• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Beleggen als dertiger: 9 Tips om duurzaam vermogen op te bouwen

Beleggen als dertiger: 9 Tips om duurzaam vermogen op te bouwen

min leestijd

jonge man van in de dertig met bril op kijkt naar boven waar lamp brandt symbool voor beleggingstechnieken voor dertigers

In dit tijdperk van torenhoge vastgoedprijzen, telewerken en sociale media-feeds gevuld met perfecte en "dolgelukkige" vrienden, kunt u zich als dertiger al snel overrompeld voelen.

U heeft misschien wel het gevoel dat u uw schip door een zee van verraderlijke financiële ijsbergen moet navigeren...

Maar wat indien we u zeggen dat beleggen in uw dertiger jaren uw gouden decennium kan zijn? Om blijvende duurzame rijkdom op te bouwen en uw financiële toekomst veilig te stellen?

Te midden van die talloze levensverantwoordelijkheden kan het maken van de juiste beleggingskeuzes complex en moeilijk lijken... Maar u mag niet panikeren!

Welkom op deze pagina die dienst doet als financieel toevluchtsoord voor drukbezette, ambitieuze en slimme dertigers!

Hier trachten we u wegwijs te maken in de geheimen van het omzetten van uw zuurverdiende centen in een robuust financieel imperium dat u op termijn kan doen blozen van trots.

Dit artikel is uw gids en navigatiekaart om als dertiger door de wereld van beleggen te navigeren! Het bevat 9 praktische tips en strategieën die afgestemd zijn op uw unieke levensfase.

Maak u dus klaar om al uw geldzorgen achter u te laten tijdens deze opwindende reis naar een toekomst van financiële vrijheid en duurzame rijkdom!

De tijd om de controle over uw financiën met beide handen vast te grijpen is gekomen! Dus laten we van start gaan en uw geld voor u laten werken.

Inhoudsopgave

Beleggen als dertiger: Inleiding

houten blokjes die trap vormen met start op geschreven en pijk naar boven beleggen voor dertigers tips en advies

Bent u in de 30? Dan hebben uw leeftijd en huidige levensfase hoogstwaarschijnlijk meer invloed op uw financiële beslissingen dan u zelf goed beseft...

En wist u dat er zoiets bestaat als de beste beleggingsstrategie voor iedere leeftijdscategorie?

Als u een dertiger bent, worden pensioenspaarplannen en hoe u uw geld spaart en belegt langzaam maar zeker belangrijker.

Dergelijke financiële zaken krijgen stilaan een hogere prioriteit in vergelijking met toen u 10 jaar jonger was, toen het onderwerp beleggen als twintiger u nog kopzorgen en twijfels bezorgde...

Om uw doelen te bereiken, dient uw beleggingsstrategie te veranderen naarmate u ouder wordt.

Als u eenmaal in de dertig bent, zijn de dreigende zorgen over afstuderen en een professionele carrière opbouwen waarschijnlijk vervangen door meer huishoudelijke stress en zorgen.

Denk bijvoorbeeld aan samenwonen met een partner, trouwen, een eerste eigen huis of appartement aankopen, huisdieren verzorgen, een tuintje onderhouden, misschien denkt u ook aan kinderen of heeft u er al, enzovoort...

Dat zijn veel nieuwe verantwoordelijkheden, allemaal met bijbehorende kosten om goed rekening mee te houden bij het plannen van uw (financiële) toekomst.

In dat kader zijn uw dertiger jaren het perfecte moment om een duurzaam vermogen op te bouwen! Zo bent u later in staat om allerlei verplichtingen, eisen en wensen zonder problemen te financieren.

Beleggen voor dertigers: Negen financiële strategieën om in te voeren

Hieronder volgen een hele reeks praktische manieren om uw beleggingsstrategie tijdens uw dertiger jaren te optimaliseren...

Maximaliseer uw pensioensparen: Tip 1

roos spaarvarkentje met gouden kroontje op hoofd in context van pensioensparen maximaliseren als dertiger

Er zijn veel opties op de markt qua pensioenbeleggingen en de "juiste" optie proberen kiezen kan moeilijk en ontmoedigend aanvoelen.

Maar in feite is het heel simpel: U dient in eerste instantie prioriteit te geven aan pensioenbeleggingen met belastingvoordelen en/of aan een aanvullend pensioen via uw werkgever voordat u in nog andere zaken belegt.

Chronologische volgorde voor pensioenbeleggingen: Stappenplan

jonge dertiger met baardje tekent radarwerk op doorzichtig bord symbool voor beleggen als dertiger via 9 praktische tips

Maximaliseer uw pensioenbeleggingen in de volgende volgorde:

 1. Start een beroepsgerelateerd pensioenplan op als werknemer / zelfstandige:
  • Betaalt uw werkgever een aanvullend pensioenplan/groepsverzekering voor de werknemers? Zorg er dan voor dat u hiermee een extra pensioenkapitaal kunt opbouwen! Bespreek de details met uw werkgever. Opgelet: Werkgeversbijdragen kunnen sterk variëren van bedrijf tot bedrijf, dus het is belangrijk dat u uw werkgever vragen stelt om het aanvullend pensioenplan via uw werkgever volledig te begrijpen.
  • Als zelfstandige ondernemer kunt u steeds zelf een extra aanvullend pensioenplan opstarten! Bespreek de opties en de fiscale aftrekbaarheid van de betaalde premies met uw financieel adviseur, bankier of verzekeringsmakelaar.
 2. U kunt zelf ook privématig een pensioenspaarplan als particulier opstarten dat al dan niet recht geeft op fiscale voordelen in de personenbelasting:
  • Dit is vooral interessant (en eigenlijk zelfs noodzakelijk) voor werknemers waarvan de werkgever geen extra aanvullend pensioenspaarplan opbouwt.
  • Maar ook dertigers die al een aanvullend pensioenspaarplan hebben lopen via hun beroepsactiviteit, kunnen met een extra privé pensioenspaarplan voor een extra appeltje voor de dorst zorgen.
  • Bespreek dit met uw financieel adviseur zodat u qua jaarlijkse stortingen naar een maximale fiscale aftrekbaarheid op jaarbasis kunt toewerken.
 3. Tot slot kunt u in laatste instantie ook een spaarformule of pensioenbelegging overwegen die geen extra fiscale voordelen biedt.
  1. Een dergelijk fiscaal niet-aftrekbaar pensioenspaarplan biedt uiteindelijk nog steeds een samengestelde groei met een uitgestelde belasting.
  2. U betaalt personenbelasting op datum van de uitkering later wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Tip: Als u al het bovenstaande reeds chronologisch geoptimaliseerd hebt, en u hebt op jaarlijkse basis nog steeds extra fondsen beschikbaar om te investeren, vergeet dan ook uw spaarrekening niet te spijzen!

Uw overtollige centen op uw spaarrekening zetten tijdens uw dertiger jaren zorgt ervoor dat u liquide middelen ter beschikking hebt voor dringende en onvoorziene uitgaven.

Schakel hulp in indien nodig: Tip 2 | Beleggen als dertiger

blonde dame van 31 jaar oud is in de war en weet niet welke beleggingsproducten en opties te kiezen

De overgrote meerderheid van financiële adviseurs en fondsenbeheerders beweren over geavanceerde hulpmiddelen en processen te beschikken die uw beleggingsresultaten en financiële planning kunnen verbeteren.

Professionele beleggingsadviseurs: Voor- en nadelen

Tip: Ga niet zomaar in zee met de eerste de beste adviseur. De meeste professionele geldbeheerders kosten namelijk veel geld in premies.

Deze hogere beheerskosten moeten in feite verantwoord kunnen worden door een hoger dan gemiddeld rendement van uw beleggingen.

Jammer genoeg kan geen enkele beleggingsprofessional zwart op wit garanderen dat u meer rendement dan gemiddeld zult ontvangen...

Dit betekent echter niet dat financiële adviseurs geen hoger rendement kunnen bereiken dan een individuele doe-het-zelf belegger.

Een bovengemiddelde beheerder van uw beleggingsportefeuille kiezen is in de praktijk gewoon geen sinecure. Vandaar de volgende tip!

Interessante professioneel beheerde Nederlandse beleggingsfondsen

mooi sierlijk gouden logo met daarop vermogensbeheer in engels geschreven symbool voor professionele fondsenbeheerder

Tot slot nog een tip: Bekijk de professionele fondsenbeheerder Fresh Funds met een mooi track record.

Deze aanbieder biedt beleggers onder andere de mogelijkheid om met een klein bedrag te beleggen in een actief en professioneel beheerde portefeuille van leningen aan het Nederlandse MKB.

Weetje: Deze fondsenbeheerder staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Hier kan u dus een deeltje van uw kapitaal beleggen als dertiger, via een professionele beleggingsadviseur die lokaal in Nederland verankerd is.

Doe-het-zelf via online beleggingsplatformen

dertiger met bril en bruin haar zit ontspannen aan bureau met handen achter hoofd glimlachend dankzij handige doe het zelf beleggingsplatformen

Een gulden middenweg kan zijn om zelf te beleggen als dertiger en een account aan te maken bij een betrouwbaar online beleggingsplatform zoals DEGIRO. Opgelet: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Dit platform is heel handig, bijzonder gebruiksvriendelijk, heeft een uitstekende reputatie en het biedt tevens ongekend lage kosten.

Weetje: Dit platform wordt beschouwd als een van de beste, eerlijkste en meest prijsbewuste online brokers op de markt. En ook Saxo Bank is interessant om eens te bekijken! [Ter herinnering: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen].

Daarnaast bestaan er nog andere online beleggingsplatformen die zich onderscheiden op het vlak van beleggingsideeën en inspiratie bieden aan hun klanten:

 • Bij eToro kan u een beleggingsrekening openen en direct toegang krijgen tot de interessante eToro-gemeenschap met meer dan 30 miljoen leden:
  • Hier kan u als belegger kennis delen, meepraten en leren van anderen (en er tegelijk geld aan verdienen).
  • U kan er namelijk “afkijken" van andere leden en het portfolio van een andere succesvolle belegger kopiëren, kosteloos en gratis.
 • Bij Freedom24 kan u een beleggingsrekening openen en gratis toegang krijgen tot talloze beleggingsideeën van diverse professionele analisten:
  • Deze professionele analyses bieden inspiratie over mogelijke beleggingen en behandelen welke effecten snel kunnen groeien in de toekomst.

Tot slot is ook het Nederlands platform Easybroker interessant voor Nederlandstalige dertigers die zelf willen kunnen beleggen in aandelen van meer dan 100 beurzen in meer dan 30 verschillende landen.

Dit platform biedt transparante lage tarieven, geen beheerskosten en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB), wat voor extra gemoedsrust kan zorgen.

Vermogensplanning, successieplanning en erfrecht

groeiende stapeltjes geld met stijgende witte pijl bokaaltje geld en oudere man met wandelstok naast symbool voor belang van successie en vermogensplanning

Als dertiger kan u overwegen om een financieel adviseur in te schakelen die u kan helpen met een uitgebreide financiële planning en dus niet alleen met beleggingsadvies.

Zo krijgt u uw hele financiële plaatje op orde en kan het nauwlettend in de gaten worden gehouden door een echte professional.

Dergelijke financiële professionals kunnen proactief helpen met belangrijke onderwerpen zoals vermogensplanning, erfrecht, belastingprognoses, fiscale optimalisatie, verzekeringsanalyses, beleggingsstrategieën, enzovoort.

Weetje: Het belangrijkste aspect is misschien wel dat het inhuren van een professional u de vrijheid geeft om de dingen te doen die u het liefste doet in het leven.

U betaalt voor een professionele service en krijgt er een volledige ontzorging voor in de plaats.

De professionele dienstverlener verlicht de stress die het beheer van uw financiële zaken met zich mee kan brengen. En dat is uiteraard geld waard!

Wees voorbereid op het ergste: Tip 3 | Beleggen voor dertigers

magere hein in zwart gewaad met zeis wijst naar ons symbool voor de dood eindbestemming voor iedereen op aarde geen ontkomen aan

In de loop van uw leven zullen u en uw gezinsleden ongetwijfeld te maken krijgen met diverse ongeplande en zelfs ronduit onaangename en pijnlijke momenten.

Sommige van deze situaties en gebeurtenissen kunnen ook financieel verlammend uitdraaien als u niet voorbereid bent... Alles begint met een goede verzekeringsdekking.

Levensverzekering

Bijna iedereen met een echtgenoot, partner en/of kinderen kan baat hebben bij een levensverzekering.

Redenen

Als dertiger zou u om de volgende redenen ernstig moeten overwegen om een levensverzekering af te sluiten:

 • Financiële zekerheid voor uw dierbaren: Als u een echtgenoot, kinderen of andere afhankelijke personen hebt, kan een levensverzekering hen financiële zekerheid bieden voor moest u voortijdig overlijden. De uitkering van het kapitaal van een levensverzekering kan uw inkomen vervangen, schulden aflossen of essentiële uitgaven zoals een hypotheek (volledig) dekken, zodat uw nabestaanden niet extra financieel worden belast in een toch al moeilijke tijd.
 • Extralegaal voordeel op het werk is niet permanent: Sommige werkgevers bieden een levensverzekering aan als onderdeel van hun loonpakket. Met andere woorden, indien u overweegt om uw job op te zeggen of onzeker bent over uw toekomstige werksituatie, kan een eigen levensverzekering u gemoedsrust geven en ervoor zorgen dat u gedekt bent, ongeacht mogelijke veranderingen in uw beroepsleven!
 • Vermogensplanning: Een levensverzekering kan een belangrijk hulpmiddel zijn om uw successieplanning te regelen, vooral als u op termijn over een groot vermogen zou beschikken. De opbrengst van een levensverzekering kan worden gebruikt om successierechten te betalen, zodat uw erfgenamen de volledige waarde van uw vermogen ontvangen. Contactuur uw financieel adviseur, bankier of verzekeringsmakelaar voor meer informatie hieromtrent.
 • Lagere premies als dertiger: Hoe jonger en gezonder u bent wanneer u een levensverzekering afsluit, hoe lager uw premies doorgaans zullen uitvallen. Door reeds als dertiger een dergelijke verzekeringspolis af te sluiten, kunt u normaliter lagere tarieven vastleggen waardoor u tijdens de looptijd van de polis mogelijk geld bespaart.
 • Gezondheidsproblemen buitenspel zetten: Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen toe. Weetje: Als u een ernstig gezondheidsprobleem krijgt voordat u een levensverzekering hebt afgesloten, kan het moeilijker en duurder zijn om toch nog een dergelijke verzekering af te sluiten. Door reeds op uw dertigste een polis af te sluiten, kunt u mogelijke toekomstige gezondheidsproblemen compleet en 100% zeker anticiperen.
 • Diversificatie van uw beleggingen: Permanente levensverzekeringen kunnen ook dienen als een beleggingsinstrument. Deze polissen bouwen na verloop van tijd een contante kapitaalwaarde op, die kan worden beleend (met behulp van een aflossingsvrij bulletkrediet bijvoorbeeld) of gebruikt kan worden voor andere financiële behoeften.
 • Begrafeniskosten: De kosten van een begrafenis kunnen aanzienlijk zijn, vaak duizenden of tienduizenden euro's. Een levensverzekering, eventueel aangevuld met een extra uitvaartverzekering, kan deze kosten dekken waardoor de financiële lasten voor uw familie worden verlicht.
Finale tips

Als dertiger een levensverzekering afsluiten is een proactieve stap om uw dierbaren te beschermen en hun financiële stabiliteit te waarborgen, mocht het onverwachte helaas gebeuren.

Tip: Het is essentieel om zorgvuldig uw persoonlijke situatie, wensen en behoeften te analyseren.

Bovendien loont het ook de moeite om verschillende polisopties te evalueren en samen te werken met een gekwalificeerde (verzekerings)professional om de juiste dekking voor u te vinden.

Invaliditeitsverzekering

gele pijl naar rechts met plan a op en roze pijl naar links met plan b op symbool voor arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als backupplan voor als het fout gaat

Bent u tussen de dertig en veertig jaar oud? Dan zou u omwille van de volgende redenen kunnen overwegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten...

Redenen
 • Financiële zekerheid voor de toekomst: Een invaliditeitsverzekering biedt financiële zekerheid door een deel van uw inkomen te vervangen als u door ziekte of letsel niet meer kunt werken. Dit kan van cruciaal belang zijn om uw levensstandaard te handhaven, rekeningen te betalen en medische kosten te dekken wanneer u niet meer kunt werken door lichamelijke problemen.
 • Bijkomende investering in uw carrière: Tegen de tijd dat u in de dertig bent, hebt u wellicht reeds een aanzienlijke hoeveelheid tijd, geld, energie en moeite in uw professionele carrière geïnvesteerd. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan die investering helpen beschermen door ervoor te zorgen dat u de financiële middelen hebt om uw levenskwaliteit te handhaven als u niet langer kunt werken ten gevolge van onverwachte ongeschiktheid!
 • Gezondheidsgeschiedenis in rekening nemen: Als u een familiegeschiedenis hebt van chronische ziekten of aandoeningen die kunnen leiden tot invaliditeit, is het van cruciaal belang om te overwegen een invaliditeitsverzekering af te sluiten. Het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen neemt namelijk toe naarmate u ouder wordt...
 • Financiële bescherming voor afhankelijke personen: Als u afhankelijke personen hebt, zoals een echtgenoot, kinderen of ouder wordende ouders, kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering ervoor zorgen dat zij financiële steun blijven ontvangen als u plots niet meer kunt werken.
 • Door de werkgever verstrekte dekking kan onvoldoende zijn: Hoewel sommige werkgevers een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanbieden, is deze vorm van dekking niet altijd voldoende om uw inkomstenderving volledig op te vangen. Een privépolis kan de dekking van uw werkgever aanvullen en extra financiële bescherming bieden om zodoende uw inkomstenderving volledig op te vangen.
 • Genieten van betaalbare premies: De premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn doorgaans lager als u jonger en gezonder bent. Als u zich als dertiger inschrijft, kunt u doorgaans voordeligere tarieven krijgen dan wanneer u wacht tot later in uw leven...
 • Grotere kans op invaliditeit: Het risico om invalide te worden, neemt statistisch gezien toe naarmate u ouder wordt. Als dertiger loopt u met andere woorden meer kans om invalide te worden dan jongeren waardoor het essentieel is om een dekking te hebben.
Finale inzichten en tips

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als dertiger is een belangrijke manier om uw inkomen te beschermen, financiële zekerheid voor uzelf en uw gezinsleden te garanderen en uw investering in uw carrière veilig te stellen.

Het is een verstandige verzekeringspolis om te overwegen als dertiger! Want een dergelijke verzekering kan wel degelijk onschatbare steun bieden in geval van een onverwachte ziekte, letsel of verwonding.

Tip: Doe zorgvuldig uw onderzoek naar de verschillende invaliditeitsverzekeringen en bijbehorende premies alvorens u effectief een dergelijke invaliditeitsverzekering gaat afsluiten.

Contacteer zeker en vast uw verzekeringsmakelaar voor enkele voorstellen op maat!

Vermogensplanning op maat van uw situatie

De laatste stap in de voorbereiding op het onverwachte is het ontwikkelen van een vermogensplan op maat om u, uw familie en uw eigendommen te beschermen.

U stelt zich wellicht terecht de vraag wanneer u zou moeten beginnen uw nalatenschap te plannen en of het nog niet te vroeg is als dertiger.

Misschien wilt u ook gewoon nog helemaal niet nadenken over wat er zal gebeuren als en wanneer u er niet meer bent omdat u het een uiterst onaangename gedachte vindt... Terwijl dit natuurlijk wel heel belangrijk is.

Een goed uitgekiende vermogensplanning stelt u in staat om uw vermogen te beheren en behouden terwijl u leeft en zorgt er tevens voor dat de verdeling van uw vermogen na uw overlijden volgens uw wensen en fiscaal optimaal gebeurt.

Neem zoveel risico als u mentaal aankunt: Tip 4

mannelijk hand houdt smiley vast die op houten blokje met 5 sterren stond symbool voor uitzoeken bij welk risiconiveau u zich goed en blij voelt

Jongeren, studenten en twintigers hebben een lange tijdshorizon voor hun pensioen waardoor ze zich minder zorgen hoeven te maken over volatiliteit op korte termijn.

Daardoor kunnen zij risico's aanvaarden die op lange termijn tot een hoger gemiddeld rendement zouden kunnen leiden.

Maar gelukkig bent u met nog zo'n 30 jaar te gaan alvorens u met pensioen gaat, ook nog steeds voldoende jong.

Zo kunt u als dertiger nog steeds een acceptabel beleggingsrisico nemen en het overgrote deel van uw spaargeld (bijvoorbeeld 50 à 75%) in aandelen, beleggingsfondsen, indexfondsen en ETF's beleggen op de lange termijn.

Hoewel risico nemen geen garantie is voor een hoger gemiddeld rendement, verhoogt het wel uw kansen op een hoger rendement gedurende de looptijd van een belegging op de lange termijn.

Opgelet: Beleggen als dertiger én risico nemen is niet voor iedereen! Het is cruciaal om uw beleggingsprofiel op te maken om vast te stellen of u mentaal wel geschikt bent om om te gaan met volatiliteit op de beurzen!

Illustratie van verband tussen risico en rendement van belegging op lange termijn

Stel dat u begint met sparen op uw 30ste verjaardag met als doel 1 miljoen euro kapitaal te bereiken tegen wanneer u met pensioen gaat, bijvoorbeeld op uw 67ste.

Met een looptijd van 37 jaar en een jaarlijkse interest van 6% (maandelijks samengesteld), moet u in dat geval 614 euro per maand opzij zetten om 1 001 623 euro te bereiken na 37 jaar.

Stel daartegenover een scenario waarbij u het liever wat veiliger speelt met uw beleggingen en hierdoor een gemiddeld jaarlijks rendement behaalt van "slechts" 4%.

Hieronder in de grafiek ziet u het verschil tussen beide strategieën grafisch weergegeven:

grafische illustratie van verband tussen risico en rendement van belegging op lange termijn van 30 tot 67 jaar oud

Met dezelfde maandelijkse bijdragen van 614 euro per maand zou u op uw 67ste slechts 622 991 euro bereiken in plaats van uw vooropgestelde 1 miljoen euro.

Om hetzelfde 1 miljoen euro te bereiken aan 4% rendement per jaar, zou u uw maandelijkse bijdragen moeten optrekken van 614 euro naar 986 euro. Zo bereikt u na 37 jaar 1 000 439 euro.

Conclusie: Uit het bovenstaand voorbeeld blijkt dat het op de lange termijn wel degelijk kan lonen om meer risico te nemen, aangenomen dat dit resulteert in een wat hoger gemiddeld jaarlijks rendement.

Zorg voor betaalbare diversificatie: Tip 5

man raakt met rechterhand zone aan met verschillende brandende lampjes weergave van gediversifieerde beleggingen

Beleggen wordt minder riskant als uw beleggingen gediversifieerd zijn.

Dit betekent met andere woorden dat u bijvoorbeeld niet al uw beschikbare geld in hetzelfde beursgenoteerde aandeel mag stoppen. Het is veel beter om op een meer gespreide manier blootstelling te krijgen aan de beurs...

Aandelen via indexfondsen en ETF's: Beleggen als dertiger

beleggen als dertiger 9 tips om duurzaam vermogen op te bouwen groeiende plant met grafieken rond symbool voor vermogensopbouw

Een belangrijke en waardevolle truc voor diversificatie op de beurs is het gebruik van indexfondsen en ETF's (welke een index volgen).

Zo volgt een Standard & Poor's 500-indexfonds bijvoorbeeld de S&P 500:

 • Die index omvat ongeveer 500 van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten.
 • En dit indexfonds bundelt uw geld dus met dat van andere beleggers om de verschillende aandelen van die bedrijven te kopen.

Gezien een dergelijk indexfonds een bepaalde index volgt, weerspiegelt het rendement van dat fonds dus quasi volledig het rendement van de index die het volgt.

Natuurlijk komen hier ook beheerkosten bij kijken, maar deze zijn beduidend lager (doorgaans minder dan 0,5%) dan de premie die u aan een professionele fondsbeheerder zou moeten afstaan (doorgaans meerdere procenten).

Het brede assortiment van aandelen waaruit indexfondsen bestaan zorgt dus voor diversificatie (afhankelijk van het specifieke indexfonds natuurlijk).

Zo zijn er indexfondsen en ETF's die u blootstellen aan aandelen van bepaalde landen (zoals de S&P 500 voor de VS) en zijn er ook indexfondsen en ETF's die zich richten op specifieke industrieën.

Zo kunt u bijvoorbeeld beleggen in ETF's en indexfondsen die zich specialiseren in internationale aandelen (wat een spreiding over verschillende landen betekent) binnen dezelfde industrie (bijvoorbeeld toerisme of grondstoffen).

Met andere woorden, u bent dus maar gediversifieerd in zoverre het indexfonds of de ETF dat toelaat. Wat dus een risico van een ETF inhoudt.

Zo kunt u bijvoorbeeld denken dat u goed gediversifieerd bent omdat u investeert in bedrijven in verschillende landen wereldwijd.

Echter, wat als die bepaalde industrie op wereldvlak een daling of recessie ondervindt? Inderdaad, dan is die internationale diversificatie plots niet veel meer waard...

Het klassieke voorbeeld is de ernstige coronapandemie die op wereldwijde schaal een zeer zware negatieve invloed op de internationale toeristische sector had.

Obligaties voor risicobeperking

drie mannen in hemd en das houden elk blad papier voor gezicht met 1 vinkje bij 1 man erop getekend symbool voor obligaties met minder risico voor meer balans

Omdat de obligatiekoersen meestal in de tegenovergestelde richting van de aandelenkoersen bewegen, kunt u ook wat obligaties of obligatiefondsen kopen om het risico van uw aandelenfondsen verder af te zwakken.

Overweeg bijvoorbeeld enkele vastgoedobligaties die de voordelen van obligaties combineren met die van fysiek vastgoed.

Twee tips qua vastgoedobligaties in Nederland vanaf een minimum investering van 1000 euro zijn de volgende:

Handige hulpmiddelen

tekening van rode pijl die zich weg baant door doolhof richting roos van dartsbord symbool voor doe het zelf beleggen via de juiste beleggingsplatformen online aan lage kosten

Als dat allemaal wat te lastig en ingewikkeld klinkt voor u, kunt u ook een professional inschakelen en betalen om het voor u te doen. Opgelet: Dit kan echter vrij duur uitvallen, zonder garanties op een beter rendement.

Een alternatief hiervoor is een account openen bij een gerenommeerd beleggingsplatform met extra tips en tricks voor klanten/leden:

 • Via het eToro platform kunt u gratis inzicht krijgen in de strategieën en handelstechnieken van andere klanten. U kunt met andere woorden hun portfoliostrategie kopiëren en imiteren indien het door hen behaalde rendement aantrekkelijk is voor u.
 • En via Freedom24 kan u gratis toegang krijgen tot de periodieke professionele analyses vol waardevolle info en inzichten voor beleggers.

Dit biedt zowel financiële als niet-financiële voordelen:

 • Het totale rendement van uw portefeuille kan al dan niet verbeteren maar het zou in elk geval minder volatiel moeten zijn indien u zich hier en daar laat inspireren door anderen:
  • Dit kan uw diversificatie alleen maar ten goede komen.
  • En het betekent ook dat u geruster kunt slapen (want u heeft niet al uw geld op één individueel zelfgekozen aandeel ingezet).
 • De wetenschap dat u er niet alleen voor staat en kan genieten van kennis en knowhow van anderen, kan u ook extra gemoedsrust bieden.

Tip: Voor de scherpste tarieven dient u bij DEGIRO een rekening te openen. Ter info: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Tweede tip inzake slim beleggen als dertiger: Niemand houdt u tegen om een beleggingsrekening te openen bij diverse van deze platformen voor wat extra spreiding!

Ga strategisch om met uw schulden: Tip 6 voor dertigers

man houdt vallende rij dominostenen tegen om verdere schade te voorkomen symbool om schuldlawine methode toe te passen en uit schulden te geraken

De manier waarop u in uw dertiger jaren omgaat met geld zal bepalen hoe snel u uw schulden kunt afbetalen (als u schulden heeft).

Er bestaat echter geen magische formule om snel uit de schulden te komen en uw persoonlijke financiële situatie dient altijd uw exacte prioriteiten te bepalen.

Een effectieve strategie is er een die zich in eerste instantie richt op schulden met de hoogste rente wegwerken. Deze strategie staat ook bekend als de schuldlawine-methode.

Schuldlawine-methode als schuldaflossingsstrategie

jonge man van in de dertig met bril op kijkt naar boven waar lamp brandt symbool voor beleggingstechnieken voor dertigers

De schuldlawine-methode, ook bekend als de schuldlawine-methode, is een schuldaflossingsstrategie waarbij u zich eerst richt op het afbetalen van uw hoogrentende schulden.

De naam is afgeleid van de analogie van een lawine, waarbij een kleine ontregeling op de top van een berg kan leiden tot een enorme hoeveelheid sneeuw die zich ophoopt...

Welke vervolgens vroeg of laat in een stroomversnelling naar beneden tuimelt en uiteindelijk alles op zijn pad wegveegt.

Met andere woorden, de sneeuwlawine-methode is een schuldaflossingsstrategie waarbij u vaart maakt met uw schuldaflossingen. U veegt, net zoals een lawine, alles weg op uw pad (uw schulden) om via een stroomversnelling schuldenvrij te gaan leven uiteindelijk.

In de context van schuldaflossing staat de "sneeuw" voor uw schuld en de "lawine" symboliseert het momentum en de snelheid die u krijgt door eerst de hoogrentende schulden aan te pakken en weg te werken.

Tips om schuldlawine-methode toe te passen

man staat op groot euroteken dat aan het zinken is op zee symbool voor schuldensneeuwbal die u compleet failliet kan maken

Hier volgt een eenvoudige uitleg voor beginners:

 • Maak een compleet overzicht van al uw schulden: Maak een integrale lijst van al uw schulden, inclusief openstaande kredietkaartschulden, leningen (groot en klein) en andere verplichtingen (bijvoorbeeld ten opzichte van vrienden, familie, de fitnessclub, enzovoort).
 • Rangschik de schulden volgens hun rentevoet van hoog naar laag: Rangschik uw schuldenlijst in aflopende volgorde waarbij u de schuld met de hoogste rentevoet bovenaan plaatst, en die met de laagste rentevoet onderaan.
 • Doe minimale aflossingen voor alle schulden: Zorg ervoor dat u voor al uw openstaande schulden ten minste de minimale aflossing doet om boetes voor laattijdige vergoedingen te voorkomen.
 • Tracht extra aflossingen te doen voor de schuld met de hoogste rente: Wijs al het extra geld dat u beschikbaar heeft toe aan de aflossing van de schuld met de hoogste rentevoet. Dit zal u helpen om die duurste schuld versneld af te betalen waardoor het totale rentebedrag dat u na verloop van tijd zult betalen, lager uitvalt.
 • Ga door met versneld aflossen van de duurste schulden: Zodra de schuld met de hoogste rente is afbetaald, gaat u verder met de volgende schuld met de hoogste rente op de lijst. Blijf de lijst afwerken totdat al uw schulden zijn afbetaald.

Door u eerst te richten op schulden met een hoge rente, bespaart u geld op rentebetalingen en betaalt u uw schulden sneller af.

Net als een lawine die alles op zijn pad opruimt, helpt de sneeuwlawine-methode u vaart te maken met uw schuldaflossingen, wat uiteindelijk leidt tot een schuldenvrij leven.

Beste volgorde om schulden af te lossen

exponentieel groeiende torentjes euromunten met zandloper naast symbool voor samengestelde intrest vroeg beginnen met beleggen

Het is verstandig om uw openstaande schulden via de volgende volgorde aan te pakken:

 1. Extreem hoogrentende schulden aflossen die niet fiscaal aftrekbaar zijn (bijvoorbeeld openstaande schulden van kredietkaarten en consumentenkredieten).
 2. Hoogrentende, al dan niet fiscaal aftrekbare schulden aflossen (zoals sommige particuliere leningen en kaskredieten op zakelijk vlak).
 3. Redelijke en laagrentende schulden (intrestvoet van 4% of minder) aflossen die fiscaal (al dan niet) aftrekbaar zijn (bijvoorbeeld hypothecaire leningen).

Het is essentieel om als dertiger in deze levensfase zoveel mogelijk van deze schulden achter u te laten. Maar vergeet niet om te blijven investeren en beleggen terwijl u schulden aflost... Deze balans vinden is niet altijd eenvoudig.

De voordelen van beleggen zijn enorm wanneer u vroeg begint, bekijk het volgende rekenvoorbeeld inclusief vergelijkende grafiek voor meer informatie hieromtrent.

Dit is vooral het geval wanneer u met beleggen meer rendement kunt verdienen dan wat uw huidige schulden u aan intresten kosten.

Zorg voor voldoende cashbuffer: Tip 7

zakenman in kostuum duidt brandend lampje aan in rij van lampen symbool voor noodfonds aanleggen als belangrijk aandachtspunt

Het kan moeilijk zijn om altijd een goed evenwicht te bewaren tussen beleggen enerzijds en uw uitgaven financieren anderzijds.

En dat is vooral het geval in de levensfase van dertigers waarin de financiële verantwoordelijkheden zich lijken te vermenigvuldigen...

De sleutel tot succes is om erachter te komen hoeveel u kunt sparen om toch nog voldoende cash bij de hand te houden om in uw onmiddellijke behoeften te voorzien.

Voor sommigen is een spaarbuffer van 25% tot 50% van de maandelijkse uitgaven voldoende om schommelingen qua kosten en uitgaven te dekken, maar u hebt misschien meer nodig als u een onregelmatig inkomen hebt.

Deze geldbuffer hoort thuis op uw bankrekening zodat u deze makkelijk kunt controleren en kunt vaststellen hoe het met uw noodfonds gesteld is.

Praktische tips

Tip: Het is verstandig om een noodfonds van +/- drie à zes maanden uitgaven aan te leggen.

Tweede tip: Het specifieke bedrag (hoeveel maanden marge u inbouwt) moet uw werkzekerheid en de potentiële volatiliteit van uw inkomen weerspiegelen.

Bijvoorbeeld: Bent u een zelfstandig freelancer, dan dient u een grotere cashbuffer aan te houden dan een vast benoemde ambtenaar die voor de overheid werkt...

U kunt het beste een noodfonds aanhouden op een aparte (online) spaarrekening, gescheiden van uw bankrekening die u gebruikt voor dagelijkse uitgaven.

Ten minste, dat is onder de aanname dat u er een hogere rente kan krijgen en dat deze fondsen iets moeilijker zijn om af te halen voor niet-dringende doeleinden.

Een te groot deel van uw vermogen in contanten aanhouden (d.w.z. liquide middelen op de bank, niet noodzakelijk echt in contanten zoals biljetten en munten onder de matras) maakt het echter moeilijk om de inflatie voor te blijven en voldoende rendement te genereren om uw pensioen- en andere langetermijndoelen te halen.

Dat komt omdat cash geld historisch gezien een slecht rendement op lange termijn oplevert.

Bouw dus de nodige contante geldreserves op en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk voor u opbrengen en blijf tegelijk ook beleggen als dertiger.

Met andere woorden, tracht nog steeds zoveel mogelijk door te sluizen naar uw pensioenspaarplannen en andere langetermijnbeleggingen.

Wees niet verblind door uw pensioen: Tip 8

drie roze spaarvarkens naast elkaar met oudste spaarvarken met bril op op hoogste schavot met grootste kapitaalstaaf symbool voor comfortabel pensioen als universeel doel

Comfortabel met pensioen gaan is het universele langetermijndoel... Maar het wordt vaak beschouwd als het enige doel.

In de praktijk zijn er nochtans nog veel meer doelstellingen die aan bod kunnen/zullen komen vooraleer u met pensioen gaat.

Andere doelstellingen die van belang zijn: Overzicht

koppel ligt te ontspannen in 2 strandstoelen op strand met twee cocktails op tafeltje met zicht op zee en ondergaande zon reizen dienen ook betaald te worden

Denk aan de volgende zaken bijvoorbeeld:

De kunst is om aan al deze doelen gepaste prioriteiten te koppelen. En dat is natuurlijk helemaal niet evident!

Tips om andere doelstellingen ook te kunnen financieren

Uw pensioen kan nog steeds op de eerste plaats komen, maar u kunt deze andere doelen nog steeds bekostigen door bijvoorbeeld:

 • Meer te sparen wanneer u opslag krijgt in plaats van het extra geld op te doen,
 • Financiële meevallers integraal opzij te zetten,
 • Te profiteren van dalende uitgaven op het vlak van wonen, leven, enzovoort.

Stel bijvoorbeeld dat u uw auto- of verbouwingslening recentelijk volledig afbetaald heeft.

In plaats van uw restaurantuitgaven te laten oplopen of wat vaker op reis te beginnen gaan, kan u ook gewoon doen alsof u nog steeds die leningen aan het afbetalen bent.

U bent het namelijk ondertussen zodanig gewend dat dit bedrag periodiek van uw rekening verdwijnt, dat u dit geld even goed naar een spaarrekening, effectenrekening of uw online beleggingsaccount bij DEGIRO kunt sturen! Opgelet: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Analoog kunt u, indien u opslag krijgt, op dezelfde manier het extra bedrag beleggen als dertiger, gezien u toch reeds gewend bent om rond te komen zonder deze bijkomende extra fondsen.

Consolideer en herevalueer uw beleggingen: Tip 9

man houdt handen onder interactieve weergave van staaf en taartdiagrammen en grafieken van zijn huidige beleggingen consolidatieoefening

Als u in uw twintiger jaren bent begonnen met beleggen in verschillende spaarproducten en op verschillende plaatsen, kan uw beleggingsportefeuille nu misschien wel wat wanordelijk zijn.

Misschien hebt u verschillende privé pensioenspaarplannen lopen bij verschillende maatschappijen, een resem spaar- en zichtrekeningen met verschillende interesten, diverse beleggingsproducten bij verschillende providers en enkele online beleggingen die u in de loop der tijd hebt opgebouwd.

Tip: Om een beter overzicht te creëren, kan u overwegen om deze beleggingen te consolideren (d.w.z. onder één dak brengen), eventueel met behulp van een professionele financieel adviseur.

Zo wordt het gemakkelijker om te zien welke rol elke belegging speelt bij het bereiken van uw financiële doelen en kan u tevens ook bepaalde beleggingen herevalueren in het kader van risicobeheer en rendementsoptimalisatie.

Voordelen van het consolideren van beleggingen

 • Inzicht krijgen in het volledige financiële plaatje
 • Verlagen van verdoken kosten, heffingen en belastingen door bepaalde zaken stop te zetten
 • Meer flexibiliteit en vrijheid dankzij een makkelijker te beheren portfolio van beleggingen

Beleggen voor dertigers: Samenvatting

huisjesslak die van kleine stapel euromunten naar hogere stapels euromunten klimt symbool voor geduldig beleggen als dertiger met geduld en focus op vermogensopbouw op lange termijn

We sluiten onze reis in de beleggingswereld voor dertigers af. Onthoud zeker en vast het volgende belangrijke idee:

U bent uw meest waardevolle bezit en niet iets op de beurs!

Als baas van uw eigen geld zijn uw kennis, vaardigheden en aanpassingsvermogen heel belangrijk. Hiermee bereikt u vroeg of laat succes in uw financiën.

Investeer altijd in uzelf met onderwijs, persoonlijke groei en contacten. Zo verdient u op termijn meer en krijgt u meer vertrouwen om met geldzaken om te gaan.

Gebruik de tips en strategieën die we hierboven deelden. Bij het opbouwen van rijkdom gaat het niet alleen om veel winst maken, maar ook om een sterke en diverse portefeuille opbouwen die alles aankan.

We sluiten graag af met het volgende gezegde:

Bij beleggen helpt geluk de moedigen, maar ook de wijzen en geduldigen.

Laat deze wijsheid u helpen op weg naar financiële vrijheid tijdens uw dertiger jaren en neem met vastberadenheid de controle over uw financiële toekomst.

Verover de beleggingswereld met geduld en verstand. Beleggen als dertiger draait voor een groot deel rond planning en beleggen op de lange termijn!

Tip: Voor de lezers die al eind de dertig zijn en binnenkort 40 jaar worden, is het naslagwerk Beleggen als veertiger vast en zeker ook inspirerend!

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *