de historische performantie van commercieel vastgoed.

Op een periode van tien jaar fluctueerde het rendement hiervan gemiddeld slechts 1,2%.

Dit in tegenstelling tot de Franse hoofdstad Parijs en Londen, hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Hier fluctueerde het historisch rendement op tien jaar tijd met minstens 2,5%.

De lage volatiliteit wordt door experts beschouwd als een teken dat de Duitse vastgoedmarkt een recessie kan verteren.

Hoge liquiditeit van Duits vastgoed

Gedurende de laatste tien jaar bedroeg het totale geïnvesteerde bedrag in de Duitse vastgoedmarkt meer dan 33 miljard euro op jaarbasis.

Deze investeringen zijn mooi gespreid over alle soorten vastgoeddeals en investeringsbedragen (klein, middelmatig en groot).

De investeerders actief in de Duitse vastgoedmarkt zijn ook divers en verschillend.

Enkele voorbeelden zijn fondsen, ontwikkelaars, pensioenfondsen, beursgenoteerde vastgoedvennootschappen, enzovoort.

Wegens al deze factoren wordt Duits vastgoed als beleggingsinstrument gekenmerkt door een hoog liquiditeitsniveau.

Duits vastgoed is met andere woorden een liquide belegging. Een belegging die investeerders in Duits onroerend goed toelaat om vlot, snel en tegen een lage kost te aan- en verkopen.

Sterke investeringsgroei – Beleggen in Duits vastgoed

Investeringen in Duitsland blijken dynamisch van aard te zijn, net zoals de economie trouwens.

Dit komt omdat Duitsland zichzelf gaandeweg op de kaart heeft gezet als de dominante investeringsmarkt in West-Europa.

Het land moet enkel het Verenigd Koninkrijk voor laten gaan.

Straffer nog, van de veertien grootste investeringsmarkten in West-Europa bevinden er zich maar liefst vier in Duitsland:

 1. Berlijn
 2. Hamburg
 3. Frankfurt
 4. München

Duitsland is trouwens het enige land dat meer dan 1 stad in de top veertien aflevert.

De interesse om te beleggen in Duits vastgoed is groot bij zowel binnen- als buitenlandse investeerders. Beide categorieën nemen elk +/- 50 procent van de investeringen voor hun rekening.

Diversiteit van de vastgoedmarkt

De Duitse vastgoedmarkt is zodanig divers dat deze uniek is in West-Europa. Dit helpt om beleggingsrisico’s te spreiden bij het beleggen in Duits vastgoed.

Zo zijn er zes grote steden in Duitsland welke samen goed zijn voor 53 procent van de jaarlijkse investeringen in de Duitse vastgoedmarkt. En elk van deze steden heeft zijn eigen karakteristieken.

Deze zes Duitse steden, welke meer dan de helft van de totale vastgoedinvestering aanzuigen, zijn:

 1. Berlijn – thuisbasis van ministeries van de Duitse overheid en van diverse lobbygroepen. Hippe stad met grote concentratie artiesten en start-ups.
 2. Hamburg – Wereldbekend voor de print- en media-industrie. Ook de bloeiende industriële sector en de haven maken van Hamburg een groeiende stad.
 3. Düsseldorf – Staat bekend als modestad.
 4. Keulen – Thuisbasis van grote verzekeringsmaatschappijen.
 5. München – Vooral bekend omwille van zijn technologische en elektronica sector.
 6. Frankfurt – Misschien geen algemene kennis voor iedereen maar Frankfurt is hét financiële centrum in continentaal Europa.

Ruim aanbod van types opbrengsteigendommen

Duitsland heeft een gevarieerd investeringsklimaat op de onroerend goed markt. Beleggen in Duits vastgoed kan op vele manieren dus. Zowel op het gebied van commercieel als residentieel vastgoed.

In 2015 weren investeringen in kantoorruimtes goed voor 42% van de totale investeringen in Duits commercieel vastgoed.

De investeringen in residentieel vastgoed waren in 2015 goed voor +/- 33 procent van het totale investeringsvolume in Duits vastgoed. Opmerkelijk is de ongeziene groei in dit residentiële vastgoedsegment!

In vergelijking met 2014 steeg het totaal investeringsvolume in Duits residentieel vastgoed met maar liefst 89 procent! En dit op 1 jaar tijd! Duits residentieel vastgoed zit duidelijk in de lift!

Ruimte voor opwaardering en stijging van huurprijzen

De huurprijzen in de zes grote Duitse steden (Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, München, Keulen en Frankfurt) bleven in 2015 stabiel. Enkel Berlijn en München vertoonden enige noemenswaardige stijgingen.

De huurprijzen liggen bovendien significant lager dan deze in het centrum van Parijs en Londen. Dit biedt perspectieven naar de toekomst toe voor diegenen die wensen te beleggen in Duits vastgoed!

Beleggen in Duits vastgoed – Opportuniteiten

Bekijk alle beleggingsopportuniteiten in Duitsland op onze specifieke overzichtspagina.

Overige beleggingen in vastgoed

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€195 (minimum investering)

Laagdrempelig vastgoedfonds

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Spreiding over 17 landen

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€40.000 (min. eigen inbreng)

5% startrendement/jaar

Flat, Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Estepona, Málaga, Spanje

€111.525 (Vanaf prijs)

Tot 5% rendement + privégebruik

Flat, Hotelkamer

Te koop voor verhuur en privé

Av. Sierra Morena, 2, 29692 Manilva, Málaga, Spanje

€150.000 (Vanaf prijs)

Niche: All Inclusive + Adults Only

€50.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€73.080 (Minimum aankoopprijs)

Goed rendement + gratis gebruik

€90.000 (min. eigen inbreng)

Triple A vastgoed (waardevast)

Andere info over Duitsland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons   ↙ Uw landcode *

  Privacybeleid *