Infohoek

vier goede redenen om te investeren in een buitenlandse vakantiewoning

4 goede redenen om te investeren in een vakantiewoning in het buitenland

Een vakantiewoning bezitten kan in bepaalde gevallen een goede investering zijn. Op deze pagina houden we het dus positief en geven we een overzicht van vier goede redenen om te investeren in een vakantiewoning.

Je kan er je oude dag in doorbrengen

Het maximum uit jouw oude dag halen is een van de goede redenen om te investeren in een vakantiewoning.

Een van de beste manieren om geld te besparen is door een vakantiewoning aan te kopen waarin je jezelf ziet pensioneren. Je beseft het misschien niet maar omdat je nog deel uitmaakt van de werkende bevolking heb je een aantal voordelen!

Met andere woorden, een vakantiewoning aankopen in het buitenland wanneer je nog werkt biedt zo zijn voordelen! Eerst en vooral kan je veel gemakkelijker een goedkopere woning aankopen waar nog wat werk aan is.

Je hebt namelijk nog tijd genoeg om het opknapwerk te verrichten. Zo kan je jaarlijks gedurende de periode die voorafgaat aan je pensioen op vakantie gaan naar deze woning en werk en plezier combineren!

Ten tweede kan je effectief een aantal weken per jaar in de regio doorbrengen. Dit laat je toe om te acclimatiseren en om gewoon te worden aan de omgeving, het klimaat en de mentaliteit. Tegen dat je op pensioen gaat en klaar bent om te verhuizen heb je in zo’n geval dikwijls al enkele goede vrienden ter plaatse.

Alles heeft tijd nodig, ook inburgering en het leren kennen van mensen en het maken van nieuwe vrienden. Integratie heeft tijd nodig en het boeltje trachten te forceren lukt toch niet.

Vanuit het oogpunt van geleidelijke integratie biedt het aankopen van een nog op te lappen vakantiewoning dus zeker zijn voordelen!

Diversificatie beleggingsportfolio

Een van de gouden regels in de vastgoedsector is om doordacht aan te kopen en zeker niet te veel te betalen. Indien je erin slaagt om aan te kopen tegen een aantrekkelijke prijs, dan zou je eigenlijk geld moeten kunnen verdienen aan je eigendom op de lange termijn.

Het is namelijk zo dat je dikwijls een meerwaarde kan boeken bij een latere verkoop! Afhankelijk van de economische situatie van het land en de regio in kwestie kan je beslissen om de vakantiewoning aan te houden of te verkopen.

Je kan dus de kat uit de boom kijken en verkopen wanneer de marktomstandigheden gunstig zijn. Verkopen doe je bij voorkeur wanneer de markt bloeit en wanneer er dus sprake is van een piekmoment.

Op zo’n moment is het waarschijnlijk dat je eigendom in waarde is toegenomen. Vanuit deze optiek is een langetermijnbelegging in een vakantiewoning een goede manier om jouw beleggingsportfolio te diversifiëren.

Met andere woorden, een van de redenen om te investeren in een vakantiewoning in het buitenland is risicospreiding.

Vanzelfsprekend is de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland niet zonder risico ook. Je dient rustig je tijd te nemen om alles uit te pluizen en te onderzoeken alvorens je effectief vastgoed aankoopt.

Wat betreft de financiering van deze belegging: het is een persoonlijke beslissing.

 • Er zijn mensen die zo’n “luxeproduct” liever volledig betalen uit eigen zak zonder er een lening voor aan te gaan.
 • Maar er zijn even goed andere mensen die met plezier een hypothecaire lening afsluiten om de woning te financieren. Vaak speelt het hefboomeffect ook wel mee.

Op vakantie met het hele gezin

Het kan zijn dat je samen met het hele gezin een favoriete vakantiebestemming hebt. Indien jullie er graag meerdere malen per jaar op vakantie willen gaan, is dat een van de goede redenen om te investeren in een vakantiewoning.

Vergeet namelijk niet dat het de kleine dingen in het leven zijn die ons het meest gelukkig maken! Je kan geen prijskaartje kleven op het genieten van een goede tijd samen.

Samen zoveel mogelijk plezierige herinneringen opbouwen die je bijblijven tot het einde van jouw dagen, dat is onbetaalbaar!

Hou er eveneens rekening mee dat je jouw gezin nogal “vastklikt” aan een bepaalde regio indien je er een vakantiewoning aankoopt.

Eens je eigenaar bent van een vakantiewoning wordt het nogal moeilijk om jezelf te overtuigen om elders op vakantie te gaan. Zeker indien je periodiek kosten van onderhoud en schoonmaak moet betalen.

Daarnaast moet je ook beseffen dat kinderen niet klein blijven. Wanneer ze klein zijn is het totaal geen probleem om drie à vier keer op vakantie te gaan naar jullie vakantiewoning.

Maar eens je kinderen wat ouder worden beginnen ze natuurlijk ook een eigen sociaal leven te leiden. En hun persoonlijke activiteiten zullen vaak in de weg komen te staan van vele van jullie vakanties. Denk maar aan:

 • Sportactiviteiten,
 • Muziekschool,
 • (taal)kampen,
 • Jeugdbewegingen,
 • Sociale engagementen,
 • Hogere studies met examenperiodes en eventueel herexamens, enzovoort.

Eigenaar worden van een vakantieverblijf kan een goede investering zijn. Tenminste indien je goed uitzoekt of dit effectief een goede investering is voor jou en jouw gezin.

Het verhaal moet gewoon kloppen en de goede redenen om te investeren in een vakantiewoning moeten aanwezig zijn. Anders krijg je later toch spijt…

Extra inkomsten

De meeste vakantiewoningen kunnen extra inkomsten genereren voor de eigenaars. De hoogte van deze inkomsten hangt af van verschillende parameters. Is er een professioneel beheersbedrijf verantwoordelijk voor de verhuur van de vakantiewoning bijvoorbeeld?

Vanzelfsprekend dien je jouw huiswerk grondig te maken alvorens je aankoopt. Zo moet je uitzoeken of de regio waar je de vakantiewoning wilt aankopen wel een populaire toeristische bestemming is.

Zoek ook uit wat de gemiddelde huurprijzen zijn voor gelijkaardige vakantiewoningen in de buurt. Zo kan je inschatten of de inkomsten de maandelijkse kosten kunnen dekken.

Het is eigenlijk simpel: een vakantiewoning bezitten is net zoals een bedrijf runnen. Indien je geld wilt verdienen moeten de inkomsten groter zijn dan de kosten. De sleutel om jouw winsten te maximaliseren:

 • Slim aankopen aan een scherpe prijs,
 • Verstandig beheren, en
 • Zeker geen geld door de ramen gooien.

Finale tip | Goede redenen om te investeren in een vakantiewoning

Laat je zeker niet alleen leiden door deze lijst van vier goede redenen om te investeren in een vakantiewoning.

Je dient voorzichtig te zijn wanneer je op het punt staat om te investeren in een vakantiewoning in het buitenland. Er zijn namelijk nogal wat investeerders die een vakantiewoning aankopen omwille van de verkeerde redenen.

Het kan een goede investering zijn maar je dient uit te zoeken of het de juiste optie is voor jouw situatie en gezin.

Het gebeurt wel eens dat er wordt aangekocht zonder er eerst grondig over na te denken. Dit leidt dan tot verlieslatende situaties wanneer men verkoopt of zelfs tot situaties waar de vakantiewoning gewoon niet verkocht geraakt.

Je denkt dus beter twee keer na alvorens de investering te maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *