• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Beleggen als zestiger: Financiële planning voor een perfect pensioen

Beleggen als zestiger: Financiële planning voor een perfect pensioen

min leestijd

man en vrouw van in de 60 krijgen advies over financiële planning en beleggen als zestiger

Maar hoe werkt verstandig beleggen als zestiger en wat is nu eigenlijk verantwoorde financiële planning in uw zestiger jaren?

Welkom in uw gouden jaren, waar elke zonsondergang een belofte is van een nieuwe dageraad en elke belegging een stap dichter bij een zorgeloos pensioen.

U heeft een leven lang gewerkt, gespaard en belegd en nu is het eindelijk moment aangebroken om de vruchten te plukken van al die jaren van toewijding.

Maar opgelet: Wanneer u bijna aan de start van uw pensioen staat, is het in elk geval cruciaal om uw financiële strategieën te herevalueren!

U dient in deze levensfase als zestiger vooral te optimaliseren om uw rust en financiële zekerheid te waarborgen! Lees verder hieronder voor meer inspiratie en diepgaande info inzake beleggen als zestiger!

Inhoudsopgave

Beleggen als zestiger en zorgeloos met pensioen gaan: Een heilig doel

man en vrouw van in de 60 krijgen advies over financiële planning

Versta ons niet verkeerd! Beleggen als zestiger draait niet alleen om vermogensbehoud.

U dient uw financiële portefeuille zorgvuldig samen te stellen met strategische beleggingen, slim risicobeheer en een goed begrip van de verschillende marktdynamieken.

Het is meer en meer een kwestie van een gezond evenwicht vinden...

Hoe combineert u uw dromen van bepaalde (wereld)reizen, het ondersteunen van kinderen en/of kleinkinderen, en/of het creëren van een nalatenschap om fier op te zijn.

En dit door tegelijkertijd rekening te houden met de nood aan een vast betrouwbaar inkomen (reken niet alleen op de overheid voor een toereikend pensioeninkomen!) en veranderende economische tijden.

Hieronder ontdekt u enkele waardevolle geheimen voor een welvarend, financieel zorgeloos en vreugdevol pensioen!

Tips voor financiële planning in uw zestiger jaren

koppel zestigers die elkaar high five geven blij over beleggingen en financiële planning

Lees de volgende tips, ze kunnen u helpen om uw weg te vinden in de financiële wereld en de diverse beleggingsopties voor zestigers!

Plan verder dan uw financiën, plan voor een nieuw leven

De meeste mensen zijn verbaasd als ze te horen krijgen van een net gepensioneerde persoon dat het eerste jaar en de overgang moeilijk is!

Hoe is zoiets in de praktijk eigenlijk mogelijk? Hoe kan het dat net gepensioneerde mensen in een zwart gat vallen?

Wel... U hebt uw hele leven naar een doel (uw pensioen) toegewerkt... En ineens hebt u de eindstreep behaald.

Routine en kader vallen ineens weg

Vervolgens moet u vrij bruusk en plotseling op zoek gaan naar een nieuw doel wanneer uw professionele carrière ten einde loopt. En dit is voor de ene al wat gemakkelijker dan de andere!

Andere net gepensioneerden worstelen dan weer met het gebrek aan structuur en het wegvallen van intellectuele stimuli wanneer ze als gepensioneerde door het leven gaan.

De routine van een klassieke werkweek valt weg en ook de intellectuele en mentale uitdagingen van hun laatste job zijn weggevallen.

Maar... Gelukkig hoeft dit niet het geval te zijn!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Door u als jonge zestiger reeds goed voor te bereiden op de overgang, is de kans groter dat u effectief ook goed voorbereid bent!

U zal dan minder last hebben van overgangsproblemen en u zal sneller volop kunnen genieten van uw welverdiend pensioen.

De beste manier om u goed voor te bereiden, is door een plan en visie voor uw pensioen op papier uit te werken.

Lezers die actief bezig zijn met geld en financiën weten dat een financieel doel opschrijven de kans vergroot dat u het bereikt.

Wel, voor de planning van uw pensioen werkt het net hetzelfde!

Door een voor u bevredigend pensioen uit te werken op papier, kan u concreter een financiële planning uitwerken ook.

Daarnaast is het los van het financiële luik ook stimulerend en bevorderend om uw wensen op te schrijven. Dit vergroot de kans dat u ze later tijdens uw pensioenjaren ook echt actief gaat vervullen!

Goede vragen om mee te beginnen

 • Wat is uw doelstelling en missie voor uw pensioen?
 • Wat doet u graag qua hobby's en vrije tijd?
 • Met wie wilt u graag tijd doorbrengen?
 • Wat kunt u doen om intellectueel gestimuleerd te blijven?
 • Welke dagelijkse gewoonten wilt u creëren om uw lichamelijk en geestelijk welzijn te waarborgen?
 • Heeft u nog zaken, activiteiten en bezienswaardigheden op uw "bucket list" staan die u absoluut wilt afvinken?, enzovoort.

Door uzelf dergelijke vragen te stellen en er gefundeerd op te antwoorden, kunt u waardevolle informatie verkrijgen die u in een levensplan voor uw pensioen kunt opnemen.

Het is best interessant om hier wat tijd voor uit te trekken! U zal zich niet alleen financieel maar ook mentaal en emotioneel beter voorbereid voelen!

Hoe wilt u uw resterende tijd doorbrengen?

koppeltje zestigers voor de gouden tempel in Ko Samui in Thailand bezig aan wereldreis ook deel van beleggen als zestiger
 • Maak een lijst van passies en dromen die u steeds hebt uitgesteld. De komende periode is hét moment om die wereldreis te ondernemen, om die zeiltocht in Griekenland te organiseren en echt te doen wat u wilt doen! Immers, niemand weet wat de toekomst brengt en we kennen allemaal vrienden en/of familieleden die veel te vroeg overleden zijn...
 • Bedenk hoe een gemiddelde week er voor u als ontspannen gepensioneerde er zou uitzien... Een biertje drinken met de vrienden in de lokale bar? De sportwedstrijden van uw kleinkinderen bijwonen? Misschien heeft u het helemaal gehad met de Belgische of Nederlandse politiek en/of klimaat en wilt u pensioneren in Spanje?
 • Tracht eens een doordeweekse dag als gepensioneerde vorm te geven op papier. Werk met tijdsblokken die weergeven hoe u van plan bent uw tijd te besteden van 's ochtends tot 's avonds.
 • Hoe wilt u uzelf uitdagen? Waar krijgt u nog een kick van? Misschien bent u een keukenprinses die supergraag kookt? Of misschien bent u wel de oudere versie van Mathieu van der Poel die geregeld wat jongere wielertoeristen aan flarden rijdt? Tracht activiteiten die u veel plezier opleveren in uw weekschema in te werken.
 • Welke nieuwe vaardigheden wilt u nog leren? Misschien heeft u nog een weddenschap lopen dat u een bepaald pianostuk gaat spelen? Of misschien is parachutespringen iets dat u nog wilt doen...

Kortom, beleggen als zestiger dient ook te gaan om genieten van het leven! Durf te investeren in uzelf want voor u het weet, is het voorbij.

Wat als u binnen een jaar gaat sterven?

Stel dat u even gaat zitten om de belangrijkste elementen van uw pensioenplan op te schrijven.

En stel u voor dat u net te horen kreeg dat u nog maar +/- 1 jaar te leven hebt...

Beantwoord nu de volgende vraag:

Wat zou u doen met uw resterende tijd van +/- 365 dagen en waarom?

Geef uw pensioen visueel en financieel vorm

De overgang naar de pensioenjaren gaat voor zestigers vaak met een zekere mate van onzekerheid gepaard...

Voor nogal wat zestigers levert de nakende nieuwe levensfase wat stress op... Men baart zich namelijk wat zorgen over mogelijke verkeerde inschattingen, 'het zwarte gat', verveling of misstappen.

Maar er zijn natuurlijk ook positieve kanten aan verbonden.

Overweeg om gefaseerd met pensioen te gaan

Een doorsnee pensioen als levensfase wordt steeds flexibeler en vindt steeds vaker plaats in verschillende fasen.

Tegenwoordig leven we gemiddeld langer en langer waardoor u uw pensioen meer in fases kan beleven.

Dit kan in de praktijk een handig alternatief zijn voor het meer klassieke, abrupte einde van een professionele loopbaan.

Vandaag de dag zijn er meer en meer gepensioneerden die toch nog wat deeltijds werk of zelfstandig ondernemerschap combineren met reizen en/of hun favoriete bezigheden.

Zo blijft men in de eerste fase van de pensionering nog steeds actief en in goede (mentale) gezondheid.

Goed om te beseffen: Uw pensioen kan qua looptijd 50% of meer van de looptijd van uw professionele carrière bedragen.

Doordat onze gemiddelde levensduur stijgt in vergelijking met vroeger, hebben we dus ook langer middelen nodig om onze levenskwaliteit te garanderen.

Hierdoor gaan meer en meer bijna en net gepensioneerden zich afvragen of ze wel al over voldoende middelen beschikken om voor de volle 100% met pensioen te gaan zonder bijverdienste.

Bereken hoeveel inkomsten u maandelijks nodig zal hebben

tekening van kalender en muntstukken symbool voor berekening van benodigd budget per maand als gepensioneerde

Het kan moeilijk zijn om een goed beeld te krijgen van uw toekomstige financiële situatie...

En het is helaas maar al te gemakkelijk om te onderschatten hoeveel kapitaal en inkomsten u zal nodig hebben om de rest van uw leven zorgeloos door te brengen.

U dient een degelijke pensioenberekening op te stellen om in te schatten hoeveel u precies zult nodig hebben om uw pensioendoelen te bereiken.

Deze berekening dient rekening te houden met uw opgebouwde aanvullende pensioenspaartegoeden, uw wettelijk pensioen, uw levensstijl en uw levensverwachting.

Als u op dit moment nog steeds een inkomen heeft, kunt u overwegen om uw aanvullende pensioenspaarplan(nen) extra aan te vullen en nog alle fiscale voordelen maximaal te benutten.

Voor anderen kan het verkleinen van de eigen woning een optie zijn om geblokkeerd kapitaal vrij te maken.

U kan met andere woorden overwegen om kleiner te gaan wonen en om zo meer geld beschikbaar te houden voor tijdens uw pensioenjaren.

Enkele waardevolle inzichten

 • Flexibel gefaseerd pensioen: Overweeg de mogelijkheid van een gefaseerd pensioen waarbij u uw werkuren geleidelijk aan vermindert. Zo kan u de overgang soepeler maken en tegelijkertijd nog een deel van uw inkomen behouden.
 • Pensioenplanning: Maak gebruik van pensioencalculators en professioneel advies om een duidelijk beeld te krijgen van uw financiële toekomst en om te bepalen welke stappen u nu nog kunt nemen om uw doelen te bereiken. Voor uw pensioen sparen met vastgoed kan ook een goed idee zijn!
 • Aanvullende bijdragen: Verken de mogelijkheden om extra bijdragen te leveren aan uw aanvullend pensioenspaarplan. Onderzoek ook de fiscale voordelen die hiermee gepaard gaan in uw specifieke regio (België of Nederland).
 • Woning en vermogen Overweeg de financiële en emotionele aspecten van kleiner te gaan wonen om kapitaal vrij te maken voor uw pensioen (u kan eventueel een deel van het vrijgekomen kapitaal aanwenden om te investeren in vastgoed voor een aanvullend pensioen). Weeg dit af tegen andere opties zoals het aanpassen van uw beleggingsstrategie.
 • Levensverwachting: Ga ervan uit dat u stokoud kunt worden. Plan uw financiën zodanig dat ze u kunnen ondersteunen voor een langere periode dan u initieel zou denken...

Uw pensioen is een tijd om te genieten van de vruchten van uw jarenlange arbeid.

Met de juiste planning en strategische overwegingen kunt u een financieel stabiele en vreugdevolle pensioenperiode creëren waarin u uw dromen en ambities kunt realiseren.

Beoordeel uw huidige financiële situatie

Voordat u iets ingrijpends doet tijdens uw zestiger jaren, dient u eerst en vooral een duidelijk beeld te krijgen van uw financiële situatie.

Dit is cruciaal voordat u uw pensioenstrategie verder bepaalt of omgooit.

Bereken uw persoonlijk nettovermogen

iemand die roos spaarvarkentje in handpalm houdt verwijzing naar persoonlijk nettovermogen

De eerste stap om een zuiverder beeld te krijgen van waar u nu staat, is uw totale persoonlijk nettovermogen berekenen.

Dit kan door wat u schuldig bent (eventuele schulden, hypothecaire leningen en kredietkaarten) af te trekken van wat u bezit (uw geld, pensioenrekeningen en activa).

Uw bezittingen – Uw schulden = Uw netto vermogen

Uw nettovermogen geeft u een inzicht in de cumulatieve resultaten van uw financiële beslissingen tot nu toe.

En dit inzicht kan ook uw toekomstige financiële beslissingen vergemakkelijken.

Zodra u een beter idee hebt van uw totale nettowaarde, kunt u vervolgens gaan nadenken over de verschillende in- en uitgaande kasstromen die van invloed zijn op uw pensioenplanning.

Vragen die u zichzelf kunt stellen over uw financiën tijdens uw zestiger jaren

 • Welke rekeningen hebt u? En welke beleggingen?
 • Hoe ziet u zelf het concept van beleggen als zestiger? Waar huivert u van en wat vindt u interessant?
 • Wat zijn al uw bezittingen en schulden? Zet ze op een rij
 • Kunt u enkele schulden met hoge interesten aflossen?
 • Kunt u misschien uw hypotheek laten herfinancieren tegen een lagere rente?
 • Heeft u een bedrijf? Hoe kunt u een eventuele verkoop het best structureren met inachtneming van de belastingen?
 • Wat kan u doen om extra inkomsten te genereren? Passieve inkomsten verdienen met vastgoed kan interessant zijn!

Onderzoek uw pensioenopties: Een cruciale stap in uw financiële toekomst

rode loper die vertakt in drie wegen richting drie verschillende spaarvarkentjes symbool voor pensioenopties en beleggen als zestiger

Wanneer u zich voorbereidt op uw pensioen, staat u voor tal van beslissingen...

U dient bijvoorbeeld te beslissen hoe u eventuele kapitaal- en/of pensioenreserves omzet in een recurrent of eenmalig inkomen tijdens uw pensioenjaren.

Daarnaast moet u ook uw overige vermogensbestanddelen, zoals spaartegoeden en investeringen, in overweging nemen.

Het kan namelijk fiscaal voordelig zijn om geld binnen een pensioenspaarplan te houden tot een bepaalde leeftijd. En voorlopig kunt u dan andere middelen aanwenden om uw pensioen te financieren.

Uw 67ste levensjaar (of 65ste voor bepaalde contracten) is vaak het moment waarop pensioenen doorgaans uitbetaalbaar worden.

In de praktijk bestaan er wettelijke overheidspensioen en allerlei aanvullende pensioenen.

Deze laatste kunt u maar best niet vóór uw pensioengerechtigde leeftijd opnemen (doet u dit wel, dan zal u meer belastingen en boetes betalen dan nodig).

Hoewel flexibiliteit vaak kan worden ingebouwd, zijn bepaalde beslissingen eenmalige keuzes die niet kunnen worden teruggedraaid.

Tip: Als u niet zeker weet welke opties geschikt zijn voor u, is het raadzaam professioneel financieel advies in te winnen bij uw verzekeringsmakelaar of financieel adviseur.

Enkele waardevolle inzichten

 • Overweeg de verschillende manieren waarop u uw pensioen kunt opnemen en begrijp de implicaties van elke keuze, zowel op het gebied van inkomen als belastingen.
 • Belastingefficiëntie: Onderzoek hoe u uw pensioen en andere vermogensbestanddelen op een fiscaal efficiënte manier kunt benutten. Zo kunt u uw beschikbare inkomen maximaliseren zonder onnodige belastingen te betalen.
 • Professioneel advies: Overweeg om beroep te doen op een financieel adviseur om uw opties te bespreken. U dient een strategie te ontwikkelen die afgestemd is op uw unieke behoeften en omstandigheden.

Schat uw pensioeninkomsten zo goed mogelijk in: Beleggen als zestiger

Zicht krijgen op het Staatspensioen: Een belangrijk onderdeel van uw inkomen na pensionering

Het staatspensioen is voor velen een cruciale pijler van hun financiële welzijn tijdens de pensioenjaren.

Voor sommige mensen is het zelfs de voornaamste substantiële bron van inkomen.

Maar er heerst tegenwoordig vaak onduidelijkheid over hoeveel er uitbetaald wordt, vanaf welke leeftijd en welke regels er gelden om in aanmerking te komen.

Als u dit nog niet heeft gedaan, is het raadzaam om te onderzoeken wat u precies kunt verwachten (zie links hieronder)!

Welke pensioenuitkering kan u verwachten?

houten blokjes die samen woord budget vormen symbool voor pensioeninkomsten inschatten en budgetteren

Zodra u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kunt u aanspraak maken op het staatspensioen.

Het exacte bedrag is afhankelijk van diverse factoren zoals uw bijdragen aan de sociale zekerheid gedurende uw professionele carrière.

Voorafgaand aan uw pensioenleeftijd kunt u een prognose opvragen om inzicht te krijgen in de verwachte uitkering.

Het is ook nuttig om uw bijdragegeschiedenis aan de sociale zekerheid te controleren en te kijken of er mogelijkheden zijn om eventuele gaten in uw bijdragejaren aan te vullen.

Probeer in te schatten hoeveel wettelijk pensioen u van de Staat kunt verwachten.

Online platformen voor inschatting van pensioenuitkering voor Belgen én Nederlanders

Gebruik hiervoor een online calculator (zie links hieronder) of contacteer uw sociale zekerheidskantoor of pensioenkantoor voor deze informatie:

Misschien wat langer werken?

Tip: Wist u dat u ook kan overwegen om langer te werken dan de wettelijke pensioenleeftijd?

Enkele inzichten hieromtrent zijn de volgende:

 • Zo kan u bovenop uw wettelijk pensioen nog extra inkomsten verdienen.
 • Dit heeft als voordeel dat u langer over een hoger inkomen beschikt (en dus nog niet uw spaarcenten moet aanspreken).
 • Het nadeel hiervan is dat u bijkomende sociale zekerheidsbijdragen dient te betalen zonder dat dit uw wettelijk pensioen verder de hoogte induwt.
 • En afhankelijk van uw mentale ingesteldheid kan u de verloren tijd aan arbeidsuren ook als een nadeel beschouwen.

Maak een inventaris van uw overige inkomstenbronnen

Dit kunnen individuele pensioenspaarplannen zijn, door uw werkgever opgebouwde pensioenplannen of andere zaken zoals beleggingsrekeningen, aandelen, obligaties, enzovoort.

Het kan eveneens een goed gespreide beleggingsportefeuille zijn of investeringsvastgoed dat passieve inkomsten oplevert.

Tracht in te schatten hoeveel geld u per maand uit elk van deze bronnen zou kunnen ontvangen om uw wettelijk pensioeninkomen aan te vullen.

Tracht conservatief te rekenen, dit wil zeggen zonder te gaan zweven. Reken conservatief.

Mogelijke andere inkomstenbronnen zijn de volgende:

 • Als eigenaar van een bedrijf kan u ook genieten van bijkomende inkomsten (dividenden) om uw pensioen te helpen bekostigen.
 • U kunt halftijds blijven werken of van een bepaalde hobby een inkomstenbron maken indien u nog de ambitie heeft...
 • Lees ons naslagwerk Passief inkomen opbouwen: Tips voor meer inspiratie hieromtrent!

Bereken uw pensioenuitgaven op realistische wijze

euro bankbiljetten en muntstukken bovenop allerlei kasticketjes berekening van pensioenuitgaven op echte cijfers wenselijk

Als u de komende jaren met pensioen gaat, dient u na te gaan of uw levensstijl zou moeten veranderen.

Probeer in te schatten hoe uw maandelijks uitgavenbudget eruit zal zien in de eerste paar jaar nadat u bent gestopt met werken.

U kunt dit budget natuurlijk regelmatig herzien naarmate uw visie op uw pensioen effectief ook werkelijkheid wordt.

Overschat uw kosten en plan conservatief

Bij het opstellen van een modelbegroting doet u er goed aan om conservatief te werken. Met andere woorden, schat uw uitgaven eerder aan de hoge kant in.

Weetje: De meeste jonge zestigers verwachten dat hun jaarlijkse pensioenuitgaven 'slechts' +/- 70 à 80% van hun uitgaven in het verleden zullen bedragen... Maar dat is vaak niet het geval!

Omdat uw job wegvalt en u bijgevolg een pak meer vrije tijd hebt, zijn er veel meer mogelijkheden om zowel overdag als 's avonds geld uit te geven als u met pensioen bent...

Als gepensioneerde bent u vrijer en flexibeler qua dagplanning. U kunt gemakkelijker meer reizen of nieuwe activiteiten ondernemen waaraan u tijdens uw werkzame jaren misschien geen geld had uitgegeven.

Tip: Als u uitgaat van hogere uitgaven, creëert u de nodige speelruimte in uw pensioenplan!

Zo kunt u er zeker van zijn dat uw inkomstenbronnen uw nieuwe levensstijl als gepensioneerde gaan kunnen ondersteunen.

Welk bedrag zult u elk jaar uitgeven als u met pensioen bent?

 • Anticipeer nauwkeuriger op uw benodigd pensioenbudget door uw uitgaven in de jaren voorafgaand aan uw pensioendatum goed in de gaten te houden. Idealiter registreert u een volledig jaar van uitgaven.
 • Denk na over eventuele grote uitgaven:
 • Wagens: Hoeveel heeft u er en hoeveel kosten ze u per jaar?
 • Reizen: Hoe vaak gaat u op reis en wat zal u dat kosten? Tip: Neem verhoogde transportkosten in rekening gezien de trend naar meer milieu- en ecotaksen.
 • Thuishulp: Is het waarschijnlijk dat u gezinshulp nodig zal hebben en wat zou dit kosten?
 • Verzekeringen: Woning, brand, ziektekosten, wagens, etc. Wat kost dit en hoeveel indexering is er op van toepassing in de toekomst?

De ultieme besparingstip: Verhuizen

Wordt u net zoals vele andere Belgen en Nederlanders misselijk van de huidige prijzen in de supermarkten, restaurants en bars?

Doe dan zoals de tienduizenden anderen die u voorgingen... Ga uw geluk zoeken in de zon, waar een lekkere royaal uitgegoten aperitief geen 15 euro per glas kost...

Overweeg om te pensioneren in Spanje om er te genieten van lagere levenskosten (veel Belgen en Nederlanders verhogen hun levenskwaliteit op die manier op aanzienlijke wijze en er heerst bovendien een aangenamer klimaat!).

Beleggen als zestiger kan dus zeker en vast ook betekenen dat u gaat investeren in een goedkopere levensstijl in een aangenamer klimaat!

Herstructureer en verminder uw schulden: Onderdeel van beleggen als zestiger

schaar op geel blokje tussen rij van blokjes met percentages op verwijzing naar schulden met hoge interestvoeten wegwerken en herstructureren in kader van beleggen als zestiger

Wat voor schulden heeft u nog lopen?

Als u dure kortlopende consumentenkredieten hebt lopen, dient u deze absoluut voorrang te geven qua afbetaling.

Tracht openstaande schulden zo goed mogelijk af te lossen zodat u zonder of met beperkte schulden met pensioen kan.

Begin met de versnelde afbetaling van hoogrentende schulden, zoals kredietkaartsaldo’s, specifieke persoonlijke leningen en/of duurdere hypothecaire leningen.

Zoek wel uit of de kredietverstrekker in kwestie geen boetes aanrekent hiervoor.

Tip: Kies niet voor een forfaitaire opname van opgebouwd pensioenkapitaal in uw lopende pensioenspaarplannen om deze leningen af te betalen!

De reden hiervoor is dat de boetekosten die hiermee gepaard gaan, wellicht een pak hoger zijn dan de eventuele rentebesparingen.

Als u nog een hypothecair krediet voor uw woning hebt lopen, overweeg dan eventueel een herfinanciering voordat u met pensioen gaat om de rentelast gedurende de looptijd van de lening te verlagen.

Maar hou rekening met de afsluitkosten en de huidige rentes. Als deze hoger zijn dan de reeds vastgeklikte rente op uw bestaande hypothecaire lening, dan houdt het wellicht geen steek om te herfinancieren.

Tip: Neem contact op met een expert die u kan helpen met een dergelijke analyse. Nederlanders kunnen zeker en vast eens aankloppen voor de laagste rente garantie via deze aanbieder.

Houdt het steek om hypothecaire schulden te herfinancieren?

Als de huidige rente op de hypotheekmarkt lager is dan de rente op uw bestaande hypotheek, kan een herfinanciering eventueel in uw voordeel uitdraaien.

Is de rente daarentegen wat gestegen sinds u uw hypotheek heeft afgesloten, dan is een herfinanciering financieel minder tot helemaal niet interessant.

Tip: Hou rekening met verborgen kosten (belastingen, afsluitkosten, opnamekosten, boetes, etc.) van een herfinanciering en zorg ervoor dat de cijfers kloppen voordat u uw handtekening zet.

Vier redenen om uw schulden te herfinancieren
 • In bepaalde gevallen kan u uw woning sneller afbetalen
 • Het is mogelijk om minder geld uit te geven aan rente (als de rente lager zou uitvallen dan uw huidige rentevoet)
 • Het is mogelijk om uw maandelijkse betalingen te verlagen (dit is bijzonder interessant in het kader van cashflow beheer voor beleggingsvastgoed ook!)

Als u uw woning om welke reden dan ook niet kunt herfinancieren, kunt u ook nog altijd een aanpassing aan de lening aanvragen.

Zorg voor een goede ziekte- en hospitalisatieverzekering

wijsvinger op houten blokje met kruis op naast andere iconen met pil hart spuit in kader van gezondheidszorg veiligstellen

Slim beleggen als zestiger betekent ook dat u rekening houdt met uw lichaam en gezondheid.

Binnenkort gaat u met pensioen.

Gezondheid is niet te koop

U dient dus rekening te houden met eventuele hoog oplopende kosten voor gezondheidszorg zoals hospitalisatie, operaties, geneesmiddelen op voorschrift, de tandarts, specialisten, dure onderzoeken, dure behandelingen, enzovoort.

Hiervoor kunt u een aanvullende verzekering afsluiten die uw gezondheidszorgkosten kan dekken, nu en tijdens uw pensionering.

Tip: Ook als u momenteel kerngezond bent en geen grote medische rekeningen verwacht, wordt u misschien toch plots geconfronteerd met hogere uitgaven.

We kennen allemaal wel voorbeelden van kerngezonde mensen die plots beginnen sukkelen met hun gezondheid... U kan de volgende zijn, dat is de realiteit...

Vergeet ook niet dat de gezondheidszorg alsmaar duurder wordt.

Als u in de komende jaren met pensioen wilt gaan, moet u daar in uw financiële planning absoluut rekening mee houden.

Beleggen als zestiger betekent dus dat u best wat budget vrijmaakt om te investeren in een betrouwbare zorgverzekering!

Hoewel uw gewone ziekteverzekering via de mutualiteit een deel van uw kosten dekt, zijn er vaak een pak kosten die simpelweg niet worden terugbetaald.

Hiervoor kunt u dus overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten zoals een extra zorgverzekering (in België gekend als hospitalisatieverzekering).

Belangrijke vragen en bedenkingen

 • Bent u bereid om een aanvullende verzekering af te sluiten om de kosten te dekken die uw basisverzekering via de mutualiteit niet dekt?
 • Als u een aanvullende verzekering afsluit, welke dekking heeft u dan nodig en wat zou dit eventueel kosten?
 • Indien u niet echt bereid bent om een dergelijke extra verzekering af te sluiten, bent u dan in staat om onverwachte medische kosten zelf te financieren?
 • Als u een vervroegd gepensioneerde bent, kunt u dan eventueel aan het hospitalisatieplan van uw partner worden toegevoegd?
 • Heeft u een invaliditeitsverzekering? Dit kan een belangrijke inkomensvervanger worden mocht u niet meer in staat zijn te werken alvorens u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.
 • Kan een levensverzekering interessant zijn voor u?

Het hoeft niet zwart-wit te zijn

Tip: Praat met uw verzekeringsmakelaar om al uw opties eens op een rijtje te zetten en de beste mix van dekkingen te maken voor uw situatie!

Een betaalbare aanvullende gezondheidsverzekering met aanvaardbaar dekkingsniveau kan u niet alleen veel kosten besparen! Een dergelijke polis kan u ook onbetaalbare gemoedsrust bieden.

De kosten voor langdurige zorg variëren aanzienlijk en kunnen helaas extreem duur zijn. Dit maakt een verzekering voor langdurige zorg voor velen aantrekkelijk.

Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen dergelijke verzekeringspremies fiscaal aftrekbaar zijn (vraag het na bij uw verzekeringsmakelaar).

Overige aandachtspunten alvorens u met pensioen gaat in uw zestiger jaren

vergrootglas bovenop gevarendriehoek met gele achtergrond aandachtspunten opgelet

Hieronder volgen nog enkele interessante aandachtspunten die u in overweging kan nemen als u nog vijf à tien jaar van uw pensioen verwijderd bent.

En als u geen tijd, interesse of onvoldoende kennis hebt om u met deze onderwerpen bezig te houden, aarzel dan zeker en vast niet om professionele hulp in te schakelen!

Welke beleggingsstrategie zal u toepassen tijdens uw zestiger jaren?

 • Heeft u voldoende investeringen die u een aardig rendement kunnen bieden?
 • Zijn uw huidige beleggingen voldoende gediversifieerd? Beleggen als zestiger draait om stabiliteit vinden en voldoende diversificatie omarmen!
 • Kunnen de opbrengsten van uw beleggingen uw jaarlijkse pensioenuitgaven eventueel financieren?
 • Wat is het verwachte jaarlijks rendement van uw beleggingen?
 • Bent u voldoende geëvolueerd? Heeft u uw strategieën van een paar decennia geleden, toen u nog bezig was met beleggen als dertiger en met beleggen als veertiger, al wat aangepast aan uw huidige leeftijd?
 • Hoe veranderen de rendementsveronderstellingen tijdens een recessie of een heel plotse crisis? Tijdens een economische crisis is vastgoed een goed alternatief in bepaalde situaties!
 • Hoe zal u uw vermogen alloceren in de aanloop naar uw pensioen?
 • Hoe zal u uw risicotolerantie veranderen van zodra u op een pensioen terugvalt?
 • Zal u het hoofd koel kunnen houden wanneer de aandelenkoersen dalen? Of zal u noodgedwongen moeten verkopen omdat u het geld in die aandelen echt nodig hebt om van te leven?
 • Bent u wel echt overtuigd van die grote positie in dat ene aandeel?
 • Heeft u reeds geïnvesteerd in één of meerdere beleggingspanden voor extra inkomsten uit vastgoedverhuur?

Hoe zal uw nalatenschap eruitzien?

De dood spaart niemand en komt veelal onverwacht!

Als zestiger komt het einde van uw verhaal op deze aardkloot helaas dichter en dichterbij...

We delen allemaal één einddoel, arm of rijk, zijnde de dood.

Dus, toch even wat ongemakkelijke dodelijke stof tot nadenken:

 • Is uw nalatenschap reeds fiscaal optimaal geregeld?
 • Overweegt u eventueel een schenking of een speciale juridische ingreep om peperdure successierechten tot een minimum te beperken?
 • Is de lijst van uw erfgenamen in regel met de wettelijke bepalingen en heeft u eventuele extra begunstigden op het oog?
 • Misschien wenst u een deel van uw vermogen toe te kennen aan bepaalde liefdadigheidsinstellingen?
 • Heeft u reeds een notaris gecontacteerd om dit even in detail te bespreken?
 • En heeft u reeds een testament laten opstellen en waar bevindt dit document zich op dit moment?
 • Als u nog minderjarige kinderen zou hebben, zorg dan voor een geschikte voogd en een vertrouwenspersoon die hun nalatenschap voorlopig kan beheren.

Tip: Maak een afspraak met een jurist of notaris om te bekijken wat uw opties zijn!

Veel zestigers overwegen bijvoorbeeld om een bepaald type schenking te doen om op die manier de totale belastingdruk voor hun erfgenamen te verminderen.

Financiële vrijheid door te beleggen als zestiger: Een droom die werkelijkheid kan worden!

vrouw in de 60 jaar oud gooit eurobiljetten in de lucht en viert haar financiële vrijheid dankzij slim beleggen als zestiger

Geef het schilderij van uw pensioenjaren nog wat extra kleur

Uw zestiger jaren zijn hét perfecte moment om nog wat meer kleur te geven aan het canvas van uw gouden jaren.

Met uw penselen (beleggingsinstrumenten) kan u er nog een prachtig doek van maken.

Het is een periode waarin ervaring en wijsheid samenkomen en die bijgevolg perfect geschikt is om uw aankomend pensioen optimaal voor te bereiden.

Hierbij kan elke investering en iedere belegging een extra penseelstreek zijn die bijdraagt aan uw financiële zekerheid en welzijn.

Balanceren tussen oogsten en zaaien

De weg naar een comfortabel pensioen draait om cijfers en grafieken maar ook om introspectie en waardering.

Qua beleggen als zestiger gaat het erom de vruchten te plukken van de zaden die u gedurende uw hele leven hebt gezaaid.

Maar tegelijkertijd moet u ook de mogelijkheid benutten om nog enkele nieuwe zaden te planten voor uzelf en/of de generaties die volgen.

Als zestiger heeft u normaliter de unieke positie om enerzijds uw financiële toekomst vorm te geven en anderzijds om uw erfgenamen wat financiële intelligentie en stabiliteit door te geven.

In het ideale scenario bouwt u rustig verder op uw beleggingsstrategie als vijftiger, maar nu misschien met een tikkeltje minder risico.

Vergeet ook niet dat doelbewust beleggen als zestiger en uw investeringen en financiële planning een meerwaarde kunnen zijn voor de jongere generaties van uw familie!

Ter info: Indien u gezinsleden heeft die ook interesse hebben in beleggen, verwijs ze gerust door naar onze serie over beleggingstips per leeftijdscategorie.

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *