• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • Beleggen als twintiger van 20 tot 29 jaar oud: 10 financiële strategieën en tips

Beleggen als twintiger van 20 tot 29 jaar oud: 10 financiële strategieën en tips

min leestijd

beleggen als twintiger van 20 tot 29 jaar oud jongeman zit aan bureau na te denken over financiële strategieën en tips om vermogen op te bouwen

Beleggen als twintiger, het hoeft helemaal niet saai te zijn!

Stel u voor dat u 29 bent, nippend aan een Piña Colada op een wit paradijselijk strand tijdens uw verlof. Dit terwijl uw investeringen en beleggingen onvermoeibaar doorwerken op de achtergrond, dag en nacht.

Dit klinkt misschien als een utopie voor sommigen... Maar is het dat wel?! Met dit artikel wensen we u als jonge belegger aan te tonen dat dit droomscenario geen utopie hoeft te zijn!

Dus welkom in de wereld van verstandig beleggen als twintiger, waar financiële vrijheid geen illusie maar een haalbaar doel is.

We nodigen u graag uit om u aan te sluiten bij de jonge en financieel onbevreesde mensen! Hieronder onthullen we de top 10 strategieën en tips die uw twintiger jaren zullen omtoveren in een decennium van tastbare en verstandige vermogensopbouw.

Inhoudsopgave

Beleggen als twintiger: Inleiding

blonde vrouw twintiger draagt paarse trui en maakt met beide handen een geld gebaar in kader van beleggingstechnieken voor twintigers

In een tijd waarin uw financiële toekomst op een wankele koord lijkt te balanceren en economische onzekerheid achter elke hoek loert, is het nog nooit zo belangrijk geweest om uw financiën onder controle te houden.

De tijd is ondertussen voorbij dat u kon vertrouwen op werkzekerheid, een gegarandeerd pensioen (lege pensioenkassen en verlieslatende overheden) of zelfs sociale zekerheid (kwaliteit en wachttijden van de zorgsector?!) om een comfortabel pensioen veilig te stellen!

Het is met andere woorden tijd om de teugels van uw financiële lot volledig zelf in handen te nemen en vol vertrouwen naar de toekomst te kijken.

Bent u klaar om de kracht van samengestelde interest te omarmen? Staat u ervoor open om de magie van diversificatie te benutten en uw zuurverdiende euro's om te zetten in een robuuste financiële beleggingsportefeuille?

Lees dan zeker en vast verder! Samen navigeren we door de kronkels van het beleggingslandschap en onthullen we de geheimen die de financiële deskundigen onderscheiden van de mensen die hun hele leven lang blut zijn.

Laten we dus beginnen aan deze spannende ontdekkingsreis om van uw twintiger jaren de basis te maken voor een leven van rijkdom en welvaart. Uw toekomstige zelf zal u er 100% zeker dankbaar voor zijn.

Beleggen als twintiger: 10 financiële strategieën die u kan toepassen

Of u nu net 20 jaar oud geworden bent of eerder al tram 3 in het vizier krijgt...

Uw leeftijd als twintiger en uw huidige levensfase hebben meer invloed op uw financiële beslissingen dan u misschien wel beseft.

De financiële beslissingen die u in uw twintiger jaren neemt, zijn waarschijnlijk belangrijker dan welke andere periode in uw leven ook.

Sparen voor uw pensioen in uw twintiger jaren is misschien niet de definitie van plezier, maar het is wel degelijk het moment om ermee bezig te zijn om te voorkomen dat u langer dan nodig moet werken!

Hieronder doen we 10 interessante financiële strategieën uit de doeken die u kan aanwenden in uw twintiger jaren en u kunnen helpen om zelf een financieel zorgeloze toekomst op te bouwen:

Vroeg begonnen is half gewonnen dankzij samengestelde interest

torentjes euromunten met plantje op van klein naar groot met rechts pot vol euromunten symbool voor samengestelde interest dankzij vroeg beginnen met beleggen

De belangrijkste beslissing die u kunt nemen als twintiger, is om nu te beginnen met beleggen.

Verschillende soorten beleggingsstrategieën kunnen u goed van pas komen bij het opbouwen van uw vermogen.

Het concept van samengestelde interest omarmen is wellicht de heilige graal van beleggen en tevens de allerbelangrijkste strategie van alle langetermijnstrategieën:

Albert Einstein wist er het volgende over:

Samengestelde interest is het achtste wereldwonder. Wie het begrijpt, verdient het. Wie het niet begrijpt, betaalt het.

En Benjamin Franklin omschreef het als volgt:

Geld maakt geld. En het geld dat geld maakt, maakt geld.

Ook Warren Buffett (de grootste belegger aller tijden) erkende het belang ervan:

Mijn rijkdom is het resultaat van een combinatie van wonen in Amerika, wat gunstige genen en samengestelde interest.

Illustratie van samengestelde interest vanaf jonge leeftijd

groeiende torentjes euromunten met daarachter exponentieel groeiende grafiek symbool voor samengestelde interest krachtig concept

Vroeg beginnen met investeren kan u op latere leeftijd een mooi pensioenkapitaal opleveren. Laten we dit even illustreren met een rekenvoorbeeld.

Persoon A(lice) versus Persoon B(ob): Situatieschets

Stel dat twee net afgestudeerden Alice en Bob de kans hebben om geld te investeren aan 10% per jaar (samengesteld per maand), gedurende een totale periode van 40 jaar.

  • Alice spaart 100 euro per maand gedurende de eerste 10 jaar voor een totaal van 12 000 euro en doet vervolgens geen andere investering gedurende de volgende 30 jaar. Ze laat met andere woorden haar reeds bijeen gespaarde kapitaal gewoonweg aandikken met de interesten voor de resterende 30 jaar.
  • Bob daarentegen is niet zo begaan met investeren op jonge leeftijd en begint pas 10 jaar later met beleggen. Bob slaagt er echter wel in om 100 euro per maand te sparen voor de resterende 30 jaar over dezelfde periode van 40 jaar. Bob zal zo in totaal 36 000 euro opzij gezet hebben, maar liefst 3 keer meer dan Alice met andere woorden.
Grafische weergave Alice versus Bob
voorbeeld grafiek samengestelde interest vanaf jonge leeftijd verschil tussen alice en bob die beleggen als twintiger eindkapitaal groot verschil
Samengestelde intrest als verklaring van het verschil

Na 40 jaar bedraagt de beleggingsportefeuille van Alice 406 359 euro (met een totaal gespaard kapitaal van 12 000 euro in de eerste 10 jaar).

Maar ondanks dat Bob over een langere periode meer geld spaart (36 000 euro gedurende de laatste 30 jaar), houdt Bob na dezelfde periode van 40 jaar slechts 226 049 euro over.

Dit toont de kracht van samengestelde interest aan over een voldoende lange periode voor de creatie van rijkdom.

Geef uzelf dus voldoende tijd door te beginnen met beleggen op jonge leeftijd, ongeacht de manier waarop.

De manier waarop u investeert/belegt is namelijk van ondergeschikt belang aan de impact van samengestelde interest over meerdere decennia.

Zo kan u bijvoorbeeld gewoon sparen en interest opstrijken via een of andere belegging en mettertijd uw beleggingsportefeuille systematisch uitbreiden.

Het is vooral belangrijk om uw koers aan te houden en niet te stoppen met investeren, ook in onzekere tijden!

Tijd heeft de kracht om kleine spaar- en beleggingsgewoonten om te zetten in ongelooflijke resultaten.

Probeer de markt niet te verslaan

Beleggen hoeft helemaal niet complex te zijn.

Vele beleggers maken het echter moeilijk voor zichzelf door zich onnodig met hun beleggingsportefeuille te bemoeien.

Actief handelen en investeren brengt risico's met zich mee

Hoewel iedereen natuurlijk graag beleggingen wenst die beter presteren dan gemiddeld, overschatten de meeste beleggers de kans op succes.

Met andere woorden, de meeste mensen onderschatten de tijdsinvestering die vereist is om actief te gaan beleggen en handelen...

Dit type beleggingsstrategie kan geweldig zijn als u zich in een unieke positie bevindt en meer weet dan anderen over de markt of over een bepaalde regio (investeringsvastgoed) of een bepaald beursgenoteerd bedrijf (aandelen).

Maar een dergelijke actieve "trading"strategie kan ook vreselijk verkeerd aflopen als u het bij het verkeerde eind heeft.

Er is ook een overweldigende hoeveelheid onderzoek waaruit blijkt dat zowel particulieren als professionele beleggers! slechter presteren dan het gemiddelde van de markt.

Dat betekent echter niet dat u niet zou moeten beleggen...

Passief beleggen als twintiger vergroot uw kansen op financieel succes

hand die munten bijgooit op berg geld die groeit in context van passief beleggen en periodiek bijstorten DCA strategie markt niet proberen verslaan is slim

Als jongere belegger is passief beleggen interessanter om uw kansen op financieel succes te verbeteren.

Als u een passieve belegger bent, doet u het voor de lange termijn, wat logisch is als u in de twintig bent.

Deze strategie vereist wel dat u zich ertoe verbindt om een "buy-and-hold" mentaliteit aan te houden en om niet van koers te veranderen als de markt de andere kant uitgaat.

Met andere woorden, u blijft gespreid beleggen en investeren, ook wanneer de financiële sector even wat minder goed draait!

Op die manier beperkt u het aantal aan- en verkopen binnen uw beleggingsportefeuille. Hierdoor kunt u niet alleen besparen op transactiekosten maar kunt u ook uw beleggingen voldoende tijd geven (lees: meerdere jaren) om zichzelf te bewijzen.

Weetje: Om uw gespreide beleggingskoers aan te houden in tijden van recessie, dient u wel voldoende vertrouwen te hebben in uw gekozen beleggingen voor de langere termijn.

Bovendien dient u ook te beschikken over zogenaamde “strong hands". Dit betekent dat u emotieloos handelt wanneer het wat minder gaat en dit beschouwt als een bijkomende aankoopopportuniteit in plaats van alles in paniek te verkopen met verlies.

Is dat niet het geval, dan spreekt men van beleggers met zogenaamde “weak hands”...

Dat zijn emotionele beleggers die veel makkelijker hun beleggingen verkopen met verlies als het even (of langdurig) minder goed gaat. In dat laatste kamp wilt u als belegger in uw twintiger jaren absoluut niet zitten!

Houd het eenvoudig en goedkoop met indexfondsen of ETF's

glazen potje vol munten en torentjes geld met gouden spaarvarken passief spaargeld doen groeien met indexfondsen en ETF's

Een goede manier om als twintiger in aandelen (risicovol) of obligaties (minder risicovol) te beleggen, is via indexfondsen of op de beurs verhandelde fondsen (ETF’s).

Indexfondsen om te beleggen als twintiger

Indexfondsen zijn een type beleggingsfonds dat een specifieke marktindex volgt, zoals de S&P 500, met als doel de prestaties ervan te repliceren.

Dergelijke indexfondsen bundelen geld van meerdere beleggers om een gediversifieerde portefeuille van activa te creëren, zoals aandelen of obligaties.

Indexfondsen worden aan het einde van de handelsdag gekocht en verkocht op de beurs tegen de prijs van de intrinsieke waarde waardoor er slechts één transactie per dag mogelijk is.

Weetje: Indexfondsen hebben doorgaans lagere kostenratio's dan actief beheerde beleggingsfondsen (zie hieronder), maar kunnen iets hogere kosten hebben dan ETF's (zie hieronder).

In elk geval, indexfondsen bieden een brede marktblootstelling tegen lage kosten en zijn geschikt voor twintigers die een passieve beleggingsstrategie nastreven.

Grootste voordelen van indexfondsen
voordeel van indexfondsen is direct blootstelling krijgen aan een mandje vol verschillende aandelen en beleggingen mandje eieren staat hier symbool voor

Deze indexfondsen bestaan uit een mandje vol beleggingen en zijn specifiek ontworpen om de prestaties van een bepaalde index na te bootsen.

Zelf de aandelen van al die bedrijven uit het mandje aankopen zou veel tijd en onderzoek vergen. Veel meer tijd en moeite dan de meeste particuliere beleggers willen en kunnen besteden.

Om dergelijk tijd- en energieverlies te vermijden, kunt u dus beleggen in een indexfonds dat deze aandelen reeds bezit.

Zo kan u bijvoorbeeld beleggen in een indexfonds dat de S&P 500 index volgt. Dit betekent dat het indexfonds aandelen bezit van de 500 grootste bedrijven in de VS (en u dus ook, zij het indirect).

Dit indexfonds volgt vervolgens de prestaties van een deel van de aandelenmarkt, in dit geval de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten.

Kostenbewust alternatief voor professioneel beheerde beleggingsfondsen

Hoewel bij elk indexfonds ook beheerskosten horen, zijn deze veel lager dan de premie die u aan een professionele vermogensbeheerder van een beleggingsfonds zou moeten betalen.

Hoe minder beheerskosten u dient te slikken, hoe beter!

Dergelijke beheerskosten kunnen op lange termijn namelijk een heel negatieve impact hebben op het effect van de samengestelde interest (zie hierboven).

Laat het ook duidelijk zijn dat deze hogere beheerkosten ook moeten betaald worden als het niet goed gaat met uw portfolio.

En dit kan u heel zuur opbreken, vooral als u een hoge premie moet ophoesten aan een professionele manager die er weinig of niks van bakt en zijn hoge premie eigenlijk niet waard is.

Pure doe-het-zelf is ook geen oplossing

De kans bestaat dat u nu het volgende denkt:

Ik heb die dure professionele manager of dat goedkoper indexfonds niet nodig. Ik kan heel wat besparen aan beheerskosten door mijn eigen onderzoek te doen en zelf een aantal aandelen te selecteren die er veelbelovend uitzien.

Niet om uw vaardigheden op het gebied van aandelenkeuze en beleggen in aandelen in twijfel te trekken...

Maar het onderzoeken, selecteren en beheren van individuele aandelen is een tijdrovende uitdaging die zelfs de financiële professionals kunnen verknoeien.

Professioneel beheerd beleggingsfonds is kostelijk

Het kiezen van een goed beleggingsfonds dat beheerd wordt door een goeie professionele fondsenbeheerder die bovengemiddelde resultaten voor u kan/zal boeken, is in de praktijk al even moeilijk als zelf aandelen kiezen.

Toch willen we u in dit kader de volgende tip meegeven: Bekijk de volgende 2 professioneel beheerde Nederlandse beleggingsfondsen die breed gespreid beleggen in het Nederlandse MKB over verschillende sectoren, marktsegmenten en regio's.

Het is bovendien de duurste optie. Vandaar dat we aanraden om te opteren voor indexfondsen of ETF's (zie hieronder).

Met een belegging in indexfondsen kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk een paar uur per week besparen en tegelijk toch genieten van de goed gediversifieerde prestaties van een hele index.

Op de lange termijn zal dit u de beste kans bieden op het laten aangroeien van uw kapitaal op een zo goedkoop mogelijke manier!

Zo kan het principe van de samengestelde interest optimaal zijn werk doen want u houdt de overheadkosten tot een minimum beperkt.

Laagdrempelige ETF’s om te beleggen als twintiger

talloze torentjes euromunten en gouden spaarvarken symbool voor goedkoop en gediversifieerd beleggen in beursgenoteerde aandelen via ETF's

ETF's, of Exchange-Traded Funds, zijn beleggingsinstrumenten die een specifieke index, sector of activaklasse volgen.

Ze zijn gestructureerd als een hybride van beleggingsfondsen en aandelen en bieden een gediversifieerde portefeuille van activa.

ETF's zijn genoteerd op beurzen en worden net als individuele aandelen verhandeld waardoor ze tijdens de beursuren flexibel kunnen worden verhandeld (en niet slechts één keer per dag zoals bij indexfondsen het geval is, zie hierboven).

Ze hebben doorgaans lagere kosten dan indexfondsen vanwege nog lagere beheers- en administratiekosten.

Investeren in ETF's is met andere woorden de goedkoopste piste om op gediversifieerde wijze blootstelling te krijgen aan de beurs (en is nog goedkoper dan indexfondsen)!

Bovendien zijn ETF's doorgaans fiscaal efficiënter dan indexfondsen omdat ze gebruik maken van technieken die de gevolgen van vermogenswinstbelasting kunnen beperken.

Met andere woorden, beleggen in ETF's kan bijzonder interessant zijn voor twintigers die gespreid willen beleggen in beursgenoteerde bedrijven met kans op meerwaardepotentieel.

Weetje: ETF's worden net zoals aandelen verhandeld gedurende de dag en voor sommige ETF's kan de instapdrempel al zo laag als 50 euro zijn.

Op die manier kunt u als twintiger dus voor heel weinig geld bij verschillende ETF’s instappen, wat meteen ook het voordeel is tegenover indexfondsen die vaak een minimuminleg van meerdere duizenden euro's vereisen!

Geschikte platformen om zelf online in ETF's te beleggen

Tip: Het Nederlandstalige Easybroker platform maakt beleggen in ETF's begrijpelijk en toegankelijk voor twintigers en werkt volledig binnen de regels van de AFM en De Nederlandsche Bank.

Tweede tip: Ook het Freedom24 platform biedt een zeer ruim aanbod aan beleggingsmogelijkheden, ook op het gebied van ETF's (meer dan 1 500 opties).

Leer omgaan met risico in plaats van het resoluut te vermijden

succesvol beleggen draait rond risico omarmen en risicobeheersing en niet rond risico vermijden

Nogal wat beleggers maken de fout om risico's te vermijden, ook al hebben ze er op lange termijn wel degelijk baat bij.

Om een persoonlijk vermogen van pakweg een miljoen euro te bereiken, dient u wellicht een redelijke portie van uw vermogen in aandelen te parkeren.

Hoewel beleggen in aandelen riskanter kan zijn dan bijvoorbeeld uw geld op een spaarrekening zetten, brengt beleggen in aandelen op de lange termijn wel meer op.

Kanttekening: Als u in aandelen belegt, zult u te maken krijgen met schommelingen, de zogenaamde volatiliteit van de aandelenmarkt.

Op de korte termijn zult u waarschijnlijk te kampen krijgen met dalingen en virtuele verliezen.

Daarom is de aandelenmarkt over het algemeen geen goed idee als u verwacht het geld nodig te hebben binnen 5 à 10 jaar.

Maar de geschiedenis leert ons dat uw financiële doelen er op lange termijn op vooruit gaan, zoals sparen voor uw pensioen met behulp van indexfondsen en ETF's die u indirect blootstelling geven aan de beurs.

Door te beleggen in uw twintiger jaren heeft u een zeer lange beleggingshorizon, waardoor u optimaal kunt profiteren van alle groei in de komende decennia.

Weetje: Obligaties zijn over het algemeen beleggingen met een lager risico en een lager rendement die het risico van aandelen kunnen compenseren.

Beleggen in een mix van indexfondsen en ETF's die zowel aandelen als obligaties bevatten, kan dus interessant zijn om uw financieel risico verder te beperken.

Beleggen in indexfondsen en ETF's (zie hierboven) kan uw portefeuille ook beschermen tegen het risico van inflatie, waardoor uw geld elk jaar aan waarde verliest.

Om de inflatie op zijn minst te compenseren, heeft u een rendement met uw beleggingen nodig dat minstens gelijk is aan de inflatie. Idealiter ligt het rendement van uw beleggingen natuurlijk hoger dan de jaarlijkse inflatie...

Automatiseer uw beleggingen als twintiger

groene tandwielen die in elkaar passen in doorzichtig spaarvarken symbool voor geautomatiseerd beleggen periodiek in schijfjes

Geldbeheer wordt steeds ingewikkelder naarmate u ouder wordt. Zo is beleggen als dertiger al complexer dan beleggen als twintiger omdat er doorgaans veel meer (financiële) verplichtingen opduiken...

Daarom kan de automatisatie van uw spaargeld, rekeningen en beleggingen de zaken vereenvoudigen voor de rest van uw leven!

Zo kunt u bijvoorbeeld elke maand gedurende een lange periode vaste bijdragen van bijvoorbeeld 50, 100, 150, 250 of 500 euro automatisch overmaken aan uw beleggingsrekening.

Op deze manier diversifieert u niet alleen over verschillende beleggingen (met behulp van een goed gediversifieerd indexfonds of ETF bijvoorbeeld), maar ook over de tijd.

In het Engels heet dit “dollar cost averaging” of DCA. De verwijzing naar de dollar doet in dit kader helemaal niet ter zake, het principe is even goed van toepassing op uw euro's.

Als u een DCA-strategie toepast voor uw beleggingen, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het beste moment om te beleggen aangezien u regelmatig een vast bedrag aan uw portefeuille toevoegt.

Door in de loop van de tijd aankopen van gelijke bedragen te doen, kunt u mogelijks uw gemiddelde aankoopprijs verlagen omdat u niet alleen koopt wanneer de prijzen hoog zijn maar ook wanneer de prijzen laag zijn.

Hoewel een lagere gemiddelde aankoopprijs niet altijd gegarandeerd is, is de DCA strategie gedragsmatig en financieel toch voordelig.

Dit komt doordat beleggen op regelmatige tijdstippen het risico vermindert dat u op het slechtste moment koopt en onmiddellijk een zwaar waardeverlies ondervindt.

Weetje: DCA is ook de eenvoudigste manier om maandelijks van salaris tot salaris te beleggen. U hoeft niets anders te doen dan het instellen van automatische maandelijkse bijdragen aan uw beleggingsrekeningen.

Dus waarop wacht u nog? Begin nu met de introductie van deze goede gewoontes in uw twintiger jaren!

Deze beleggingsstrategieën zullen dan meer tijd hebben om zich in uw voordeel te ontwikkelen en u op weg te helpen naar financieel succes in uw latere leven.

Maak plannen voor de korte en lange termijn

hand wijst naar bord met taartdiagram dat budgetallocatie voorstelt noodzakelijk voor planning op korte en lange termijn

Voordat u als twintiger gaat beleggen, is het belangrijk dat u goed voor ogen houdt wat u wilt doen met het vermogen dat u creëert.

Omgekeerd rekenen is de sleutel tot succes

Zelf doelen stellen in de toekomst stelt u in staat om omgekeerd te werk te gaan. Zo kunt u terugrekenen en een plan opstellen om het nu al te beginnen uitvoeren.

Wat u vervolgens zal toelaten om uw financiële doelen te bereiken binnen de vooropgestelde tijd.

Door omgekeerd te rekenen en budgetteren, komt u te weten hoeveel u maandelijks en jaarlijks moet sparen en beleggen om uw financiële doelen te bereiken.

Wat u opzij zet en belegt nadat u uw salaris ontvangt, kunt u bovendien ook niet meer uitgeven...

Dit vereist natuurlijk zelfdiscipline maar het is wel dé manier bij uitstek om uw vooropgestelde doelen op korte termijn steevast te bereiken.

Geef eerst voorrang aan uw budgettaire vereisten op korte termijn

Om een omgekeerd budget op te stellen en berekenen, dient u zich af te vragen hoeveel geld u nodig heeft op korte termijn, zoals de komende 5 jaar.

Hieronder vallen ook uitgaven zoals bijvoorbeeld:

  • Reizen en city-trips,
  • Uitgaven voor hobby's,
  • Kosten van verzekeringen, medische kosten, enzovoort,
  • Materiële aankopen zoals een nieuwe smartphone, laptop, fiets, auto, enzovoort,
  • Maar ook een voldoende grote eigen inbreng voor het afsluiten van een lening voor uw eerste woning of appartement.

Als u de verwachte kosten van al deze doelen bij elkaar optelt, kunt u nauwkeuriger bepalen wat u maandelijks moet sparen om al deze zaken op korte termijn te kunnen bekostigen.

Het bedrag dat u bijeen spaart voor deze uitgaven op korte termijn moet u in cash aanhouden op een rekening.

Dit geld moet liquide ter beschikking blijven en mag u dus niet beleggen in indexfondsen, ETF's, aandelen, obligaties, edelmetalen, cryptomunten of andere zaken.

Gebruik alleen overtollig geld om te beleggen als twintiger

schildpad met torentje euromunten op schild gebonden symbool voor beleggen met geld dat u niet dringend nodig heeft langetermijnhorizon traag maar gestaag

Marktvolatiliteit in de aandelenmarkten is onvermijdelijk dus het is onverstandig om het risico van potentiële marktverliezen te accepteren voor geld dat u korte termijn nodig heeft.

Want dan loopt u het risico dat u uw beleggingen overhaast moet liquideren met verlies om met de (schamele) opbrengsten ervan uw uitgaven mee te financieren.

Met andere woorden, u moet vermijden dat uw beleggingen te weinig (en soms geen) tijd krijgen om zich te herstellen.

Beleg dus enkel geld dat u op korte termijn niet nodig heeft.

Zoek een goede interestvoet voor uw lopende rekening

Zorg er anderzijds wel voor dat u de rente van (online) bank- en spaarrekeningen onderzoekt en vergelijkt wanneer u besluit om contant geld aan te houden.

Door het geld aan te houden op een rekening met een acceptabele rentevoet, kan uw spaargeld toch nog iets van rendement opleveren.

Tip: Vergelijk verschillende spaarrekeningen met hoge variabele rentes via Raisin, dagelijks opvraagbaar en u kunt altijd aan uw geld. Met dit platform bepaalt u zelf waar in Europa u wilt sparen en uw spaargeld wordt door de nationale depositogarantiestelsels gedekt tot een bedrag van 100 000 euro per rekeninghouder per bank.

Zonder dat het blootgesteld wordt aan het risico van de beurs en het ter beschikking blijft wanneer u het nodig heeft.

Beleggen met de rest van uw centen blijf essentieel

Hoewel sparen voor uitgaven op korte termijn op een rekening moet gebeuren, is een mix van aandelen en obligaties wel essentieel om de rest van uw vermogen te laten groeien en om uw doelstellingen op de lange termijn te bereiken.

Dergelijke financiële doelstellingen op de lange termijn kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn:

Als uw beleggingsportefeuille onvoldoende is blootgesteld aan risicovollere activa zoals interessante groeiaandelen, genereert u mogelijk onvoldoende rendement om uw langetermijndoelstellingen te halen.

Indien u niet genoeg risico neemt met uw beleggingsportefeuille, heeft u een onrealistische spaarrente nodig om dezelfde groeidoelstellingen te bereiken.

De juiste vermogensallocatie voor twintigers is met andere woorden een beleggingsstrategie die deze risico's en beloningen in evenwicht brengt.

Dit kan door de activa van een beleggingsportefeuille te verdelen en spreiden over een maximum aan aandelen, obligaties, indexfondsen, ETF's, vastgoedfondsen, edelmetalen, contanten en andere activa volgens uw persoonlijke doelstellingen en risicotolerantie.

Zet geld opzij voor onverwachte uitgaven

iemand die biljetten van 50 euro telt symbool voor geld dat u opzij zet voor onverwachte kosten uitgaven en noodgevallen

Geld ter beschikking hebben voor onverwachte uitgaven, ongeacht uw financiële positie, is uiterst belangrijk.

Zo wijst u best een deel van uw overtollige spaargeld toe aan de aanleg van een noodfonds. Aarzel niet en doe dit vooraleer u extra leningen, schuldaflossingen of extra investeringen zou overwegen.

Over het algemeen moet uw persoonlijk noodfonds goed zijn om 3 tot 12 maanden aan uitgaven te dekken voor het geval u het een tijdje zonder inkomsten moet doen.

Als u uw noodfonds vanaf nul dient op te bouwen, dan is het een goed idee om elke maand 10 à 15% van uw inkomsten op uw noodrekening te storten.

Tip: Als u een hoge mate van werkzekerheid en écht voorspelbare inkomsten heeft, kunt u dit noodfonds waarschijnlijk wel wat langzamer opbouwen.

Hoe klein uw maandelijkse bijdrage ook is, maak er een gewoonte van om elke maand wat opzij te zetten, al is het maar 50 euro per maand om mee te beginnen.

Weetje: Als u een goed salaris verdient, kunt u automatische bijdragen instellen die uw noodfonds maandelijks spijzen telkens nadat u uw loon ontvangt.

Tip: Overweeg om uw noodfonds op een speciale online rekening te zetten om een hogere rente te krijgen dan bij uw lokale bank...

Tot slot een kanttekening: Een bijkomend voordeel van uw noodfonds op een aparte rekening plaatsen, is dat u de verleiding verlaagt om die fondsen te gebruiken voor zaken en doeleinden die niet dringend zijn.

Verhoog geleidelijk het bedrag dat u periodiek spaart en belegt

Natuurlijk is het prima om te beginnen met weinig als u weinig heeft. Ook al spaart u slechts 50, 75 of 100 euro per maand, u bent ten minste een goede gewoonte gestart.

Maar tracht na verloop van tijd toch wat meer te sparen! Hoe vroeger u begint met sparen en beleggen, hoe beter (zie hierboven voor de uitleg over het principe van samengestelde interest).

Om erachter te komen hoeveel u precies moet sparen om zelf een extra pensioenkapitaal op te bouwen, kunt u een online pensioencalculator gebruiken die u een maandelijks spaardoel geeft.

Vervolgens kunt u daar met kleine sprongen naartoe werken. Een van de gemakkelijkste manieren om dat te doen, is door uw bijdragen te verhogen telkens uw loon verhoogt.

Haal het meeste uit uw pensioenspaarplan

houten blokjes met hand die kiest tussen plan a of plan b in context van zelf pensioen opbouwen versus rekenen op overheid

De overheid kan niet alle garanties bieden

In deze tijd is het belangrijk realistisch te zijn en te beseffen dat de overheid en politici mogelijk niet altijd in staat zijn om te voldoen aan de verwachtingen rondom pensioenen.

Staatsmanschap is tegenwoordig soms ver te zoeken en beslissingen lijken vaak gericht op de korte termijn.

De belangrijkste boodschap is de volgende:

Zorg ervoor dat u zelfvoorzienend bent in uw pensioenplanning.

In België bijvoorbeeld kampt de overheid met financiële uitdagingen en de pensioenkassen kunnen onder druk komen te staan in de toekomst.

U kunt niet volledig vertrouwen op de oudere generatie

Vandaag de dag lijkt het pensioensysteem soms op een wettelijk toegestaan schema waarbij de jongere generatie de kosten van de vergrijzing en de gepensioneerden moet dragen door middel van sociale bijdragen en belastingen.

Ondanks de uitdagingen rondom de pensioenen is het belangrijk om niet te snel conclusies te trekken over generaties en hun bedoelingen.

Als twintiger is het vooral van belang om bewust te zijn van de situatie en uw pensioenplanning in eigen hand te nemen.

Aangezien u een twintiger bent, is het mogelijk dat u nu veel sociale bijdragen betaalt, maar daar later minder van zult profiteren. We willen u graag bewust maken van deze situatie.

Neem het heft in eigen handen

Als twintiger is het belangrijk om zelf actief aan uw pensioenopbouw te werken. Vertrouw niet alleen op de overheid, maar neem zelf uw verantwoordelijkheid op voor uw financiële toekomst.

Tip: Vraag uw werkgever naar mogelijkheden voor een collectieve pensioenregeling of extra pensioenopbouw.

Daarnaast kunt u overwegen om privé een aanvullend pensioenspaarplan op te starten. Zo kunt u op uw oude dag genieten van extra financiële zekerheid die u zelf heeft opgebouwd.

Tip: Fiscale voordelen voor dergelijke plannen zijn mooi meegenomen, maar laat dit niet uw belangrijkste motivatie zijn.

Denk aan uw toekomst, wees bewust van de uitdagingen op overheidsniveau en neem zelf het initiatief om uw eigen pensioen te versterken.

Maak gebruik van technologie

jonge twintiger raakt gigantisch scherm aan met daarop de koers van indexfonds of ETF symbool voor gebruik maken van technologie om te beleggen

Een indexfonds of een ETF maakt beleggen gemakkelijker. Maar als u een beginner en wat onzeker bent, of nog wat vragen heeft, dan kunt u tegenwoordig snel en gratis hulp krijgen, online op het internet!

Zo kunt u een account openen bij een online platform dat gebruikmaakt van artificiële intelligentie of een robo-adviseur, een computergestuurde beleggingsbeheerder.

Andere platformen zoals Etoro laten u toe om het portfolio van andere gebruikers (met een stevig track record) gewoonweg te kopiëren zodat u ook dezelfde rendementen kan boeken als hen.

Deze online platformen brengen een percentage van uw rekeningsaldo in rekening voor hun diensten, of ze rekenen (beperkte) transactiekosten aan.

Durf dus gebruik maken van enkele vooraanstaande online beleggingsplatformen! Een beetje overzicht en een handige en veilige gebruikersinterface kan u beschermen tegen uw eigen menselijke fouten.

Dit levert bijkomende gemoedsrust op, een enorm gebruiksgemak en het kan dus echt de moeite waard zijn om een online account te openen bij een beleggingsplatform.

Beleggen in uw twintiger jaren: Conclusie

jongedame met bruin haar en blauw hemdje is blij en steekt paar biljetten van 100 euro in blauw spaarvarken symbool voor beleggen als twintiger

Nu we onze spannende ontdekkingsreis door de wereld van het beleggen voor twintigers afsluiten, is het tijd voor een slotwoord.

We dienen ons kort nog even te verbazen over de kracht van tijd (en samengestelde interest), het meest waardevolle bezit in ons financiële arsenaal.

Tijd is een mes dat aan twee kanten snijdt: Tijd kan uw financiële winsten verhogen of uw verliezen vergroten, afhankelijk van de keuzes die u vandaag maakt.

En dus, beste twintiger, is het tijd om stil te staan en na te denken... Denk even aan de financiële opportuniteiten die zich presenteren en aan al dat onbenut potentieel.

Elk van de 10 strategieën die we hebben besproken is als een goed geslepen werktuig, klaar om met vaardigheid en precisie te worden gehanteerd.

Uw taak is nu om ze in de praktijk toe te passen en te combineren en een persoonlijk financieel plan op te stellen dat uw koers uitzet op de soms woelige zeeën van de financiële markten...

Als u aan uw financiële avontuur begint, denk dan aan de volgende vuistregel voor twintigers:

Beleggen als twintiger is minder gericht op het vergaren van een fortuin van de ene op de andere dag, maar meer op het zaaien van rijkdom voor een welvarende toekomst. Het is met andere woorden een delicate evenwichtsoefening tussen risico en beloning, geduld en ambitie, en kennis en intuïtie.

Op het gebied van beleggen is er geen eindbestemming, er is alleen de oneindige horizon van mogelijkheden. Aan u om er zelf het beste van te maken!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons








     ↙ Uw landcode *

    Privacybeleid *