• Home
  • »
  • Blog
  • »
  • 7 tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren & te laten renderen!

7 tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren & te laten renderen!

min leestijd

tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren

Stel dat je een buitenverblijf in Spanje of Frankrijk bezit. En stel dat je deze vakantiewoning wilt verhuren gedurende de maanden dat je er zelf geen gebruik van maakt. Dan is een lijstje met 7 tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren zeker interessant!

Lees dus zeker verder indien je jouw vakantieverblijf aantrekkelijker wilt maken voor potentiële huurders!

En ook voor aspirant-kopers van vastgoed in het buitenland is deze pagina interessant.

Eerst krijgt u zeven tips om via de doe-het-zelf aanpak een rendement op uw vakantiewoning te boeken. Maar niet iedereen wenst er veel tijd en energie mee te verliezen…

Daarom geven we onderaan de pagina ook een alternatief voor diegenen die eerder op zoek zijn naar een compleet zorgeloze verhuur zonder zelf de taken van een huisbaas te vervullen.

Indien u nog vastgoed moet aankopen, zal het lezen van deze aanbiedingen van zorgeloos buitenlands vastgoed met verhuurgarantie u waarschijnlijk wel aan het denken zetten…

Positionering en anders zijn | Tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren

Zoals je wel weet zijn zowel Spanje als Frankrijk enorm populaire vakantiebestemmingen.

Hoe kan je er nu voor zorgen dat mensen die op zoek zijn naar de beste vakantiewoning te huur jouw eigendom zullen verkiezen en de concurrentie in de kou zullen laten staan?

Eerst en vooral hoef je niet te gaan doemdenken. Aangezien Frankrijk en Spanje zulke populaire bestemmingen zijn, zullen er altijd wel toeristen zijn die een toffe plaats nodig hebben om in te verblijven.

Jouw hoofdtaak is dus simpel: Ervoor zorgen dat iemand jouw eigendom op de eerste plaats op zijn/haar verlanglijstje zet.

Vanzelfsprekend wens je tegelijkertijd ook een redelijke huurprijs aan te rekenen die een win-win situatie creëert voor zowel jezelf als voor de huurder.

Je kan deze doelstellingen bereiken indien je jouw vakantiewoning uitrust met enkele eigenschappen en voorzieningen die niet door de concurrentie worden aangeboden.

Met andere woorden, je dient jouw vakantiewoning te onderscheiden van de andere vakantiewoningen in de streek die ook te huur worden aangeboden.

Hou er ook rekening mee dat je eigenlijk ook concurrentie zult ervaren van hotels, motels en bed and breakfasts in de buurt.

De eerste indruk is cruciaal

De eerste indruk is belangrijk, ook op de verhuurmarkt van vakantieverblijven. Potentiële huurders die online op zoek zijn naar de ultieme vakantiewoning zien eerst en vooral de buitenkant van de woning.

Voorbeelden hiervan zijn foto’s van de voortuin, de oprijlaan, de voorgevel, het wandelpad en de voordeur.

Foto’s van de voorkant bereiden de potentiële huurder voor op wat men te zien zal krijgen eens men de woning binnenwandelt.

Een vakantiewoning die er goed uitziet aan de buitenkant heeft altijd een stapje voor op de concurrentie. Een aantrekkelijk exterieur van het buitenverblijf kan de verhuur ervan enkel positief beïnvloeden.

Indien je potentiële gasten wilt overtuigen om jouw vakantiewoning te huren dien je dus tientallen aantrekkelijke foto’s te promoten op verschillende online verhuurplatformen zoals TripAdvisor, Booking, Villas, Airbnb, HomeAway, VRBO en FlipKey.

Wat nog meer aantrekt zijn enkele zelfgemaakte video’s over jouw vakantiewoning welke je op jouw eigen YouTube kanaal kan plaatsen.

Vervolgens kan je deze video’s gemakkelijk delen en weergeven op jouw website.

Inderdaad, je leest het goed, een eigen website voor jouw vakantiewoning dien je vandaag de dag te hebben als aanvulling op jouw geplaatste aanbiedingen op de online marktplaatsen.

Je kan deze perfect zelf bouwen! We maakten er een gedetailleerd stappenplan over!

Dit is waarschijnlijk de meest veeleisende tip uit deze lijst van 7 tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren.

Maar een eigen website biedt wel dat tikkeltje meer en creëert bovendien een professionele uitstraling!

Speel in op de zintuigen

Potentiële huurders op zoek naar een vakantiewoning surfen op het internet op zoek naar die ultieme verblijfplaats om er een fantastische tijd van te maken. Tijdens deze zoektocht speelt het inlevingsvermogen een grote rol.

Zo’n mensen worden aangetrokken door de kleurenpracht van een prachtige tuin vol bloemen en planten bijvoorbeeld.

Maak er mooie foto’s van en tracht geuren en kleuren op de gevoelige plaat vast te leggen.

Zo kan je inspelen op de zintuigen door een eettafel onder de blote hemel te plaatsen en ze romantisch en gezellig te versieren.

Kook eventueel een heerlijk gerecht (voor inspiratie bekijk de volgende Griekse recepten) en serveer dit zoals een echte topchef met uitnodigende garnituur op mooi verzorgde borden.

Dek de tafel, versier ze met kaarsen en wat bloemen, creëer dat magische, gezellige vakantiegevoel en leg dit alles vast met behulp van een fototoestel en/of videocamera.

Vergeet ook in de beschrijving van jouw vakantiewoning niet te vermelden wat voor een fantastische tafelmomenten men kan beleven in die fantastische tuin onder de blote hemel!

Vrienden, familie, goed weer, lekker eten en drinken, sterren en een groene tuin vol kleuren… Welke verlangende toerist zegt hier neen tegen?

Je zit als verhuurder gebeiteld indien je vakantieverblijf over heldere geverfde buitenmuren en/of propere uitnodigende sidings beschikt.

Maar indien de verf van je buitenmuren afbladdert en verbleekt is, dien je te overwegen om het hele huis te herschilderen in een vrolijke uitnodigende kleur.

Een tuin en zwembad functioneren als magneten

Overweeg om een lokale tuinman in te schakelen voor het onderhoud van de tuin. Kruid uittrekken, het gras afrijden, de planten water geven, enzovoort.

Het zijn allemaal opdrachten die moeten vervuld worden om een mooi verzorgde tuin te kunnen aanbieden aan de bezoekers.

Afhankelijk van de omstandigheden kan je eventueel ook overwegen om een sprinklersysteem te installeren om de planten automatisch te bewateren.

Indien je vakantiewoning uitgerust is met een zwembad dien je dit ook zorgvuldig en regelmatig te onderhouden. Tracht hiervoor iemand lokaal in te schakelen die kennis van zaken heeft.

Dit kan eventueel jouw tuinman zijn maar het kan even goed iemand van een firma van zwembadbenodigdheden zijn. Of een handige buurman.

Een zwembad is natuurlijk een groot pluspunt in het warme zuiden! De mogelijkheid om een frisse duik te nemen functioneert als een magneet voor potentiële huurders.

Een zwembad aanbieden is een van de meest waardevolle tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren!

Als verhuurder dien je in en rond het zwembad veel aandacht te besteden aan de veiligheid. De veiligheid van jouw gasten primeert boven alles!

Focus op antisliptegels, zwembadverlichting, zwemringen en zwemvesten voor kinderen, een alarmsysteem voor in het zwembad (verklikker), enzovoort.

Plaats ook grote borden om ouders op hun verantwoordelijkheid te wijzen om op hun kroost te letten.

Een omheining rond het zwembad kan er ook voor zorgen dat kinderen niet op een onbewaakt moment in het water kunnen vallen.

Bekijk samen met een juridisch expert welk juridisch contract je kan opstellen.

Zo’n contract laat je dan ondertekenen door de huurders om als verhuurder niet verantwoordelijk te kunnen worden gesteld voor ongevallen.

Voorzie fietsen (of bromfietsen) en ander sportmateriaal

Nu is het tijd voor enkele sportieve tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren!

Wat je bijvoorbeeld kan voorzien voor de gasten zijn fietsen en/of bromfietsen en dit zonder extra kost (mits betaling van een waarborg bijvoorbeeld).

Vergeet ook geen extra materiaal te voorzien zoals fietshelmen (belangrijk!), een fietspomp, olie, enkele extra banden, enzovoort.

Tracht ook de werking van de verlichting van de (brom)fietsen te allen tijde te garanderen.

Bekijk ook hier samen met een jurist welk contract je kan laten ondertekenen door de huurders om niet verantwoordelijk te kunnen worden gesteld voor ongevallen.

Indien de vakantiewoning over een tuin beschikt kan je ook een jeu de boules (petanque) voorzien.

Een pingpongtafel met toebehoren, badmintonuitrusting, een voetbal, een biljarttafel en een spelletje darts zijn andere leuke toevoegingen aan het vakantieverblijf!

Ligt jouw vakantiewoning aan de kust, overweeg dan ook om een vlieger en een surfplank te voorzien.

Gebruik jouw verbeelding, er bestaan immers veel leuke sportartikelen en gadgets die de ervaring van jouw gasten tijdens hun verblijf kunnen verbeteren.

Installeer een alarmsysteem

Algemene info

Overweeg de installatie van een alarmsysteem in de vakantiewoning. Het maakt zelfs niet uit of de woning in een stedelijk gebied of op het platteland gelegen is.

Zo’n alarm biedt namelijk twee voordelen:

  1. Jouw vakantiewoning is beveiligd, en
  2. Gasten zullen zich veel veiliger voelen

Contacteer verschillende bedrijven gespecialiseerd in inbraakbeveiliging en alarmsystemen zodanig dat je kan vergelijken. Vergelijk niet alleen op prijs, kwaliteit heeft namelijk een prijskaartje.

Tracht eventueel te opteren voor de combinatie van zowel een brand- als alarmsysteem. Vaak krijg je een stevige korting aangeboden voor zo’n pakket.

Besteed ook aandacht aan gebruiksgemak! Een alarmsysteem van een vakantiewoning dient intuïtief bestuurbaar te zijn.

Gasten mogen eigenlijk geen enkele hinder ondervinden van het systeem.

Met andere woorden, gasten moeten altijd in staat zijn om zonder problemen het huis te betreden of te verlaten.

Info voor vakantiewoningen in Nederland

Verhuur je toevallig een vakantiewoning in Nederland? Dan kan je hieronder per regio alvast eens onderzoeken wat de kosten en opties van inbraakpreventie zijn:

Nog enkele handige adresjes om sloten te laten vervangen in Nederland zijn:

Bijkomende veiligheidstips

Voor bijkomende veiligheid kan je er als eigenaar voor zorgen dat jouw vakantieverblijf goed verlicht is.

Zo kan je wandelpaden voorzien van lichtgevende lantaarns op zonne-energie.

Je kan ook lampen met bewegingssensoren installeren op de oprijlaan en aan de voordeur, zijdeuren, achterdeur en garage. Van zodra er beweging wordt vastgesteld schiet het licht aan dan.

Overweeg ook om raamsloten te installeren in jouw vakantiewoning indien mogelijk. Dit zorgt voor een verhoogd veiligheidsgevoel.

Voor eigenaars van een vakantiewoning in het charmante Gent te Oost-Vlaanderen is de volgende website over een raamslot installeren in Gent best wel interessant…

Automatiseer | Tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren

Er bestaan ook tal van technologische snufjes en upgrades die je geld kunnen besparen op de lange termijn en tegelijkertijd ook kunnen dienen als onderscheidende factoren.

Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarbij een van de gasten vergeet om de kraan volledig toe te draaien. Dit kost geld zonder dat iemand er iets aan heeft.

Het is dus zeker een optie om sanitair en kranen met geïntegreerde activeringssensoren te installeren.

Je gasten kunnen nog steeds de hoeveelheid water gebruiken die zij wensen en de toevoer wordt automatisch afgesloten na enkele bewegingloze seconden.

Daarnaast kan je van je vakantiewoning een slimme woning maken.

Met een slimme thermostaat bijvoorbeeld kan je de temperatuur digitaal instellen en de technologie doet de rest.

Afhankelijk van de gekozen instellingen schiet de verwarming of de airconditioning dan enkel aan op specifieke momenten.

De installatie van slimme technologie kan het leven van jouw gasten gemakkelijker maken.

Met een druk op de knop is het tegenwoordig mogelijk om gordijnen naar boven of beneden te laten, om de open haard op gas aan te zetten, om enkele of alle lichten aan of uit te schakelen, enzovoort.

Hou er ook rekening mee dat gasten een automatische tuinpoort en/of garage verkiezen.

Wees fier op wat er beschikbaar is qua technologische snufjes en vergeet al deze troeven zeker niet te integreren in de beschrijving van jouw vakantiewoning!

Vergeet tot slot ook geen lijstje na te laten met belangrijke telefoonnummers, websites en e-mailadressen.

Laat bijvoorbeeld de contactgegevens na van de elektricien, de loodgieter, de politie, de brandweer, de ambulance, de 24 uurs slotenmaker, de dokter van wacht, de apotheek van wacht, enzovoort.

Wi-Fi

Tegenwoordig is quasi iedereen de trotse eigenaar van een smartphone en/of tablet.

Een leuke extra voor gasten is dus de beschikbaarheid van gratis, supersnelle Wi-Fi in de vakantiewoning.

Voor de jongere generaties is dit zelfs de meest voor de hand liggende tip van alle tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren!

Enkel indien je jouw vakantiewoning wilt positioneren als een soort eco-toeristisch toevluchtsoord om te mediteren en tot rust te komen kan je overwegen om geen Wi-Fi te installeren.

We hopen dat je wat hebt opgestoken van deze 7 tips om jouw vakantiewoning makkelijker te verhuren!

Tot slot kan u hieronder ook nog meer info vinden over meer zorgeloze oplossingen om te investeren in buitenlands vastgoed:

Zorgeloos alternatief – Handenvrij verhuren

Heeft u wel interesse in een buitenlandse recreatiewoning maar dan zonder alle rompslomp en stress die zelf verhuren met zich meebrengt?

Waarom overweegt u dan niet om te beleggen in een vakantiewoning voor gemengd gebruik?

Vastgoed in het buitenland kopen voor eigen gebruik én verhuur kan de gulden middenweg zijn voor uw situatie!

Met gemengd gebruik wordt bedoeld dat u zelf privé gebruik kunt maken van de vakantiewoning en dat ze voor de rest van de tijd verhuurd wordt.

Er zijn oplossingen op de markt om als particulier de volle eigendom te verwerven van een kwalitatief hoogstaande vakantiewoning in het binnen- of buitenland.

Afhankelijk van de aanbieder kan u dan rekenen op een variabel of vast rendement per jaar + een aantal weken privé gebruik tegen sterk verminderd (of zelfs gratis) tarief.

Bekijk bijvoorbeeld zeker en vast eens de volgende aanbiedingen:

Aanbiedingen voor grotere budgetten

€89.400 Minimale Eigen Inbreng

8 à 9% Netto: Ongeëvenaard

€107.350 Startkapitaal

€1.060 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Punta Prima, Alicante, Spanje

€100.000 (min. eigen middelen)

5 à 6% gegarandeerd rendement

Gesubsidieerd vastgoed, Huis

Te koop enkel voor verhuur

Vlaanderen, België

€83.000 Eigen Inbreng

Tot 9% Rendement

Flat

Te koop voor verhuur en privé

Benijófar, Alicante, Spanje

€78.200 Startkapitaal

€760 Netto Inkomsten / Maand

Flat

Te koop voor verhuur en privé

San Miguel de Salinas, Alicante, Spanje

€50.000 minimale investering

Tot 6% Rendement Gegarandeerd

Gesubsidieerd vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Kortrijk, België

Aanbiedingen voor kleinere budgetten

€1.000 min. te beleggen kapitaal

Rente per kwartaal uitbetaald

Serviceflat, Zorgvastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€100 minimum per maand

8,1% rendementsprognose

Commercieel vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

€1.000 minimaal bedrag

Tot 7,5% rendement

Huis, Maatschappelijk verantwoord vastgoed

Te koop enkel voor verhuur

Nederland

Gerelateerde Artikelen:

Contacteer ons

    Privacybeleid *