• Home
 • »
 • Blog
 • »
 • Als arts investeren in vastgoed? Denk aan uw vrije tijd & kies de gepaste strategie!

Als arts investeren in vastgoed? Denk aan uw vrije tijd & kies de gepaste strategie!

min leestijd

als arts investeren in vastgoed focus meer op netto tijd dan op netto inkomen

Als arts investeren in vastgoed betekent dat u weloverwogen keuzes qua strategie en aanpak dient te maken.

Slimme beslissingen en investeringen kunnen uw carrière en leven een extra dimensie geven! En al zeker wanneer het gaat om passieve inkomsten met vastgoed verdienen

Hieronder leest u meer diepgaande info over wat drukke professionals zoals u bezig houdt, en wat voor opties er zoal bestaan op het vlak van passief beleggen in vastgoed.

Enkele interessante aanbiedingen van passief beleggingsvastgoed passeren ook de revue:

Deze aanbiedingen dienen als inspiratiebron en om de verschillen tussen actief en passief beleggen in vastgoed extra in de verf te zetten.

Frequent ge­maakte bezwa­ren door artsen

Het is vrij kort door de bocht, maar artsen kunnen eigenlijk opgedeeld worden in twee groepen:

 1. Artsen die niet investeren in vastgoed
 2. Artsen die wel geld beleggen in vastgoed

Uit het kamp van de groep artsen die niet in vastgoed belegt, klinken vaak bezwaren zoals het volgende:

Ik heb totaal geen zin om ’s nachts uit mijn bed te worden gebeld omdat het toilet verstopt zit of omdat de verwarmingsketel niet meer werkt.

In essentie zijn deze hardwerkende mensen gewoon enorm gesteld op hun beperkte vrije tijd. Als zwoegende arts beschikt u sowieso al over minder compleet zorgeloze vrije tijd in vergelijking met een doorsnee beroep.

Het is dan ook vrij normaal dat dit kamp van artsen de stap naar investeringsvastgoed nog niet heeft gezet. Omdat ze zich oprecht en terecht zorgen maken over de hoeveel tijd dat investeren in onroerend goed kan opslorpen.

gebrekkige nachtrust is een van de frequente bezwaren van artsen inzake investeren in vastgoed

Als drukbezette professional verdient u een aardige stuiver, maar… Uw tijd is en blijft gelimiteerd. Het houdt dus best wel steek om het absolute maximum te puren uit die beperkte vrije tijd die u ter beschikking heeft.

Bijgevolg dringt de volgende belangrijke vraag zich op:

Indien tijd zo waardevol en kostbaar is, waarom zou iemand dan in godsnaam willen investeren in vastgoed? Is het niet een van de meest tijdsintensieve investeringsstrategieën?

Het antwoord op het tweede deel van de vraag is: Niet altijd. Hieronder delen we enkele inzichten op het vlak van tijdsbesteding en beleggen in onroerend goed.

Zelfstudie is nood­zakelijk

Elke pagina op het internet die handelt over hoe beginners kunnen beleggen in vastgoed, zou in elk geval moeten aanvangen met een grote en krachtige disclaimer.

Een melding die stelt hoe uitermate belangrijk het is om eerst voldoende kennis te verwerven. Dit is cruciaal om een slimme investering in vastgoed te kunnen maken.

Kennis ver­werven is tijds­intensief

Dit is met voorsprong het meest tijdsintensieve aspect van beleggen in vastgoed: het opdoen en accumuleren van kennis en inzichten.

Het is niet extreem moeilijk, zeker niet in vergelijking met de academische materie die alle artsen te verwerken kregen tijdens de jarenlange opleiding aan de universiteit.

Maar… Het slorpt wel degelijk tijd op en het vergt overtuiging en discipline. Want zo’n zelfstudie in de niche van beleggingsvastgoed is een marathon en geen sprint.

Bijleren is geen kost maar een inves­tering

Beginnen met vastgoed betekent eerst en vooral:

 • Lezen (boeken, tijdschriften, magazines, websites, blogs),
 • Luisteren (in gesprek met ervaren vastgoedbeleggers, naar interessante podcasts of interviews),
 • Kijken (naar leerrijke reportages, documentaires en YouTube),
 • Les volgen (via webinars, seminaries of in avondschool),
 • Actief zijn in bepaalde groepen van gelijkgestemde zielen (denk aan bepaalde internetforums, beleggingsclubs, Facebookgroepen),
 • Bijwonen van hele specifieke beurzen over vastgoed, conferenties en bepaalde evenementen in de streek om te netwerken, enzovoort. Dit om gemakkelijk te kunnen leren uit de ervaringen van anderen.

Tot slot kan u onderaan deze pagina een interessant overzicht vinden van pagina’s die handelen over alle aspecten van investeren in vastgoed in binnen- en buitenland.

Als arts investeren in vastgoed wordt dankzij dit leuk overzicht van referenties een stuk toegankelijker.

Eerste kant­tekening – Op het lijf van een arts ge­schreven

Als arts hoeft dit aspect van zelfstudie totaal geen probleem te zijn. U heeft met succes zware studies afgerond, een lastige master thesis ingediend, een slopende stage en specialisatie achter de rug, en eigenlijk studeert u nog steeds permanent bij.

Om bij te blijven in uw vakgebied dient u zich permanent bij te scholen.

Als Belgische arts leest u vakbladen zoals The Lancet, Artsenkrant, De Specialist, woont u bijeenkomsten en congressen bij van het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van artsen-specialisten en het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België, leest u met veel aandacht de nieuwsbrieven van organisaties zoals de Orde der artsen en het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen, enzovoort.

Als Nederlandse arts leest u vakbladen zoals De Dokter, Medisch Contact, nieuwswebsites zoals MDLinx waar u mooie samenvattingen van vooraanstaande vaktijdschriften kunt lezen, woont u studiedagen, webinars en symposia bij van het Nederlands Artsenverbond en de Federatie Medisch Specialisten, leest u met veel aandacht de nieuwsbrieven van organisaties zoals de Artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) en het Nederlands Huisartsen Genootschap, enzovoort.

Met andere woorden, qua capaciteit om grote hoeveelheden kennis te verwerken heeft u alvast het geknipte profiel! Zelfstudie is deel van uw job en u bent het gewoon om zelf informatie te verwerken.

Tweede kant­tekening – Haast en spoed zijn zel­den goed

De meeste artsen en specialisten hebben er ontelbare jaren over gedaan om te leren hoe een competente en professionele arts te kunnen zijn. En het is een continu leerproces. Permanent bijscholen is de boodschap om aan de top te blijven.

In dergelijke situaties verwacht de doorsnee arts, vaak ten gevolge van tijdsgebrek, de noodzakelijke kennis over hoe investeren in vastgoed op te doen door het lezen van één of twee boeken. Helaas is dit wishful thinking en onhaalbaar.

Het vergt namelijk verschillende lagen van kennis en ervaringen als fundering. En daarbij speelt ervaring in de praktijk (het effectief investeren) een grote rol.

Wilt u als arts investeren in vastgoed en leren hoe u kunt rentenieren met onroerend goed? Wees dan geduldig en geef uzelf de tijd om ervaring op te doen en om uw kennis te verruimen.

Doe-Het-Zelf Versus Uitbe­steden – Als arts inves­teren in vast­goed

als arts bent u op en top professional dus passief investeren kan voor balans zorgen

Het bezwaar van hierboven over het verstopte toilet of de verwarmingsketel die niet meer werkt, dat verwijst naar de tijd die u spendeert aan het bezitten van uw eigen opbrengstpanden.

De kans is groot dat u vroeger zelf ooit gehuurd heeft. In dat geval weet u maar al te goed dat er soms gewoon iets misloopt of stuk gaat.

Hou rekening met oppor­tuniteits­kost van doe-het-­zelf

Zelf uw opbrengst­eigendommen beheren kan tijdrovend zijn, zeker indien u in de loop van de jaren een mooie portefeuille van verhuur­panden heeft opgebouwd.

Wanneer u bepaalde mensen hoort praten over een buitensporige hoeveelheid energie die ze in hun eigen eigendommen voor verhuur steken, dan is dit bijna altijd het gevolg van hun keuze om alles zelf te doen en te beheren.

Focus meer op netto tijd dan op netto inkomen!

De tijd vliegt en deze valt niet te recupereren. Hoe ouder we worden, hoe meer we het beseffen… Als drukbezette arts kan het daarom interessant zijn om een goede beheerde oplossing te vinden om voor meer balans te zorgen.

Met andere woorden, uw tijd is veel meer waard dan om het even welk bedrag dat u zou betalen aan een rentmeester of verhuur­makelaar.

Een professionele rentmeester zal bovendien ook beter werk leveren dan u. Zoals op het vlak van problemen met huurders oplossen en op het gebied van lokale wetgeving en regels respecteren.

Bovendien maakt u, door het inschakelen van een professionele beheerder, tijd vrij zodanig dat u kunt genieten van wat u echt graag doet. En is dat niet de essentie en waar het uiteindelijk om draait met passief inkomen?

Twijfelt u nog tussen actief ver­huren of passief in­ves­teren?

Twijfelt u nog of u passieve vastgoedbelegger of actieve vastgoedverhuurder moet worden?

Hou dan in elk geval rekening met de opportuniteitskost van zelf verhuren.

Zelf de rol van huisbaas vervullen komt met aanzienlijk wat verantwoordelijkheden en verplichtingen. Het is niet noodzakelijk de beste keuze als drukbezette professional.

Denk aan problemen met sanitair (en het inschakelen van een loodgieter), een lekkend dak dat moet hersteld worden, wanbetalende huurders die uit uw woning in verhuurde staat moeten gezet worden, onvoorziene rampen zoals stormschade, brand of overstroming, enzovoort.

Indien u dergelijk dag­dagelijks beheer van uw investerings­vastgoed uit handen geeft, dan kan u beperkte vrije tijd spenderen aan zaken die u echt graag doet.

Als arts investeren in vast­goed op passieve wijze kan voor balans zor­gen

Passief beleggen in vastgoed is voor de meeste artsen de beste oplossing om vrije tijd te behouden. Kopzorgen en stress worden vermeden, en in bepaalde gevallen kunt u toch aanspraak maken op zekere inkomsten.

Zo kan u beleggen in vastgoed met verhuurgarantie. Zo’n beleggingsvastgoed biedt het voordeel dat u als belegger in beperkte of grote mate zekerheid heeft over uw huurinkomsten en jaarlijks rendement.

Netto tijd is meer waard dan netto inkomen. Opteer dus voor een passieve vastgoedbelegging om in balans te blijven als professional.

Los van het geld en het rendement is de component levenskwaliteit natuurlijk van primordiaal belang.

Geld verdienen met verhuren van vastgoed op passieve wijze inclusief verhuurgarantie, dat is wat voor dokters in vastgoed eigenlijk de topprioriteit zou moeten zijn.

Hieronder krijgt u enkele ma­nieren te zien waarop u als arts in vastgoed kunt beleggen.

Drie manieren – Als arts inves­teren in vast­goed

als arts beleggen in onroerend goed kan op drie manieren

Investeren in vastgoed als dokter kan op drie verschillende ma­nieren:

Voor plezier en ver­tier (omdat het kan)

U koopt een tweede woning (in binnen- of buitenland) als puur toevluchtsoord. Niet voor verhuur maar puur voor eigen plezier en vertier.

Rendement is van geen belang. In dit geval van vastgoed in het buitenland kopen voor plezier en vertier kan u terecht bij honderden makelaars wereldwijd, alsook bij tientallen online vastgoedplatformen.

Voor eigen gebruik én voor verhuur

Een beleggingspand kopen in binnen- of buitenland kan ook voor gemengd gebruik.

In de praktijk gaat het meestal om het kopen van een vakantie­woning die u privé kunt gebruiken (gratis of tegen verlaagd tarief) en die u jaarlijks ook een mooi verhuurrendement oplevert.

Deze formule is interessant voor artsen die willen beleggen in vastgoed op passieve wijze, met een focus op balans tussen quality time en rendement.

De onderstaande aanbiedingen bijvoorbeeld bieden het beste van beide werelden (privé gebruik + zorgeloze verhuurformule).

In bepaalde gevallen (zie hieronder) komt dit ook nog eens met een contractueel gewaarborgde rendements­garantie.

Aanbod van passieve vastgoed­investeringen voor gemengd gebruik (persoon­lijk gebruik + verhuur)

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

Puur voor ver­huur & het rende­ment

als arts een opbrengsteigendom kopen puur voor het rendement is optie 3

Als arts een opbrengsteigendom kopen puur voor het rendement, dat is de derde optie. In dat geval neemt het beleggingsvastgoed de plaats in van een klassiek spaarproduct.

U opteert in deze situatie het best voor een opbrengsteigendom waarbij risico en rendement in de juiste verhouding staan.

Tegelijkertijd wenst u uw netto tijd (die ontzettend schaars en kostbaar is) te maximaliseren.

Met andere woorden, u dient een kant-en-klaar pand voor verhuur aan te kopen dat met een zorgeloze verhuurgarantie komt! Hieronder krijgt u enkele aanbiedingen gepresenteerd die aan deze vereisten voldoen:

Aanbod van vastgoed­beleggingen

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Is als arts in­vesteren in vast­goed het waard?

Als medisch professional investeren, ook gekend als medisch ondernemen, kan in verschillende activa. Fysiek vastgoed biedt diverse voordelen op het vlak van stabiliteit, fysieke verschijning en passieve in­komsten.

Uiteindelijk dient u als arts zelf te beslissen wat u wilt bereiken met uw beleggingen en vermogen. Vastgoed is vooral interessant indien het uw doel is om meerdere passieve inkomsten­stromen op te bouwen.

Want dergelijk passief inkomen laat u toe om met uw tijd te doen wat u zelf wilt. In onroerend goed beleggen biedt u namelijk de mogelijkheid om een stuk van de schaarse beschikbare tijd terug te kopen.

Dat is vooral het geval indien u een passieve investeringsstrategie gaat hanteren. In dat geval investeert u en geniet u jarenlang van de passieve inkomsten. Lees er nog meer over op Waarom dokters vastgoed als een aantrekkelijk investeringsproduct beschouwen.

Beleggen in onroerend goed kan tijdrovend zijn, maar alles hangt af van hoe u de zaken aanpakt en structureert. Uiteindelijk draait het om het opbouwen van een consistente maandelijkse extra cashflow, en het liefst op passieve wijze.

Alleen door als passieve investeerder te functioneren, kan u optimaal genieten van uw vrije tijd en uw netto beschikbare tijd maximaliseren.

NU verstandige keuzes maken op het vlak van investeren, kan de koers van uw leven en professionele carrière als arts beïnvloeden en wijzigen. Zeker op het vlak van passieve inkomsten genereren.

Dus waarom niet de koe bij de horens vatten en als arts investeren in vastgoed, op een A-locatie en op passieve wijze? U kan er nog een pak bijkomende informatie over lezen op als medisch vrij beroep in vastgoed beleggen.

Alternatieve vastgoedfinan­ciering kan inte­ressant zijn!

Wist u dat het mogelijk is om met uw aanvullend pensioen vastgoed te kopen? Zoals met een IPT, VAPZ of groepsverzekering?

Daarnaast kan u ook steeds een Lombard lening afsluiten om het vastgoed te financieren door uw vermogensportefeuille in pand te geven.

Het kan financieel interessant zijn en bovendien kan u hogere rendementen behalen met zorgvuldig uitgekozen investerings­vastgoed (zie hierboven voor enkele interessante aanbiedingen met verhuur­garantie).

Interessante infor­matie – Als arts inves­teren in vast­goed

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

  Privacybeleid *